Poetin wil roebels, goud en bitcoin voor gas – Roebel terug op goudstandaard

Mar 31, 2022
Aanbieding: 

In het kort: Rusland wil van onvriendelijke landen alleen nog voor haar gasleveranties betaald krijgen in roebel en goud. Landen die vriendschappelijke betrekkingen hebben met Rusland, lees landen in de BRICS en RCEP handelszones, kunnen met de nationale valuta, goud, maar ook bitcoin betalen voor de olie- en gasleveranties. De roebel zal met goud worden afgedekt. Rusland gaat terug naar de goudstandaard om haar eigen valuta en economie te beschermen. Het Westen zal roebels moeten kopen voor het verkrijgen van gas, waarmee Rusland goud kan kopen. De Russische Centrale Bank koopt nu goud op voor 5000 RUB per gram goud. Een met goud afgedekte gas of petro ruble zal vergaande gevolgen hebben voor het huidige monetaire systeem dat gedomineerd wordt door het bijna bankroete Westen. Rusland heeft een zeer lage staatsschuld. Poetin is een judomeester en gebruikt de kracht van de vijand om zichzelf ten val te brengen. De koers van de roebel is weer volledig herstelt na de initiële crash als gevolg van het sanctiebombardement.

Het Petrodollar systeem staat op haar laatste benen. Het Westen (NAVO) ondermijnt met de zware sancties zichzelf. De rol van de dollar in de internationale handel zal verder afnemen. Zoltan Pozsar van Credit Suisse lijkt al sneller dan verwacht gelijk te krijgen. Een nieuwe voedsel en energiecrisis staat voor de deur waarbij landen terug zullen vallen op neutrale reserve assets ofwel commodity money. Rusland stapt af van de dollar en euro voor haar internationale handel en gaat terug naar gas en goud.

De roebel is terug op de goud standaard?

Traditioneel is goud altijd de veilige haven van centrale banken geweest. Echter er is ook een nieuwe speler op het geopolitieke toneel: bitcoin. Bitcoin is al geïntegreerd in het betaalsysteem van Iran om onder meer ongestoord te kunnen handelen met Rusland. Het is dan ook geen toeval dat Rusland Bitcoin heeft gelegaliseerd. Bitcoin is een nieuw alternatief en klein. De marktkapitalisatie van goud is tien keer zo groot. Goud wordt ook nog steeds gekocht en bewaard door centrale banken voor inderdaad een valutacrisis. De Russische centrale bank heeft dan ook besloten om de roebel te beschermen door deze te verankeren aan goud. De Russische Centrale bank heeft door de jaren heen, een enorme voorraad goud aangelegd. Verder koopt de Russische centrale bank goud op voor een vast bedrag van 5000 RUB per gram goud. Het Westen zal voor haar gasleveranties moeten betalen voor roebels waarmee Rusland weer meer goud kan kopen. De vraag naar roebels zal worden versterkt. De koers van de roebel en goud zal stijgen. De roebels voor gas deal is in feite een gas voor goud deal. De Roebel dient hier als een proxy. De toenemende vraag naar fysiek goud met een stijgende koers zal gevolgen hebben voor de papieren goudmarkt (derivaten) en een reset van het monetaire systeem kunnen afdwingen. Het Westen kan hier tegen niet veel doen, dan Poetin proberen ten val te brengen. Het betekent dat het oorlog in de Oekraïne mogelijk kan gaan escaleren tot een derde wereldoorlog. Verder zal het kunnen leiden tot een grote wereldwijde energie- en voedselcrisis.

Leestips:

Waarom zou ik goud kopen?

Waarom zou ik bitcoin kopen?

Tom Luongo – Russia broke the back of the West with Gold Backed Ruble

De volgende Twitterdraadjes over de gold backed Ruble:

De Russische Roebel herstelt snel weer!

Vanaf April moet het gas betaald worden in roebels. De USD-RUB koers is weer volledig herstelt na de initiële crash. De sancties hebben averechts gewerkt. Duitsland en de rest van de Westerse landen zullen nu gedwongen zijn om de roebel te ondersteunen wil het nog gas ontvangen. Ten opzichte van de EUR is de roebel versterkt.

Originele en verouderde artikel over Poetin´s beslissing:

Judo versus sanctiebombardement

Dus, er is een met goud afgedekte petroroebel in de maak die de internationale handel in roebels zal versterken ten nadele van de euro en de dollar. Vladimir Poetin verraste op 23 maart vriend en vijand totaal met de laconieke mededeling dat olie en gas uit Rusland voortaan in Roebels betaald moeten worden. Hij deed de uitspraak in een meeting met zijn regering en geeft de Russische centrale bank één week (!!!) de tijd de systemen in te richten waarmee kopers van Russisch gas en olie roebels kunnen kopen. Het zijn specifiek de zogenaamde “onvriendelijke landen” die worden gedwongen in roebels te betalen.

De koers van de roebel veerde op werd al weer iets meer dan een dollarcent waard.

De prijs van olie steeg naar meer dan 120 dollar per vat en de gasprijs deed +30%.

Het grappige in de retoriek van Poetin is dat hij de westerse landen en hun valuta nu als onbetrouwbaar wegzet. Hij noemt hun valuta “gecompromitteerd”. Hij zegt letterlijk: “Het heeft geen zin om onze goederen aan de EU en de VS te leveren en betaald te krijgen in dollars en euro’s”. Alsof euro en dollar al een soort Turkse lira waren. Hij benadrukt dat Rusland gas zal blijven leveren in overeenstemming met de volumes en prijsprincipes van de contracten. Alleen de valuta van betaling verandert. Roebels in plaats van dollars. Is dit de laatste spijker in de kist van het Petrodollar systeem? Russische banken en zelfs de centrale bank uit het internationale betalingssysteem van het Westen weren, heeft gevolgen. Gevolgen die hard aankomen voor de koopkracht van Jan Modaal.

