marc van der chijs

Wat zijn tokens?

Aug 28, 2020
Aanbieding: 

wat zijn tokensTokens worden ontwikkeld op basis van slimme contracten op een blockchain ontwikkelingsplatform. Ze dienen niet als cryptomunten, maar een bepaalde gebruiksdoelstelling en kunnen functioneren als effecten. Effecten in de zin van aandelen op toonder op een blockchain waaraan bepaalde rechten en voordelen aan kunnen zitten (tokenized securities). Tokens op een blockchain kunnen worden geprogrammeerd op basis van de specifieke wensen van de bedrijven en instellingen die ze uitvaardigen.

Tokens kunnen worden geprogrammeerd als eenvoudige tegoedbonnen. Met tokens is het in de regel niet de bedoeling om betalingen te doen, ze verschaffen eerder bepaalde gebruikersrechten en aanverwante voordelen voor een bepaalde dienst waarvoor ze zijn ontwikkeld. De functionaliteit is afhankelijk van de uitgever en het product waarvoor de token is ontwikkeld.

Bij de meeste tokens die worden uit gegeven kunnen kritische vragen worden gesteld. Vooral de vraag: wat is het nut van deze token? Tokens zijn makkelijk om uit te geven en ze worden gretig verhandeld op de meeste Bitcoin handelsbeurzen. Vooral Binance heeft een een groot aanbod van tokens en haar eigen BNB token waarmee veel beleggers speculeren. Binance zal de BNB token die misleidend de Binance Coin wordt genoemd daadwerkelijk implementeren in een eigen ontwikkelde blockchain. Wanneer dat gebeurd zal de BNB token daadwerkelijk de Binance cryptomunt worden genoemd.

Wat is het  verschil tussen tokens en cryptomunten?

Nogmaals, tokens worden geprogrammeerd op een blockchain ontwikkelingsplatform. Ze beschikken niet over een eigen blockchain. Cryptomunten, zoals de bitcoins, zitten in een gedistribueerde blockchain, tokens zijn geprogrammeerd binnen een blockchain ontwikkelingsplatform. Het meest bekendste voorbeeld is Ethereum. Deze heeft een eigen cryptomunt, ETHER. Deze wordt gebruikt door de ontwikkelaars om tokens te programmeren en te lanceren op Ethereum. De eerder genoemde Binance Coin (BNB) was oorspronkelijk een token die geprogrammeerd is met behulp van Ethereum.

De meeste tokens worden op Ethereum geprogrammeerd met behulp van slimme contracten en het ERC-20 token protocol. Deze tokens zijn afhankelijk van de blockchain van Ethereum en de expertise van de software ontwikkelaar die deze heeft geprogrammeerd. Niet alleen vanuit een een investeringsoogpunt, maar ook vanuit de techniek (kwetsbaarheden) en regelgeving zijn er genoeg onzekerheden en risico’s. Een belangrijke kwetsbaarheid waarmee ontwikkelaars rekening moeten houden is de Fake Deposit Vulnerability in het ERC20 token standaard van Ethereum. Hackers kunnen grote problemen veroorzaken en zware financiële schade aanrichten wanneer een populaire token niet goed is geprogrammeerd.

Helaas zijn er ook genoeg oplichters en opportunisten actief. De meeste tokens sales, initial coin offerings of airdrops voor de meest vreemde projecten zullen mislukken. Het is daarom altijd goed opletten voordat je gaat beleggen in tokens.

Er zijn natuurlijk ook genoeg uitzonderingen (EOS, Binance en Ethereum), maar over het algemeen kan men stellen dat het beleggen in tokens iets is voor durfkapitalisten gokkers of oplichters die meestal op basis van een Pump & Dump strategie snel geld willen verdienen. Het gaat dan niet zozeer om de waarde van het project, maar om de marketing hype en het verkopen van goed nieuws en mooie praatjes waardoor de prijs omhoog wordt gedreven. Dit probleem speelt natuurlijk ook op de andere markten.

Regelgeving en toezicht als het gaat om de uitgifte van tokens die vooral als een effect gaan dienen is wenselijk.

Toekomst verwachting voor tokens?

De meeste blockchain projecten werken aan de mogelijkheid voor hun gebruikers om op een gemakkelijke manier tokens uit te geven. Waarschijnlijk zal men alles wel proberen te tokenizen. Op termijn zullen ICO’s, token asset offerings en token sales meer en meer een belangrijke rol gaan spelen voor alternatieve beursgangen op blockchains als dit op een meer georganiseerde en gereguleerde manier zal geschieden. Verschillende landen werken aan de benodigde wetgeving om professionele bedrijven aan te trekken voor het organiseren van een professionele token sale.

Het is goed denkbaar dat in de nabije toekomst de hele effectenhandel uiteindelijk op blockchain technologie zal draaien. Gereguleerde security tokens, ook wel tokenized securities genoemd, komen er spoedig aan met goedgekeurde, officiële security token offerings die verhandelbaar zijn op gereguleerde digital asset exchanges.

tokens als securitiesIn Duitsland is Neufund een goed voorbeeld van een beleggingsplatform voor gereguleerde equity tokens volgens bepalingen van de Duitse effectenwetgeving. De Bitbond STO is een ander actueel voorbeeld.

