founders bank

Wat zijn de beste decentralized exchanges (DEX) in 2024

Jul 29, 2024
Aanbieding: 

Wat is een decentralized exchange (DEX)? Wat zijn de beste decentralized exchanges op dit moment in 2024? In dit artikel zullen we het belang van een decentralized exchange bespreken, hoe ze werken en welke de beste zijn op dit moment. We hebben ook een apart artikel geschreven over de selectie criteria van een goed crypto dex platform.

Wat is een DEX decentralized exchange?

In een notendop: de ontwikkeling van de decentrale financieringssector en geldmarkten gaat zeer snel. Hierbinnen spelen decentrale handelsbeurzen een sleutelrol aangezien ze een openbare P2P-handel faciliteren zonder enige beperkingen zoals een identiteitscontrole. De beste DEX voor Bitcoin is HODL HODL. De beste DEX voor Ethereum is op dit moment Uniswap. Een prima DEX voor cryptoderivaten (perps) is anno 2024 de SynFutures dex en de dex van Kine. Op Solana zijn er ook een aantal belangrijke initiatieven gestart, waaronder Raydium en RateX.

De beste nieuwe generatie DEX onder ontwikkeling voor zowel Bitcoin, Komodo, Ethereum en andere blockchains is de Serum DEX, de Switcheo DEX en AtomicDEX. Verder krijgt de Binance Smart Chain steeds meer adoptie met de PancakeSwap DEX en beschikt Avalanche over de Pangolin exchange. Polkadot beschikt over de Polkadex beurs. De beste DEX aggregator is ontwikkeld door 1inch en Jupiter. Natuurlijk, er zijn andere goede projecten, echter er zijn nog technologische beperkingen en risico’s.

De handel op een bepaalde decentrale beurs kan het beste worden gecombineerd met een rekening bij een gereguleerde crypto exchange, Bitvavo. Bitvavo wordt gebruikt voor het voordelig omwisselen van euro´s voor USDT om deze vervolgens te storten op je crypto wallet. Vanuit je wallet kun je vervolgens gaan handelen met USDT op een decentralized exchange.

Wat is een decentralized exchange (DEX)?

decentralized exchanges

Een decentralized exchange (DEX) is een Engelse term voor een decentrale handelsbeurs. Het gaat om het bieden van een decentrale dienstverlening en niet het om de ontwikkeling van een gecentraliseerde dienst van een crypto exchange (CEX). Het belangrijkste onderscheid tussen een DEX en een CEX is dat bij een decentralized exchange de crypto’s direct worden beheerd door de gebruikers via de eigen of speciaal ontwikkelde crypto trading wallets. Een decentralized exchange speelt alleen een faciliterende rol waardoor er een peer-to-peer handelsplatform en netwerk ontstaat waarbij elke deelnemer een deel is van de handelsbeurs zelf. Idealiter is er geen derde partij meer met een centrale server. Dit betekent concreet dat een goed gebouwde decentralized exchange niet meer te stoppen is en feitelijk geen jurisdictie meer kent. Cryptovaluta kunnen nu als contante geldstromen vrij en ongehinderd worden uitgewisseld tussen twee partijen zonder de noodzaak van een derde partij. Protocollen worden ontwikkeld waardoor dit pijnloos en bijna automatisch kan verlopen. Er wordt o.a. gebruik gemaakt van de cross chain atomic swap protocol, speciale protocollen voor het ontwikkelen van een decentralized exchange en trading platform (LoopRing) en andere protocollen voor het verwerkelijken van inter-blokketen communicatie. Het Lightning Netwerk van Bitcoin leent zich ook uitstekend en er zijn al twee verschillende lightning-powered DEX varianten onder ontwikkeling, de Sparkswap en de Boltz exchanges en zijn goed in combinatie te gebruiken met de Hodl Hodl exchange.

De uitdagingen voor het bouwen van decentralized exchanges!

