1inch

De 1inch DEX aggregator & wallet review

Oct 12, 2023
Aanbieding: 

Wat is de 1inch DEX aggregator? DEX staat voor Decentralized EXchange. Hoe en waar gebruik je een gedecentraliseerde exchange voor? En wat kan een dex aggregator zoals 1inch hier nog extra aan toevoegen? We leggen het je uit!

Decentralized exchanges vs. de 1inch aggregator

Decentralized finance (DeFi) is een nieuw financieel systeem waarbij inclusiviteit en decentralisatie voorop staan. Bij DeFi zouden intermediairen zoals banken en overheden overbodig zijn en is financieel verkeer tussen personen direct, zonder de tussenkomst van bovenstaande. DeFi is, net als Bitcoin, gebouwd op de blockchain technologie en wordt zodoende ‘bestuurd’ door smart contracts. In het kort: smart contracts zijn digitale contracten, ofwel ‘overeenkomsten’, die zelfstandig worden uitgevoerd op de blockchain zodra de gemaakte afspraken (tussen meerdere partijen) worden nagekomen. Het zijn vervolgens de ‘oracles’, waar Chainlink ($LINK) de bekendste van is, die de afgesproken overeenkomsten en de resultaten ervan kunnen bevestigen op de blockchain en zodoende de smart contracts kunnen beoordelen.

Bij DeFi kun je denken aan producten als: leenprotocollen, stablecoins, derivaten, cryptocurrencies en de verzending ervan, decentralized exchanges en dus platformen als de 1inch aggregator. In dit artikel gaan we dieper in op het platform 1inch en hoe jij dit platform in jouw voordeel kunt gebruiken.

1inch als bedrijf

1inch is op een wel heel bijzondere manier ontstaan: in 2019 op de ETHGlobal Hackathon in New York hebben de twee founders, Sergej Kunz en Anton Bukov, binnen ± 18 uur het protocol ontwikkeld en opgezet. 1nch bestaat dus sinds 2019 en telt inmiddels ruim 130+ werknemers. De werknemers werken volledig remote en een echt hoofdkantoor bestaat zodoende niet. Het bedrijf heeft sindsdien om en nabij de 15 miljoen dollar aan funding opgehaald bij meerdere bedrijven, waarvan Binance Labs, Galaxy Digital en Pantera Capital de bekendste zijn.

1inch is een vorm van een decentralized exchange (DEX) waar weldegelijk een team achter zit, echter worden de beslissingen en de orders uitgevoerd op een decentrale manier. Gecentraliseerde exchanges, zoals Bitvavo bijvoorbeeld, worden bestuurd door een centraal orgaan; een groep mensen die de beslissingen neemt, zoals een management team. Dit is het belangrijkste verschil. Echter willen mensen (zoals jij en ik) vaak wel eens vergeten/ niet beseffen dat er wel degelijk een team van professionals achter gedecentraliseerde protocollen (een dex bijvoorbeeld) zitten. Het zijn dus gewoon legitieme bedrijven, maar die worden op een decentrale manier bestuurd.

De 1inch aggregator gebruiken met bitcoin?

In ons vorige artikel zijn we al ingegaan op wat een dex aggregator is, maar nog even in het kort: het hoofddoel van de aggregator is om voor jou de beste prijzen te vinden als het gaat om gedecentraliseerd handelen. 1inch is een bekend voorbeeld van een dex aggregator en maakt het voor jou mogelijk om tegen de beste tarieven decentraal te kunnen handelen in cryptocurrencies. Jij geeft een order (swap) aan die je wilt laten uitvoeren en 1inch gaat op zoek naar de beste tarieven en beste prijzen (prijzen mbt de cryptocurrency die jij wilt kopen) en voert vervolgens de order uit. Jouw order kan door 1inch zelfs over meerdere dex’s worden verdeeld om op deze manier de zo scherpst mogelijke tarieven te behalen.

Het gaat hier voornamelijk om ERC-20 (Ethereum) munten die “ge-swapped” kunnen worden voor andere munten. Bitcoin is uiteraard géén ERC-20 munt maar kan alsnog (een variant dan) verhandeld worden op een aantal dex’s, daar komen we zo op terug. Swappen is een makkelijke vorm van handelen en op de 1inch dex aggregator kun je als volgt een swap uitvoeren:

  • Ga naar 1inch.io of download de app
  • Kies het netwerk dat je wilt gebruiken om te handelen (Ethereum bijvoorbeeld)
  • Zorg dat je tegoeden op een externe wallet hebt waarmee je kunt handelen
  • Koppel jouw wallet (voorbeeld: MetaMask, Ledger, Trezor, Walletconnect, Trustwallet) waar je tegoeden op hebt staan aan het 1inch platform

Zodra je bovenstaande stappen hebt uitgevoerd kun je jouw order doorvoeren!

