BSN China

De petroyuan, het einde van de petrodollar en de komst van een nieuwe wereldoorlog?

Mar 29, 2023
Aanbieding: 

Wat is de petroyuan en de betekenis van de introductie van de petroyuan? In dit artikel gaan we dieper op dit onderwerp in. Het tijdperk van de petroyuan is namelijk al aangebroken. De petrodollar was in feite al op sterven na dood, maar de Chinese president Xi heeft op 8 december 2022 in Saudi-Arabië het genadeschot afgevuurd. Xi werd als een keizer persoonlijk onthaald door de 86-jarige koning Salman en zijn 37-jarige opvolger en de facto leider Mohammed bin Salman (MBS). 8 December 2022 is een nieuwe historische datum dat het einde van de Amerikaanse hegemonie markeert. De vraag is in hoeverre Washington haar macht zonder slag of stoot zal opgeven. Verder in hoeverre we al in 2023 een nieuwe Bretton Woods conferentie wordt georganiseerd voor het vermijden van een mogelijke wereldoorlog en verdere onderhandelingen over een vreedzame herstructurering van de monetaire en geopolitieke wereldorde.

Het einde van de Petrodollar en de macht van het Westen

Petroyuan

Het huis van Saud heeft dankzij de Petrodollar overeenkomst haar macht opgebouwd, maar heeft al een tijdje ingezien dat de toekomst niet gebaseerd is op onbetaalbare dollarschulden en financiële macht. Het is uiteindelijk gebaseerd op de energiebronnen en de productiecapaciteit van een land. Het vergrijsde Westen heeft zich decennialang financieel-economisch verzwakt en de toekomst ligt duidelijk in het Oosten en de BRICS. Saudi-Arabie had al eerder bekend gemaakt om een lid te worden van de BRICS+ alliantie en verder een volwaardig lid te worden van de Shanghai Cooperation Organization (SCO). De BRICS alliantie werkt sinds kort hard aan een eigen synthetische reservevaluta als een alternatief voor de dollar.

Saudi-Arabië kiest duidelijk voor een nieuwe multipolaire orde en nauwere samenwerking met de landen in de BRICS en Eurazië. Het maakt zich steeds meer los van de belangen van de Verenigde Staten ten gunste van China. China heeft in de laatste jaren 54 investeringsovereenkomsten ondertekend met Saudi-Arabië met een waarde van meer dan 130 miljard dollar.

Vooral de samenwerking op het gebied van olie- en gas is van wezenlijk belang. In Augustus 2022 tekende Aramco en de Sinopec groep een verdere overeenkomst over de uitbreiding van de al eerder opgestarte samenwerking met onder meer de constructie van de Fujian Refining & Petrochemical Company (FREP), de Sinopec Senmei Petroleum Company (SSPC) in Fujian, en de Yanbu Aramco Sinopec Refining Company (YASREF) in Saudi-Arabië. De twee energieconglomeraten van respectieve landen werken nu succesvol samen. 8 december 2022 markeert nu het definitieve omslagpunt voor deze samenwerking aangezien er nu gewoon in Yuan kan worden betaald in plaats van de Dollar.

De opkomst van de petroyuan en de goldyuan?

Het is een omvattend monetair omslagpunt. China en Saudi-Arabië inclusief de landen van de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten (GCC) zijn overeengekomen om olie en gas te verkopen voor Yuan via de Shanghai Exchange. Alle leden van de GCC (Gulf Cooperation Council) kunnen voor hun energie Yuans krijgen voor het importen van goederen en diensten uit China; bovendien zullen ze in de toekomst uiteindelijk over de mogelijkheid beschikken om de overschotten te converteren naar goud via de Shanghai Gold Exchange. Over de daadwerkelijke implementatie en werking van deze goudconversie zijn er nog geen details vrijgegeven; maar het geeft aan dat goud spoedig weer in ere wordt hersteld als een store of value asset binnen de Euraziatische energiehandel.

De spraakmakende Credit Suisse analist, Zoltan Pzosar, heeft al eerder dit jaar het einde van de Bretton Woods orde afgekondigd en schreef al in zijn laatste stuk al dat Rusland haar energieverkopen mogelijk zal gaan koppelen aan goud. Rusland werkt al aan haar eigen Moskou Goud Standaard en Exchange. De Chinezen zijn al eerder begonnen. Ze hebben alles al netjes opgetuigd en zullen waarschijnlijk eerst kleinschalig een nieuwe monetaire handelsorde op basis van de petroyuan en goud opstarten in Eurazië. Het is waarschijnlijk een kwestie van tijd dat steeds meer olie en gas in feite afgerekend in Yuan die later wordt afgedekt met goud voor het afdekken van valutarisico´s in de toekomst. De BIS heeft pas nog een rapport uitgegeven over een 80.000 miljard dollar verstopte schuld in de globale valutamarkt. De oliemarkt is twintig keer zo groot als de de goudmarkt, men moet niet vreemd opkijken als er straks alleen nog energie voor goud en wellicht bitcoin te verkrijgen is.

De verdediging van de dollar als wereldvalutareserve

Het is in deze context dat ook het beleid van de Federal Reserve moet worden betracht. De Federal Reserve (FED) tracht de dollar te versterken, terwijl Washington onder leiding van president Biden probeerde de olieprijs verder te verzwakken. President Biden faalde in zijn poging om Mohammed bin Salman (MBS) over te halen om de olieproductie op te voeren. De strategische oliereserves van de Verenigde Staten werden daarom verkocht en de rentes werden agressief door de Fed verhoogd ten koste van de aandelenmarkten en de algehele economie. De Verenigde Staten staart nu ook in de koplampen van een recessie; echter de rest van de wereld in een mogelijke depressie waar in 2023 aan biljoenen in uitstaande dollarschulden moeten worden omgezet tegen een hogere rente. De dollar wordt indirect als een wapen ingezet tegen de BRICS, maar tegelijkertijd wordt er van alle kanten getracht om het gebruik van de dollar te ontmoedigen ten gunste van uiteindelijk goud als veilig anker.

De introductie van een petroyuan is het begin van een multipolaire Great Reset waar China het initiatief overneemt van de Verenigde Staten met o.a. de introductie van de Eurasian Economic Forum. Als een reservevaluta is de Yuan te zwak, maar met de Chinese goudreserves als monetair anker kan de petroyuan straks worden afgedekt door goud. De petroyuan is dan een goldyuan en markeert de herintroductie van goud als het solide geld van de internationale handel. Alternatief zou China puur kunnen kiezen voor het gebruik van de nieuwe BRICS-reservevaluta. De BRICS-reservevaluta zou hierbij niet alleen uit een mandje van valuta´s bestaan, maar ook een goudcomponent kunnen krijgen voor stabiliteit en vertrouwen.

Ongeacht de daadwerkelijke uitwerking, Washington zal de petrodollar niet zo maar opgeven. Wanneer het niet met financiële middelen haar zin krijgt, zal het met militaire middelen gepaard gaan. Wanneer de dollar haar wereldreservestatus verliest, zal dit immers vergaande economische gevolgen krijgen voor de Verenigde Staten.

De opkomst van de Petroyuan, een multipolaire wereld orde en de start van een nieuwe wereldoorlog?

De Verenigde Staten voert al een proxy-oorlog in de Oekraïne voor het behoud van haar invloed op het Euraziatische content. De oorlog zal echter spoedig in het voordeel van Rusland worden beslecht. De NAVO zal dan direct militair moeten ingrijpen om een totale ineenstorting van de Oekraïense staat te vermijden. Een overwinning van Rusland zal bovendien het vertrouwen in westerse instituties verder uithollen. Een mogelijke directe NAVO-interventie met o.a. officieel opererende Poolse en Amerikaanse troepen in de Oekraïne om de Russen te kunnen stoppen zal een Derde Wereldoorlog ontketenen. Elke mogendheid in de wereld zal dan kleur moeten bekennen. Een nieuwe wereldoorlog die makkelijk tot een kernoorlog kan leiden ligt op tafel.

