maple

Wat is Maple Finance?

Feb 25, 2024
Aanbieding: 

In dit artikel gaan we dieper in op Maple Finance. Lending en borrowing via het Maple protocol, hoe is dat mogelijk? Wat is Maple Finance en wat doen ze precies?

Wat is Maple Finance en wat doen ze precies?

Eerder hebben we het onderwerp van decentralized lending al licht aangesneden, en met dit artikel duiken we dieper de lending en borrowing sector in. Met lending en borrowing wordt verwezen naar de kapitaalmarkten, waarbij er kapitaal wordt geleend en uitgeleend. Deze leningen zijn overigens weer een goed voorbeeld van “real world assets”. Bij DeFi lending protocollen, zoals Maple Finance, lenen bedrijven/ instituties geld voor relatief korte periodes. Over deze leningen betalen zij een rente aan het Maple Protocol, en die rentes worden weer onderverdeeld onder de geldschieters. Jij kan een van die geldschieters zijn door deel te nemen aan een zogenaamde ‘lending pool’ van Maple. Maar wat is Maple Finance precies, hoe werkt het en hoe kun jij hieraan meedoen?

Vraag naar DeFi protocollen neemt toe vanuit instanties

Er zijn verschillende manieren om geld te verdienen met crypto. Zo kun je actief in crypto handelen (als daytrader), kun je crypto ‘hodlen’, je kunt crypto staken en je kunt crypto uitlenen. Bij staking en lending krijg je als participant geld in de vorm van ‘rente’, ookwel APY (annual percentage yield). Bij crypto lending leen jij geld uit aan bedrijven, zo simpel is het. Maar hoe leen je nou geld uit aan grote instanties en waar vind je deze instanties?!

Dit is waar een decentralized lending protocol zoals Maple Finance ($MPL) inspringt. Maple Finance biedt namelijk een platform/ marktplaats aan waar jij als individu geld (stablecoins) kunt uitlenen aan professionele bedrijven die kortstondig kapitaal nodig hebben. Dit kapitaal wordt door deze bedrijven gebruikt voor de bedrijfsprocessen of om groei te kunnen financieren. Je zult begrijpen dat een tekort aan kapitaal funest kan zijn voor de groei van een bedrijf, en ook voor het runnen van de dagelijkse bedrijfsprocessen is constant kapitaal nodig. Hierdoor worden dit type DeFi protocollen steeds populairder, dit komt onder andere door de flexibiliteit die deze protocollen bieden, voor zowel de lender (uitlener) als de borrower (geldnemer).

Belangrijk om te vermelden is dat deze bedrijven, die deelnemen in de lending pools van Maple, grondig worden gecheckt middels KYC en AML procedures. Hiermee wordt het risico voor de lender geminimaliseerd. Maple Finance werkt verder samen met gevestigde partijen waaronder Circle, Coinbase, Fireblocks en Bitgo

Maple Finance Lending Pool Stappenplan

Hoe kun je deelnemen in een lending pool van Maple? Meedoen in een lendingpool van Maple Finance gaat als volgt:

Stap 1

 • Eerst maak je via de site van Maple een account via je e-mail, en daarna doe je een KYC check.

Stap 2

 • Zodra je account is goedgekeurd, connect je jouw wallet. Dit kan een Coinbase, MetaMask of Walletconnect wallet zijn.

Stap3

 • Uiteraard dien je op deze wallets stablecoins te hebben. Alle lendingpools van Maple zijn op dit moment in $USDC, deze stablecoin dien je dus in je wallet te hebben. $USDC koop je makkelijk bij Bitvavo.
 • Vervolgens kies je een van de beschikbare lendingpools om in te participeren. Bij deze lendingpools krijg je een duidelijk overzicht van:
 1. informatie over het bedrijf
 2. de hoeveelheid kapitaal die het bedrijf wil lenen, en hoeveel het nu al leent
 3. de door jou te behalen APY (dus hoeveel % krijg je op jouw uitgeleende bedrag)
 4. hoe de yield gegenereerd wordt
 5. de voorwaarden, zoals bijvoorbeeld een ‘locked’ periode van 30 dagen
 6. de fee die jij aan Maple afdraagt
 7. uiteindelijk krijg je jouw inleg terug + APY

Zodra jij een geschikte pool hebt gevonden die je bevalt (type bedrijf, reden voor lening, lock-up periode, minimum/ maximum inleg en de te behalen APY) kun je beginnen met het uitlenen van jouw stablecoins.

Disclaimer: Maple Finance is een gevestigd bedrijf met gevestigde partnerships. Wel is het belangrijk om te realiseren dat het lenen en uitlenen van geld een hoog risico met zich meebrengt.

Lees verder

Het Bitcoin Runes protocol wordt gelanceerd tijdens de halving, wat is Bitcoin Runes?

Bitcoin Runes komt er aan? Ja, over iets meer dan 2 dagen is het zo ver: een nieuwe Bitcoin halving, hier tel je mee af met de Bitcoin halving countdown clock : ). Tijdens de Bitcoin halving worden de block rewards gehalveerd (halving) en wordt het principe van Bitcoin deflatie verder uitgevoerd. Niet alleen zal […]

Apr 17, 2024
3,5 min

“Climate: The Movie” – CO2 veroorzaakte klimaatverandering heeft geen wetenschappelijke basis

“Climate: The Movie” is een nieuwe spraakmakende documentaire van de Britse filmmaker Martin Durkin. De film betoogt dat de bewering van een door CO2 veroorzaakte klimaatverandering een angstverhaal is zonder wetenschappelijke basis. De film, getiteld “Climate: The Movie”, stelt dat de wetenschap en officiële metingen de beweringen over toenemende extreme weersomstandigheden niet ondersteunen. De documentaire […]

Apr 16, 2024
4 min

Landesbank Baden-Württemberg (LBBW) gaat bitcoin aanbieden aan zakelijke en institutionele klanten

Landesbank Baden-Württemberg (LBBW) is de grootste bank in het zuidwesten van Duitsland met het hoofdkantoor in Stuttgart. LBBW zet een belangrijke stap in de richting van crypto-integratie door bewaringsdiensten voor digitale assets aan te gaan bieden. Deze ontwikkeling, in samenwerking met Bitpanda exchange, onderstreept de toenemende acceptatie van cryptocurrencies door traditionele financiële instellingen in Duitsland. Met […]

Apr 15, 2024
2 min