bitvavo nadelen

Wat zijn de nadelen met het handelsplatform van Bitvavo?

Aanbieding: 

Er zijn nadelen verbonden met het gebruik van het handelsplatform van Bitvavo. Wat zijn de belangrijkste nadelen ofwel beperkingen van Bitvavo? Onze Bitvavo review heeft vooral de focus gelegd op de sterke kanten en voordelen van Bitvavo. Echter, deze Bitvavo review is niet compleet zonder de nadelen verder apart te belichten en uit te diepen. Geen enkele exchange is perfect. Wat zijn nadelen met het gebruik van deze handelsbeurs? De ervaringen van gebruikers die als minpunten en nadelen worden beschouwd zijn de volgende.

Bitvavo is alleen een crypto spot exchange

Bitvavo is primair een spot exchange voor de handel in digitale activa. Dit is een handelsbeurs voor de voor directe aan- en verkoop van digitale activa zoals bitcoin. Dit houdt in dat de eigendom van bitcoin onmiddellijk wordt overgedragen van de verkoper naar de koper zodra de transactie is voltooid. Het is een marktplaats van gebruikers die met elkaar, bijvoorbeeld bitcoin, verhandelen. Bitvavo faciliteert deze handel met een veilig en betrouwbaar platform en orderboek.

Het opzetten van een goede spot exchange houdt idealiter ook in dat er een ‘fiat payment gateway’ mee verbonden is. Dit is een systeem waarmee je euro’s, dollars of andere fiatvaluta’s kunt omzetten naar cryptocurrency via internationale overschrijvingen, debet- of creditcards, of andere betalingsmethoden. De exchange moet dus beschikken over een goede samenwerking met betalingsproviders en banken. Dit is niet makkelijk.

Hier stuiten we meteen op een probleem. Het opzetten van een fiat payment gateway brengt aanzienlijke administratieve en wettelijke verplichtingen met zich mee. Vooral in Nederland waar de toezicht zeer streng is. Hierdoor is het nog niet mogelijk voor Bitvavo om verschillende extra diensten aan te bieden. Bitvavo doet er in eerste instantie alles aan om een betrouwbare en veilige spot exchange te zijn die voldoet aan de Nederlandse en Europese regelgeving. Vandaar…..

Bitvavo beschikt niet over margin, options en futures trading mogelijkheden

Door de strenge wetgeving in Nederland heeft Bitvavo zich vooral gericht om een professionele spot exchange te worden en betrouwbare fiat-gateway voor vooral euro´s. De handelsbeurs faciliteert hierdoor (nog) geen handel in termijncontracten en hefbomen. Dit raden we trouwens af aangezien termijncontracten en hefbomen groter risico’s betekent op het maken van verliezen. Vandaar, Bitcoin margin, options en futures trading is op het platform van Bitvavo niet mogelijk. Je kunt crypto niet shorten of een long positie plaatsen op bitcoin of een andere crypto op Bitvavo. De handelaar die zoekt naar termijncontracten en hefbomen kan de rekening het beste combineren met een rekening bij Deribit. Op het Bitvavo handelsplatform kan met EUR-tegoeden USDC, USDT of BTC worden gekocht. Deze worden vervolgens op de andere handelsrekening gestort om zodoende in termijncontracten te kunnen handelen. Je kunt later ook de crypto sturen van Deribit naar Bitvavo. Alternatief zou je Bitvavo ook kunnen gebruiken in combinatie met een decentrale handelsbeurs (DEX) of DeFi-protocol.

Bitvavo kent strenge KYC-procedure en compliance regels

Stortingen en ook opnames worden verantwoord. Reken op weinig privacy. Stel voor dat je bitcoin van de rekening wilt halen. Je zult in dit geval moeten aantonen dat het adres van je bitcoin wallet onder jouw beheer is. Helaas, dit zal aanvankelijk moeten worden geverifieerd. Gelukkig heeft Bitvavo de video wallet verificatie verwijderd waarbij er voor in de plaats intern door Bitvavo er hard is gewerkt om het beveiligingsniveau van gebruikersaccounts te verhogen met onder andere de “crypto-withdraw-lock”. Alle maatregelen versterken de veiligheid van de handelsrekening. Zet voor verder gebruiksgemak het opname adres vast op een white list. Hierdoor zullen opnames veilig en geverifieerd plaatsvinden die de veiligheid van de handelsrekening ten goede komt. Deze maatregelen zijn allemaal het gevolg van het toezicht klimaat in Nederland. Het gaat ten koste van je privacy.

Zoek je verder naar meer privacy, dan zou je via een DEX of een andere exchange of specialistische dienstverlening of wallet de betreffende bitcoins opschonen van elk spoor waardoor je financiële privacy in gevaar zou komen. De Bitvavo handelsrekening combineren met verschillende privacy tools staat iedereen ter beschikking. Echter, wanneer je gebruik maakt van Bitvavo zul je moeten rekening houden met KYC & compliance rompslomp. Bitvavo werkt proactief en wil vermijden dat haar gebruikers hun geld hier witwassen met de handel in crypto activa.

De Bitvavo Staking en Lending dienstverlening komt niet zonder risico’s

Een ander nadeel en potentieel probleem hangt samen met de rewards bij het staking en lending van digitale activa. Het is belangrijk om te beseffen dat hier een flink nadeel aan is verbonden: het juridische recht over de coins die je staked of uitleent ligt bij het bedrijf Bitvavo Custody BV. Bij een eventueel verlies en probleem bij het staken van deze coins, loopt de gebruiker het risico deze coins te verliezen. We hebben al eerder de liquiditeitsproblemen besproken van DGC die ook een impact hebben gehad op de staking dienst van Bitvavo. Vanuit deze visie is het verstandig om de staking en lending optie niet meteen te gebruiken. Deze problematiek geldt voor elke exchange die een staking en lending dienstverlening aanbiedt aan haar klanten. Bitvavo heeft om de risico´s verder te beperken per asset staking geïntroduceerd. De klant kan zelf bepalen welke activa deze wel of niet wil staken of uitlenen (lending). In 2024 heeft Bitvavo wel haar staking dienst flink verder verbeterd door de samenwerking met Figment. Figment is een gerespecteerde institutionele aanbieder van crypto staking oplossingen. Niettemin, de Bitvavo staking en lending dienstverlening is niet veel bijzonders qua rendement en wordt ook niet voorzien van een kredietmarkt. Bijvoorbeeld op de Nexo exchange kun je met bitcoin als onderpand een lening in euro´s kunnen oppakken. Op Bitvavo kun je op basis van je digitale activa in onderpand geen krediet opnemen. Over het algemeen biedt staking en lending verdere tegenpartij risico´s die het relatief kleine rendement niet waard zijn.

Bitvavo Handelsvolumes en liquiditeit van kleine tokens

Handelsvolumes voor bepaalde coins en tokens zijn niet altijd afdoende voor grote daghandelaren. Bitvavo is de grootste exchange van Nederland en Europa voor de handel in bitcoin in euro´s met ambities om de Europese markt te veroveren. Echter, Bitvavo behoort nog niet tot de grootste internationale exchanges die over tientallen miljoenen gebruikers beschikken met diepe orderboeken voor de meest uiteenlopende tokens en coins. Zeker, Bitvavo heeft veel tokens op de exchange; meer dan 300…. echter de liquiditeit is voor vele van deze tokens beperkt in vergelijking met de competitie. Hier is Binance wereldwijd nog heer en meester. In 2021 werd hier voor $7.7 biljoen in digitale activa verhandeld door meer dan 20 miljoen gebruikers. Echter, zoek je naar de beste crypto handelsvolumes in Nederland, dan is ByBit het beste alternatief voor de professionele crypto-handel in dollars (USDT of USDC). Trouwens, Bitvavo heeft wel een meer liquide euro spotmarkt voor de bitcoin-handel dan o.a. Bybit, Binance en andere internationale exchanges. Dit komt doordat Bitvavo over een Nederlandse bankrekening beschikt, lage tarieven rekent en o.a. iDEAL ondersteunt. Euro´s vloeien gemakkelijk en goedkoop naar de Bitvavo exchange. Bitvavo is een wereldwijd nu een top spot exchange voor de handel in bitcoin met euro.

Bitvavo biedt geen gold backed tokens aan

Bitcoin is het digitale goud van de toekomst, maar in de huidige geopolitieke en macro-economische context is de rol van goud nog niet uitgespeeld. In het huidige tijdperk van financiële repressie is een portefeuille met bitcoin (BTC), digitale dollars (USDT of USDC) en goud niet verkeerd. ByBit, Bitfinex en Binance bieden al een lange tijd goud (o.a. PAGX) als een beleggingsoptie aan, Bitvavo helaas nog niet.

Bitvavo noteert vele verschillende tokens

Bitvavo verdient met het noteren van zo veel mogelijk nieuwe tokens en coins. De handel in deze tokens is lucratief en vele handelaren ageren eerder meer als gokkers dan als beleggers. Laat je als gebruiker van Bitvavo niet afleiden door het bonte landschap van memecoins, tokens en andere mogelijke activa. Begin altijd eerst met een goed begrip van bitcoin. De redactie beveelt haar lezers aan om zich eerst te verdiepen in bitcoin. We hebben hier een uitgebreid artikel over geschreven: waarom zou ik eigenlijk bitcoin kopen?