Vandaar dat alle diplomatieke middelen moeten worden ingezet om een kernoorlog te vermijden. Oorlogsophitsers moeten gestopt worden. Vredesonderhandelingen moeten worden opgestart. Er moet uiteindelijk een vredesovereenkomst worden getekend en een nieuwe Bretton Woods vergadering worden georganiseerd voor de hervorming van de huidige geopolitieke en monetaire wereldorde.

De introductie van de Petroyuan zou eigenlijk via een internationale conferentie moeten worden besproken waarbij o.a. de wereldwijde schuldenproblematiek in dollars aan bod moet komen…. of zal het Oosten haar dollarverplichtingen gewoon niet meer gaan nakomen? Zullen Amerikaanse staatsobligaties verder worden gedumpt? Hoe het ook zij, de wereld is verdeeld en fragmenteert nu zonder leiderschap in een Westers en Oosters blok.

Conclusie

De introductie van de petroyuan markeert het einde van de petrodollar. De Amerikaanse hegemonie en financiële orde loopt ten einde met alle mogelijke gevolgen van dien. Een nieuwe wereldoorlog als mogelijk gevolg moet ten alle tijden worden vermeden door diplomatieke inspanningen op supranationaal niveau. Verder moet er worden onderhandeld over de wereldwijde schuldenproblematiek en een gestructureerde afwikkeling van de dollar als wereldreservemunt. De dollar als wereldreservemunt in combinatie met het petro-recyclemechanisme en schuldenimperialisme is onhoudbaar en uiteindelijk gedoemd om de Amerikaanse en de wereldwijde economie te laten imploderen. Voor de Amerikaanse imperialisten is het afwikkelen van de de dollar als wereldreservemunt wellicht aanvankelijk ongunstig. Voor het welzijn van de Amerikaanse bevolking is dat zeker wel. De introductie van de petroyuan is een goede ontwikkeling om de wereld beter op economisch en geopolitiek niveau te her-balanceren. De opbouw van een nieuwe multipolaire orde is op volle gang en de Verenigde Staten zal hier weinig aan kunnen doen. Een Derde Wereldoorlog zal geen uitkomst bieden en de hele wereld mogelijk naar het stenentijdperk terugbrengen.

Nieuwsupdates over de vorderingen van de petroyuan:

Gerelateerde video-analyses:

The Duran – Alex Christoforou & Alexander Mercouris

The New Atlas – Brian Berletic & Angelo Giuliano

Gerelateerde artikelen:

Wat is de Dollar Milkshake Theory?

Wat is de Great Reset?

Wat is de Eurasian Economic Forum?

Andere bronnen:

  • China president Xi Jinping to meet royal family as Saudi Arabia rolls out red carpet – First Post
  • Xi Jinping’s Visit to Saudi Arabia and the overthrow of Atlanticism – The Cradle

Vragen over goud?

Lees onze gids over op welke manier, waar en natuurlijk waarom je goud zou moeten toevoegen aan je beleggingsportefeuille:

Lees verder

Is een Solana ETF op komst?

Is een Solana spot ETF in de maak? Met de aanvraag van 21Shares en VanEck lijkt een Solana spot ETF dichterbij te komen. Inderdaad, VanEck en 21Shares hebben een aanvraag ingediend voor een Solana spot ETF bij de Cboe exchange. De SEC kijkt er nog naar, maar een SOL spot ETF komt dichterbij. Laten we […]

Jul 9, 2024
3 min

Bit2me vs Bitvavo, welke exchange is beter?

Bit2me versus Bitvavo. Welke exchange is beter? Met deze Bitvavo vs bit2me exchange vergelijking zullen we kijken hoe deze twee grote Europese cryptocurrency beurzen zich tot elkaar verhouden. Beide exchanges draaien een hoog EURO handelsvolume en hebben een breed dienst- en productaanbod. In deze Bitvavo vs bit2me vergelijking zullen we kijken naar de producten en […]

Jul 9, 2024
4,5 min

Wat is de Base chain van Coinbase precies?

Wat is de Base chain van Coinbase? De Base chain van Coinbase is sinds de lancering ongekend populair, onder andere voor de lancering van memecoins. Maar wat is de Base chain precies? Laten we het eens nader bekijken. De Base chain van Coinbase is enorm populair, maar waarom? Vorig jaar is het testnet van de […]

Jul 3, 2024
3 min