duitsland

Over de de-industrialisatie van Duitsland, de verdere economische en politieke crisis in het land – waar gaan we naar toe en qui bono?

Feb 13, 2024
Aanbieding: 

Dit artikel zal de huidige de-industrialisatie van Duitsland bespreken met de verdere economische en politieke crisis in het land. Duitsland bevindt zich op alle fronten in een diepe crisis. Deze crisis kent verschillende facetten en is veroorzaakt door een enorm wanbeleid van de politieke elite. De huidige crisis op all fronten in Duitsland zal de politieke invloed van AfD ten goede komen en daarmee o.a. de Europese droom van de Europese politieke elite op losse schroeven zetten. Of zal Europa weer een slagveld worden? Wie heeft er baat bij dit waanzinbeleid en de gevaarlijke, onzekere weg Duitsland nu bewandelt?

Duitsland de-industrialiseert

De Duitse industriële sector, voorheen bekend als de groeimotor van Europa, verkeert momenteel in een ernstige crisis. Grote bedrijven kiezen ervoor om hun investeringen naar het buitenland te verplaatsen, en de weinige investeringen in Duitsland vinden alleen plaats met aanzienlijke overheidssubsidies. BASF, ’s werelds grootste chemiebedrijf, kondigde recentelijk een investering van $10 miljard aan in een geavanceerd chemisch complex in China en de Verenigde Staten, niet in Duitsland. De Duitse industrie staat vanwege het sanctiebeleid op Rusland onder druk door hoge energieprijzen, onzekerheid over de toekomst en het streven naar hernieuwbare energie. De auto-industrie sluit fabrieken in Duitsland en verplaatst investeringen naar de Verenigde Staten. Duitsland, als enige G7-land, verkeert officieel in een recessie, met stijgende werkloosheid en verslechterende infrastructuur. Duitsland steekt zich nu in de schulden voor de opbouw van LNG-installaties in haar havens, waaronder Mukran, voor het kunnen hanteren van gasleveranties van o.a. Amerikaanse LNG-tankers.

De Duitse economische crisis en de opmars van AfD

Economen waarschuwen voor mogelijke negatieve gevolgen voor heel Europa, terwijl bedrijven in Duitsland alleen nieuwe fabrieken openen met aanzienlijke subsidies. Duitsland bevindt zich in een economische crisis met een daling van het bruto nationaal product (BNP) van 0,3% in het afgelopen jaar. De de-industrialisatie van Duitsland wordt bevestigd door een afname van 40% in auto-productie sinds 2012, een daling van 8,8% in staalproductie tot oktober 2023, en een elektriciteitsverbruik op het niveau van 1978. Ongeveer een derde van de Duitse industrie overweegt verplaatsing naar het buitenland vanwege hoge energieprijzen, beperkte overheidssubsidies en beperkte bankkredieten. China wordt genoemd als een minder afhankelijke exportbestemming voor Duitsland, terwijl Rusland, ondanks westerse sancties, een economische groei verwacht van 3% in 2023 en investeert in sectoren zoals metaalbewerking en vliegtuigbouw. Rusland bouwt op, Duitsland breekt af.

Het gevolg van deze economische crisis is dat er een snel groeiende steun is voor de AfD. De radicaal-rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) is voor het eerst de grootste partij in Duitsland volgens een peiling van het instituut Prognos, waarbij 25% van de Duitsers aangeeft op AfD te stemmen. Deze verschuiving wordt toegeschreven aan de toenemende steun in de voormalige Oost-Duitse deelstaten, waar AfD al de grootste is met bijna 40% steun. Hieronder kun je een recente toekspraak zien van Dr. Alice Weidel die samen met Tino Chrupalla een van de belangrijkste lijsttrekkers is van Alternative für Deutschland.

De Duitse landbouw in crisis, de boerenopstand

In Duitsland zijn de boeren, onder het motto “Jetzt ist Schluss” eind vorig jaar massaal begonnen met protesten en blokkades . De protesten waren gericht tegen inkomensverlies en onvrede over subsidies. De regering behield de tractorvrijstelling en verminderde de brandstofsubsidie in drie stappen. Ondanks de concessies van de overheid vond de Deutsche Bauern Verband (DBV) het onvoldoende, wat resulteerde in verdere grootschalige protesten in het hele land, met acties zoals tractortochten, snelwegblokkades, en protestbijeenkomsten. Boeren willen niet alleen financiële zekerheid, maar ook respect, steun van de politiek, behoud van banen in de landbouw, regionale voedselproductie, zelfvoorzienendheid en mogelijkheden voor duurzame landbouwpraktijken. De protesten hebben zich verspreid naar grote steden, met duizenden landbouwvoertuigen op snelwegen en honderden tractoren en vrachtwagens in stadscentra zoals München en Berlijn. Afgelopen zaterdag werden ook de toegangswegen naar het vliegveld van Frankfurt geblokkeerd door boze boeren.

