Saoedi-Arabië en Iran sluiten een samenwerkingsakkoord

Saoedi-Arabië en Iran sluiten een akkoord en hervatten diplomatieke betrekkingen

Mar 10, 2023
Aanbieding: 

Saoedi-Arabië en Iran sluiten een historisch samenwerkingsakkoord. Terwijl de Verenigde Staten met de NAVO zich bezighoudt met een proxy-oorlog in de Oekraïne tegen Rusland, heeft China een uitermate belangrijk geopolitiek akkoord beslecht tussen Iran en Saoedi-Arabië. Beide landen gaan de relaties normaliseren en de diplomatieke betrekkingen hervatten.

Twee aartsvijanden worden bondgenoten?

Sinds 2016 zijn de diplomatieke betrekkingen verbroken nadat een sjiitische geestelijke was geëxecuteerd in Saoedi-Arabië en in Teheran de Saoedische ambassade was bestormd. Saoedi-Arabië is overwegend soenitisch en altijd een trouwe bondgenoot van de VS geweest in het handhaven van de petrodollar systeem. Iran is vooral sjiitisch en beide landen probeerde een leidende rol in de Islamitische wereld te verkrijgen en waren bittere tegenstanders.

De geschillen zijn blijkbaar neergelegd en binnen twee maanden zullen de diplomatieke betrekkingen worden hervat met o.a. de heropening van de ambassades. Het is een uitermate belangrijk diplomatiek succes van de Chinezen dat de spanning in de regio zal doen afnemen en tevens de invloed van de Verenigde Staten in de regio verder zal verzwakken.

Opbouwen in plaats van afbreken

De verdeel- en heerspolitiek van de VS met verschillende destructieve oorlogen en een neoconservatieve shock & awe politiek in de regio heeft veel haat gezaaid. De Chinezen, en ook de Russen, hebben de laatste jaren hard gewerkt aan het opbouwen van de diplomatieke en zakelijke relaties tussen de verschillende landen in het Midden Oosten. China met Rusland hebben in het Midden Oosten het vertrouwen gewonnen en o.a. de BRICS-alliantie op de agenda gezet. Zowel Iran als Saoedi-Arabië willen deel uitmaken van de BRICS alliantie en de handelsactiviteiten binnen de Greater Eurasian Partnership. Dit veronderstelt normale diplomatieke betrekkingen tussen Saoedi-Arabië en Iran. Het is belangrijk om hierbij op te merken dat ook Irak en Oman ook een rol hebben gespeeld bij het verwezenlijken van deze diplomatieke doorbraak dat in feite een vredesakkoord inhoudt voor het Midden Oosten.

Vrede in het vooruitzicht en het einde van de petrodollar?

Dit akkoord over het herstellen van diplomatieke betrekkingen is van belangrijk geopolitiek belang en vooral voor het herstellen van vrede in het Midden Oosten. Proxy-oorlogen o.a. in Syrië, Libanon en Yemen zullen uitdoven. Israel´s mogelijkheden om Iran aan te vallen via het luchtruim van Saoedi-Arabië is nu niet meer mogelijk. De vraag is hoe de betrekkingen met Saoedi-Arabië en Israel zich nu verder ontwikkelen. Beide landen waren als bondgenoten van de Verenigde Staten de aartsvijanden van Iran.

Saoedi-Arabië is in feite nu uit dit bondgenootschap gestapt en kiest voor vrede. Door vreedzame betrekkingen wordt de militaire macht van Israel beperkt en de invloed van de Verenigde Staten beknot. Hiervoor moet men dan wel verder gaan dan alleen een hervatting van diplomatieke betrekkingen. Vandaar dat beide landen ook een overeenkomst hebben getekend over een samenwerking op het gebied van veiligheidsvragen, economie, handel, technologie, wetenschap en o.a. cultuur. Het gaat om een complete Security Cooperation Agreement tussen beide landen.

Mochten beide landen slagen in het succesvol opbouwen van een samenwerking rondom deze vragen, zal dit op termijn betekenen dat de invloed van Verenigde Staten in het Midden Oosten verder afneemt. China zal de positie in het Midden Oosten van de Verenigde Staten gaan overnemen door o.a. de de oliehandel te faciliteren in een yuan die uiteindelijk is afgedekt door goud: de petroyuan. Het zal het einde van de petrodollar inhouden.

Westers sanctiebeleid en oorlogsretoriek verenigt het Oosten

Het sanctiebeleid en de proxy oorlog van de Verenigde Staten en de NAVO-landen in de Oekraïne tegen Rusland heeft averechts gewerkt. Het heeft alle mogelijke vijanden van de VS en het Westen samengebracht. De sancties waaronder Iran gebukt gaat zullen ook steeds meer openlijk worden genegeerd naarmate een alternatief betalingssysteem voor SWIFT tussen de verschillende landen verder gestalte krijgt. Bitcoin kan officieel al vanaf juli in 2023 worden gebruikt voor het betalen voor Russische olie en andere activa. Iran is al een tijdje gewend met het gebruik van bitcoin voor het omzeilen van sancties. Er is een duidelijke splitsing aan het vormen tussen het Westen en het Oosten. Het akkoord tussen Saoedi-Arabië en Iran is een belangrijke mijlpaal waarbij in feite het Midden Oosten zich afkeert van het Westen. Hoe zal Turkije, NAVO-bondgenoot, zich hier toe gaan verhouden? Want de vraag is hoelang het nog duurt voordat ook de Verenigde Staten direct in een gewapend conflict komt met China om haar tanende hegemonie over de wereldorde te behouden.

Gerelateerde artikelen:

Is de derde wereldoorlog al begonnen?

Bretton Woods 3 en de dageraad van een multipolaire wereldorde

Wat is de Great Reset?

Lees verder

Nexo Review, wat zijn de voor- en nadelen van Nexo? Is het een veilige exchange?

De nieuwe Nexo Review van 2024 van de redactie van bestebank.org. Samenvatting: de Nexo exchange is van oudsher bekend van voornamelijk de bitcoin en crypto lending mogelijkheden die het platform biedt. Nexo biedt een goede en overzichtelijke exchange met een hoog handelsvolume en een diepe liquiditeit. De exchange draait alweer mee sinds 2018. Daarnaast biedt […]

Apr 19, 2024
9 min

Het Bitcoin Runes protocol wordt gelanceerd tijdens de halving, wat is Bitcoin Runes?

Bitcoin Runes komt er aan? Ja, over iets meer dan 2 dagen is het zo ver: een nieuwe Bitcoin halving, hier tel je mee af met de Bitcoin halving countdown clock : ). Tijdens de Bitcoin halving worden de block rewards gehalveerd (halving) en wordt het principe van Bitcoin deflatie verder uitgevoerd. Niet alleen zal […]

Apr 17, 2024
3,5 min

“Climate: The Movie” – CO2 veroorzaakte klimaatverandering heeft geen wetenschappelijke basis

“Climate: The Movie” is een nieuwe spraakmakende documentaire van de Britse filmmaker Martin Durkin. De film betoogt dat de bewering van een door CO2 veroorzaakte klimaatverandering een angstverhaal is zonder wetenschappelijke basis. De film, getiteld “Climate: The Movie”, stelt dat de wetenschap en officiële metingen de beweringen over toenemende extreme weersomstandigheden niet ondersteunen. De documentaire […]

Apr 16, 2024
4 min