unicoin

Wat zijn token unlocks? Waarom is dit belangrijk?

Feb 7, 2024
Aanbieding: 

Wat zijn token unlocks en welke rol spelen zij binnen crypto projecten? In dit artikel bespreken we het belang van token unlocks in de tokenomics van een crypto project. Het fenomeen van token unlocks maakt ook weer het onderscheid duidelijk tussen crypto en bitcoin.

Een introductie tot token unlocks

Een groot deel van het succes van een crypto project hangt onder andere af van de prijs van de token die is gelieerd aan het project. Door een gezonde prijs van een token is het bedrijf achter het project bijvoorbeeld in staat om geld te investeren in onderzoek, ontwikkeling, te investeren in marketing en meer. Uiteraard zijn er ook crypto projecten die enkel op de prijs focussen en maximaal gebruikmaken van de token om geld te verdienen, dit staat beter bekend als een “pump & dump” strategie en heeft niets te maken met blockchain, crypto of Web3.

token unlocks

De zogenaamde tokenomics van een crypto project bepalen onder andere waar de token (crypto) voor gebruikt zal worden, welk doel het heeft in het project, hoe het waarde zal creëren en vooral hoe het zal bijdragen aan de ‘economie’ van het project. In een later artikel zullen wij terugkomen op het fenomeen “tokenomics”. De zogenaamde ‘token unlocks’ zijn een belangrijk onderdeel van de tokenomics en kunnen een behoorlijke invloed op de prijs hebben van de crypto. Maar wat zijn token unlocks, vraag je je wellicht af?

Token unlocks kunnen voor grote schokgolven zorgen

Als een crypto project wordt gelanceerd, worden er vaak ook zogenaamde ‘vesting periodes’ ingesteld, dit zie je overigens ook bij de uitgave van aandelen bij traditionele bedrijven en is niet alleen gebonden aan crypto en/of blockchain bedrijven. Belanghebbenden van het project, zoals de oprichters, werknemers en/ of aandeelhouders worden vanwege hun participatie aan het project (al dan niet financieel of middels het leveren van werkzaamheden) vaak beloond in de vorm van ‘equity shares’, ofwel aandelen in het bedrijf. Bij Web3 bedrijven zijn de zogenaamde equities vaak cryptocurrencies. Bij een zogenaamde vesting periode worden de tokens voor een bepaalde periode vastgezet, en zijn deze dus niet te verkopen/ verhandelen.

De stakeholders krijgen een (vaak groot) deel van de totale supply van het aantal tokens, in de hoop dat de prijs uiteindelijk stijgt. Het principe van vraag en aanbod hoeven we vast niet opnieuw uit te leggen, maar is bij vesting periodes behoorlijk relevant: als een groot deel van het totale aanbod tijdelijk ‘verdwijnt’, en als er vraag naar de token ontstaat en deze ook blijft toenemen, ontstaat er dus stijgende vraag bij een relatief laag aanbod en dit zorgt voor een prijsstijging. Dit is een gezonde economische ontwikkeling.

Echter zijn vesting periodes tijdelijk en komt er dus een moment dat de stakeholders hun ‘equities’ (tokens) op de markt mogen aanbieden. Bij elk transparant project weten de volgers (jij en ik) hiervan en dus ook wanneer het aanbod van de token supply zal toenemen. Deze verandering in token supply heeft in principe altijd een tijdelijke ‘negatieve’ invloed op de prijs van desbetreffende token. En als een project haar vesting periodes en/of tokenomics niet goed managed, kan het desastreuze gevolgen hebben voor de gelieerde token en het algehele project!

Voorbeelden van token unlocks

In de maand van februari 2024 staan er voor ruim $800,- miljoen aan token unlocks klaar! Deze maand zullen bekende crypto projecten zoals Avalanche, Aptos, Optimism en Apecoin allemaal token unlocks hebben. Waar deze tokens vandaan komen (een vesting bijvoorbeeld) verschilt per project. Token unlocks zijn uiteraard niet slecht, en als crypto handelaar juist een goed moment om gebruik te maken van de koersbewegingen.

Aptos zal op 11 februari ruim 25 miljoen tokens unlocken ter waarde van ± $222,- miljoen! Dit is ruim 7% van de totale token supply, vrij fors dus! Avalanche zal op 21 februari ruim 9.5 miljoen tokens unlocken ter waarde van $344,- miljoen, dat is goed voor 2.6% van de totale token supply, iets overzichtelijker dan die van Aptos. De vraag is hoe groot de verkoopdruk zal worden wanneer deze tokens uiteindelijk in circulatie kunnen komen.

Token unlocks zijn inflatoir, bitcoin is deflatoir

Daar waar deze altcoins met forse toenames komen in hun token supplies, neemt de snelheid van de token supply van Bitcoin juist af, door de halving cyclus. Over 72 dagen is het al zo ver.. HODL! Token unlocks bieden ook weer een duidelijke inblik in waarom Bitcoin uniek is. Het is geen crypto equity under beheer van een crypto project, het is een absoluut schaarse monetaire asset buiten de controle van een overheid, bedrijf, stichting of ontwikkelaar, die wellicht als de monetaire basis zal dienen voor een nieuwe decentrale financiële orde die in feite nu met allerlei serieuze blockchain en crypto initiatieven wordt opgetuigd. Het beleggen in tokens van deze initiatieven is eerder iets voor ervaren durfkapitalisten die hun geld kunnen veroorloven om te verliezen dan spaarders die proberen hun koopkracht en financiële zelfstandigheid proberen te behouden.

Voor meer informatie:

Lees verder

Is een Solana ETF op komst?

Is een Solana spot ETF in de maak? Met de aanvraag van 21Shares en VanEck lijkt een Solana spot ETF dichterbij te komen. Inderdaad, VanEck en 21Shares hebben een aanvraag ingediend voor een Solana spot ETF bij de Cboe exchange. De SEC kijkt er nog naar, maar een SOL spot ETF komt dichterbij. Laten we […]

Jul 9, 2024
3 min

Bit2me vs Bitvavo, welke exchange is beter?

Bit2me versus Bitvavo. Welke exchange is beter? Met deze Bitvavo vs bit2me exchange vergelijking zullen we kijken hoe deze twee grote Europese cryptocurrency beurzen zich tot elkaar verhouden. Beide exchanges draaien een hoog EURO handelsvolume en hebben een breed dienst- en productaanbod. In deze Bitvavo vs bit2me vergelijking zullen we kijken naar de producten en […]

Jul 9, 2024
4,5 min

Wat is de Base chain van Coinbase precies?

Wat is de Base chain van Coinbase? De Base chain van Coinbase is sinds de lancering ongekend populair, onder andere voor de lancering van memecoins. Maar wat is de Base chain precies? Laten we het eens nader bekijken. De Base chain van Coinbase is enorm populair, maar waarom? Vorig jaar is het testnet van de […]

Jul 3, 2024
3 min