De “Duitse” buitenlandse politiek in de Oekraïne in crisis

Duitsland en Oekraïne zijn naar verluidt van plan om een samenwerkingsovereenkomst op het gebied van veiligheid te ondertekenen tijdens de Munich Security Conference van 16-18 februari, aldus de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Het ontwerp van de overeenkomst is al opgesteld, en de ondertekening wordt verwacht op de eerste dag van de conferentie. Deze stap volgt op het Verenigd Koninkrijk, dat op 12 januari de eerste was die een bilaterale veiligheidsovereenkomst met Oekraïne ondertekende, terwijl Frankrijk van plan is om in februari hetzelfde te doen. Hoewel de rol van Duitsland in de steun aan Oekraïne binnen de EU wordt erkend, bestaat er enige scepsis, vooral met betrekking tot de NAVO-lidmaatschapsaspiraties van Oekraïne. De overeenkomst beoogt bilaterale veiligheidsgaranties te bieden, en het ontwerp van de tekst zou over het algemeen gereed zijn. Een goedkeuring van deze overeenkomst is een verdere stap naar een mogelijke directe confrontatie met Rusland in de nabije toekomst.

Duitsland en een nieuwe Derde Wereldoorlog?

Zal de Duitse whermacht weer tegen de Russen oprukken om de totale ineenstorting van de Oekraïne te vermijden? Rusland zal niet anders dan de onvoorwaardelijke overgave van de Oekraïne eisen en het gehele land willen demilitariseren om de veiligheid van haar grenzen te garanderen. Hoever is Duitsland bereid te gaan om de onvermijdelijke ineenstorting van Oekraïne af te wenden? Hieronder in deze video kun je een analyse zien over de ineenstorting van het front bij Adviika:

Hoeveel schuld zal Duitsland verder op zich nemen om de oorlog in de Oekraïne verder te financieren en haar eigen whermacht op te bouwen ? Het Duitse volk wil helemaal geen oorlog met Rusland, maar het beleid van de huidige regering wijst de weg naar een nieuwe derde wereldoorlog.

AfD, Make German Great Again?

De huidige politieke economische crisis in Duitsland zal waarschijnlijk er toe leiden dat de AfD uiteindelijk meer politieke invloed gaat krijgen aan de macht komt. AfD zal dan waarschijnlijk niet meer de bevelen van Washington en Brussel gaan opvolgen. De AfD zal in dat geval toenadering tot Rusland zoeken en wellicht verder gaan onderzoeken hoe ze uit de Euro kunnen stappen. Het is niet vreemd dat de Duitse en Europese politieke elite doodsbang is voor deze nieuwe pro-Duitse partij; en dat ze nu onderzoeken hoe ze deze partij kunnen afschaffen. Wanneer AfD aan de macht komt, zal het immers een grote Europese politieke crisis veroorzaken en daarmee ook een financiële crisis.

Wat is de Euro en de Europese Unie zonder een gekneveld Duitsland? De Duitse deelstaatverkiezingen in 2024 zullen een belangrijke wegwijzer zijn. Hoe het ook zij, het huidige economische verval van Duitsland biedt weinig goeds voor de toekomst van de Europese Unie. De Europese en nationale politieke elite heeft een sociaaleconomische afbraakbeleid gevoerd die uiteindelijk haar eigen val zal betekenen. Uiteindelijk zegt het gepeupel “Jetzt ist Schluss”….. of toch niet?

Duitsland´s aanstaande commerciële vastgoedcrisis en bankencrisis

Het gaat niet goed met commercieel vastgoed in Duitsland. In 2023 is de waarde met 13% gedaald dit terwijl de financieringskosten omhoog zijn gegaan en de omzet is gedaald. Dit zal ook een impact hebben op de banken.