Het moge duidelijk zijn, deze ontwikkeling gaat niet vanzelf en is volop op gang. Vooral als het gaat om het verwezenlijken van een decentralized trading platform zullen er verschillende problemen moeten worden opgelost worden.  Een goede gedecentraliseerde cryptobeurs moet 3 sleutelcomponenten weten te integreren binnen een gebruiksvriendelijke oplossing: de matching van orders via algoritmes, liquiditeit en transactieverwerking met behulp van een protocol zoals atomic swaps. Hierdoor kunnen gebruikers in staat zijn om direct met elkaar crypto conversie verzoeken (ruilcontracten) op te stellen, een match te vinden en de transactie uit te voeren. De implementatie van atomic swap protocol technologie is niet genoeg om een decentralized cryptocurrency exchange op te zetten. Liquiditeit ofwel snelle financiering voor het verwerken van de orders is van wezenlijk belang.

Waarom? Als er geen tegenpartij is voor de gewenste order, zal er geen transactie plaatsvinden. Handel komt zo niet op gang, liquiditeit op de beurs blijft uit en dit resulteert tot slechtere prijzen. De beurs zal stagneren en een anti-netwerk effect hebben waardoor gebruikers de beurs zullen verlaten voor een snellere centrale beurs met betere prijzen. Mocht een nieuwe decentrale cryptobeurs mogen slagen en een netwerk effect opbouwen met steeds meer gebruikers, betere spreads en prijzen, dan zullen er derde partijen moeten worden ingeschakeld voor het voorzien van de benodigde liquiditeit. Deze partij staat bekend als een Liquidity Provider (LP) en is een handelspartij die werkt als een beurshandelaar (market maker), ze voorzien van de benodigde geldstromen, hierdoor worden de prijzen voor de gebruikers veel gunstiger, terwijl de beurshandelaar de spread als winst pakt die tussen vraag en aanbod order zit. Op deze manier wordt er een positief netwerk effect opgebouwd binnen de beurs en zullen er meer en meer gebruikers ervan gebruik maken. Reguliere cryptocurrency beurzen kunnen als market makers optreden binnen een decentralized crypto exchange. Het is te hopen dat meer en meer grote spelers zoals Kraken zullen beginnen met het opzetten van een eigen decentrale tak of het spelen van een rol als beurshandelaar op een goede decentralized exchange. Bovendien wordt er gewerkt aan protocollen voor het verbeteren van de liquiditeit van decentrale handelsbeurzen. Concrete voorbeelden zijn Loopring en Arwen.

Binance en Bitfinex zijn twee bitcoin exchanges die van plan zijn om een decentrale cryptobeurs te bouwen. De meest gevestigde decentralized crypto exchange is al sinds 2014 onder ontwikkeling en heeft veel voortgang geboekt en werkt prima: Bisq. Een prima alternatief is de Hodl Hodl exchange.

Waarom zou ik gebruik maken van een decentralized exchange?

Bij het gebruik van een cryptocurrency exchange of cryptobeurs kleven een aantal belangrijke nadelen:

  • Wanneer je crypto-vermogen op een beurs staat, ben je afhankelijk van de technologie, beveiliging en bedrijfsvoering van een derde partij. Wanneer je niet over de private keys beschikt, beschik je niet over je vermogen.
  • Voor het verwerkelijken van een goede dienstverlener zitten behoorlijke kosten aan vast en deze moeten worden verhaald op de gebruikers.
  • Een slecht ontworpen gecentraliseerde cryptocurrency exchange kan worden gehackt, door de eigenaren worden geplunderd of door de overheid worden gesloten.
  • Vanwege de complexiteit van de bedrijfsvoering en de risico’s zijn er maar weinig goede cryptocurrency exchanges. Er is sprake van een zekere centralisatie aangezien grote beleggers en handelaren alleen op de beste en grootste beurzen willen opereren zoals Binance. Voor een volledige lijst: selectie van de beste exchanges!

Conclusie

Hoewel het veel veiliger is om te handelen op een decentralized exchange, is het nogal een technologische uitdaging om een schaalbare en snelle decentrale cryptobeurs te ontwikkelen die over genoeg liquiditeit beschikt. Gelukkig zijn er genoeg interessante projecten gestart en is er vooruitgang geboekt. De Lightning DEX projecten (zoals Boltz) zijn op dit moment uitermate interessant om te volgen. Deze decentrale crypto-handelsbeurzen maken gebruik van atomic swap en Lightning Network technologie.