De aankondiging veroorzaakte een piek in de kosten van contracten voor gaslevering op de Europese hub TTF. Tijdens de handel van woensdag steeg de gasprijs van € 97 per megawattuur (MWh) tot ongeveer € 108,5 per 1 MWh, maar na de toespraak van de president steeg deze met nog eens € 10 tot € 118,75 per 1 MWh, voordat hij zich terugtrok tot € 114 per 1 MWh.

Rusland zal ook goud en bitcoin accepteren voor gas- en olie

Niet lang naar Poetin´s aankondiging kwam Pavel Zavalny, de voorzitter van het Energiecomité van de Doema, met een video aankondiging. Voor onvriendelijke staten geldt dat ze in roebels of goud moeten betalen voor verdere gasleveranties. Landen die Rusland te vriend zijn zullen meer opties hebben. Zavalny zegt:

“Ze kunnen betalen met hun nationale valuta, en als het mogelijk is met bitcoin. De valuta kunnen verschillen en het is gewoon hoe het normaal gaat. Als het bitcoin is, dan is het bitcoin.”

Duitsland zal niet met bitcoin kunnen betalen, maar in goud of roebels moeten betalen om de gaskraan open te houden.

Duitsland totaal afhankelijk van Poetin

Duitsland en andere landen die sterk afhankelijk zijn van Russische fossiele energie hebben aangegeven die afhankelijkheid te willen afbouwen, maar voorlopig nog niet zonder het Russische spul te kunnen. De Duitse bondskanselier Scholz overlegt noodgedwongen regelmatig met Poetin en liet zijn landgenoten vandaag nog weten dat een acute stop van de gasleveringen een economische catastrofe zouden betekenen die honderdduizenden banen zou kosten.

Op Twitter krijgen we natuurlijk weer goede reacties waaronder deze van ene Janis Kluge. Wat hij schrijft is inderdaad heel “klug”. Hij laat heel mooi zien dat valuta in feite niets dan netwerken zijn. Zoals internet of Star Link of een netwerk van “liefhebbers van de Italiaanse opera” (eufemisme voor de maffia). Dus is het o zo grappig als Poetin zijn vijanden dwingt “in te loggen” op zijn netwerk. Dat is alsof je je ex dwingt om elke dag om 12.53 uur een app te sturen met “het spijt me”. Een soort ultieme macht en manipulatie. Ja Poetin is (zoals vele machtshongerige politici) een moordenaar maar hij is ook een topschaker. Deze zet zagen de meesten niet aankomen.

Zeer belangrijk is ook het commentaar van een Deense vriendin van Greta Thunberg. Ze heet nog poëtischer dan haar Zweedse evenknie Heidi Luneborg. Ze schrijft dat ze nog liever bevriest en op haar balkon een houtvuurtje stookt (oei dat vind Greta vast niet goed) dan dat ze Poetin in roebel gaat betalen. Nou ik stel voor dat Luneborg dit aan de hierboven genoemde Olaf Scholz gaat uitleggen. Het lijkt een beetje op het Morgenthau plan aan het einde van WW2 dat beoogde van Duitsland een pastorale staat te maken. Een armetierig herdersvolkje dus, zonder industrie. Op de Lüneburger Heide met Heidi Luneborg als schaapherder.

Ondertussen betalen Russen in Rusland 50 roebel oftewel 45 eurocent voor hun benzine. Wordt vervolgd.

Gerelateerde artikelen:

Wat is het petrodollar systeem?

Wat is het eurodollar systeem?

Vermogensbeheerder Bill Gross stapt in bitcoin

Lees verder

Credit Suisse is in de problemen, failliet en overgenomen door UBS? Op weg naar een nieuwe eurocrisis?

Samenvatting: Credit Suisse is omgevallen en bankroet. Om verdere besmettingsgevaar te beperken is er een merger-overeenkomst getekend met de UBS door de interventie van de Zwitserse ministerie van financiën, de Zwitserse centrale bank en de Zwitserse financiële toezichthouder (FINMA). In de praktijk betekent dit dat UBS op zondagavond 19 maart 2023 Credit Suisse heeft opgekocht […]

Mar 20, 2023
9 min

SoftWar boek over oorlogsvoering in het digitale informatietijdperk

Jason Lowery is een Amerikaanse majoor uit de Amerikaanse Space Force en een MIT-medewerker die een spraakmakend nieuw boek heeft uitgebracht met de titel ‘Soft War’: A Novel Theory on Power Projection and the National Strategic Significance of Bitcoin. Hij heeft zijn boek en thesis ook ingediend bij het secretariaat van de Amerikaanse president, de […]

Mar 15, 2023
1,5 min

Saoedi-Arabië en Iran sluiten een akkoord en hervatten diplomatieke betrekkingen

Saoedi-Arabië en Iran sluiten een historisch samenwerkingsakkoord. Terwijl de Verenigde Staten met de NAVO zich bezighoudt met een proxy-oorlog in de Oekraïne tegen Rusland, heeft China een uitermate belangrijk geopolitiek akkoord beslecht tussen Iran en Saoedi-Arabië. Beide landen gaan de relaties normaliseren en de diplomatieke betrekkingen hervatten. Twee aartsvijanden worden bondgenoten? Sinds 2016 zijn de […]

Mar 10, 2023
3 min