hoe werkt de economie

MiCAR maakt toekomst van USDT in EU problematisch, goed USDT alternatief?

Jun 12, 2024
Aanbieding: 

MiCAR wetgeving maakt voortbestaan van stablecoin USDT in EU problematisch. Is er een goed alternatief voor USDT? Hoe zo? Per 30 juni wordt de MiCAR wet verder uitgerold in de EU, hierdoor wordt de toekomst voor de grootste stablecoin USDT onzeker. Vandaar dat het al verstandig is om te kijken naar welke alternatieven er al zijn voor USDT?

Stablecoin USDT mogelijk in de problemen door MiCAR?

Stablecoin USDT is by far de grootste en populairste stablecoin op de crypto markt. De stablecoin, beter bekend als ‘Tether’, werd al in 2014 opgericht door een groep Bitcoin enthousiastelingen die het financiële systeem verder wilden ‘disrupten’ met een modernere aanpak van geld. Wat Tether de afgelopen jaren mogelijk heeft gemaakt is in feite hetzelfde als hetgeen dat Bitcoin heeft gedaan: ‘bank the unbanked’, ofwel de financiële wereld inclusiever maken door het toegankelijk te maken voor iedereen die een smartphone heeft.

Tether is de afgelopen jaren vaak in opspraak geraakt omdat in twijfel werd getrokken of Tether wel daadwerkelijk genoeg kapitaal in kas zou hebben om alle $USDT stablecoins te kunnen backen. Tot op heden is niet gebleken dat Tether dat niet zou kunnen en daarnaast geeft Tether op deze pagina volledige transparantie omtrent haar financiële reserves. Elke USDT token wordt namelijk 1 op 1 gedekt door een Amerikaanse dollar. Een van de grootste angsten op de crypto markt de afgelopen jaren is dan ook de vrees geweest dat Tether failliet zou kunnen gaan. En met de komst van de MiCAR wetgeving wordt gevreesd voor de toekomst van $USDT in Europa.

MiCAR houdt strengere wetgeving in voor stablecoins

De toekomst van USDT in Europa is onzeker vanwege de verdere uitrol van de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR) wetgeving, die al verder wordt geïmplementeerd per 30 juni. De MiCAR wetgeving heeft als hoofddoel om ervoor te zorgen dat crypto wetgeving in Europa verder wordt geharmoniseerd. MiCAR wil een gelijk speelveld creëren en tevens innovatie ondersteunen, en daarnaast ook het beschermen van de consument. Tot slot zorgt MiCAR ervoor dat bedrijven strenger worden gecontroleerd met als doel een “integere markt te faciliteren”, in andere woorden: bedrijven zullen moeten gaan voldoen aan strenge eisen.

MiCAR focust zich onder andere op het reguleren van de stablecoin markt, waardoor ook stablecoins nu aan strenge(re) wetten moeten gaan voldoen. De wetten worden per 30 juni ‘overgenomen’ door De Nederlandsche Bank en hierdoor moeten uitgevers van stablecoins, zoals USDT van Tether, een zogenaamd witboek gaan uitgeven. De vraag is nu of USDT dit witboek kan, en wil, uitgeven. De verwachting is dat Tether dit niet kan en/ of wil en hierdoor zal de toekomst voor Tether in Europa onzeker worden.

Welke alternatieven zijn er voor USDT?

Het wegvallen van Tether uit de Europese markt zou de crypto markt in Europa op z’n ‘kop kunnen zetten’ omdat Tether het overgrote deel van de stablecoin markt in handen heeft. Als Europese stablecoin gebruikers de USDT stablecoin willen blijven gebruiken op bijvoorbeeld Amerikaanse crypto exchanges, zullen zij geld moeten omzetten op desbetreffende crypto exchanges naar USDT. Dit proces kost geld, tijd en moeite. Daarnaast betekent dit dat per 30 juni sommige Nederlandse exchanges zoals Bitvavo, Coinmerce en Finst geen USDT meer zullen aanbieden.

Of de MiCAR wetgeving daadwerkelijk echt zo snel invloed zal hebben op het USDT aanbod in Nederland, zal moeten blijken. Echter is één ding zeker: in Europa zullen we uiteindelijk op zoek moeten gaan naar alternatieven voor de USDT token. Daarnaast hebben crypto exchanges als OKX en Kraken in Europa al vele USDT paren vervangen voor Euro paren. De vraag naar Euro paren is echter vrij hoog, zo blijkt uit het eur-handelsvolume van Bitvavo.

Op dit moment staat de Euro stablecoin markt nog in de kinderschoenen; er is namelijk nog relatief weinig aanbod en de meeste stablecoins kunnen niet voldoen aan de strenge EU wetgeving. De grootste Euro stablecoin op dit moment is die van Circle (EURC), die ook een USD stablecoin heeft; de USDC dollar stablecoin. Wel zijn er een aantal (fintech) bedrijven in Nederland die bezig zijn met de lancering van een € stablecoin die wel voldoet aan de MiCAR wetgeving. Een voordeel hiervan zal zijn dat deze stablecoins betrouwbaarder zijn dan stablecoins die níet onder het toezicht van de DNB vallen.

Wat er na 30 juni op de EU crypto/ stablecoin markt zal gebeuren is dan ook erg spannend, en zeker voor $USDT!

Lees verder

Is een Solana ETF op komst?

Is een Solana spot ETF in de maak? Met de aanvraag van 21Shares en VanEck lijkt een Solana spot ETF dichterbij te komen. Inderdaad, VanEck en 21Shares hebben een aanvraag ingediend voor een Solana spot ETF bij de Cboe exchange. De SEC kijkt er nog naar, maar een SOL spot ETF komt dichterbij. Laten we […]

Jul 9, 2024
3 min

Bit2me vs Bitvavo, welke exchange is beter?

Bit2me versus Bitvavo. Welke exchange is beter? Met deze Bitvavo vs bit2me exchange vergelijking zullen we kijken hoe deze twee grote Europese cryptocurrency beurzen zich tot elkaar verhouden. Beide exchanges draaien een hoog EURO handelsvolume en hebben een breed dienst- en productaanbod. In deze Bitvavo vs bit2me vergelijking zullen we kijken naar de producten en […]

Jul 9, 2024
4,5 min

Wat is de Base chain van Coinbase precies?

Wat is de Base chain van Coinbase? De Base chain van Coinbase is sinds de lancering ongekend populair, onder andere voor de lancering van memecoins. Maar wat is de Base chain precies? Laten we het eens nader bekijken. De Base chain van Coinbase is enorm populair, maar waarom? Vorig jaar is het testnet van de […]

Jul 3, 2024
3 min