Rusland went zich definitief naar het Oosten en zal werken aan een Greater Eurasian Partnership en een nieuwe financieel-economische architectuur voor de Euraziatische wereld. Op 26 mei 2022 vond de eerste Eurasian Economic Forum vergadering plaats in Bishkek, Kyrgyzstan. De Eurasian Economic Forum is in het huidige geopolitieke speelveld een tegenhanger van het World Economic Forum en de Davos agenda te beschouwen.
De Eurasian Economic Forum werkt aan de verdere verbetering van wederzijdse samenwerkingen tussen bedrijven voor verdere integratie van de Euraziatische Economische Unie (EEU). De EEA bestaat uit vijf permanente leden – Rusland, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Wit-Rusland en Armenië. Tevens bestaat de unie uit de drie waarnemende leden Cuba, Moldavië en Oezbekistan.
Eurasian Economic Integration in the Era of Global Shifts
Er was genoeg wereldwijde interesse voor de vergadering. Tijdens de vergadering waren delegaties van 14 landen aanwezig van o.a. China, Vietnam en verschillende Latijn-Amerikaanse landen. Er wordt gewerkt om voor 2025 de financiële markten binnen de EEU te harmoniseren en een alternatief financieel economisch systeem op te tuigen. De realisering als het ware van een Bretton Woods 3 architectuur, een herstart weg uit de belangen van het Westen.
Het belangrijkste thema van de Eurasian Economic Forum was dan ook: Eurasian Economic Integration in the Era of Global Shifts. Het gaat niet alleen om de interne integratie, maar ook de versterking van externe relaties. De Euraziatische Economische Unie (EEU) richt zich nu volledig naar het Oosten de versterking van allianties zoals de BRICS. Het Westen is volgens de Russen niet meer betrouwbaar.
Naar een Greater Eurasian Partnership
Volgens de minister van buitenlandse zaken van Rusland, Sergei Lavrov, heeft het Westen de totale oorlog verklaard aan de Russische wereld. Poetin onderstreepte in zijn toespraak het belang om te zoeken naar betere samenwerkingen met het Oosten aangezien het centrum van economische ontwikkeling aan het verschuiven is van het Westen naar landen in de Azië-Pacific. Er moet worden gewerkt aan een Greater Eurasian Partnership voor het verwerkelijken van een gemeenschappelijke ruimte voor gelijkwaardige samenwerkingen tussen regionale organisaties die de politieke en economische architectuur van het gehele continent zal wijzigen.
Betere samenwerkingen met Pakistan, India, Iran en China staan hierbij voorop. In het bijzonder moet ook de BRICS-alliantie worden versterkt. Argentinië en Saudi-Arabie zullen in de zomer van 2022 als nieuwe leden toetreden. Via de BRICS-alliantie met o.a. Argentinië als nieuw lid, kunnen ook de samenwerkingen met andere landen in Zuid-Amerika verder worden versterkt (MERCOSUR). Met behulp van het lid Zuid-Afrika, moet de samenwerking met de Ontwikkelingsgemeenschap van Zuidelijk Afrika (SADC) worden aangezwengeld. De Shanghai-samenwerkingsorganisatie (SSO) zal ook worden versterkt en een betere samenwerking met de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN) is ook van grootste belang in dit Greater Eurasian Partnership.
Greater Eurasian Partnership Reset
Dit Greater Eurasian Partnership behelst in feite veel meer dan Eurazië, maar in feite de ondermijning van de macht van het Westen en de hegemonie van de Verenigde Staten. Er is in feite al jarenlang gewerkt geworden door China en Rusland aan het verwezenlijken van deze bijna megalomane ambities, maar het oppermachtige eurodollar-systeem met de dollar als wereldreservemunt is in feite zeer kwetsbaar. De macht van het Westen is in feite gebaseerd op schuldimperialisme. Geld is vooral USD fiat-genomineerde schuld, maar uiteindelijk zoals de koers van Russische Roebel de laatste maanden laat zien, energie. De petrodollar is op sterven na dood; vooral nadat de Verenigde Staten de financiële tegoeden van Rusland heeft bevroren. Het feit dat Saudi-Arabië als een lid tot de BRIC-alliantie gaat toetreden en de introductie van de petroyuan ondersteunt is uiterst veelzeggend. Nu is de dollar en haar onderpand (Amerikaanse staatsobligaties) een gevaar en last geworden.
Rusland staat in ieder geval niet alleen en vele andere ontwikkelingslanden willen graag onder het juk van de (euro)dollar vandaan. Echter, de wereld is meer verdeeld dan ooit…. en afhankelijker van de dollar dan ooit. De vraag is of een Eurasian Great Reset met een geslaagd Bretton Woods 3 plan zal lukken zonder de uitbraak van een Derde Wereldoorlog, een voortijdige ineenstorting van de huidige financiële orde of een geslaagde herstart volgens de plannen van Davos.
Voor meer informatie:
Bronnen: RT.com & Zerohedge.com