newmont goldcorp

De Nederlandsche Bank en haar goudvoorraad

Aanbieding: 

Waarom heeft De Nederlandsche Bank goud opgeslagen?

Waarom heeft de Nederlandsche Bank goud en een goudvoorraad?

De Federal Reserve kan van De Nederlandsche Bank (DNB) Leren. De DNB heeft duidelijk geformuleerd op haar website wat de rol is van goud in het huidige financiële systeem. De ex-voorzitter van de Federal Reserve, Ben Bernanke, noemde goud nog een barbaars reliek. De Nederlandsche Bank (DNB) noemt het op haar website een vertrouwensanker.

Volgens de DNB website dient goud als onderpand om opnieuw te kunnen beginnen als het financieel systeem instort. Goud is het vertrouwensanker en het appeltje voor de dorst.

Aandelen, obligaties en ander waardepapier: aan alles zit een risico. Als het tegenzit, kunnen koersen dalen. Maar, crisis of niet, een baar goud houdt altijd waarde. Goud geeft vertrouwen in de kracht van de balans van de centrale bank. 

Hoeveel goud heeft De Nederlandsche Bank?

Waarom heeft DNB goud?

De Nederlandsche Bank heeft een goudvoorraad van ruim 600 ton met ongeveer een waarde van achttien miljard euro. Het gaat hierbij om meer dan 45.000 baren goud. In de kluis van de DNB in Amsterdam liggen 15.000 baren goud opgeslagen. Dit representeert 1/3 van de goudvoorraad. Het meeste goud ligt opgeslagen in kluizen in het buitenland. De andere derde deel van de goudvoorraad ligt in de kluis bij de Federal Reserve Bank in New York. De rest van de goudbaren ligt opgeslagen in Canada en het Verenigd Koninkrijk.

De Nederlandsche Banks als vermogensbeheerder

De Nederlandsche Bank (DNB) is niet een alleen beheerder en bewaker van het eurogeld in circulatie. De DNB is een grote actieve vermogensbeheerder met meer dan 38 miljard euro aan financiële activa en reserves. Het vermogensbeheer is ondergebracht bij de divisie Financiële Markten. Deze visie zorgt ook voor het beheer van tegoeden die andere financiële instellingen (zoals het IMF, de ECB en andere centrale banken) bij DNB aanhouden en ook de goudvoorraad. Hierbij dient met op te merken dat de goudvoorraad een groot deel van het totale vermogen uitmaakt. De goudvoorraad van 18 miljard euro representeert zo’n 47 % van het vermogen. De Nederlandsche Bank neemt geen risico’s. Het is te hopen dat de Nederlandsche Bank meer goudbaren zal inslaan en het voorbeeld van China, Rusland en Turkije volgt.

Goud als vertrouwensanker is in trek, maar ook Bitcoin!

De goudaankopen van centrale banken nemen toe. Alle centrale banken met slimme vermogensbeheerders verhogen de goudaankopen en vergroten de goudvoorraad. Het monetaire beleid van de centrale banken dat wordt gevoerd is uitermate experimenteel en uiterst gevaarlijk. De financiële repressie zal toenemen (negatieve rente, kwantitatieve verruiming, omgekeerde obligatierendementen). Een globale recessie en een nieuwe financiële crisis kunnen we verwachten voor de komende jaren. De goudprijs is altijd een weerspiegeling geweest van naderend onheil. In het begin van 2019 was een troy ounce goud 1.115 euro waard. Deze waarde is dit jaar al flink gestegen met meer dan 22 procent gestegen naar zo’n 1.350 euro.

Beleggers zoeken weer naar vertrouwensankers. Goud is het meest vertrouwde en beproefde anker. Een nieuw vertrouwensanker is onder ontwikkeling: Bitcoin. Vooruitstrevende beleggers zijn ook ingestapt in Bitcoin en zijn voorzichtig meer en meer bitcoins aan het kopen. In januari was bitcoin nog 3.300 euro waard!

Bitcoin is qua monetair goed superieur in vergelijking met goud. Het is het hardste geld en de beste vorm van sound money dat de mensheid ooit heeft uitgevonden. Een goed gesprek tussen Luuk Soons en Robert Nass over de ontwikkeling van sound money, de tragiek van goud en de waardepropositie van Bitcoin kun je hier onder in de video bekijken:

Gerelateerde artikels:

Follow the Bitcoin rabbit hole!

Leer alles over de wonderlijke wereld van Bitcoin…..

Lees verder

Het verschil tussen staking en restaking: wat is restaking?

Het is alweer enige tijd geleden dat we het over staking hebben gehad. Bij staking zet je PoS (proof of stake) cryptocurrencies vast en hiermee beveilig je het netwerk en draag je ook bij aan het goedkeuren van transacties op desbetreffende blockchain. In ruil hiervoor krijg jij ‘rewards’. Je krijgt dan een X hoeveelheid % […]

Dec 4, 2024
2,5 min

In een bull markt zijn goede wallets van groot belang. Lees hier onze Wallet Connect review

Nu de prijzen van altcoins fors beginnen te stijgen, is het goed om te kijken naar belangrijke features van wallets. Allereerst dienen wallets de tegoeden van de eigenaar goed te beschermen, maar ook moet de wallet te verbinden zijn met handige Dapps, exchanges en zelfs fysieke wallets, zoals Ledger (Ledger Stax en Flex) en Trezor […]

Dec 3, 2024
2,5 min

Wat zijn AI agents in crypto? Welke zijn er?

Met de komst van de zogenaamde ‘AI agents’ wordt ‘the best of both worlds’ gecombineerd: namelijk artificial intelligence in combinatie met blockchain en crypto. Het is een techniek die er in hoofdlijnen voor moet gaan zorgen dat er meer automatisering plaats gaat vinden binnen blockchain en crypto, hierdoor wordt Web3 in z’n geheel dus nog […]

Dec 2, 2024
2,5 min