hoe werkt de economie

PayPal lanceert eigen Stablecoin: PYUSD

Aug 8, 2023
Aanbieding: 

Wat is PayPal´s stablecoin PYUSD precies? Online betaalgigant PayPal lanceert haar eigen U.S. Dollar Stablecoin! De stablecoin is volledig gedekt door, onder meer, US Dollars. Een grote stap van PayPal!

Introductie: PayPal en crypto. Hoe zat het ook alweer?

paypal stablecoin pyusd

Waarom lanceert PayPal PYUSD? We kunnen het ons allemaal waarschijnlijk nog heel goed herinneren; een kleine 3 jaar geleden (oktober 2020) kondigde de betaalgigant aan dat het zou beginnen met het aanbieden van cryptocurrencies aan haar klanten in de Verenigde Staten (VS). PayPal begon namelijk met het aanbieden van Bitcoin (BTC), Bitcoin Cash (BCH), Ethereum (ETH) en Litecoin (LTC). Little did we know; we stonden toen (oktober 2020) aan de vooravond van een enorme bullrun die uiteindelijk piekte in 2021. De aankondiging van PayPal werd destijds als een katalysator gezien van deze bullrun. En nu dus het nieuws dat PayPal haar eigen stablecoin lanceert! Je vraagt jezelf dan wellicht ook af: zou dit weer het begin van een bull markt kunnen zijn..?

Zoals gezegd heeft PayPal op 7 augustus aangekondigd dat het haar eigen U.S Dollar (USD) stablecoin lanceert! Deze wordt gedekt door US (Amerikaanse) dollars, kortlopende Amerikaanse staatsobligaties en andere liquide equivalenten. De stablecoin kan 1:1 worden ingewisseld voor US dollars: dus 1 PayPal stablecoin (PYUSD) staat gelijk aan 1 Amerikaanse dollar (USD). De munt is beschikbaar voor PayPal klanten in de VS. Hieronder is een introductievideo zien zien over PYUSD:

Wat is een stablecoin?

Bitcoin, crypto, stablecoins, shitcoins.. het is nogal wat allemaal. We zullen kort uitleggen hoe het zit. Van Bitcoin, de eerste, grootste en bekendste cryptovaluta, werd op 31 oktober 2008 (alweer bijna 15 jaar geleden, wow!) de eerste “whitepaper” gepubliceerd. De afgelopen 15 jaar hebben we een enorme ontwikkeling gezien en is de decentrale gedachte achter Bitcoin, en blockchain, enorm toegenomen. De industrie, inmiddels beter bekend als “Web3”, heeft ups en downs gezien, kent inmiddels duizenden (tienduizenden) verschillende coins, honderden exchanges, zijn er wereldwijd jaarlijks meerdere crypto- en blockchain evenementen en nog veel meer. Ook zijn stablecoins een belangrijke ontwikkeling in de blockchain/ Web3 industrie.

Een stablecoin is een vorm van een ‘online’ (op de blockchain) euro of dollar. Het doel van een stablecoin is om een stabiele waarde te houden, dus altijd de waarde van 1 euro of 1 dollar. Stablecoins worden gebruikt als handelspaar, dus om bijvoorbeeld 1 Bitcoin te kopen (of verkopen) met ± 29.150 € stablecoins → BTC /USDT (of dus BTC/ PYUSD).

Omdat deze stablecoins te verzenden zijn via een blockchain (via het Ethereum netwerk bijvoorbeeld) lenen deze munten zich uiteraard perfect voor decentraal gebruik. De munten zijn makkelijk, snel en goedkoop te verzenden. De munten worden, naast handel op exchanges, gebruikt voor:

  • Lending (decentraal uitlenen in ruil voor een Annual Percentage Yield, APY)
  • Sparen (in landen waar de eigen valuta onderhevig is aan inflatie. Denk aan Turkije, Venezuela etc.)
  • Betalingen (cross border payments)
  • Liquiditeit (op exchanges en decentrale protocollen)
  • Reserves (denk aan de Proof of Reserves van exchanges)

Is deze PayPal stablecoin PYUSD een stap voorwaarts?

Het idee achter Bitcoin is, en blijft, decentraal. Het betekent dat er geen tussenpartij is tussen de koper en verkoper van de munt. Uiteraard zijn er de bitcoin exchanges, maar die faciliteren enkel de handelsplaats; Bitcoin is en blijft altijd decentraal te verhandelen. Dit geldt overigens niet alleen voor de verkoop van Bitcoin, maar ook voor het verzenden en ontvangen van Bitcoin: er zal nooit een tussenpartij nodig zijn tussen de verzender en ontvanger van Bitcoin (lees: peer-to peer transacties).

Met de komst van de PayPal stablecoin is er veel vreugde in de Web3/ blockchain industrie; het spreekt namelijk van institutionele adoptie die blockchain (en crypto) dichterbij, en onder de aandacht van, het grote publiek brengt.

Kritiek op de stablecoin van PayPal (PYUSD)

Er zijn echter ook critici: veel crypto experts vinden de nieuwe munt van PayPal te gecentraliseerd: in het smart contract van PYUSD zou het namelijk mogelijk zijn om de munt te ‘freezen’ (bevriezen) en te ‘wipen’ (verwijderen). Dit zou middels een “freezefunds” en “wipefrozenfunds” functie kunnen welke zijn opgenomen in het PYUSD smart contract. Zodoende vinden veel critici de munt dus nu al te gecentraliseerd en zou PYUSD eerder lijken op een verkapte vorm van een Central Bank Digital Currency (CBDC).

Wat ons betreft is het een interessante ontwikkeling in de crypto- en blockchainspace. Maar naar onze mening blijft er echter één munt die het decentrale gedachtegoed daadwerkelijk recht doet; en dat is Bitcoin!

Waarom zou ik bitcoin kopen?

Lees verder

Grote Amerikaanse vermogensbeheerder voegt Bitcoin toe aan portfolio

Pro-Trumper en eveneens partijgenoot van Trump, Vivek Ramaswamy, is naast zijn drukke carrière als Republikein ook mede-oprichter van een vermogensbeheerder bedrijf genaamd ‘Strive’. Deze vermogensbeheerder heeft voor ruim $1.7 miljard AUM (assets under management) en is nog piepjong: het bedrijf werd pas in 2022 opgericht! De diensten die de vermogensbeheerder aanbiedt zijn voornamelijk het beleggen […]

Nov 2, 2024
2,5 min

Saylor wil meer Bitcoin kopen met MicroStrategy

MicroStrategy en haar Saylor’s favoriete bezigheid: Bitcoin kopen. De twee weten maar van geen ophouden; het bedrijf heeft namelijk aangegeven nog meer te gaan investeren in Bitcoin de komende jaren. En niet zomaar een bedrag, nee: maar liefst $42,- miljard! Naast het feit dat dit een enorm bedrag is, is het ook een symbolisch bedrag. […]

Oct 31, 2024
2,5 min

Bitcoin DeFi ziet een toename door stijging institutionele adoptie

Wie denkt dat de institutionele adoptie van Bitcoin alleen vanuit de hoek van de Bitcoin spot ETF’s zal komen, onderschat Bitcoin. De samenwerking tussen Hex Trust en Stacks (Azië) laat zien dat Bitcoin, en Bitcoin DeFi, tot veel meer in staat is dan de meeste mensen denken. Decentralized Finance zou volgens kenners namelijk alleen voor […]

Oct 30, 2024
2,5 min