In de Verenigde Staten is er een initiatief om de bestaande aandelencertificaten (Depositary Receipts) te kunnen gaan uitgeven op de blockchain in de vorm van Crypto Depositary Receipts en Cryptoshares.

De huidige chaotische token sales markeren pas het prille begin van een aanstaande financiële paradigma verschuiving. Tokens zullen een zeer belangrijke rol gaan spelen in de wereld van crypto finance, maar er zijn nog genoeg vraagtekens hoe dit daadwerkelijk vorm gaat krijgen en welke technologie uiteindelijk het meest geschikt is om dit te bewerkstelligen.

Bitcoin en de uitgifte van tokens?

Bitcoin kan ook gebruikt worden voor het uitgeven van tokens via zijketens. Vooral twee bedrijven hebben met succes twee verschillende zijketens op de blockchain van de Bitcoin ontwikkeld: BlockStream en Rootstock. De zijketens worden voorzien van ene uitgebreide programmeertaal voor bijvoorbeeld het kunnen ondersteunen van smart contracts. Blockstream heeft recentelijk met succes Liquid Issued Assets getest en uitgegeven. Dus, token sales kunnen ook worden uitgevoerd op Bitcoin via een sidechain.

Er zijn verschillende blockchain bedrijven actief die kunnen helpen met het uitgeven van tokens. Hier zijn Stratis en Factom de moeite waard om te vermelden.

Wat zijn de beste tokens?

Dat is een moeilijke vraag om te beantwoorden. Er zijn tokens die een duidelijke meerwaarde bieden en succesvol zijn gebleken. Het meest voor de hand liggende voorbeeld is de Binance coin. Deze is gebaseerd op het ERC-20 token standaard en geprogrammeerd met Ethereum. Voor meer informatie over de werking van de Binance coin, lees het artikel: Wat is de BNB coin?

beste tokensEen andere token die een duidelijke meerwaarde kan bieden is de BitTorrent token. Het zal interessant zijn om de ontwikkeling van deze token te volgen aangezien de token samen met de nieuwe BitTorrent Speed software wordt geïmplementeerd om een beter beloningssysteem in te voeren voor haar actieve gebruikers. Deze BTT token is gebaseerd op de technologie van Tron. Deze token kan het BitTorrent netwerk daadwerkelijk helpen versterken waardoor het een duidelijk nut en een belangrijke functie vervult. Voor meer informatie: wat is de BitTorrent token?

Een andere token variant zijn de stablecoins. Deze vervullen ook een belangrijke functie binnen de cryptovaluta markten.

Ten slotte, zal de ontwikkeling van de BAT token van de Brave Browser interessant zijn om te volgen.

In ieder geval, als een waarschuwing, kan er gesteld worden dat bijna alle tokens op dit moment als zeer risicovolle, ongereguleerde financiële instrumenten moeten worden beschouwd op basis van een nieuwe technologie. Tokens staan nog in de kinderschoenen. Gelukkig wordt er wel hard gewerkt aan de juiste regelgeving en goede dienstverlening om het koren van het kaf te kunnen onderscheiden.

Op dit gebied ligt Malta duidelijk voorop. Op Malta kun je gereguleerde tokens uitgeven en kan een investeerder er in ieder geval zeker van zijn dat kans op bedrog aanzienlijk klein is wanneer er tokens via een Maltees blockchain bedrijf worden gekocht. Voor meer informatie:

Lees verder

Is een aandeel $MSTR beter dan een bitcoin ETF aandeel?

In dit artikel bespreken we de recente bitcoin aankoop van MicroStrategy en waarom kopen van MicroStrategy aandelen (MSTR) wellicht een slimmer idee is dan een belegging in een bitcoin ETF. Wat zijn de relatieve voordelen en nadelen van een belegging in MicroStrategy aandelen versus een belegging in een Bitcoin ETF? Saylor zet door: MicroStrategy koopt […]

Sep 26, 2023
3,5 min

Hoe vergaat het PayPal’s stablecoin?

Het is alweer bijna 2 maanden geleden sinds de lancering van PayPal’s stablecoin $PYUSD. Hoe vergaat het de stablecoin en zien we al genoeg adoptie van de munt? PayPal’s stablecoin ziet adoptie Even om het geheugen op te frissen: op 7 augustus van dit jaar kondigde de betaalgigant, PayPal, aan dat ze hun eigen stablecoin […]

Sep 26, 2023
2,5 min

Deutsche Bank biedt Bitcoin en crypto custody dienstverlening aan

Deutsche Bank biedt Bitcoin en crypto custody dienstverlening aan. Deutsche Bank.. je hebt de naam vast weleens voorbij zien komen. Deutsche Bank is een van de grootste financiële instellingen ter wereld met bijna 70.000 werknemers en bestaat al sinds 1870. Het hoofdkantoor zit in Frankfurt en de bank beheert maar liefst €860,- miljard aan activa! […]

Sep 15, 2023
2,5 min