Miljardair en bitcoin-scepticus Ray Dalio: “Ik heb wat Bitcoin”

May 26, 2021
Aanbieding: 

Van bitcoin-scepticus tot bitcoin-bezitter. De nieuwste U-turn met Bitcoin is van niemand minder dan Ray Dalio, oprichter van het legendarische hedgefund Bridgewater Associates met $140 miljard onder beheer en ook zelf miljardair.

Enkele maanden geleden zei Dalio nog dat de regeringen bitcoin zullen verbieden. In januari onthulde hij dat hij eigenlijk helemaal niet veel wist over bitcoin. Dus zette hij een team van zijn bedrijf aan het studeren. Dit team concludeerde:

“Bitcoin is een optie op een potentiële store of value”

Dat is een hele goede vondst. Je erkent daarmee dat Bitcoin mogelijk een blijvende store of value zal zijn en dat je dom bent om geen optie daarop te nemen.

Op 6 mei is een interview van CoinDesk Chief Content Officer Michael J. Casey met Dalio opgenomen die vandaag achter een betaalmuur op Coindesk’s online congres Consensus 2021 is uitgezonden. In die video stelt de miljardair: “In een inflatoir scenario heb ik liever Bitcoin dan een staatsobligatie”. Plotseling onthult hij verrassend: “Ik heb wat Bitcoin”.

Is Ray Dalio een walvis?

Het is onduidelijk hoeveel hij heeft of wanneer hij ze heeft gekocht, maar je kunt ervan uitgaan dat Dalio een walvis is geworden met minstens 1000 Bitcoin. Als hij dat op 6 mei nog niet was dan zeker nu na de crash. Alle grote beleggers die Bitcoin zien zitten slaan toe als de kleine investeerders zenuwachtig worden.

Dalio’s positie is nu tamelijk onduidelijk. Eind 2020 betuigde hij zich nog een fervent aanhanger van Modern Money Theory, een denksysteem waarbinnen bijdrukken van geld nooit een probleem is. In januari werd dat: Bitcoin is een “mieterse uitvinding“. Eind april stelde hij te denken dat fiatgeld al 500 jaar wordt gedevalueerd en dat dit nu de laatste fase is beland. Kort daarna kwam ook Stanley Druckenmiller, de architect van Soros short tegen het Pond Sterling, naar buiten met een klaagzang over de dollar. Binnen 15 jaar zou de dollar zijn positie als wereldreservemunt verliezen.

Blij met de koersval

Dalio waarschuwt in het interview nogmaals voor een crackdown van regeringen onder het motto “Het succes van Bitcoin is zijn grootste bedreiging”. Daarom ook dat je als rechtgeaarde Bitcoiner van harte blij bent met de recente koersval. Het is niet 2018 all over again. De bodem van de markt ligt nu veel hoger en de institutionele beleggers zijn massaal aan het instappen. “Bitcoin is de-risked”, zegt Ross Stevens over wie later meer.

Via deze link kun je gratis luisteren naar 9 minuten van het interview met Dalio.

Dalio richtte Bridgewater Associates in 1975 op vanuit een zolderkamer. Binnen twee decennia groeide het uit tot het grootste hedgefonds ter wereld. Het bedrijf bedient pensioenfondsen, grote filantropen, stichtingen, buitenlandse overheden en centrale banken. Het werkt volgens de global macro investeringsstrategie, waarbij gespeculeerd wordt op inflatie, wisselkoersen en het bruto binnenlands product. Sinds 1996 is het bedrijf een pionier op het gebied van de risk parity strategie.

CFO Bidgewater Associates overgestapt naar Bitcoin start-up Nydig

In 1981 verhuisde het bedrijf mt 1.500 werknemers zijn hoofdkantoor van New York naar Westport in Connecticut. Saillant detail is dat de CFO van Bridgewater, John Dalby, recent ontslag heeft genomen om de rangen te versterken van NYDIG, de adviseur die institutionele beleggers wil helpen de Bitcoin wereld te betreden. Het bedrijf faciliteerde onder meer de aankoop van $100 miljoen aan Bitcoin door de 169 jaar oude levensverzekeraar MassMutual.

Nydig is in 2017 opgericht als pure bitcoin player door Ross Stevens, de CEO van de vermogensbeheerder Stone Ridge die $10 miljard beheert. Stone Ridge had toen al zo veel Bitcoin in beheer dat het zocht naar financiële dienstverleners van een degelijkheid zoals je die hebt in traditionele asset classes. Het bedrijf vond die niet, waarop Stevens besloot het dan maar zelf te gaan doen.

Stevens hanteerde altijd een strikte “no press” policy totdat hij ontdekte dat de wereld met Bitcoin een compleet nieuwe vrije financiële toekomst aan het bouwen is. Hij begon toen te spreken. In 2020 schreef hij deze fenomenale brief aan de aandeelhouders, misschien enkel geëvenaard door de brief aan aandeelhouders van de Noorse miljardair Kjell Inge Røkke. Kort geleden sprak hij met MarcoMinds over “The beauty of Bitcoin”. Het is een van de meest inspirerende en liefdevolle interviews over Bitcoin sinds deze uitvinding bestaat en dus must see.

Ga eens praten met de mensen in El Salvador

Stevens antwoord op Warren Buffet en Charlie Munger die Bitcoin respectievelijk “rattengif in het kwadraat” en “weerzinwekkend en tegengesteld aan de belangen van de civilisatie’ hebben genoemd: “Ga eens praten met de mensen in El Salvador die nu dankzij een app van Strike via Bitcoin’s Lightning netwerk zonder transactie fees dollars van familie in Amerika op hun mobieltje kunnen ontvangen, terwijl ze voorheen uren in de bus moesten zitten om naar een Western Union kantoor in de stad te gaan waar ook nog eens bendeleden op de stoep zitten om je te beroven”.

Zie ook ons eerdere artikel over het interview met Ross Stevens. En ons lovende artikel over de Principles van Ray Dalio. Bitcoin expert, Robert Breedlove wees er ruim een jaar geleden al op dat die principes, die ook ten grondslag liggen aan het succes van Bridgewater in feite een blauwdruk vormen voor Bitcoin maar dat Dalio dat zelf alleen nog niet door had. Nu wordt hij dus langzaam wakker en heeft hij “wat Bitcoin”. Wil jij ook “wat Bitcoin” kopen? Volg dan ons advies.

Lees verder

Bitcoin vulcano mining en financiële soevereiniteit

Op Twitter is Bitcoin vulcano mining een nieuwe trend geworden nadat de president van El Salvador, Nayib Bukele, bekend maakte dat hij de geothermische energie van vulkanen gaat inzetten om bitcoins te delven. Hij instrueerde de directeur van het staatsbedrijf voor geothermische elektriciteit om een ​​plan uit te voeren voor het bouwen van een bitcoin […]

Jun 11, 2021
3 min

Bitcoin als wettigbetaalmiddel erkend in El Salvador, wat zijn de implicaties?

El Salvador schrijf geschiedenis. Het bitcoin wetsvoorstel dat door de jonge president Bukele is ingediend bij het congres, is met een grote meerderheid aangenomen. 62 van de 84 congresleden zien heil in bitcoin (BTC) en willen het als een wettig betaalmiddel invoeren. Het bitcoin protocol en het lightning netwerk bieden een open-source technologie die El […]

Jun 9, 2021
2,5 min

Twitters Jack Dorsey geeft Elon Musk veeg uit de pan

De Bitcoin 2021 conferentie in Miami schrijft geschiedenis met bevlogen presentaties met verrassende aankondigingen. Een streaker kwam ook al langs en Jack Dorsey van Twitter werd in zijn podiumgesprek vanuit de zaal onderbroken vanwege censuurkwesties. Hij reageert daar vriendelijk en kalm op en heeft ook nog een schalkse toevoeging aan Elon Musk over Bitcoin en […]

Jun 7, 2021
2,5 min