Saoedi-Arabië en Iran sluiten een samenwerkingsakkoord

Saoedi-Arabië en Iran sluiten een akkoord en hervatten diplomatieke betrekkingen

Mar 10, 2023
Aanbieding: 

Saoedi-Arabië en Iran sluiten een historisch samenwerkingsakkoord. Terwijl de Verenigde Staten met de NAVO zich bezighoudt met een proxy-oorlog in de Oekraïne tegen Rusland, heeft China een uitermate belangrijk geopolitiek akkoord beslecht tussen Iran en Saoedi-Arabië. Beide landen gaan de relaties normaliseren en de diplomatieke betrekkingen hervatten.

Twee aartsvijanden worden bondgenoten?

Sinds 2016 zijn de diplomatieke betrekkingen verbroken nadat een sjiitische geestelijke was geëxecuteerd in Saoedi-Arabië en in Teheran de Saoedische ambassade was bestormd. Saoedi-Arabië is overwegend soenitisch en altijd een trouwe bondgenoot van de VS geweest in het handhaven van de petrodollar systeem. Iran is vooral sjiitisch en beide landen probeerde een leidende rol in de Islamitische wereld te verkrijgen en waren bittere tegenstanders.

De geschillen zijn blijkbaar neergelegd en binnen twee maanden zullen de diplomatieke betrekkingen worden hervat met o.a. de heropening van de ambassades. Het is een uitermate belangrijk diplomatiek succes van de Chinezen dat de spanning in de regio zal doen afnemen en tevens de invloed van de Verenigde Staten in de regio verder zal verzwakken.

Opbouwen in plaats van afbreken

De verdeel- en heerspolitiek van de VS met verschillende destructieve oorlogen en een neoconservatieve shock & awe politiek in de regio heeft veel haat gezaaid. De Chinezen, en ook de Russen, hebben de laatste jaren hard gewerkt aan het opbouwen van de diplomatieke en zakelijke relaties tussen de verschillende landen in het Midden Oosten. China met Rusland hebben in het Midden Oosten het vertrouwen gewonnen en o.a. de BRICS-alliantie op de agenda gezet. Zowel Iran als Saoedi-Arabië willen deel uitmaken van de BRICS alliantie en de handelsactiviteiten binnen de Greater Eurasian Partnership. Dit veronderstelt normale diplomatieke betrekkingen tussen Saoedi-Arabië en Iran. Het is belangrijk om hierbij op te merken dat ook Irak en Oman ook een rol hebben gespeeld bij het verwezenlijken van deze diplomatieke doorbraak dat in feite een vredesakkoord inhoudt voor het Midden Oosten.

Vrede in het vooruitzicht en het einde van de petrodollar?

Dit akkoord over het herstellen van diplomatieke betrekkingen is van belangrijk geopolitiek belang en vooral voor het herstellen van vrede in het Midden Oosten. Proxy-oorlogen o.a. in Syrië, Libanon en Yemen zullen uitdoven. Israel´s mogelijkheden om Iran aan te vallen via het luchtruim van Saoedi-Arabië is nu niet meer mogelijk. De vraag is hoe de betrekkingen met Saoedi-Arabië en Israel zich nu verder ontwikkelen. Beide landen waren als bondgenoten van de Verenigde Staten de aartsvijanden van Iran.

Saoedi-Arabië is in feite nu uit dit bondgenootschap gestapt en kiest voor vrede. Door vreedzame betrekkingen wordt de militaire macht van Israel beperkt en de invloed van de Verenigde Staten beknot. Hiervoor moet men dan wel verder gaan dan alleen een hervatting van diplomatieke betrekkingen. Vandaar dat beide landen ook een overeenkomst hebben getekend over een samenwerking op het gebied van veiligheidsvragen, economie, handel, technologie, wetenschap en o.a. cultuur. Het gaat om een complete Security Cooperation Agreement tussen beide landen.

Mochten beide landen slagen in het succesvol opbouwen van een samenwerking rondom deze vragen, zal dit op termijn betekenen dat de invloed van Verenigde Staten in het Midden Oosten verder afneemt. China zal de positie in het Midden Oosten van de Verenigde Staten gaan overnemen door o.a. de de oliehandel te faciliteren in een yuan die uiteindelijk is afgedekt door goud: de petroyuan. Het zal het einde van de petrodollar inhouden.

Westers sanctiebeleid en oorlogsretoriek verenigt het Oosten

Het sanctiebeleid en de proxy oorlog van de Verenigde Staten en de NAVO-landen in de Oekraïne tegen Rusland heeft averechts gewerkt. Het heeft alle mogelijke vijanden van de VS en het Westen samengebracht. De sancties waaronder Iran gebukt gaat zullen ook steeds meer openlijk worden genegeerd naarmate een alternatief betalingssysteem voor SWIFT tussen de verschillende landen verder gestalte krijgt. Bitcoin kan officieel al vanaf juli in 2023 worden gebruikt voor het betalen voor Russische olie en andere activa. Iran is al een tijdje gewend met het gebruik van bitcoin voor het omzeilen van sancties. Er is een duidelijke splitsing aan het vormen tussen het Westen en het Oosten. Het akkoord tussen Saoedi-Arabië en Iran is een belangrijke mijlpaal waarbij in feite het Midden Oosten zich afkeert van het Westen. Hoe zal Turkije, NAVO-bondgenoot, zich hier toe gaan verhouden? Want de vraag is hoelang het nog duurt voordat ook de Verenigde Staten direct in een gewapend conflict komt met China om haar tanende hegemonie over de wereldorde te behouden.

Gerelateerde artikelen:

Is de derde wereldoorlog al begonnen?

Bretton Woods 3 en de dageraad van een multipolaire wereldorde

Wat is de Great Reset?

Lees verder

Gensler stelt ook Cathie Wood’s Bitcoin spot ETF aanvraag uit

ARK Invest, het bedrijf van pro Bitcoiner Cathie Wood, heeft eveneens een Bitcoin spot ETF aanvraag lopen. En ook de behandeling van deze aanvraag is op 26 september 2023 door de SEC uitgesteld. Waarom is deze Bitcoin ETF aanvraag vroegtijdig uitgesteld geworden door Gary Gensler? Wat is zijn agenda? Kunnen we voor 2023 nog een […]

Sep 27, 2023
4,5 min

Is een aandeel $MSTR beter dan een bitcoin ETF aandeel?

In dit artikel bespreken we de recente bitcoin aankoop van MicroStrategy en waarom kopen van MicroStrategy aandelen (MSTR) wellicht een slimmer idee is dan een belegging in een bitcoin ETF. Wat zijn de relatieve voordelen en nadelen van een belegging in MicroStrategy aandelen versus een belegging in een Bitcoin ETF? Saylor zet door: MicroStrategy koopt […]

Sep 26, 2023
3,5 min

Hoe vergaat het PayPal’s stablecoin?

Het is alweer bijna 2 maanden geleden sinds de lancering van PayPal’s stablecoin $PYUSD. Hoe vergaat het de stablecoin en zien we al genoeg adoptie van de munt? PayPal’s stablecoin ziet adoptie Even om het geheugen op te frissen: op 7 augustus van dit jaar kondigde de betaalgigant, PayPal, aan dat ze hun eigen stablecoin […]

Sep 26, 2023
2,5 min