Wat is een Satoshi?

Bitcoin is deelbaar in eenheden van Satoshi. Een Satoshi is de kleinste rekeneenheid van een Bitcoin dat je kunt verzenden op dit moment. Kleiner dan een Satoshi kan een Bitcoin niet meer worden gedeeld.

satoshiBitcoin is niet oneindig deelbaar. Met een Satoshi heb je de grens bereikt. Dit helpt de waarde van Bitcoin transacties bepalen. Het zelfde geldt voor het kopen van bitcoins.

Een Satoshi wordt op de volgende manier weergegeven: 0.00000001 BTC. Dit is een honderdste deel van één miljoenste BTC. 1 Bitcoin is 100 miljoen Satoshi’s. Het is in de toekomst mogelijk dat het protocol kan worden bijgewerkt voor verder subdivisies. Bitcoin transacties worden verwerkt in eenheden Satoshi’s per Bitcoin. Bitcoin is in feite de grootste rekeneenheid binnen de blockchain. Het is belangrijk om dit te beseffen. Er zijn genoeg geld/reken/transactie-eenheden zijn binnen het Bitcoin netwerk.  Wanneer jij 1 Bitcoin koopt, koop je in feite 100 miljoen Satoshi’s die je kunt uitgeven. Bij een hoge Bitcoin prijs, is het niet nodig om te denken in hele Bitcoin eenheden, we kunnen denken in termen van Satoshi’s of een andere rekeneenheid zoals de Bitcoin Bits. De beste rekeneenheid die in de praktijk kan worden toegepast is afhankelijk van de Bitcoin prijs.

De term ‘Satoshi’ komt van de geheimzinnige uitvinder(s) van Bitcoin, Satoshi Nakomoto. Hieronder kun je zien hoe de Satoshi in relatie staat tot de andere BTC-rekeneenheden:

= 0.00000001 ฿
= 0.00000010 ฿
= 0.00000100 ฿ = 1 Bit / μBTC (you-bit) microbitcoin
= 0.00001000 ฿
= 0.00010000 ฿
= 0.00100000 ฿ = 1 mBTC (em-bit) millibitcoin (bits)
= 0.01000000 ฿ = 1 cBTC (bitcent) centibit
= 0.10000000 ฿  = 1 dBTC decibit
= 1.00000000 ฿

In totaal zullen er totaal maximaal maar 2,1 biljard Satoshi’s kunnen bestaan. Op dit moment zijn er zo’n 1,5 biljard Satoshi’s in omloop. Wanneer 1 Bitcoin meer dan 1 miljoen euro waard zal worden, dan zou het zin hebben om daadwerkelijk actief te gaan rekenen en denken in Satoshi’s.

Een Satoshi heeft op dit moment geen waarde, maar is wel uniek en programmeerbaar als een colored coin. Een Sathosi zou een rol kunnen spelen bij de verdere ontwikkeling van de BlockChain binnen het IoT –  internet der dingen .

Als geld is in dit opzicht is mBTC de millibitcoin en de cBTC de centibit veel meer bruikbaarder aan het worden. Je zou centibits of bitcents als eenheid al uitstekend kunnen gebruiken voor het geven van tips en micro donaties zo rond een halve euro. Over de uiteindelijke termen moet ook nog een consensus worden gebruikt. Op dit moment is het nogal verwarrend om in allerlei Bitcoin-bit eenheden te gaan spreken. Bovendien, de prijs van Bitcoin zal enorm in waarde moeten stijgen voordat we daadwerkelijk ons zullen uitdrukken in Sathoshis in plaats van bitcoins.

Gerelateerde artikels: