newmont goldcorp

BITCOIN VERSUS GOUD

Mar 15, 2022
Aanbieding: 

Bitcoins versus goud – Is Bitcoin een vorm van goud met intrinsieke waarde?

Er wordt vaak een vergelijking gemaakt tussen Bitcoin en goud. Niet vreemd, de uitvinder, Satoshi Nakamoto, heeft naar de werking van goud gekeken voor het ontwerp van Bitcoin’s monetaire politiek. Net zoals goud moeten bitcoins worden gedolven. Het delven van bitcoins is een duur proces, vergt een enorme investering in kapitaalgoederen en kost tijd. Daarnaast is het totaal aantal bitcoins die kunnen worden gedolven per dag strikt gelimiteerd. Bitcoins zijn een soort virtueel, metafysisch crypto-goud.

Inderdaad, Bitcoin is virtueel, maar heeft door haar cryptografische en wiskundige principes metafysische kwaliteiten. Goud daarentegen is reëel, echte fysica met een intrinsieke waarde. Goud heeft in de daadwerkelijke wereld en in de menselijke geschiedenis al duizenden jaren haar dienst bewezen als een veilige haven. Goud is daadwerkelijk geld, het is sound money. In hoeverre bitcoins een intrinsieke waarde hebben is nogal een heet hangijzer. Het hele concept van intrinsieke waarde is nogal onder discussie. De technologie en infrastructuur van Bitcoin als programmeerbaar geld en het Bitcoin netwerk als een nieuw veilig alternatief gedecentraliseerd financieel systeem is op zichzelf zeer waardevol. Rond dit decentraal publiek toegankelijk systeem zijn er organisch allerlei Bitcoin bedrijven en applicaties ontwikkeld die ook gezamenlijk ook een enorme economische waarde representeren. 

Als we zouden praten in termen van de intrinsieke waarde van Bitcoin, dan zouden we kunnen stellen dat deze intrinsieke waarde gebaseerd is op het gebruik van een gedistribueerd driedimensionaal boekhoudsysteem (de blockchain) van Bitcoin. Dit gedistribueerd 3D-boekhoudsysteem wordt door een enorme netwerk effecten beveiligd. Als we puur op transactieniveau kijken. Alle transacties worden met een ECDSA-algoritme getekend. ECDSA staat voor Elliptic Curve Digitial Signature Algorithm en is een lichtgewicht cryptografisch algoritme dat wordt gebruikt om transacties te tekenen op het Bitcoin protocol. Uitgevoerde transacties worden verwerkt en gevalideerd door de Bitcoin miners en alle nodes binnen het netwerk op basis van hashcash algoritme en een Proof of Work consensus protocol! Veranderingen in de regels kan alleen op basis van een overweldigende meerderheid plaatsvinden. Bitcoin is niet alleen cryptografisch gezien onkraakbaar en onveranderbaar, het heeft zelfs een ingebouwde bescherming tegen menselijke list en nijd! Alleen echt eendracht maakt macht binnen Bitcoin. Op basis van deze veiligheid zijn revolutionaire toepassingen mogelijk en de technologie kan zeer veel disruption veroorzaken. Het is dan wel zaak dan meer en meer mensen bitcoins gaan gebruiken en bitcoins kopen. Waarde heeft natuurlijk ook een belangrijk relatief component. Dit relatief component wordt vooral gestuurd door de vraag, aanbod en toepassingsgebruik van Bitcoin als een middel voor waardeopslag en als betaalmiddel. Deze mogelijkheden en toepassingen groeien zeer snel.

Bitcoin versus goud – twee monetaire bemiddelende goederen met een hoge stock-to-flow!

bitcoin versus goudHet is heel goed verdedigbaar dat Bitcoin net zoals goud een vorm van gezond geld is, niet zozeer in de vorm van een ordinair cryptomuntje, maar als een krachtige programmeerbaar transactiegereedschap binnen een p2p-economisch systeem. Het is een waardevol digital assset. Bovendien hebben we te maken met een ingebouwde schaarste. Dit maakt bij een stijgende vraag het aanbod meer en meer gelimiteerd en daardoor zal de prijs mee omhoog volgen in een stijgende trend. De geldhoeveelheid van Bitcoin is immers gelimiteerd tot 21 miljoen eenheden. Het is onmogelijk om een bitcoin te kopiëren of te vermenigvuldigen zoals dit het geval is met een fiat-valuta. Bitcoin zal overeenkomstig de kwantiteitstheorie van het geld een zeldzaam en daardoor duur digitaal bezit worden. Bitcoin lijkt de werking van goud te spiegelen in de virtuele wereld van het internet en heeft na de halving in mei 2020 een gelijkwaardige stock-to-flow verhouding als die van goud. Bitcoin wordt daarom ook niets voor niets digital gold genoemd. De Nederlandse quant PlanB heeft hierover een model opgesteld die significant betekenisvol is en waarbij er sprake is van cointegratie tussen de schaarste en de marktwaarde van Bitcoin.   

In 2024 zal Bitcoin een hogere stock-to-flow ratio als goud verkrijgen met een lagere inflatie. Het zal daardoor als monetair bemiddelend goed harder (solider) worden dan goud. Hoe vreemd het ook mag klinken, Bitcoin is het hardste geld dat de mensheid ooit heeft uitgevonden. Zelfs de onderzoeksafdeling van de Beierse staatsbank en verschillende andere banken en vermogensbeheerders hebben hierover een rapport geschreven. 

De voordelen van Bitcoin ten aanzien van goud:

Een duidelijk voordeel van Bitcoin over goud is dat Bitcoin niet kan worden geconfisqueerd door de overheid en dat opslag aanzienlijk goedkoper is. Bovendien is er geen speciale politiebegeleiding nodig als je goud wilt vervoeren. Je hebt ook niet een grote militaire macht nodig om het goud te bewaken van vijandelijke troepen of piraten. Vandaar, een grote Bitcoin transactie is aanzienlijk vele malen goedkoper dan een transactie met goudbaren. Goud wordt geografisch en fysisch gebonden, Bitcoin is metafysisch, virtueel en grenzeloos.

Met goud kan worden geknoeid, met de Bitcoin niet. Bij goud zijn er specialistische organisaties betrokken, zoals de LMBA, die de kwaliteit van de goudbaren controleren en garanderen. Doordat de opslag van goud is gedecentraliseerd kan er flink met derivaten (de GLV’s) worden gespeeld en een fractioneel reserve systeem worden gehandhaafd die de Bitcoin prijs kan beheren. Hier komen we tot het volgende probleem dat goud heeft versus Bitcoin.

Prijsvorming van goud vs bitcoin

Een ander probleem is de koersvorming. De koers van goud is beheerd, of beter gezegd, gemanipuleerd geworden door een bankenkartel in samenspraak met belangrijke spelers in de bullion markt. Dit wordt sinds 1919 vanuit Londen nu via de LMBA geregeld. De London Bullion Market Association is het concentratiepunt voor de mondiale handel in goud en zilver. Handelen op de LBMA-markt is alleen mogelijk als je bent aangemeld bij de LBMA waarop de Bank of England toezicht houdt. De LBMA stelt tweemaal daags de fixing van de zilver en goud prijs vast. De zogenaamde London AM en PM fixing.

Verantwoordelijk voor deze koersvaststelling waren van oorsprong de volgende vijf belanghebbenden, de fixers: Mocatta & Goldsmid, Samuel Montagu, Sharps & Wilkins, Pixley & Abell en NM Rothschild. Later namen de volgende systeembanken het over: HSBC, Deustsche Bank, Barclays, Scotia en SocGen. Deutsche Bank heeft later bekend dat de goud koers wordt gemanipuleerd door deze machtsconcentratie. Er wordt dan ook gesproken over de London Gold Fix. De prijs wordt door de banken beheerd en gemanipuleerd in het voordeel van hun werkzaamheden. Verder mag de goudprijs niet daadwerkelijk reflecteren hoe groot in feite de globale schuldenberg is. Een te hoge goudprijs kan het vertrouwen in het huidige financiële systeem schaden die door de centrale banken wordt aangestuurd. Met andere woorden door de enorme machtsconcentratie op de goudmarkt is er in feite geen vrije marktwerking op de goudmarkt, maar juist markt manipulatie en corruptie. Dit gebeurt met behulp van de derivatenhandel. De goudprijs wordt bepaald door het derivaat en niet omgekeerd. Dit is mogelijk doordat de handel vooral wordt gedomineerd door het bankenkartel gedurende een beperkt aantal uren in een werkweek. De goudvoorraad, ofwel het kasboek van het aantal goubaren in omloop en in de kluizen, is niet transparant en publiek inzichtelijk. 

Bitcoin heeft een publiek inzichtelijk tranparante kasboek (de blockchain). Bitcoin heeft een UTXO-ontwerp waar precies kan worden gezien welk adres hoeveel bitcoin heeft. Manipulatie met derivaten heeft in veel mindere mate een langdurig effect. Naarmate meer gebruikers de bitcoin zelf opslaan en bedrijven een Proof-of-Reserve ethos handhaven, is koersmanipulatie door derivaten een heel gevaarlijke onderneming. Koersmanipulatie kan veel makkelijker worden opgespoord en aangetoond. Het shorten van Bitcoin is verder extreem risicovol aangezien de volatiele bitcoin markt 24 uur per dag, elke dag over de hele wereld open is. De globale handel in bitcoin stopt nooit en is verspreid over vele verschillende beurzen over de hele wereld.  

 

Bitcoin versus goud – unforgeable costliness!

Bitcoins kunnen niet worden vervalst en kent een driedimensionaal boekhoudsysteem die niet kan worden gemanipuleerd. Een fractioneel systeem op Bitcoin zal niet lang stand houden aangezien de reserves waarop de contracten altijd kunnen worden aangewezen in de blockchain. De marktwerking is globaal verspreid en aantoonbaar vrij. De koers kan op dit moment doordat het zo’n kleine marktkapitalisatie heeft, alleen worden gemanipuleerd door walvissen (traders die zeer veel bitcoins in bezit hebben). Hiervoor zou een walvis onethische strategieën kunnen inzetten die in feite door gereguleerde exchanges kunnen worden aangepakt en in de toekomst door de verdere groei in marktkapitalisatie geen significant effect meer zullen hebben.   

De Bitcoin is de beste objectieve, transparante maatstaf en rekeneenheid zonder derde partij risico’s waarbij waardetransacties zonder ruimte en tijd beperkingen kunnen worden bemiddeld met bitcoins. Het is een politiek neutrale en veilige medium of exchange die autonoom werkt zonder censuur en centrale banken. Verder is Bitcoin’s stock-to-flow ratio vooruitzicht veel beter is dan die van goud doordat bitcoins steeds schaarser worden met steeds kleinere inflatie tot de uiteindelijke hard cap van 21 miljoen is bereikt. 

Bitcoin versus Goud – Schaalbaarheid binnen het globale internettijdperk. 

Verder is het van belang om op te merken dat Bitcoin vergeleken met goud uitermate beter schaalbaar is binnen dit geglobaliseerde internettijdperk. Inderdaad, een belangrijk probleem ten aanzien van goud in vergelijking met Bitcoin is de schaalbaarheid. Bitcoin is schaalbaar terwijl goud door haar gewicht niet schaalbaar is binnen het huidige internettijdperk. Bitcoin als het internet van het geld voldoet het beste aan de vereisten van deze tijd. Een goed artikel over deze kwestie is geschreven door Unchained Capital en de Bitcoin Observer. Verder, een goed gesprek over de tragiek van goud en de relatieve voordelen van Bitcoin versus goud, kun je hieronder in de video bekijken:

Wil je meer weten over waarom en waar je Bitcoin het beste kunt kopen?

Over de vijandigheid van de goud en zilver bulls ten aanzien van Bitcoin. 

Het is niet vreemd dat verschillende bullion dealers en hardnekkige gold bugs vijandig zijn ten aanzien van de Bitcoin. Bitcoin zal in de toekomst een steeds grotere rol van betekenis gaan spelen en een mogelijke invoering van een Bitcoin standaard is een interessant scenario om te bestuderen binnen een nieuw hervormd globaal monetair systeem. Het is zeer onwaarschijnlijk dat Bitcoin in de komende tien jaar goud zal gaan vervangen, maar het is zeker wel waarschijnlijk dat ze beide een rol van betekenis gaan spelen binnen een nieuw hervormd monetair systeem waarbij het internationale vertrouwen tussen handelspartners weer kan worden hersteld.  

Nee, het is niet goud versus Bitcoin; het zijn monetaire partners!

Zo ver is het nog niet. De centrale banken zullen bij de volgende recessie eerst de geldpers overuren moeten laten draaien. Vandaar, waar we nu staan moeten we los van de vraag naar de intrinsieke waarde van Bitcoin, vooral kijken naar het relatieve component, de excentrieke waarde van Bitcoin. De Bitcoin koersvolatiliteit is problematisch. De Bitcoin-kapitaalmarkt is nog veel te klein en de Bitcoin koers is daardoor nog onderhevig aan grote schommelingen en correcties. Op korte termijn kan dit zeer lastig zijn wanneer iemand Bitcoin wilt gebruiken om betalingen mee te verrichten. Bitcoin is hierdoor nog niet geschikt als een unit of exchange en account voor het internationale betalingsverkeer. Deze ontwikkeling zal tijd in beslag nemen. Goud heeft in alle millennia een onverslaanbare reputatie opgebouwd. Het is nu gewoon het beste en veiligste oppotmiddel voor koopkrachtbehoud.  Voor meer informatie:

Fintech bedrijven zoals Vaultoro, Bitpanda Exchange, Uphold, GoldMoney en Spectrocoin bewijzen weer de kracht van technologie om dit probleem op te lossen. Bij vooral Vaultoro kun je voordelig Bitcoin voor goud verhandelen en beide veilig opslaan. Spectrocoin is ook een goed voorbeeld aangezien je hier een Visa-betaalkaart kun krijgen. Zelfs de meest sceptische belegger kan nu Bitcoins kopen voor speculatie en rendementen van de initiële belegging vasthouden in goud. Tijdens correcties en een Bitcoin beren markt verhandel je een deel van je bitcoins naar goud. Tijdens een Bitcoin Bull Run verkoop je wat goud voor bitcoin. Voor meer informatie: Vaultoro Review!

JP Morgan Chase: Institutionele beleggers kiezen voor bitcoin in plaats van goud:

Analisten van zakenbank JPMorgan Chase hebben aangegeven dat institutionele beleggers steeds meer bitcoin boven goud verkiezen als een inflatieverzekering. Kapitaal vloeit uit de goudmarkt naar de bitcoin-markt volgens JPMorgan. Deze bevindingen stonden in een recent Markets Insider rapport waar de recente koersrally van Bitcoin naar $55.000 werd besproken.

Institutionele beleggers zijn door Jerome Powell gerustgesteld. De Federal Reserve zal crypto niet gaan verbieden zoals in China. Echter, de digitale geldprinter van Jerome Powell staat niet stil en er wordt gewezen om hogere inflatierisico´s. Bitcoin geniet steeds meer de voorkeur om deze risico s af te dekken. Natuurlijk, moeten we nu wel aangeven dat JPMorgan partijdig is geworden. Onlangs ging deze zakenbank overstag. Bitcoin is geen piramidespel meer, maar een nieuwe beleggingsklasse. Zeker, JPMorgan Chase biedt tegenwoordig Bitcoin als een beleggingsoptie aan.

Schandaal in China over productie nepgoud

In China is er een groot schandaal aan het licht gekomen met nepgoud. Kingold is de grootste goudraffinaderij in China’s Hubei provincie.

nepgoud nep goud schandaal

De aandelen staan genoteerd aan de Nasdaq beurs in New York. Nu blijkt dat ze hebben geknoeid met de goudbaren die als onderpand worden gebruikt voor verschillende Chinese financiële instellingen. Ten minste 83 ton aan goudbaren blijken niets anders te zijn dan vergulde koperbaren met een waarde van 2.8 miljard dollar.

Het is niet de eerste keer dat er wordt gefraudeerd met goudbaren in China. In 2016 werd er een ander schandaal met nepgoud ontdekt in de Shaanxi provincie waarbij kredieten voor 19 miljard in Yuan niet door goudbaren, maar door baren met wolfraam werden afgedekt.

Valsmunterij is met goud makkelijk mogelijk, niet met Bitcoin.

 

Voor meer informatie:

Leer alles over het Bitcoin wonderwerk!

Lees verder

Vitalik Buterin loopt vast met Ethereum en droomt van Bitcoin

Geloof het of niet maar niemand minder dan Vitalik Buterin heeft in een serie tweets aangegeven jaloers te zijn op Bitcoin en dan bedoelt hij het Bitcoin project. Het is intussen natuurlijk overduidelijk dat Ethereum niet echt lekker gaat. Steeds is er weer reden voor uitstel. Zie hier ons artikel over de problemen van Ethereum. […]

May 19, 2022
5,5 min

Bitcoin Bretton Woods: 44 landen bijeen in El Salvador

Vandaag is de hele financiële wereld bijeen in El Salvador. Financiële afvaardigingen uit 44 landen, waaronder 32 centrale banken en 12 financiële autoriteiten, zijn samengestroomd om over Bitcoin te praten. Natuurlijk is ook de Centraal-Afrikaanse Republiek van de partij, het land dat onlangs als tweede soevereine staat Bitcoin aannam als wettig betaalmiddel. Wanneer kwamen voor […]

May 19, 2022
3,5 min

Luna Terror, maar Bitcoin zoemt onaangedaan door crash verder

Op 9 mei werd een historische bloedbad op de cryptomarkt. Wie had ooit gedacht dat de laser eyes Bitcoin adepten spoedig meer dan 4 keer te hoog aan het mikken waren met hun koersprognose. Welnu in euro dan. In die richting pariteit met de dollar bewegende munt zakte Bitcoin op de ochtend van 12 mei […]

May 13, 2022
6 min