Duitsland’s Deutsche Pfandbriefbank AG was het nieuwste slachtoffer, haar obligaties kelderden door zorgen over haar blootstelling aan de sector. De bank reageerde door woensdag een ongeplande verklaring uit te geven waarin stond dat ze de voorzieningen had verhoogd vanwege de “aanhoudende zwakte van de vastgoedmarkten”. De daling van de obligaties van Duitse kredietverstrekkers was de laatste in een reeks waarschuwingssignalen.

Deutsche Bank AG boekte vorige week provisies voor verliezen in Amerikaans commercieel vastgoed die meer dan vier keer groter waren dan een jaar eerder. De bank waarschuwde dat herfinanciering het grootste risico vormt voor de worstelende sector, aangezien de activakosten lijden. Bafin, de Duitse bankentoezichthouder, zei dat de situatie wordt gevolgd, maar wilde geen commentaar geven op specifieke kredietverstrekkers. De Duitse centrale bank waarschuwde vorig jaar voor de risico’s rond commercieel vastgoed en zei dat er “aanzienlijke aanpassingen” kunnen zijn die leiden tot hogere wanbetalingen en kredietverliezen. Verdere problemen in de Duitse vastgoedmarkt, maar ook die in het Westen, waaronder de Verenigde Staten zullen ook een negatieve impact hebben op het Duitse bankwezen. Een verdiepende vastgoedcrisis zal leiden tot een bankencrisis.

Qui Bono? Wie heeft er baat bij het verval van Duitsland?

De geopolitieke en economische belangen van de neo-conservatieve elite in de Verenigde Staten worden hier mee goed bediend. Verder zeker ook de belangen van de Britse oligarchen en de City of London. Het geopolitieke gedachtengoed van Halford John Mackinder (Heartland Theory) is daar nog niet vergeten. Frankfurt, het belangrijkste financieel centrum voor de euro zal verder in belang afnemen; terwijl de Russische-Duitse diplomatiek en economische relaties zwaar beschadigd zijn. De Europese politieke elite en technocraten in Brussel zal door deze verdere verzwakking van Duitsland meer macht kunnen centraliseren. De Europese Unie wordt in feite sociaaleconomisch gelijkgeschakeld waardoor o.a. het onderpand probleem met o.a. de invoering van gelijkwaardige eurobonds mee wordt opgelost. De Duitse Bundesbank zal de ECB niet meer in de weg liggen. Een verpauperde Europese bevolking zal makkelijker een digitale identiteit en de digitale euro omarmen. Echter, een nog groter gevaar is dat als de Europese bevolking niet snel wakker wordt, Europa gewoon weer een slagveld wordt.

Gerelateerde artikelen:

Bronnen:

Reuters – LNG, Reuters – Germany Recession 2024, Reuters – Ban AfD or fight it?, Financial Times – Germany deindustralisation, WJS – Germany braces for confrontation with Russia,

Lees verder

Strike bitcoin app gelanceerd in Europa & Nederland!

Wat is de Strike Bitcoin app? Die vandaag is gelanceerd in Europa en ook Nederland! De Strike Bitcoin app van Bitcoin legende Jack Mallers lanceert vandaag in Europa en Nederland, en dat is nogal wat. Met de bitcoin app kun je Bitcoin kopen, ontvangen, verzenden & meer. Laten we even snel bespreken waarom dit bijzonder […]

Apr 25, 2024
3 min

IMF rapport over de adoptie van bitcoin binnen het betalingsverkeer

Bitcoin adoptie is niet te stoppen, zo lijkt óók het IMF te concluderen. Inderdaad, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kwam onlangs met een rapport over de stijgende internationale Bitcoin adoptie en de toenemende mate van internationale Bitcoin betalingen/ transacties: A Primer on Bitcoin Cross-Border Flows. Laten we eens een aantal observaties uit het rapport bespreken. […]

Apr 24, 2024
3 min

SynFutures dex Review 2024

SynFutures dex review 2024. Zeker voor inwoners van Nederland die op steeds meer buitenlandse exchanges worden geweerd, biedt een decentrale handelsbeurs een uitweg. De SynFutures dex is een interssante optie en is al groter dan Uniswap! In deze review over SynFutures duiken wat dieper in op wat deze dex (decentralized exchange) te bieden heeft. Achtergrondinformatie […]

Apr 21, 2024
5 min