Bitcoins versus het kopen van goud – Is Bitcoin een vorm van goud?

Er wordt vaak een vergelijking gemaakt tussen bitcoin en goud. Niet vreemd, aangezien bitcoins moeten worden gemijnd. Het mijnen van bitcoins is een duur proces en kost tijd. Daarnaast is het totaal aantal bitcoins ook gelimiteerd. Bitcoins zijn een soort virtueel crypto-goud…maar toch……zijn bitcoins echt zeldzaam?  Laten we eerlijk zijn, bitcoin is een digitale, virtuele eenheid. Het is virtueel. Goud is reëel met een intrinsieke waarde die duizenden jaren al haar diensten heeft bewezen als een veilige haven. Goud is daadwerkelijk geld. In hoeverre bitcoins een intrinsieke waarde hebben is nogal een heet hangijzer. De technologie en infrastructuur van Bitcoin als programmeerbaar geld en het Bitcoin netwerk als een nieuw veilig alternatief gedecentraliseerd financieel systeem is op zichzelf zeer waardevol.

Deze intrinsieke waarde is vooral vertegenwoordigt in de mogelijkheden van de Blockchain in Bitcoin en het feit dat deze een enorm netwerk effect heeft op basis van een decentrale infrastructuur en een superieur cryptografisch ontwerp. Alle transacties worden met een ECDSA algoritme getekend. ECDSA staat voor Elliptic Curve Digitial Signature Algorithm en is een lichtgewicht cryptografisch algoritme dat wordt gebruikt om transacties te tekenen op het Bitcoin protocol. Uitgevoerde transacties worden verwerkt en gevalideerd door de Bitcoin miners en alle nodes binnen het netwerk op basis van hashcash algoritme en een Proof of Work consensus protocol! Veranderingen in de regels kan alleen op basis van een overweldigende meerderheid plaatsvinden. Bitcoin is niet alleen cryptografisch gezien onkraakbaar en onveranderbaar, het heeft zelfs een ingebouwde bescherming tegen menselijke list en nijd! Alleen echt eendracht maakt macht binnen Bitcoin.

Op basis van deze veiligheid zijn revolutionaire toepassingen mogelijk en de technologie kan zeer veel disruption veroorzaken. Het is dan wel zaak dan meer en meer mensen bitcoins gaan gebruiken en bitcoins kopen. Waarde heeft natuurlijk ook een belangrijk relatief component. Dit relatief component wordt vooral gestuurd door de vraag, aanbod en toepassingsgebruik van Bitcoin als een betaalmiddel. Deze mogelijkheden en toepassingen groeien zeer snel.

bitcoin versus goudHet is heel goed verdedigbaar dat Bitcoin een vorm van geld is, niet zozeer in de vorm van een ordinair cryptomuntje, maar als een krachtige programmeerbaar transactiegereedschap binnen een p2p economisch systeem. Het is een waardevolle digital assset. Bovendien hebben we te maken met een ingebouwde schaarste. Dit maakt bij een stijgende vraag het aanbod meer en meer gelimiteerd en daardoor zal de prijs mee omhoog volgen in een stijgende trend. De geldhoeveelheid van Bitcoin is immers gelimiteerd tot 21 miljoen eenheden. Het is onmogelijk om een bitcoin te kopieëren of te vermenigvuldigen zoals dit het geval is met een fiat valuta. Bitcoin zal overeenkomstig de kwantiteitstheorie van het geld een zeldzaam en daardoor duur digitaal bezit worden. Bitcoin lijkt de werking van goud te spiegelen in de virtuele wereld van het internet. Het wordt daarom ook digital gold genoemd.

De voordelen van Bitcoin ten aanzien van goud:

Een duidelijk voordeel van Bitcoin over goud is dat Bitcoin niet kan worden geconfisqueerd door de overheid en dat opslag aanzienlijk goedkoper is. Bovendien is er geen speciale politie begeleiding nodig als je goud wilt vervoeren. Een grote Bitcoin transactie is aanzienlijk vele malen goedkoper dan een goud transactie. Goud wordt geografisch en fysisch gebonden, Bitcoin is virtueel en grenzeloos. Met goud kan worden geknoeid, met de Bitcoin niet. De Bitcoin is de beste objectieve, transparante maatstaf en rekeneenheid zonder derde partij risico’s waarbij waardetransacties zonder ruimte en tijd beperkingen kunnen worden bemiddeld met bitcoins. Het is een ideale en veilige medium of exchange zonder geo-politiek en centrale banken. Verder is Bitcoin’s stock-to-flow ratio vooruitzicht veel beter dan die van goud doordat bitcoins steeds schaarser worden met steeds kleinere inflatie en een uiteindelijke hard cap van 21 miljoen.

Het is niet vreemd dat verschillende bullion dealers vijandig zijn ten aanzien van de Bitcoin. Bitcoin zou in de toekomst een steeds grotere rol van betekenis gaan spelen en een mogelijke invoering van een Bitcoin standaard is een interessant scenario om te bestuderen binnen een nieuw hervormd globaal monetair systeem. Het is zeer onwaarschijnlijk dat Bitcoin goud zal gaan vervangen, maar het is zeker wel waarschijnlijk dat ze beide een rol van betekenis gaan spelen binnen dit een nieuw hervormd monetair systeem waarbij het internationale vertrouwen tussen handelspartners weer kan worden hersteld.

Bitcoin en goud als monetaire partners!

Zo ver is het nog niet. Los van de vraag naar de intrinsieke waarde van Bitcoin, is vooral het relatieve component, de excentrieke waarde problematisch. De Bitcoin kapitaalmarkt is nog klein en de Bitcoin koers is daardoor nog onderhevig aan grote schommelingen en correcties. Op korte termijn kan dit zeer lastig zijn wanneer iemand Bitcoin wilt gebruiken om betalingen mee te verrichten. Gelukkig, fintech bedrijven zoals GoldMoney, VaultoroCryptopay, Uphold en Spectrocoin bewijzen weer de kracht van Bitcoin om dit probleem op te lossen. Zoals eerder al even aangehaald, o.a. Uphold en Spectrocoin hebben Bitcoin aan een goud standaard gekoppeld. Hierdoor kun je de waarde van de Bitcoins tijdelijk vasthouden als fysiek goud in een kluis en tevens deze direct weer uitgeven als bitcoin. Dankzij de Bitcoin technologie kun je met goud onmiddellijke online goederen en diensten kopen! Is dat niet een intrinsieke waarde? Is dit niet revolutionair? Zelfs de meest sceptische investeerder kan nu Bitcoins kopen en de waarde van de initiële belegging vasthouden in goud tijdens correcties en een Bitcoin beren markt.

Voor meer informatie:

Koop Bitcoin voordelig op de Bitvavo Exchange!