Het makkelijkste voor de doorsnee gebruiker is om gebruikt te maken van een wisselkantoor of een gecentraliseerde cryptocurrency exchange. De beste decentralized exchanges voor de bitcoin-handel zijn op dit moment Hodl Hodl en BISQ. Het is veel testen, kijken en vergelijken om te kijken welke decentrale crypto exchange het beste bij je past. Voor de volledigheid hebben we een zo compleet mogelijke lijst opgesteld.

Wat zijn de beste decentralized exchanges (DEX)?

Er zijn verschillende decentrale crypto exchanges zijn onder ontwikkeling. Hier volgt een lijst van bekende projecten:

  • Hodl Hodl (pure Bitcoin p2p handelsbeurs uitgerust met OTC desk)
  • BISQ (behoort tot de referentie – voorheen bekend als Bitsquare),
  • SynFutures dex decentralized crypto derivatives trading
  • Kine dex decentralized crypto derivatives trading
  • 1inch dex aggregator
  • Jupiter dex aggregator
  • Raydium, gemakkelijk te gebruiken multi-blockchain DEX op basis van Solana
  • Switcheo DEX, gemakkelijk te gebruiken multi-blockchain DEX
  • AtomicDEX, derde generatie multi-chain DEX gebouwd op Komodo’s technologie.
  • PolkaDex, nieuwe generatie cross-chain DEX die de voordelen van CEX en DEX weet te combineren in een innovatief decentraal handelsplatform voor vooral de Polkadot DeFi-ecosysteem.
  • Binance DEX (grote exchanges zoals Binance experimenteren met eigen DEX variant).
  • Boltz DEX – nieuwe Bitcoin LN netwerk gebaseerde decentrale handelsbeurs!
  • Sparkswap DEX – nieuwe Bitcoin LN netwerk gebaseerde decentrale handelsbeurs!
  • Uniswap – meest populaire AMM-protocol en DEX voor Ethereum tokens.
  • Loopring DEX
  • Serum DEX
  • Nash – hybride DEX 
  • CryptoBridge,
  • PancakeSwap DEX – meest populaire AMM-protocol en DEX voor Binance Smart Chain tokens
  • Blocknet Block DX,
  • Binance DEX
  • Bitalo,
  • Waves DEX,
  • Altcoin exchange,
  • Coinffeiine
  • LocalBitcoins 
  • Paxful
  • EtherDelta
  • McAfee Dex
  • Decentrex
  • Bitshares Open Ledger
  • CoFiX – DEX en AMM protocol
  • LGO Markets – combineert DEX & centrale exchange infrastructuur in een handelsbeurs voor de institutionele belegger.
  • OpenDEX project 

Gerelateerde artikels:

Lees verder

Mastercard lanceert met Mercuryo nieuwe crypto debit card

Mastercard heeft op 5 september aangekondigd om samen met Mercuryo te komen met een crypto debit card die betalingen ondersteunt vanuit non-custodial wallets! Direct vanuit de eigen wallet met een Mastercard betaalkaart betalen? Vanuit jouw eigen wallet betalingen maken met de crypto debit card van Mastercard is nu mogelijk. Inderdaad, Mastercard weet maar van geen […]

Sep 5, 2024
3 min

Zwitserse Zürcher Kantonalbank introduceert bitcoin dienstverlening voor haar klanten

In Zwitserland loopt de adoptie van bitcoin door de banken in rap tempo op. Zurich wil ook in de toekomst relevant blijven als financieel centrum. De adoptie van bitcoin en digitale activa is niet te stoppen. Vandaar, de Zürcher Kantonalbank (ZKB) heeft op 4 september aangekondigd dat zij nu de handel mogelijk maakt voor haar […]

Sep 5, 2024
2,5 min

Ledger Flex wallet review

Na onze Ledger Stax review volgt hier onze Ledger Flex wallet review. Deze wallet is een compacter model en komt ook met vele voordelen. Ook vergelijken we de Ledger Stax en de Ledger Flex met elkaar. Verder kijken we ook naar een mogelijk goedkoper alternatief voor deze Ledger wallets. Introductie tot de Ledger Flex vs […]

Sep 1, 2024
4 min