tether

TETHER ₮

Aanbieding: 

Tether (₮) is een bijzonder fintech project waarbij de Bitcoin blockchain wordt gebruikt als een grootboek van unieke digitale tokens die belangrijke valuta’s representeren.

Met behulp van het Tether netwerk kun je USD-transacties verrichten zonder banken en een bankstelsel, maar over onder andere de Bitcoin blockchain. Tether brengt de nieuwe wereld van gedistribueerde grootboeken en cryptogeld samen met de wereld van traditionele valuta’s zonder het gebruik van banken en financiële instellingen. Het bedrijf heeft de eerste stablecoin, de USD₮ (USDT), gelanceerd die dient als een digitale representatie van Amerikaanse Dollars op de bankrekening van het bedrijf.

Tether heeft USDT al geïntegreerd op verschillende blockchain netwerken, waaronder Ethereum, maar ook EOS, Liquid Network, Omni, OMG Network, Algorand, Tron en Solana. Solana kreeg in 2021 veel belangstelling.

solana tether

Solana maakt het mogelijk dat gebruikers USDT met 50,000 transacties per seconde voor nog geen $0.00001 kunnen versturen en verhandelen. Het betekent concreet dat USDT globaal veel beter en goedkoper te gebruiken is op het Solana netwerk dan bijvoorbeeld het Ethereum netwerk. De snelheid en capaciteit van Solana is uiterst belangrijk voor het mogelijk maken van schaalbare en goedkoop te gebruiken DeFi-apps. Het is een belangrijke mijlpaal voor vooral de verdere ontwikkeling van het Solana netwerk en DeFi-ecosysteem waar onder andere het Serum protocol en DEX een belangrijke rol kan gaan spelen. De samenwerking en integratie met Tether betekent dat er meer liquiditeit en aanverwante investeringen binnen kunnen stromen.

Het gebruik van de USD stablecoin van Tehter (USDT) is uiterst populair en wordt het meeste gebruikt. Toch willen we onze lezers tot voorzichtigheid op manen. Doordat het bedrijf niet op goede voet staat met de Amerikaanse autoriteiten en controversieel is, is het sparen van Tether stablecoins niet aan te raden. Tegenwoordig zijn er beter betrouwbare en gereguleerde stablecoins beschikbaar zoals die van Binance (BUSD), Coinbase (USDC) of de Gemini Exchange (GUSD).

Hoe werkt de Tether (USDT & EURT) in de prakijk ?

tether

Elke tether is altijd 1-op-1 gedekt met de traditionele fiat valuta van keuze. Dus 1 EUR₮ of USD₮ is altijd gelijk aan 1 EURO of 1 USD. Tether converteert deze valuta’s in digitale valuta en verankert de prijs. De valuta’s worden in 100 % reserve gehouden op de bank van de Tether organisatie. De reserves zijn transparant en worden dagelijks gepubliceerd op de site. Alle tethers in circulatie zijn gelijk aan het aantal valuta’s op de bankrekening.

Tether is geschikt voor iedereen die waarde wil vastleggen in Euro’s en Dollars zonder en in deze valuta’s betalingen te verrichten zonder gebruik te maken van trage en dure banken. Je kunt een vriend of partner in Bolivia nu onmiddellijk in Dollars en Euro’s betalen zonder dat er kosten aan zijn verbonden.

Het is ideaal om te gebruiken voor Bitcoin traders of cryptocurrency traders die rendement willen vastleggen in fiat valuta’s buiten een exchange zonder dat er een bank met overboekingskosten met tijdsverlies bij komt kijken. Belangrijk is dat een trader een winst of verlies niet hoeft te declareren wanneer er gebruik wordt gemaakt van Tether. Op dit moment zal een trader alleen moeten declareren wanneer een winst of verlies in een fiat valuta zoals de Euro of de US Dollar wordt omgezet. Bovendien zou een Bitcoin trader Tether kunnen gebruiken voor een slimme Bitcoin arbitrage strategie ( ; Natuurlijk, het is nu super eenvoudig en goedkoop om met Tether-EUR of Tether-USD altcoins te kopen bij een cryptocurrency exchange!