Goed, er zijn zeker vele gebruikers bij Bitvavo die echt nieuwe tokens wensen, echter de meeste van deze tokens zijn op zijn best te beschouwen als venture-fintech projecten met een bepaalde blockchain technologie en protocol. Een token is hier te beschouwen als een effect, maar dan zonder dividend. Het is iets voor durfkapitalisten en de handel in deze tokens is zeer risicovol, echter wel lucratief voor Bitvavo. Vele tokens worden gewoon voor de grap gemaakt om de ontwikkelaars o.a. zo snel mogelijk rijk te maken. Dus, we bevelen Bitvavo aan voor de aan- en verkoop van bitcoin, niet actieve handel in allerlei digitale activa. We zien het gretig noteren van nieuwe tokens aan de beurs niet als een voordeel, echter een nadeel.

Bitvavo en haar partners voor opslag en veiligheid

Bitvavo maakt Bitvavo gebruik van een derde partij custodial dienst voor de veilige koude opslag van de digitale activa. Dit is de Coinbase Institutional dienst. Deze dienstverlening behoort tot de beste in de wereld. Bijna alle Amerikaanse bitcoin ETF´s, waaronder die van BlackRock, maken gebruik van Coinbase Instutional. Echter, het betekent wel dat het bedrijf een afhankelijkheidsrelatie heeft m.b.t. deze Amerikaanse dienstverlening. Wanneer Coinbase Institutional bankroet zou gaan, betekent dit mogelijk dat het bedrijf het risico loopt de toegang tot deze tegoeden zou kunnen verliezen. Verder werkt Bitvavo samen met Fireblocks en Ledger Enterprise om de opslag en afwikkeling van de activa te faciliteren. Vandaar, zou het wellicht niet beter zijn dat de onderneming haar eigen interne koude opslag faciliteit zou ontwikkelen en beheren?

Het moet gezegd worden, hier blinkt Bitonic en ook Anycoin Direct uit. Deze Nederlandse brokers hebben intern hun eigen opslaginfrastructuur ontwikkeld. Echter, er wordt wel weinig verteld over de manier hoe ze te werk gaan. Bitonic is de oudste en meest gevestigde Nederlandse broker voor bitcoin. Als je de koude opslag voor bitcoin in Nederland wilt hebben uitbesteed, dan is Bitonic de meest vertrouwde partij.

Bitvavo is niet gekoppeld aan het Bitcoin Lightning netwerk

Je zou verder een Bitvavo handelsrekening met een Bitonic rekening kunnen combineren. Actieve bitcoin handel doe je dan op Bitvavo, kleine transacties en opslag doe je bij Bitonic. Bitconic ondersteunt ook het Bitcoin Lightning netwerk. Je kunt vanaf je Bitonic rekening bitcoin storten naar je Bitcoin Lightning wallet. Dit is natuurlijk fantastisch als je bitcoin wilt gebruiken als een betaalmiddel.

Hoe het ook zij, het is aan verder te raden om te leren hoe je bitcoin zelf kunt beheren op je eigen bitcoin wallet. Verder is het natuurlijk wel zo dat Bitvavo een betrouwbaar platform heeft ontwikkeld met een zeer liquide euro spotmarkt voor bitcoin en andere digitale activa. Voor meer informatie:

Waarom is Bitvavo betrouwbaar en veilig?

Zet je eerste stap….

– Handel vertrouwd in Bitcoin (BTC)
– Handel goedkoop 0,00% – 0,25%!
– Handel nu tot 10.000 euro gratis!

Lees verder

Ook Amazon lijkt Bitcoin toe te gaan voegen aan de balans!

Het bekende gezegde, “Slowly at first, then all at once”, binnen Bitcoin en crypto wordt met de dag relevanter. Afgelopen week vergeleek Jerome Powell (de voorzitter van de raad van bestuur van de Federal Reserve Bank) Bitcoin nog met goud, en nu lijkt de volgende Amerikaanse gigant alweer wat te willen doen met Bitcoin: Amazon […]

Dec 9, 2024
2,5 min

Een week vol prijsactie en goed nieuws voor Bitcoin en crypto!

Deze week was het dan eindelijk zo ver: Bitcoin bereikte de historische mijlpaal van $100.000 per Bitcoin! Bitcoin heeft hiermee nog maar eens aangetoond hoe relevant het in de (financiële) wereld is. Sinds Trump’s overwinning zit Bitcoin fors in de lift, en dat is niet zonder reden: de afgelopen jaren heeft de Securities and Exchange […]

Dec 8, 2024
3 min

Het verschil tussen staking en restaking: wat is restaking?

Het is alweer enige tijd geleden dat we het over staking hebben gehad. Bij staking zet je PoS (proof of stake) cryptocurrencies vast en hiermee beveilig je het netwerk en draag je ook bij aan het goedkeuren van transacties op desbetreffende blockchain. In ruil hiervoor krijg jij ‘rewards’. Je krijgt dan een X hoeveelheid % […]

Dec 4, 2024
2,5 min