bitvavo belasting

Over Bitvavo, de belastingdienst en crypto belastingaangifte

Feb 1, 2023
Aanbieding: 

Nederlanders die een rekening hebben bij Bitvavo moeten het vermogen in crypto die daar staat opgeven bij de jaarlijkse belastingaangifte voor de belastingdienst. Bitcoin en crypto is een digitaal bezit en valt voor de meeste beleggers meestal onder de vermogensbelasting en wordt bij Box 3 opgeteld.

Het berekenen van het vermogen wordt gedaan tussen 1 maart en 30 april op de Belastingaangifte. Hier wordt uitgegaan van het peildatum 1 januari van dat jaar. Dus, voor de belastingaangifte van 2023 gaat het om de totale waarde van je crypto bij Bitvavo op 1 januari 2022. Het gaat trouwens om je totale cryptovermogen en ook de Bitvavo staking opbrengsten. Beschik je over meerdere rekeningen bij andere exchanges, brokers en wallets, zul je deze moeten meenemen in je berekening.

Is er een Bitvavo belasting softwareprogramma?

Het is belangrijk om alles correct op te geven om niet later in de problemen te komen. Crypto tax reporting en portefeuille tracking software die dit automatisch voor je bijhoudt en binnen 5 minuten een compleet belastingrapport voor je genereert voor de belastingdienst kan hier zeker uitkomst bieden. Veel stress en tijd kan er worden bespaard door b.v. de Bitvavo rekening te koppelen met het cryptobelasting programma van Koinly of Divly. Het veronderstelt geen speciale kennis, iedereen kan met deze programma´s een accuraat Bitvavo belastingrapport genereren voor de Belastingdienst.

Dit is niet onbelangrijk omdat Bitvavo de klantengegevens deelt met de Belastingdienst. Bitvavo, maar ook alle andere exchanges en brokers zijn dit verplicht te doen in het kader van de huidige wet- en regelgeving op het witwassen van geld (AMLD5). Bitvavo heeft een registratie bij De Nederlandsche Bank bij die voldoet aan alle eisen van de wetgever waaronder het uitwisselen van informatie over de klantentegoeden met de Belastingdienst.

Wanneer moet ik over mijn vermogen op Bitvavo belasting betalen?

Vandaar, wanneer je een mooi bedrag aan crypto of bitcoin bij Bitvavo hebt staan, heeft het geen zin om met de nummers te gaan spelen. Heeft dit cryptovermogen bij Bitvavo een hogere waarde dan de bepaalde drempels die zijn vastgesteld door de Belastingdienst, dan moet je dat gewoon correct opgeven bij de Belastingdienst en daarover wellicht belasting betalen.

Belasting betalen zul je moeten doen wanneer de crypto tegoeden op Bitvavo opgeteld met het vermogen in andere activa boven het heffingsvrije vermogen van €50.000 uitkomen. €50.000,- is de ondergrens en alles wat daarboven uit steekt wordt belast. Om de juiste gegevens en berekeningen te verkrijgen kan Koinly of Divly wellicht hulp bieden om de crypto belastingopgave voor je Bitvavo rekening en andere wallets te vergemakkelijken.

Voor meer informatie en details:

Belastingdienst over de aangifte van cryptovaluta

Selectie van crypto tax reporting & portfolio tracking software

Bitvavo & Belastingdienst

Lees verder

Trump verkiest na een moordaanslag JD Vance tot Runnig Mate, betekenis voor Bitcoin?

De mislukte moordaanslag op Donald Trump heeft niet alleen een enorme impact voor het Amerikaans politieke en het geopolitieke klimaat, maar ook voor de toekomst van bitcoin als een mogelijke strategische activa voor de Verenigde Staten. De mislukte moordaanslag en de krachtige manier waarop Donald Trump hier mee omging, zal hem nu hoogst waarschijnlijk een […]

Jul 16, 2024
3,5 min

Is een Solana ETF op komst?

Is een Solana spot ETF in de maak? Met de aanvraag van 21Shares en VanEck lijkt een Solana spot ETF dichterbij te komen. Inderdaad, VanEck en 21Shares hebben een aanvraag ingediend voor een Solana spot ETF bij de Cboe exchange. De SEC kijkt er nog naar, maar een SOL spot ETF komt dichterbij. Laten we […]

Jul 9, 2024
3 min

Bit2me vs Bitvavo, welke exchange is beter?

Bit2me versus Bitvavo. Welke exchange is beter? Met deze Bitvavo vs bit2me exchange vergelijking zullen we kijken hoe deze twee grote Europese cryptocurrency beurzen zich tot elkaar verhouden. Beide exchanges draaien een hoog EURO handelsvolume en hebben een breed dienst- en productaanbod. In deze Bitvavo vs bit2me vergelijking zullen we kijken naar de producten en […]

Jul 9, 2024
4,5 min