arwen

Wat zijn tokenomics? En waarom zijn ‘goede’ tokenomics zo belangrijk? Waar moet ik aan denken?

Feb 7, 2024
Aanbieding: 

Wat zijn tokenomics? De tokenomics van een crypto project met een ‘native’ token is misschien wel het belangrijkste onderdeel ervan. Maar wat zijn tokenomics, wat wordt hier mee bedoelt en waar moet je op letten?

Introductie tot tokenomics

De meeste crypto projecten hebben een eigen token gelieerd aan het project, ookwel de ‘native token’. Deze token dient meerdere functionaliteiten te hebben in het ‘ecosysteem’ om waarde te hebben, een token zonder functionaliteit vormt namelijk geen enkele meerwaarde voor het project, anders dan prijsspeculatie. ‘Goede’ tokens hebben vaak een of meerdere van de volgende functionaliteiten: security (veiligheid), utility (nut) of governance (bestuur). Het woord ‘tokenomics’ legt eigenlijk al een heleboel uit: het gaat hier om de token (cryptocurrency) gelieerd aan het project en om de economie van het project; samen vormen zij de tokenomics. Maar wat zijn tokenomics precies en waarom is dit zo belangrijk voor een crypto project?

Tokenomics hebben veel invloed op de prijs

Zodra een crypto project (inclusief de native token) start, starten/lanceren ze ook direct de tokenomics van het protocol. Hierin worden een aantal belangrijke zaken opgesteld als het gaat om de cryptocurrency (token), denk hierbij in ieder geval aan:

  • Totale en maximale hoeveelheid van de token (hoeveel tokens zijn er al in omloop en hoeveel zijn er maximaal? Bitcoin heeft een “fixed supply” van 21 miljoen Bitcoins)
  • Functie van de token (welke rol heeft de token in het protocol, wordt de token bijvoorbeeld gebruikt bij smart contracts?)
  • Token verdeling en distributie tijdens een token sale (hoe zijn de tokens verdeeld en wie heeft hoeveel tokens? Denk hiervoor bijvoorbeeld aan stakeholders, werknemers en community)
  • Vestingperiodes (hoeveel tokens zijn er verdeeld en ‘staan’ deze tokens vast voor een periode?)
  • Inflatie & deflatie (is de token deflatoir zoals Bitcoin, of inflatoir zoals bijvoorbeeld bij Dogecoin waarbij de hoeveelheid tokens maar blijft toenemen..)
  • Beveiligingsmechanismen (wordt de token gebruikt voor beveiligingsprotocollen van het project?)
  • Governance (we gaven eerder al aan dat één van de kernfunctionaliteiten van een ‘goede’ token in ieder geval “governance” is. Bij governance gaat het in Web3 protocollen vaak om het ‘stemrecht’ van tokenholders vwb de koers die een project vaart, zoals door te voeren veranderingen in de fundatie van een project)
  • & meer

Ethereum tokenomics vs Bitcoin tokenomics

Bitcoin is uniek, daar hoeven we niet over in discussie te gaan. Bitcoin is de leider van de crypto, blockchain of Web3 revolutie. Bitcoin is volledig decentraal en autonoom en zodoende is er dan ook geen sprake van tokenomics of vestingperiodes en dergelijke. Bitcoin heeft een fixed (maximaal dus) supply van 21 miljoen Bitcoins en die worden automatisch volgens het protocol middels het oplossen van een rekensom (hashing), beter bekend als “mining”, in circulatie gebracht. Voor het oplossen van deze rekensommen worden de miners beloond in de vorm van nieuwe Bitcoin, en deze beloningen worden per halving gehalveerd. En doordat de vraag naar Bitcoin toeneemt, het aanbod op meerdere manieren afneemt en het gebruik (als betaalmiddel bijvoorbeeld) steeds meer toeneemt, maakt het dat Bitcoin deflatoir is.

De native token van Ethereum, ETH, werd middels een Initial Coin Offering (ICO) gelanceerd. Minimaal 50 % van alle tokens werd door een zogenaamde pre-mine digitaal geschapen en o.a. gedistribueerd naar de investeerders. Belangrijk daarbij is dat Ethereum daarentegen géén fixed supply heeft, wordt (nog) niet gebruikt als ‘officieel betaalmiddel’, heeft geen Amerikaanse spot ETF en heeft een ander consensus (proof of stake) mechanisme dan Bitcoin (proof of work). Ethereum begon trouwens als een proof of work network, maar de stichting en belangrijkste ontwikkelaars hebben het protocol fundamenteel aangepast door over te stappen naar een proof of stake netwerk. Ethereum is verder niet per sé deflatoir, maar is wel een breed geaccepteerde blockchain die inmiddels door extreem veel decentralized finance protocollen wordt gebruikt en op die manier creëert Ethereum weer vraag naar de $ETH token.

