wat zijn tokensTokens worden ontwikkeld op basis van slimme contracten op een blockchain ontwikkelingsplatform. Ze dienen niet als cryptomunten, maar een bepaalde gebruiksdoelstelling en kunnen als effecten worden beschouwd. Effecten in de zin van aandelen op toonder waaraan bepaalde rechten en voordelen aan kunnen zitten. Tokens kunnen natuurlijk ook veel nauwer worden geprogrammeerd als tegoedbonnen. Met tokens is het normaliter niet de bedoeling om betalingen te doen, hoewel tokens wel bepaalde gebruikersrechten kunnen geven voor een bepaalde dienst waarvoor ze zijn ontwikkeld. De functionaliteit is afhankelijk van de uitgever en het product waarvoor de token is ontwikkeld. Bij de meeste tokens die worden uit gegeven kunnen kritische vragen worden gesteld. Vooral de vraag: wat is het nut van deze token? Tokens zijn makkelijk om uit te geven en ze worden gretig verhandeld op de meeste Bitcoin handelsbeurzen. Vooral Binance heeft een een groot aanbod van tokens waarmee veel beleggers speculeren.

Wat is het  verschil tussen tokens en cryptomunten?

Nogmaals, tokens worden geprogrammeerd op een blockchain ontwikkelingsplatform. Ze beschikken niet over een eigen blockchain. Cryptomunten, zoals de bitcoins, zitten in een gedistribueerde blockchain, tokens zijn geprogrammeerd binnen een blockchain ontwikkelingsplatform. Het meest bekendste voorbeeld is Ethereum. Deze heeft een eigen cryptomunt, ETHER. Deze wordt gebruikt door de ontwikkelaars om tokens te programmeren en te lanceren op Ethereum.

De meeste tokens worden op Ethereum geprogrammeerd met behulp van slimme contracten en het ERC-20 token protocol. Deze tokens zijn afhankelijk van de blockchain van Ethereum en de expertise van de software ontwikkelaar die deze heeft geprogrammeerd. Niet alleen vanuit een een investeringsoogpunt, maar ook vanuit de techniek (kwetsbaarheden) en regelgeving zijn er genoeg onzekerheden en risico’s. Helaas zijn er ook genoeg oplichters en opportunisten actief. De meeste tokens sales, initial coin offerings of airdrops voor de meest vreemde projecten zullen mislukken. Er zijn natuurlijk ook genoeg uitzonderingen (EOS en Ethereum), maar over het algemeen kan men stellen dat het beleggen in tokens iets is voor durfkapitalisten gokkers of oplichters die meestal op basis van een Pump & Dump strategie snel geld willen verdienen. Het gaat dan niet zozeer om de waarde van het project, maar om de marketing hype en het verkopen van goed nieuws en mooie praatjes waardoor de prijs omhoog wordt gedreven. Dit probleem speelt natuurlijk ook op de andere markten. Regelgeving en toezicht als het gaat om de uitgifte van tokens die als een effect dienen is wenselijk.

Toekomst verwachting voor tokens?

De meeste blockchain projecten werken aan de mogelijkheid voor hun gebruikers om op een gemakkelijke manier tokens uit te geven. Waarschijnlijk zal men alles wel proberen te tokenizen. Op termijn zullen ICO’s, token asset offerings en token sales meer en meer een belangrijke rol gaan spelen voor alternatieve beursgangen op blockchains als dit op een meer georganiseerde en gereguleerde manier zal geschieden. Verschillende landen werken aan de benodigde wetgeving om professionele bedrijven aan te trekken voor het organiseren van een professionele token sale.

Het is goed denkbaar dat in de nabije toekomst de hele effectenhandel uiteindelijk op blockchain technologie zal draaien. Gereguleerde security tokens komen er spoedig aan met goedgekeurde, officiële security token offerings. In Duitsland is Neufund een goed voorbeeld van een beleggingsplatform voor gereguleerde equity tokens volgens bepalingen van de Duitse effectenwetgeving. In de Verenigde Staten is er een initiatief om de bestaande aandelencertificaten (Depositary Receipts) te kunnen gaan uitgeven op de blockchain in de vorm van Crypto Depositary Receipts en Cryptoshares.

De huidige chaotische token sales markeren pas het prille begin van een aanstaande financiële paradigma verschuiving. Tokens zullen een zeer belangrijke rol gaan spelen in de wereld van crypto finance, maar er zijn nog genoeg vraagtekens hoe dit daadwerkelijk vorm gaat krijgen en welke technologie uiteindelijk het meest geschikt is om dit te bewerkstelligen.

Bitcoin en de uitgifte van tokens?

Bitcoin kan ook gebruikt worden voor het uitgeven van tokens via zijketens. Vooral twee bedrijven hebben met succes twee verschillende zijketens op de blockchain van de Bitcoin ontwikkeld: BlockStream en Rootstock. De zijketens worden voorzien van ene uitgebreide programmeertaal voor bijvoorbeeld het kunnen ondersteunen van smart contracts. Blockstream heeft recentelijk met succes Liquid Issued Assets getest en uitgegeven. Dus, token sales kunnen ook worden uitgevoerd op Bitcoin via een sidechain.

Er zijn verschillende blockchain bedrijven actief die kunnen helpen met het uitgeven van tokens. Hier zijn Stratis en Factom de moeite waard om te vermelden.

Wat zijn de beste tokens?

Dat is een moeilijke vraag om te beantwoorden. Alle tokens zouden op dit moment als zeer risicovolle, ongereguleerde financiële instrumenten moeten worden beschouwd op basis van een nieuwe technologie. Tokens staan nog in de kinderschoenen. Gelukkig wordt er wel hard gewerkt aan de juiste regelgeving en goede dienstverlening om het koren van het kaf te kunnen onderscheiden. Op dit gebied ligt Malta duidelijk voorop. Op Malta kun je gereguleerde tokens uitgeven en kan een investeerder er in ieder geval zeker van zijn dat kans op bedrog aanzienlijk klein is wanneer er tokens via een Maltees blockchain bedrijf worden gekocht. Voor meer informatie: