Bitcoins versus het kopen van goud – Is Bitcoin een vorm van goud?

Er wordt vaak een vergelijking gemaakt tussen bitcoin en goud. Niet vreemd, de uitvinder, Satoshi Nakamoto, heeft naar de werking van goud gekeken voor het ontwerp van Bitcoin’s monetaire politiek. Net zoals goud moten de bitcoins worden gedolven. Het delven van bitcoins is een duur proces, vergt een enorme investering in kapitaalgoederen en kost tijd. Daarnaast is het totaal aantal bitcoins die kunnen worden gedolven per dag strikt gelimiteerd. Bitcoins zijn een soort virtueel crypto-goud…maar toch……zijn bitcoins echt zeldzaam? Laten we eerlijk zijn, bitcoin is een digitale, virtuele eenheid. Het is virtueel. Goud is reëel met een intrinsieke waarde die duizenden jaren al haar diensten heeft bewezen als een veilige haven. Goud is daadwerkelijk geld. In hoeverre bitcoins een intrinsieke waarde hebben is nogal een heet hangijzer. De technologie en infrastructuur van Bitcoin als programmeerbaar geld en het Bitcoin netwerk als een nieuw veilig alternatief gedecentraliseerd financieel systeem is op zichzelf zeer waardevol. 

Deze intrinsieke waarde is gebaseerd op een gedistribueerd driedimensionaal boekhoudsysteem (blockchain) van Bitcoin die door een enorm netwerk effect wordt beveiligd. Alle transacties worden met een ECDSA algoritme getekend. ECDSA staat voor Elliptic Curve Digitial Signature Algorithm en is een lichtgewicht cryptografisch algoritme dat wordt gebruikt om transacties te tekenen op het Bitcoin protocol. Uitgevoerde transacties worden verwerkt en gevalideerd door de Bitcoin miners en alle nodes binnen het netwerk op basis van hashcash algoritme en een Proof of Work consensus protocol! Veranderingen in de regels kan alleen op basis van een overweldigende meerderheid plaatsvinden. Bitcoin is niet alleen cryptografisch gezien onkraakbaar en onveranderbaar, het heeft zelfs een ingebouwde bescherming tegen menselijke list en nijd! Alleen echt eendracht maakt macht binnen Bitcoin.

Op basis van deze veiligheid zijn revolutionaire toepassingen mogelijk en de technologie kan zeer veel disruption veroorzaken. Het is dan wel zaak dan meer en meer mensen bitcoins gaan gebruiken en bitcoins kopen. Waarde heeft natuurlijk ook een belangrijk relatief component. Dit relatief component wordt vooral gestuurd door de vraag, aanbod en toepassingsgebruik van Bitcoin als een betaalmiddel. Deze mogelijkheden en toepassingen groeien zeer snel.

bitcoin versus goudHet is heel goed verdedigbaar dat Bitcoin net zoals goud een vorm van gezond geld is, niet zozeer in de vorm van een ordinair cryptomuntje, maar als een krachtige programmeerbaar transactiegereedschap binnen een p2p economisch systeem. Het is een waardevol digital assset. Bovendien hebben we te maken met een ingebouwde schaarste. Dit maakt bij een stijgende vraag het aanbod meer en meer gelimiteerd en daardoor zal de prijs mee omhoog volgen in een stijgende trend. De geldhoeveelheid van Bitcoin is immers gelimiteerd tot 21 miljoen eenheden. Het is onmogelijk om een bitcoin te kopiëren of te vermenigvuldigen zoals dit het geval is met een fiat valuta. Bitcoin zal overeenkomstig de kwantiteitstheorie van het geld een zeldzaam en daardoor duur digitaal bezit worden. Bitcoin lijkt de werking van goud te spiegelen in de virtuele wereld van het internet en heeft na de halving in mei 2020 een gelijkwaardige stock-to-flow verhouding als die van goud. Bitcoin wordt daarom ook niets voor niets digital gold genoemd.

De voordelen van Bitcoin ten aanzien van goud:

Een duidelijk voordeel van Bitcoin over goud is dat Bitcoin niet kan worden geconfisqueerd door de overheid en dat opslag aanzienlijk goedkoper is. Bovendien is er geen speciale politie begeleiding nodig als je goud wilt vervoeren. Een grote Bitcoin transactie is aanzienlijk vele malen goedkoper dan een goud transactie. Goud wordt geografisch en fysisch gebonden, Bitcoin is virtueel en grenzeloos. Met goud kan worden geknoeid, met de Bitcoin niet. Bij goud zijn er specialistische organisaties betrokken, zoals de LMBA, die de kwaliteit van de goudbaren controleren en garanderen. Doordat de opslag van goud is gedecentraliseerd kan er flink met derivaten (de GLV’s) worden gespeeld en een fractioneel reserve systeem worden gehandhaafd die de Bitcoin prijs kan beheren.

Een ander probleem is de koersvorming. De koers van goud is beheerd, of beter gezegd, gemanipuleerd geworden door een bankenkartel in samenspraak met belangrijke spelers in de bullion markt. Dit wordt sinds 1919 vanuit Londen nu via de LMBA geregeld. De London Bullion Market Association is het concentratiepunt voor de mondiale handel in goud en zilver. Handelen op de LBMA markt is alleen mogelijk als je bent aangemeld bij de LBMA waarop de Bank of England toezicht houdt. De LBMA stelt tweemaal daags de fixing van de zilver en goud prijs vast. De zogenaamde London AM en PM fixing. Verantwoordelijk voor deze koersvaststelling waren van oorsprong de volgende vijf belanghebbenden, de fixers: Mocatta & Goldsmid, Samuel Montagu, Sharps & Wilkins, Pixley & Abell en NM Rothschild. Later namen de volgende systeembanken het over: HSBC, Deustsche Bank, Barclays, Scotia en SocGen. Deutsche Bank heeft later bekend dat de goud koers wordt gemanipuleerd door deze machtsconcentratie. Er wordt dan ook gesproken over de London Gold Fix. De prijs wordt door de banken beheerd en gemanipuleerd in het voordeel van hun werkzaamheden. Verder mag de goudprijs niet daadwerkelijk reflecteren hoe groot in feite de globale schuldenberg is. Een te hoge goudprijs kan het vertrouwen in het huidige financiële systeem schaden. Met andere woorden door de enorme machtsconcentratie op de goudmarkt is er in feite geen vrije marktwerking op de goudmarkt, maar juist markt manipulatie en corruptie. 

Bitcoins kunnen niet worden vervalst en kent een driedimensionaal boekhoudsysteem die niet kan worden gemanipuleerd. Een fractioneel systeem op Bitcoin zal niet lang stand houden aangezien de reserves waarop de contracten altijd kunnen worden aangewezen in de blockchain. De marktwerking is globaal verspreid en aantoonbaar vrij. De koers kan op dit moment doordat het zo’n kleine marktkapitalisatie heeft, alleen worden gemanipuleerd door walvissen (traders die zeer veel bitcoins in bezit hebben). Hiervoor zou een walvis onethische strategieën kunnen inzetten die in feite door gereguleerde exchanges kunnen worden aangepakt en in de toekomst door de verdere groei in marktkapitalisatie geen significant effect meer zullen hebben.   

De Bitcoin is de beste objectieve, transparante maatstaf en rekeneenheid zonder derde partij risico’s waarbij waardetransacties zonder ruimte en tijd beperkingen kunnen worden bemiddeld met bitcoins. Het is een politiek neutrale en veilige medium of exchange die autonoom werkt zonder censuur en centrale banken. Verder is Bitcoin’s stock-to-flow ratio vooruitzicht veel beter is dan die van goud doordat bitcoins steeds schaarser worden met steeds kleinere inflatie tot de uiteindelijke hard cap van 21 miljoen is bereikt. 

Het is niet vreemd dat verschillende bullion dealers vijandig zijn ten aanzien van de Bitcoin. Bitcoin zou in de toekomst een steeds grotere rol van betekenis gaan spelen en een mogelijke invoering van een Bitcoin standaard is een interessant scenario om te bestuderen binnen een nieuw hervormd globaal monetair systeem. Het is zeer onwaarschijnlijk dat Bitcoin goud zal gaan vervangen, maar het is zeker wel waarschijnlijk dat ze beide een rol van betekenis gaan spelen binnen dit een nieuw hervormd monetair systeem waarbij het internationale vertrouwen tussen handelspartners weer kan worden hersteld.

Bitcoin en goud als monetaire partners!

Zo ver is het nog niet. Los van de vraag naar de intrinsieke waarde van Bitcoin, is vooral het relatieve component, de excentrieke waarde problematisch. De Bitcoin kapitaalmarkt is nog klein en de Bitcoin koers is daardoor nog onderhevig aan grote schommelingen en correcties. Op korte termijn kan dit zeer lastig zijn wanneer iemand Bitcoin wilt gebruiken om betalingen mee te verrichten. Bitcoin is hierdoor nog niet geschikt als een unit of exchange en account.

Gelukkig, fintech bedrijven zoals GoldMoney, VaultoroCryptopay, Uphold en Spectrocoin bewijzen weer de kracht van Bitcoin om dit probleem op te lossen. Zoals eerder al even aangehaald, o.a. Uphold en Spectrocoin hebben Bitcoin aan een goud standaard gekoppeld. Hierdoor kun je de waarde van de Bitcoins tijdelijk vasthouden als fysiek goud in een kluis en tevens deze direct weer uitgeven als bitcoin. Dankzij de Bitcoin technologie kun je met goud onmiddellijke online goederen en diensten kopen! Is dat niet een intrinsieke waarde? Is dit niet revolutionair? Zelfs de meest sceptische investeerder kan nu Bitcoins kopen en de waarde van de initiële belegging vasthouden in goud tijdens correcties en een Bitcoin beren markt.

Voor meer informatie:

Leer alles over het Bitcoin wonderwerk!