Hoe het mis kan gaan met tokenomics

Altcoin “Router Protocol” ging behoorlijk de mist met nieuw tokenomics voorstel

Net als bij de dot-com bubble, zullen er in de crypto wereld ook een hoop bedrijven verdwijnen. Bitcoin, crypto en blockchain zijn geen eendagsvliegen, maar een revolutie. Het is daarom ook van belang dat een crypto/Web3 protocol zeer goed nadenkt over wat het doel van de native token is, en hoeveel tokens er maximaal mogen bestaan. Op basis van, onder andere, dit soort informatie maken investeerders (jij en ik) vervolgens een beslissing om wel of niet in een token te investeren.

Router Protocol ($ROUTE) ging eind januari behoorlijk de mist in: het multi-chain project heeft een fixed supply van 20.000.000 $ROUTE tokens. Schijnbaar had het project meer tokens nodig en waren zij voornemens de voorraad toe te laten nemen met ruim 50% (naar 30.000.000 tokens). De koers van $ROUTE kelderde direct en is nog steeds vrij instabiel, zelfs nog na de mededeling van het Router team dat zij de tokenomics bij nader inzien toch niet ‘zomaar’ (zonder een ‘governance voting’ bijvoorbeeld) zullen gaan aanpassen.. Het feit dat een bedrijf zomaar mededeelt dat het voornemens is de tokenomics aan te passen spreekt van weinig vertrouwen en is funest voor investeerders. Het gezegde “vertrouwen komt te voet, en gaat te paard” is hier aan de orde.

Tokenomics & effectenwetgeving & risico´s!

Alleen crypto projecten waar weloverwogen beslissingen worden genomen, of waar het concept vanuit de fundering 100% klopt, zullen de komende jaren overleven. Kijk dus in ieder geval altijd naar de tokenomics van een crypto project voordat je investeert! Het investeren in een token heeft in de meeste gevallen veel meer weg met het beleggen in een nieuw soort digitaal aandeel van een startup, dan het investeren in een valuta. Het is niet vreemd dat de Amerikaanse Security & Exchange Commission de meeste van deze tokens als ongereguleerde effecten beschouwd. De status van de meeste tokens is voor de Amerikaanse wet nog niet geheel duidelijk. Een ICO of initial token offering is immers een nieuwe variant van een IPO, maar dan op een blockchain, zonder enig toezicht.

Het is verder van belang om te kijken naar de werking opzet van de token. Tokenomics is uiteindelijk gebaseerd op het werk van programmeurs. Het is software, een smart contract, en daardoor ook kwetsbaar voor mogelijke veiligheidsincidenten. Voro meer informatie: wat zijn tokens precies?

Het beleggen in tokens is meer iets voor durfkapitalisten en is zeer risicovol. Het is niet verstandig om te sparen in een of andere token. De meeste projecten zullen uiteindelijk mislukken en je moet er mee rekening houden dat je alle geld kunt verliezen bij een belegging in een token. Vooral als deze over slecht leiderschap en tokenomics model beschikt.

Gerelateerde artikelen:

Lees verder

Strike bitcoin app gelanceerd in Europa & Nederland!

Wat is de Strike Bitcoin app? Die vandaag is gelanceerd in Europa en ook Nederland! De Strike Bitcoin app van Bitcoin legende Jack Mallers lanceert vandaag in Europa en Nederland, en dat is nogal wat. Met de bitcoin app kun je Bitcoin kopen, ontvangen, verzenden & meer. Laten we even snel bespreken waarom dit bijzonder […]

Apr 25, 2024
3 min

IMF rapport over de adoptie van bitcoin binnen het betalingsverkeer

Bitcoin adoptie is niet te stoppen, zo lijkt óók het IMF te concluderen. Inderdaad, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kwam onlangs met een rapport over de stijgende internationale Bitcoin adoptie en de toenemende mate van internationale Bitcoin betalingen/ transacties: A Primer on Bitcoin Cross-Border Flows. Laten we eens een aantal observaties uit het rapport bespreken. […]

Apr 24, 2024
3 min

SynFutures dex Review 2024

SynFutures dex review 2024. Zeker voor inwoners van Nederland die op steeds meer buitenlandse exchanges worden geweerd, biedt een decentrale handelsbeurs een uitweg. De SynFutures dex is een interssante optie en is al groter dan Uniswap! In deze review over SynFutures duiken wat dieper in op wat deze dex (decentralized exchange) te bieden heeft. Achtergrondinformatie […]

Apr 21, 2024
5 min