bitvavo belasting

Over Bitvavo, de belastingdienst en crypto belastingaangifte

Feb 1, 2023
Aanbieding: 

Nederlanders die een rekening hebben bij Bitvavo moeten het vermogen in crypto die daar staat opgeven bij de jaarlijkse belastingaangifte voor de belastingdienst. Bitcoin en crypto is een digitaal bezit en valt voor de meeste beleggers meestal onder de vermogensbelasting en wordt bij Box 3 opgeteld.

Het berekenen van het vermogen wordt gedaan tussen 1 maart en 30 april op de Belastingaangifte. Hier wordt uitgegaan van het peildatum 1 januari van dat jaar. Dus, voor de belastingaangifte van 2023 gaat het om de totale waarde van je crypto bij Bitvavo op 1 januari 2022. Het gaat trouwens om je totale cryptovermogen en ook de Bitvavo staking opbrengsten. Beschik je over meerdere rekeningen bij andere exchanges, brokers en wallets, zul je deze moeten meenemen in je berekening.

Is er een Bitvavo belasting softwareprogramma?

Het is belangrijk om alles correct op te geven om niet later in de problemen te komen. Crypto tax reporting en portefeuille tracking software die dit automatisch voor je bijhoudt en binnen 5 minuten een compleet belastingrapport voor je genereert voor de belastingdienst kan hier zeker uitkomst bieden. Veel stress en tijd kan er worden bespaard door b.v. de Bitvavo rekening te koppelen met het cryptobelasting programma van Koinly of Divly. Het veronderstelt geen speciale kennis, iedereen kan met deze programma´s een accuraat Bitvavo belastingrapport genereren voor de Belastingdienst.

Dit is niet onbelangrijk omdat Bitvavo de klantengegevens deelt met de Belastingdienst. Bitvavo, maar ook alle andere exchanges en brokers zijn dit verplicht te doen in het kader van de huidige wet- en regelgeving op het witwassen van geld (AMLD5). Bitvavo heeft een registratie bij De Nederlandsche Bank bij die voldoet aan alle eisen van de wetgever waaronder het uitwisselen van informatie over de klantentegoeden met de Belastingdienst.

Wanneer moet ik over mijn vermogen op Bitvavo belasting betalen?

Vandaar, wanneer je een mooi bedrag aan crypto of bitcoin bij Bitvavo hebt staan, heeft het geen zin om met de nummers te gaan spelen. Heeft dit cryptovermogen bij Bitvavo een hogere waarde dan de bepaalde drempels die zijn vastgesteld door de Belastingdienst, dan moet je dat gewoon correct opgeven bij de Belastingdienst en daarover wellicht belasting betalen.

Belasting betalen zul je moeten doen wanneer de crypto tegoeden op Bitvavo opgeteld met het vermogen in andere activa boven het heffingsvrije vermogen van €50.000 uitkomen. €50.000,- is de ondergrens en alles wat daarboven uit steekt wordt belast. Om de juiste gegevens en berekeningen te verkrijgen kan Koinly of Divly wellicht hulp bieden om de crypto belastingopgave voor je Bitvavo rekening en andere wallets te vergemakkelijken.

Voor meer informatie en details:

Belastingdienst over de aangifte van cryptovaluta

Selectie van crypto tax reporting & portfolio tracking software

Bitvavo & Belastingdienst

Lees verder

Nexo Review, wat zijn de voor- en nadelen van Nexo? Is het een veilige exchange?

De nieuwe Nexo Review van 2024 van de redactie van bestebank.org. Samenvatting: de Nexo exchange is van oudsher bekend van voornamelijk de bitcoin en crypto lending mogelijkheden die het platform biedt. Nexo biedt een goede en overzichtelijke exchange met een hoog handelsvolume en een diepe liquiditeit. De exchange draait alweer mee sinds 2018. Daarnaast biedt […]

Apr 19, 2024
9 min

Het Bitcoin Runes protocol wordt gelanceerd tijdens de halving, wat is Bitcoin Runes?

Bitcoin Runes komt er aan? Ja, over iets meer dan 2 dagen is het zo ver: een nieuwe Bitcoin halving, hier tel je mee af met de Bitcoin halving countdown clock : ). Tijdens de Bitcoin halving worden de block rewards gehalveerd (halving) en wordt het principe van Bitcoin deflatie verder uitgevoerd. Niet alleen zal […]

Apr 17, 2024
3,5 min

“Climate: The Movie” – CO2 veroorzaakte klimaatverandering heeft geen wetenschappelijke basis

“Climate: The Movie” is een nieuwe spraakmakende documentaire van de Britse filmmaker Martin Durkin. De film betoogt dat de bewering van een door CO2 veroorzaakte klimaatverandering een angstverhaal is zonder wetenschappelijke basis. De film, getiteld “Climate: The Movie”, stelt dat de wetenschap en officiële metingen de beweringen over toenemende extreme weersomstandigheden niet ondersteunen. De documentaire […]

Apr 16, 2024
4 min