Hieronder in de video kun je verder ook bekijken hoe je een wallet kunt verbinden met de 1inch DEX app.

Hieronder in de video kun je verder meer leren over de werking van deze DEX aggregator:

Bovendien, 1inch beschikt ook over een eigen Ethereum wallet app voor de smartphone. Deze kan in samenspraak met een Ledger X nano via Bluetooth worden verbonden.

Crypto en stablecoins verhandelen voor Wrapped Bitcoin ($WBTC) op 1inch

Bitcoin is zoals gezegd uiteraard geen ERC-20 munt en is dus in principe niet via het ERC-20 netwerk te verhandelen. De 1inch wallet app is een Ethereum wallet met Ethereum addressen. Aangezien er veel vraag was naar Bitcoin óp het Ethereum netwerk, en op dex’s die op het Ethereum (ERC-20) netwerk draaien, is er in 2019 een variant op Bitcoin ontworpen: Wrapped Bitcoin ($WBTC). WBTC is ontworpen en gelanceerd door onder andere Bitgo, Compound en MakerDAO.

WBTC is enkel een ERC-20 token die Bitcoin vertegenwoordigt, zodoende heeft het ook dezelfde prijs als Bitcoin (BTC). De WBTC munt is te verhandelen op het Ethereum netwerk en dus ook op dex’s en aggregators zoals 1inch. 1 WBTC kan op haar beurt weer direct worden omgezet in 1 BTC of voor een USD stablecoin zoals USDT. WBTC is onder andere te kopen/ verkopen op Binance, Coinbase en Kraken.

Dus wil jij met Bitcoin handelen op een dex of dex aggregator op Ethereum, zorg dan dat je WBTC in je wallet hebt. WBTC kun je bijvoorbeeld op Coinbase kopen en het vervolgens naar een wallet versturen die WBTC ondersteund. Koppel deze wallet aan 1inch en je bent good to go!

1inch Conclusie

De 1inch DEX aggregator werkt prima en wordt ontwikkeld door een serieus bedrijf. 1inch heeft verder ook een Ethereum wallet ontwikkeld van waaruit ook de DEX aggregator beschikbaar is en eenvoudig tokens met elkaar kunnen worden verhandeld. Het beste is natuurlijk om de 1inch wallet te koppelen aan een Ledger Nano X.

Let op, het gaat hier om een applicatie voor het Ethereum netwerk en een token van bitcoin (WBTC) dat op basis van Ethereum adressen werkt. Je kunt niet direct bitcoin (BTC) sturen naar 1inch wallet of DEX. 1inch is vooral bedoelt voor het verhandelen van tokens op Ethereum en andere alternatieve blockchain netwerken. Via speciale bruggen (bridges) is het mogelijk om bij 1inch van netwerk te veranderen. Let wel op, dit is risicovol en vereist kennis van zaken. Verdiep je in de werking van bitcoin en ook Ethereum voordat je aan de slag gaat met het actief verhandelen van allerlei tokens op een DEX aggregator zoals 1inch.

Voor meer informatie over Ethereum:

Waarom zou ik wel of niet Ethereum (ETH) kopen?

Voor meer informatie over DEX aggregators:

Selectie van de beste dex aggregators

Lees verder

Trump verkiest na een moordaanslag JD Vance tot Runnig Mate, betekenis voor Bitcoin?

De mislukte moordaanslag op Donald Trump heeft niet alleen een enorme impact voor het Amerikaans politieke en het geopolitieke klimaat, maar ook voor de toekomst van bitcoin als een mogelijke strategische activa voor de Verenigde Staten. De mislukte moordaanslag en de krachtige manier waarop Donald Trump hier mee omging, zal hem nu hoogst waarschijnlijk een […]

Jul 16, 2024
3,5 min

Is een Solana ETF op komst?

Is een Solana spot ETF in de maak? Met de aanvraag van 21Shares en VanEck lijkt een Solana spot ETF dichterbij te komen. Inderdaad, VanEck en 21Shares hebben een aanvraag ingediend voor een Solana spot ETF bij de Cboe exchange. De SEC kijkt er nog naar, maar een SOL spot ETF komt dichterbij. Laten we […]

Jul 9, 2024
3 min

Bit2me vs Bitvavo, welke exchange is beter?

Bit2me versus Bitvavo. Welke exchange is beter? Met deze Bitvavo vs bit2me exchange vergelijking zullen we kijken hoe deze twee grote Europese cryptocurrency beurzen zich tot elkaar verhouden. Beide exchanges draaien een hoog EURO handelsvolume en hebben een breed dienst- en productaanbod. In deze Bitvavo vs bit2me vergelijking zullen we kijken naar de producten en […]

Jul 9, 2024
4,5 min