Silicon valley bank bankroet

Eerste Europese Bitcoin ETF gelanceerd op de Euronext!

Aug 16, 2023
Aanbieding: 

Update: de lancering van de eerste Europese Bitcoin ETF is een feit. Vermogensbeheerder Jacobi Asset Management heeft het voor elkaar gekregen om in Europa het eerste Bitcoin exchange traded fund (ETF) te lanceren. Het fonds heet Jacobi FT Wilshire Bitcoin ETF en staat genoteerd op Euronext Amsterdam. Deze Europese Bitcoin ETF wordt verhandeld onder het symbool BCOIN. Voor meer info:

———————————————

Afgelopen weken is het nieuws voornamelijk gedomineerd geweest door ETF-aanvragen vanuit de Verenigde Staten. Grote instanties als Blackrock hebben openlijk een positievere houding aangenomen ten opzichte van Bitcoin. Daarnaast heeft Blackrock een her-aanvraag ingediend bij de Securities and Exchange Commission (SEC) voor een Bitcoin spot ETF. Nu ook een update van dichter bij huis: de verwachting van een actieve (lees: verhandelbare) Europese Bitcoin spot ETF in 2023 !

Europa blijft niet achter – Europese Bitcoin ETF is opkomst

europese bitcoin etf

Bitcoin kent geen grenzen en een Bitcoin spot ETF daarom ook niet. Uit alle hoeken en gaten komen berichten vanuit grote financiële instituties als het gaat om Bitcoin-adoptie. Deze instituties veranderen niet alleen hun houding ten opzichte van Bitcoin, maar tonen nu ook daadwerkelijk interesse in blootstelling aan de digitale munt.

En als we het over “veranderende houdingen” hebben, was dit ook wel opmerkelijk deze week: een uitspraak van de Engelse Standard Chartered Bank. De bank deed een nogal bullish Bitcoin prijsvoorspelling. Kort over deze bank: het is een van de grootste banken van Engeland met ± 85.000 werknemers wereldwijd. Goed, zij voorspellen een Bitcoinprijs van $120.000 voor het einde van 2024! Dit terwijl de bank eerder in december 2022 nog een prijscrash voorspelde van $5.000 per Bitcoin.. Gelukkig is deze bank niet de enige die terugkomt op haar eerdere uitspraken met betrekking tot Bitcoin.

Terug naar het spot ETF nieuws uit Europa. In 2021 heeft een Engelse vermogensbeheerder, genaamd “Jacobi Asset Management“, een aanvraag gedaan voor een Europese Bitcoin ETF. Deze is destijds ook goedgekeurd door de financiële toezichthouder “Guernsey Financial Services Commission” en het Nederlandse AFM. Deze spot ETF zou dan ook in 2022 verhandelbaar moeten zijn via de Euronext Exchange in onze hoofdstad Amsterdam.

Maar vanwege nogal bijzondere gebeurtenissen in 2022 – denk aan: de FTX, Terra Luna en Celsius crash – is de lancering van deze spot ETF destijds uitgesteld. De vraag naar een dergelijk financieel product zou gedurende een periode van dit soort crashes namelijk niet echt goed in de smaak vallen bij (nieuwe) investeerders.

Jacobi Asset Management heeft aangegeven dat zij nu een groeiende vraag ziet in de interesse van een Bitcoin spot ETF en zodoende willen zij de ETF dit jaar nog lanceren! Wat dus zou betekenen dat er mogelijk eerder een Bitcoin spot ETF in Europa is, dan in Amerika. HA!

Amerika vs. Europa: race om de spot ETF

Op basis van het nieuws van de afgelopen weken zou je kunnen concluderen dat er een ware race gaande is als het gaat om de lancering van een Bitcoin spot ETF. En wat opmerkelijk is, is dat iedereen zich (Amerika, Europa en China) nu ineens actiever bezig houdt met deze ETF. In die zin lijkt het inderdaad op een race.

Zoals we allemaal weten is Amerika het land van “the bigger, the better”, “size does matter” en “go big or go home”. Allemaal leuke kreten en je vraagt je wellicht af (terecht) waarom dit relevant is voor dit ‘topic’.. In Amerika zijn ‘dingen’ nu eenmaal groter, en dat geldt ook voor de Amerikaanse financiële beurs.

Amerika heeft een grote diversiteit aan enorme financiële instituties, waarvan Blackrock en Fidelity goede voorbeelden zijn. En als dit soort instanties een gedeelte, al is het maar een klein deel, van hun vermogen in Bitcoin investeren, kan dit een enorme invloed op de prijs van Bitcoin hebben. In Europa hebben we ook grote instituties, maar toch is dat anders (als je bijvoorbeeld kijkt naar het vermogen/formaat van een Blackrock) in vergelijking met Amerika. De goedkeuring van een Amerikaanse spot ETF is zodoende ook de ‘belangrijkste’ goedkeuring.

Tot slot geeft een goedkeuring van deze ETF, uiteraard ook de stijgende institutionele interesse aan en draagt het ook bij aan de ‘mainstream’ adoptie van Bitcoin. Nederlandse beleggers kunnen spoedig aan de slag met de Europese Bitcoin ETF van Jacobi op Euronext. De Jacobi Bitcoin ETF ticker is BCOIN en het ISIN nummer is GG00BMTPK874. Voor meer informatie: Jacobi Bitcoin ETF.

Spannende tijden dus!

Tip: we raden onze lezers aan om zich te verdiepen in bitcoin als een nieuwe beleggingsklasse en verder bitcoin direct te kopen op een betrouwbare bitcoin exchange.

Lees verder

Gensler stelt ook Cathie Wood’s Bitcoin spot ETF aanvraag uit

ARK Invest, het bedrijf van pro Bitcoiner Cathie Wood, heeft eveneens een Bitcoin spot ETF aanvraag lopen. En ook de behandeling van deze aanvraag is op 26 september 2023 door de SEC uitgesteld. Waarom is deze Bitcoin ETF aanvraag vroegtijdig uitgesteld geworden door Gary Gensler? Wat is zijn agenda? Kunnen we voor 2023 nog een […]

Sep 27, 2023
4,5 min

Is een aandeel $MSTR beter dan een bitcoin ETF aandeel?

In dit artikel bespreken we de recente bitcoin aankoop van MicroStrategy en waarom kopen van MicroStrategy aandelen (MSTR) wellicht een slimmer idee is dan een belegging in een bitcoin ETF. Wat zijn de relatieve voordelen en nadelen van een belegging in MicroStrategy aandelen versus een belegging in een Bitcoin ETF? Saylor zet door: MicroStrategy koopt […]

Sep 26, 2023
3,5 min

Hoe vergaat het PayPal’s stablecoin?

Het is alweer bijna 2 maanden geleden sinds de lancering van PayPal’s stablecoin $PYUSD. Hoe vergaat het de stablecoin en zien we al genoeg adoptie van de munt? PayPal’s stablecoin ziet adoptie Even om het geheugen op te frissen: op 7 augustus van dit jaar kondigde de betaalgigant, PayPal, aan dat ze hun eigen stablecoin […]

Sep 26, 2023
2,5 min