bitvavo belasting

Over Bitvavo, de belastingdienst en crypto belastingaangifte

Feb 1, 2023
Aanbieding: 

Nederlanders die een rekening hebben bij Bitvavo moeten het vermogen in crypto die daar staat opgeven bij de jaarlijkse belastingaangifte voor de belastingdienst. Bitcoin en crypto is een digitaal bezit en valt voor de meeste beleggers meestal onder de vermogensbelasting en wordt bij Box 3 opgeteld.

Het berekenen van het vermogen wordt gedaan tussen 1 maart en 30 april op de Belastingaangifte. Hier wordt uitgegaan van het peildatum 1 januari van dat jaar. Dus, voor de belastingaangifte van 2023 gaat het om de totale waarde van je crypto bij Bitvavo op 1 januari 2022. Het gaat trouwens om je totale cryptovermogen en ook de Bitvavo staking opbrengsten. Beschik je over meerdere rekeningen bij andere exchanges, brokers en wallets, zul je deze moeten meenemen in je berekening.

Is er een Bitvavo belasting softwareprogramma?

Het is belangrijk om alles correct op te geven om niet later in de problemen te komen. Crypto tax reporting en portefeuille tracking software die dit automatisch voor je bijhoudt en binnen 5 minuten een compleet belastingrapport voor je genereert voor de belastingdienst kan hier zeker uitkomst bieden. Veel stress en tijd kan er worden bespaard door b.v. de Bitvavo rekening te koppelen met het cryptobelasting programma van Koinly of Divly. Het veronderstelt geen speciale kennis, iedereen kan met deze programma´s een accuraat Bitvavo belastingrapport genereren voor de Belastingdienst.

Dit is niet onbelangrijk omdat Bitvavo de klantengegevens deelt met de Belastingdienst. Bitvavo, maar ook alle andere exchanges en brokers zijn dit verplicht te doen in het kader van de huidige wet- en regelgeving op het witwassen van geld (AMLD5). Bitvavo heeft een registratie bij De Nederlandsche Bank bij die voldoet aan alle eisen van de wetgever waaronder het uitwisselen van informatie over de klantentegoeden met de Belastingdienst.

Wanneer moet ik over mijn vermogen op Bitvavo belasting betalen?

Vandaar, wanneer je een mooi bedrag aan crypto of bitcoin bij Bitvavo hebt staan, heeft het geen zin om met de nummers te gaan spelen. Heeft dit cryptovermogen bij Bitvavo een hogere waarde dan de bepaalde drempels die zijn vastgesteld door de Belastingdienst, dan moet je dat gewoon correct opgeven bij de Belastingdienst en daarover wellicht belasting betalen.

Belasting betalen zul je moeten doen wanneer de crypto tegoeden op Bitvavo opgeteld met het vermogen in andere activa boven het heffingsvrije vermogen van €50.000 uitkomen. €50.000,- is de ondergrens en alles wat daarboven uit steekt wordt belast. Om de juiste gegevens en berekeningen te verkrijgen kan Koinly of Divly wellicht hulp bieden om de crypto belastingopgave voor je Bitvavo rekening en andere wallets te vergemakkelijken.

Voor meer informatie en details:

Belastingdienst over de aangifte van cryptovaluta

Selectie van crypto tax reporting & portfolio tracking software

Bitvavo & Belastingdienst

Lees verder

Deutsche Bank biedt Bitcoin en crypto custody dienstverlening aan

Deutsche Bank biedt Bitcoin en crypto custody dienstverlening aan. Deutsche Bank.. je hebt de naam vast weleens voorbij zien komen. Deutsche Bank is een van de grootste financiële instellingen ter wereld met bijna 70.000 werknemers en bestaat al sinds 1870. Het hoofdkantoor zit in Frankfurt en de bank beheert maar liefst €860,- miljard aan activa! […]

Sep 15, 2023
2,5 min

FASB: nieuwe boekhoudregels voor bitcoin en crypto

Belangrijk nieuws uit de Verenigde Staten. FASB voert nieuwe regels en richtlijnen in voor het boekhouden van digitale activa zoals bitcoin en ethereum. Bedrijven met een vermogen in digitale activa zoals bitcoin, krijgen een langverwachte wijziging in de regelgeving over het waarderen en boekhouden van bitcoin op de balans. Boekhoudregels voor bitcoin en digitale activa […]

Sep 8, 2023
2 min

Het Mastercard Multi Token Network (MTN)

Mastercard heeft haar eigen Multi Token Network gelanceerd. Mastercard innoveert met blockchain technologische toepassingen om te zien hoe ze haar bedrijfsprocessen kan verbeteren voor dit digitale informatietijdperk. Mastercard kondigt haar MTN-netwerk aan In Miami, inmiddels een belangrijk Bitcoin adoptiepunt in de wereld, heeft Mastercard op 28 juni 2023 een behoorlijk interessante mededeling gedaan als het […]

Sep 1, 2023
3 min