founders bank

DECENTRALIZED EXCHANGES

LiberBits
May 8, 2018
Aanbieding: 

Wat is een decentralized exchange (DEX)? Wat is de beste decentralized exchange op dit moment? In dit artikel zullen we het belang van een decentralized exchange bespreken, hoe ze werken en welke de beste zijn op dit moment.

decentralized exchangesEen decentralized exchange is een Engelse term voor een decentrale bitcoinbeurs of meer algemeen een decentrale crypto exchange. Het belangrijkste onderscheid is dat bij een decentralized exchange de crypto’s direct worden beheerd door de gebruikers via speciaal ontwikkelde crypto trading wallets. Een decentralized exchange speelt alleen een faciliterende rol waardoor er een peer-to-peer handelsplatform en netwerk ontstaat waarbij elke deelnemer een deel is van de handelsbeurs zelf. Idealiter is er geen derde partij meer met een centrale server. Dit betekent concreet dat een goed gebouwde decentralized exchange niet meer te stoppen is en feitelijk geen jurisdictie meer kent. Cryptovaluta kunnen nu als contante geldstromen vrij en ongehinderd worden uitgewisseld tussen twee partijen zonder de noodzaak van een derde partij. Protocollen worden ontwikkeld waardoor dit pijnloos en bijna automatisch kan verlopen. Er wordt o.a. gebruik gemaakt van de cross chain atomic swap protocol, speciale protocollen voor het ontwikkelen van een decentralized exchange en trading platform (LoopRing) en andere protocollen voor het verwerkelijken van inter-blokketen communicatie. Het Lightning Netwerk van Bitcoin leent zich ook uitstekend en er zijn al twee verschillende lightning-powered DEX varianten onder ontwikkeling, de Sparkswap en de Boltz exchanges en zijn goed in combinatie te gebruiken met de Hodl Hodl exchange.

De uitdagingen voor het bouwen van decentralized exchanges!

Het moge duidelijk zijn, deze ontwikkeling gaat niet vanzelf en is volop op gang. Vooral als het gaat om het verwezenlijken van een decentralized trading platform zullen er verschillende problemen moeten worden opgelost worden.  Een goede gedecentraliseerde cryptobeurs moet 3 sleutelcomponenten weten te integreren binnen een gebruiksvriendelijke oplossing: de matching van orders via algoritmes, liquiditeit en transactieverwerking met behulp van een protocol zoals atomic swaps. Hierdoor kunnen gebruikers in staat zijn om direct met elkaar crypto conversie verzoeken (ruilcontracten) op te stellen, een match te vinden en de transactie uit te voeren. De implementatie van atomic swap protocol technologie is niet genoeg om een decentralized cryptocurrency exchange op te zetten. Liquiditeit ofwel snelle financiering voor het verwerken van de orders is van wezenlijk belang.

Waarom? Als er geen tegenpartij is voor de gewenste order, zal er geen transactie plaatsvinden. Handel komt zo niet op gang, liquiditeit op de beurs blijft uit en dit resulteert tot slechtere prijzen. De beurs zal stagneren en een anti-netwerk effect hebben waardoor gebruikers de beurs zullen verlaten voor een snellere centrale beurs met betere prijzen. Mocht een nieuwe decentrale cryptobeurs mogen slagen en een netwerk effect opbouwen met steeds meer gebruikers, betere spreads en prijzen, dan zullen er derde partijen moeten worden ingeschakeld voor het voorzien van de benodigde liquiditeit. Deze partij staat bekend als een Liquidity Provider (LP) en is een handelspartij die werkt als een beurshandelaar (market maker), ze voorzien van de benodigde geldstromen, hierdoor worden de prijzen voor de gebruikers veel gunstiger, terwijl de beurshandelaar de spread als winst pakt die tussen vraag en aanbod order zit. Op deze manier wordt er een positief netwerk effect opgebouwd binnen de beurs en zullen er meer en meer gebruikers ervan gebruik maken. Reguliere cryptocurrency beurzen kunnen als market makers optreden binnen een decentralized crypto exchange. Het is te hopen dat meer en meer grote spelers zoals Kraken zullen beginnen met het opzetten van een eigen decentrale tak of het spelen van een rol als beurshandelaar op een goede decentralized exchange.

