airdrops

Wat zijn airdrops? Uitleg over het verkrijgen van gratis tokens

Jan 27, 2024
Aanbieding: 

Wat zijn Airdrops? En moet je hier aan meedoen? 2024 is hét jaar van de airdrops, althans als we menig influencer moeten geloven. Het klopt dat er veel airdrops zijn dit jaar, maar wat zijn airdrops? Laten we eens duiken in dit fascinerend onderwerp.

Wat zijn airdrops?

First things first: wat zijn airdrops precies? In de wondere wereld van crypto zijn er, naast de koersschommelingen, nog meer manieren om geld te verdienen met crypto. Dit worden ook wel ‘passieve’ manieren genoemd om extra inkomen te genereren over jouw crypto. Hierbij kun je denken aan staking (waarbij je deelneemt aan het consensus mechanisme van een proof of stake coin en jij hiermee onder andere helpt het netwerk te beveiligen) lending (waarbij jij jouw crypto via een platform/ exchange uitleent aan kredietnemers; zoals aan bedrijven of traders) of yield farming (waarbij jij liquiditeit beschikbaar stelt aan DeFi protocollen, dit kan onder andere door staking en lending, maar ook door zelf deel te nemen aan zogenaamde “liquidity pools”). Een andere manier om ‘passief’ extra inkomen te verdienen over jouw crypto is om deel te nemen aan “airdrops”. Maar wat zijn airdrops precies?

Distributie van gratis tokens

Airdops zijn gratis token distributies van een crypto project aan een (bepaalde) groep mensen. Dit kan bijvoorbeeld een trouwe community zijn die al langer een andere token vasthoudt van het project, of het kan een groep willekeurige mensen zijn die zich heeft aangemeld voor de airdrop. Maar waarom doen bedrijven airdrops, vraag je je terecht af. Bedrijven doen dit voornamelijk om meer bekendheid te genereren en/of om een community te vormen. In veel gevallen is het namelijk goedkoper om een token distributie te doen, dan het doen van marketingcampagnes.

Marketing & Loyalty airdrops

Bij airdrops zijn er twee varianten: de zogenaamde “loyaliteit” airdrops, waarbij tokenholders van het project worden beloond voor het hodlen van de specifieke token of voor hun actieve deelname aan het project. De andere variant is, zoals al aangegeven, puur gericht op marketing en iedereen kan zich zodoende aanmelden voor de airdrop, dat betekent overigens niet per sé dat iedereen ook echt deel zal nemen: “vol is vol”.

Bekende voorbeelden van airdrops

airdrops

Door de jaren heen zijn er wel duizenden airdrops geweest. En belangrijk om meteen te vermelden is dan ook dat airdrops zeer risicovol kunnen zijn! Vanwege de hoge frequentie van airdrops hebben oplichters ook hun weg naar de airdrops gevonden: kijk dus uit!

Hieronder de bekendste voorbeelden van airdrops van de afgelopen paar jaar:

  • Uniswap ($UNI). De airdrop van de nummer 1 decentralized exchange Uniswap is de grootste (meest waardevolle) airdrop ooit geweest. Op 16 september 2020 werd er voor ruim $6.43 miljard aan tokens ge-airdropt, bi-zar! Op dat moment stond $UNI overigens ook ± op haar all time high van ruim $40,-
  • Apecoin ($APE) (de coin achter het bekende “Bored Ape Yacht Club” NFT project) had de op één na grootste airdrop in 2022 en werd er voor ruim $3.54 miljard aan tokens ge-airdropt. Sommige tokenholders konden met dat bedrag direct een Bored Ape kopen..
  • dYdX ($ethDYDX) was de op twee na grootste airdrop en er werd voor $2,- miljard aan tokens verdeeld in 2021, en ook toen stond de token op haar all time high. dYdX is een van de grootste decentralized trading platforms.

Hoe kun je meedoen aan een airdrop?

Om mee te doen aan een airdrop zul je actief op zoek moeten naar crypto projecten die deze airdrop zullen gaan doen. In veel gevallen zijn dit blockchain projecten die al actief zijn, zoals een dex (decentralized exchange), maar nog geen eigen token hebben. De kans is aanwezig dat een dergelijk bedrijf een token zal lanceren, maar er is uiteraard geen garantie. Door bijvoorbeeld al actief gebruik te maken van het platform, of om in ieder geval goed op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen (dmv een nieuwsbrief bijvoorbeeld), kun jij sneller in aanmerking komen voor een airdrop.

Als er uiteindelijk een airdrop komt, heb je in ieder geval een wallet nodig, zul je moeten voldoen aan de gestelde voorwaarden van het project (varieert per project), zul je je moeten registreren/koppelen (via social media bijvoorbeeld) en uiteindelijk ontvang jij de tokens.

Dus om deel te nemen aan een airdrop zul je best wat tijd (en mogelijk ook geld) moeten investeren en zul je vooral heel voorzichtig moeten zijn om ervoor te zorgen dat je niet opgelicht wordt! Onze lezers weten dat we kritisch kijken naar deze praktijk en we vooral wijzen op het belang van een goed begrip van bitcoin. Beschik je al over een goede bitcoin positie? Voor meer informatie: waar kan ik voordelig bitcoin kopen?

Er zijn verder ook crypto exchanges die zich bezighouden met het in de gaten houden van airdrops. De bekendste is Kucoin, maar ook ByBit is een exchange van waaruit je kunt deelnemen aan verschillende airdrops.

Gerelateerde artikelen:

Lees verder

Chainlink´s adoptie voor tokenization van real world assets RWA door DTCC & JPMorgan

Chainlink speelt in een steeds belangrijkere rol in de tokenization van real world assets. Vorige week heeft Chainlink deelgenomen aan een pilot met grote financiële spelers als JPMorgan, BNY Mellon & meer. De pilot focust op de tokenization van fondsen. Chainlink neemt deel aan tokenization pilot met financiële reuzen als de DTCC en JPMorgan Chainlink […]

May 26, 2024
3 min

Het 2024 cryptobeleid van de aankomende president van de USA? Trump is pro-bitcoin & crypto

De aankomende President van de USA en zijn Amerikaanse crypto beleid. Wat kunnen we verwachten? In november zijn de verkiezingen in de VS. De spannende race gaat tussen Trump en Biden. Het wordt het interessant hoe het Amerikaanse crypto beleid zal worden onder de winnaar van de verkiezingen. De ene ex-President Trump is pro-crypto. De […]

May 26, 2024
6 min

Amerikaanse Ethereum ETH ETF goedgekeurd door de SEC

De SEC geeft groen licht en keurt eerste Amerikaanse spot Ethereum (ETH) ETF goed! What a difference a day makes zullen we maar zeggen.. Een bizarre wending en totaal tegen alle verwachtingen in keurt de Securities and Exchange Commission, onder leiding van Gary Gensler, de allereerste Amerikaanse spot ETH ETF goed! Niet lang geleden zat […]

May 24, 2024
4 min