bitvavo belasting

Over Bitvavo, de belastingdienst en crypto belastingaangifte

Feb 1, 2023
Aanbieding: 

Nederlanders die een rekening hebben bij Bitvavo moeten het vermogen in crypto die daar staat opgeven bij de jaarlijkse belastingaangifte voor de belastingdienst. Bitcoin en crypto is een digitaal bezit en valt voor de meeste beleggers meestal onder de vermogensbelasting en wordt bij Box 3 opgeteld.

Het berekenen van het vermogen wordt gedaan tussen 1 maart en 30 april op de Belastingaangifte. Hier wordt uitgegaan van het peildatum 1 januari van dat jaar. Dus, voor de belastingaangifte van 2023 gaat het om de totale waarde van je crypto bij Bitvavo op 1 januari 2022. Het gaat trouwens om je totale cryptovermogen en ook de Bitvavo staking opbrengsten. Beschik je over meerdere rekeningen bij andere exchanges, brokers en wallets, zul je deze moeten meenemen in je berekening.

Is er een Bitvavo belasting softwareprogramma?

Het is belangrijk om alles correct op te geven om niet later in de problemen te komen. Crypto tax reporting en portefeuille tracking software die dit automatisch voor je bijhoudt en binnen 5 minuten een compleet belastingrapport voor je genereert voor de belastingdienst kan hier zeker uitkomst bieden. Veel stress en tijd kan er worden bespaard door b.v. de Bitvavo rekening te koppelen met het cryptobelasting programma van Koinly of Divly. Het veronderstelt geen speciale kennis, iedereen kan met deze programma´s een accuraat Bitvavo belastingrapport genereren voor de Belastingdienst.

Dit is niet onbelangrijk omdat Bitvavo de klantengegevens deelt met de Belastingdienst. Bitvavo, maar ook alle andere exchanges en brokers zijn dit verplicht te doen in het kader van de huidige wet- en regelgeving op het witwassen van geld (AMLD5). Bitvavo heeft een registratie bij De Nederlandsche Bank bij die voldoet aan alle eisen van de wetgever waaronder het uitwisselen van informatie over de klantentegoeden met de Belastingdienst.

Wanneer moet ik over mijn vermogen op Bitvavo belasting betalen?

Vandaar, wanneer je een mooi bedrag aan crypto of bitcoin bij Bitvavo hebt staan, heeft het geen zin om met de nummers te gaan spelen. Heeft dit cryptovermogen bij Bitvavo een hogere waarde dan de bepaalde drempels die zijn vastgesteld door de Belastingdienst, dan moet je dat gewoon correct opgeven bij de Belastingdienst en daarover wellicht belasting betalen.

Belasting betalen zul je moeten doen wanneer de crypto tegoeden op Bitvavo opgeteld met het vermogen in andere activa boven het heffingsvrije vermogen van €50.000 uitkomen. €50.000,- is de ondergrens en alles wat daarboven uit steekt wordt belast. Om de juiste gegevens en berekeningen te verkrijgen kan Koinly of Divly wellicht hulp bieden om de crypto belastingopgave voor je Bitvavo rekening en andere wallets te vergemakkelijken.

Voor meer informatie en details:

Belastingdienst over de aangifte van cryptovaluta

Selectie van crypto tax reporting & portfolio tracking software

Bitvavo & Belastingdienst

Lees verder

CFTC dient een aanklacht in tegen Binance – Binance vs CFTC!

Het is uiteindelijk zo ver: een confrontatie tussen Binance en de CFTC. De CFTC en niet de SEC? Inderdaad, volgens Bloomberg wordt Binance aangeklaagd door de CFTC. De CFTC is de Amerikaanse toezichthouder voor o.a. termijncontracten over grondstoffen. Het is een afkorting voor de Commodity Futures Trading Commission. De belangrijkste leiders van Binance, CEO Changpeng […]

Mar 28, 2023
4 min

Tom Luongo over de agenda van de FED en de strijd tussen centrale banken en andere machtscentra

We willen onze lezers attenderen op een originele analyse van Tom Luongo over het financiële geopolitieke spel dat er nu wordt gespeeld door vooral de Federal Reserve (FED). In het Westen is er geen financiële eensgezindheid en zijn er verschillende facties actief met hun eigen agenda. Tom Luongo gaat er vanuit dat de FED onder […]

Mar 23, 2023
5 min

Credit Suisse is in de problemen, failliet en overgenomen door UBS? Op weg naar een nieuwe eurocrisis?

Samenvatting: Credit Suisse is omgevallen en bankroet. Om verdere besmettingsgevaar te beperken is er een merger-overeenkomst getekend met de UBS door de interventie van de Zwitserse ministerie van financiën, de Zwitserse centrale bank en de Zwitserse financiële toezichthouder (FINMA). In de praktijk betekent dit dat UBS op zondagavond 19 maart 2023 Credit Suisse heeft opgekocht […]

Mar 20, 2023
9 min