Binance en Bitfinex zijn twee bitcoin exchanges die van plan zijn om een decentrale cryptobeurs te bouwen. Bitfinex zal dit doen als een EOS block producer door te investeren in EOSfinex. Dit wordt een nieuwe generatie cryptobeurs gebaseerd op het EOSIO platform.

De meest gevestigde decentralized crypto exchange is al sinds 2014 onder ontwikkeling en heeft veel voortgang geboekt en werkt prima: Bisq. Een prima alternatief is de Hodl Hodl exchange.

Waarom zou ik gebruik maken van een decentralized exchange?

Bij het gebruik van een cryptocurrency exchange of cryptobeurs kleven een aantal belangrijke nadelen:

  • Wanneer je crypto-vermogen op een beurs staat, ben je afhankelijk van de technologie, beveiliging en bedrijfsvoering van een derde partij. Wanneer je niet over de private keys beschikt, beschik je niet over je vermogen.
  • Voor het verwerkelijken van een goede dienstverlener zitten behoorlijke kosten aan vast en deze moeten worden verhaald op de gebruikers.
  • Een slecht ontworpen gecentraliseerde cryptocurrency exchange kan worden gehackt, door de eigenaren worden geplunderd of door de overheid worden gesloten.
  • Vanwege de complexiteit van de bedrijfsvoering en de risico’s zijn er maar weinig goede cryptocurrency exchanges. Er is sprake van een zekere centralisatie aangezien grote beleggers en handelaren alleen op de beste en grootste beurzen willen opereren zoals Binance. Voor een volledige lijst: selectie van de beste exchanges!

Conclusie

Hoewel het veel veiliger is om te handelen op een decentralized exchange, is het nogal een technologische uitdaging om een schaalbare en snelle decentrale cryptobeurs te ontwikkelen die over genoeg liquiditeit beschikt. Gelukkig zijn er genoeg interessante projecten gestart en is er vooruitgang geboekt. De Lightning DEX projecten (zoals Boltz) zijn op dit moment uitermate interessant om te volgen. Deze decentrale crypto-handelsbeurzen maken gebruik van atomic swap en Lightning Network technologie.

Het makkelijkste voor de doorsnee gebruiker is om gebruikt te maken van een wisselkantoor of een gecentraliseerde cryptocurrency exchange. De beste decentralized exchanges voor de cryptovaluta-handel zijn op dit moment Hodl Hodl en BISQ. Het is veel testen, kijken en vergelijken om te kijken welke decentrale crypto exchange het beste bij je past. Voor de volledigheid hebben we een zo compleet mogelijke lijst opgesteld.

Wat zijn de beste decentralized exchanges?

Er zijn verschillende decentrale crypto exchanges zijn onder ontwikkeling. Hier volgt een lijst van bekende projecten:

Gerelateerde artikels:

Lees verder

USD stablecoins kopen?

Samenvatting: we varen in ongekende financiële wateren met een chronisch tekort aan Amerikaanse Dollars. De vraag naar gedigitaliseerde blockchain dollars, de zogenaamde USD stablecoins is ook toegenomen. De toenemende vraag naar dollars heeft te maken met problemen binnen het financiële systeem onder meer in de internationale repomarkt en de kredietmarkten. De huidige globale schuldenbubbel lijkt […]

LiberBits
Apr 1, 2020
4,5 min

De Dollar Milkshake Theory en het tekort aan dollars?

In dit artikel zal de Dollar Milkshake Theory worden besproken in het kader van de volgende schuldencrisis, een monetaire reset en Bitcoin. Deze controversiële theorie is ontwikkeld door de vermogensbeheerder Brent Johnson. Brent is de uitvoerend directeur van Santiago Capital, een beleggingsfonds met een specialisatie in goud. De probleemstelling Brent Johnson was verbaasd dat de […]

LiberBits
Mar 27, 2020
7 min

Wat is een goed alternatief voor goud?

Tijdens crisistijden neemt de vraag naar goud in de vorm van gouden munten en goudbaren flink toe. Goud is een van de meeste veilige en conservatie beleggingen die iemand kan maken tegen inflatierisico’s veroorzaakt door het monetaire beleid van centrale banken. Toegenomen inflatierisico’s door het monetaire en fiscale beleid De coronacrisis dreigt een globale economische […]

LiberBits
Mar 25, 2020
3 min