De Tether controverses:

Deze synthetische Dollar is niet zonder controverse. De Amerikaanse financiële autoriteiten (CFTC) hadden in januari 2018 al een dagvaarding gestuurd naar het bedrijf achter Tether en Bitfinex, de belangrijkste cryptocurrency handelsbeurs waar de Tether wordt gebruikt. Er gaan geruchten dat Bitfinex en Tether fraude hebben gepleegd met de afdekking en het gebruik van de synthetische USD₮ dollar. Dit zijn vooralsnog geruchten, maar het feit dat de Amerikaanse CFTC buitenlandse Bitcoin bedrijven dagvaardt is een zeer belangrijke ontwikkeling om te volgen. Is het scheppen van een synthetische Amerikaanse Dollar volgens de Amerikaanse wetgever niet een vorm van digitale valsmunterij? Vooral als de reserves niet kloppen! Het nieuws had toen dan ook de crypto markten  een behoorlijke dreun gegeven waarbij de koers van Bitcoin onder de 10.000 USD was uitgekomen. Onduidelijkheid over of een Tether daadwerkelijk 1:1 wordt gedekt door een dollar, is een probleem en een risico. Zolang dit niet is opgehelderd is het oppassen geblazen voor handelaren die van Tether gebruik maken. Een ander probleem is dat Bitfinex en Tether dezelfde eigenaren hebben! Deze belangenverstrengeling en verdere onduidelijkheid houdt onvoorziene risico’s in. In April 2019 is een nieuw gerechtelijk bevel uitgevaardigd geworden aan het moederbedrijf van Bitfinex om direct te stoppen om Tether niet te gebruiken voor het afdekken van bedrijfsverliezen. De problemen escaleren. We raden daarom onze lezers aan om niet gebruik te maken van Bitfinex en Tether.

Update: het bedrijft achter Tether heeft samen met Bitfinex een juridische overwinning behaald. Het betreft een zaak die al twee jaar loopt over vermeende marktmanipulatie. De helft van de vordering mbt tot deze zaak is nu verder afgewezen en ontkracht.

Update: Litecoin zal ook worden toegevoegd aan Tether. Dat wil zeggen dat je met Litecoins makkelijker kunt handelen en een winst kunt pakken in fiat geld. Nu zul je eerst Litecoins moeten omwisselen voor Bitcoins alvorens. Dit zal spoedig niet meer nodig zijn en zal van Litecoin een beter verhandelbaar cryptomuntje maken voor het uitvoeren van bepaalde cryptocurrency trading strategieën.

Conclusie:

Het concept is prachtig. Achtergrondinformatie is niet geheel helder. Bitfinex en Tether hebben dezelfde eigenaar. Toezicht over de 1:1 dekking is er nog niet. Dit betekent onvoorziene risico’s voor de handelaar in Tether en elke gebruiker van Bitfinex in geval er een vertrouwenscrisis uitbreekt en de bedrijven in financiële problemen komen.

We raden daarom onze lezers aan om niet gebruik te maken van Bitfinex en Tether!

Voor meer informatie:

Uitgebreide analyse over de risico’s en onduidelijkheden over Tether:

Understanding Tether: Why it accounts for a substantial part of the crypto market cap and why its the #1 outstanding issue in crypto markets today from CryptoCurrency

Lees verder

Duitse Banken Commerzbank en DZ Bank Introduceren Bitcoin Trading dienstverlening

Duitse Banken Commerzbank en DZ Bank Introduceren Bitcoin- en Crypto trading diensten. Twee van de grootste Duitse banken, Commerzbank en DZ Bank, lanceren nieuwe diensten voor de handel in Bitcoin en andere cryptocurrencies als reactie op de groeiende vraag van institutionele investeerders. Commerzbank, de op één na grootste bank van Duitsland qua aantal filialen, heeft […]

Sep 19, 2024
1,5 min

Swift netwerk 2.0 zet in op digital currencies en real world assets

Het Swift netwerk en banksysteem zal worden gedigitaliseerd en aangepast om met de tijd van crypto mee te kunnen gaan. Swift gaat namelijk het netwerk beschikbaar stellen voor transacties van real world assets. Wat betekent deze upgrade van het oude Swift netwerk naar een nieuwe digitale 2.0 versie? Wat is Swift? Swift is voor velen […]

Sep 18, 2024
4 min

Bitcoin Conferentie Antwerpen, Future of Bitcoin 2024

Niet alleen in Nederland zijn er voorbereidingen voor een grote bitcoin conferentie. De Nederlandse zuiderburen hebben ook een levendige bitcoin gemeenschap en er wordt hier een nieuwe Future of Bitcoin 2024 conferentie georganiseerd in Antwerpen op 05/10/2024. Belgische Bitcoin Conferentie keert terug naar Antwerpen De belangrijkste Bitcoin Conferentie van België keert terug naar Historische Handelsbeurs […]

Sep 17, 2024
3 min