Na Ray Dalio en Ken Griffin nu ook “King of bonds” Bill Gross in Bitcoin

Mar 18, 2022
Aanbieding: 
Bill Gross – “King of Bonds”

Wat is het standpunt van de vermogensbeheerder Bill Gross, “The King of Bonds”, over Bitcoin? Bill was in oktober 2016 al een keer enthousiast over Bitcoin. Een jaar later midden tijdens de hype van 2017 zag hij er juist niets meer in. Maar nu is hij in navolging van vele andere grootheden, waaronder recentelijk – hedgefund manager Ray Dalio en Ken Griffin van Citadel -, weer helemaal omgedraaid. “Crypto is weliswaar een bubbel zoals de dotcom bubbel”, zei hij in een interview met CNBC, “maar er zullen winnaars zijn”. Hij gaf verder aan zelf over bitcoin te beschikken. Waarom heeft Bill Gross bitcoin gekocht? Het antwoord op deze vraag ligt in de volgende uitspraak die hij deed in het CNBC-interview:

“I do think we need an alternative to the dollar as we’ve seen in the last week or two and that you know, there will be several survivors and I’m invested to a small extent in bitcoin.”

Voorziet Bill Gross het einde van de dollar?

Bill Gross refereert hier naar de oorlog in de Oekraïne en de sancties die het Westen heeft doorgevoerd. Vooral het bevriezen van de dollarreserves van Rusland op 26 Februari 2022 door de Verenigde Staten is een waarschuwingssignaal voor China en India. De BRICS-landen zullen nu de dollar zo veel mogelijk gaan vermijden in de handel en daarmee minder Amerikaanse staatsobligaties gaan aanhouden. De dollar is niet meer betrouwbare, politiek neutraal monetaire asset en wereldreservemunt. Het wordt ingezet voor finacieel-economische oorlogsvoering.

De Amerikaanse staatsobligaties zijn het fundament van het huidige monetaire systeem en de petrodollar. Saudi-Arabië overweegt nu de oliehandel tussen China en ook Rusland te laten verlopen in Chinese Yuan. We zijn terechtgekomen in de End Game van de dollar en de uitspraak van Bill Gross geeft hier blijk van. Er zal worden gezocht naar een neutrale reserve asset voor het onafhankelijk verankeren van de handel tussen de BRICS en minder afhankelijk te worden van de dollar. De Chinese Yuan en goud zullen meer als een alternatief worden ingezet.

Bill Gross ziet nu in dat Bitcoin mogelijk ook als een alternatief kan worden ingezet. Bill Gross zal zeker goud hebben ingekocht, maar Bitcoin werkt om met Michael Saylor te spreken 1000x beter als goud. Bitcoin lekt geen monetaire energie en werkt als Gold over IP (GOIP). Het is een veilig decentraal publiek politiek neutraal monetair netwerk waar bitcoin als een schaars on-confisqueerbare monetaire asset P2P over het internet kan worden gebruikt voor het afwikkelen van de internationale handel. Bitcoin is het ideale geld voor vijanden die elkaar niet vertrouwen. Vandaar, in het geval dat Bitcoin slaagt in haar missie, heeft Bill Gross bitcoin gekocht. Hij is net zoals vele andere bekende beleggers in de bitcoin rabbit hole gevallen en moet er rekening mee houden dat bitcoin een kans maakt van slagen.

Wat zei Bill Gross in 2016 nog over Bitcoin?

Bill Gross heeft zich al eerder uitgelaten over Bitcoin, maar was toen der tijd zoals de meeste beleggers ambivalent en sceptisch.

“Bitcoin en private blockchaintechnologieën passen in een rij van pogingen van enkele globale spelers in de bankwereld om de waarde van de huidige activa te stabiliseren in termen van toekomstige koopkracht”, vertelde hij in oktober 2016 aan Bloomberg. “Goud – een historische erfenis – is een ander voorbeeld. Het is duidelijk dat het huidige systeem op de proef wordt gesteld.”

Maar te midden van cryptomanie in december 2017 veranderde Gross volledig van toon. Hij vond dat bitcoin een slechte vervanging was voor zowel fiat als goud. Hij rechtvaardigde zijn beslissing door het feit dat het moeilijk was om bitcoin te gebruiken om betalingen te doen. “Het is op dit moment niet echt een valuta-alternatief”, vertelde Gross aan Bloomberg Television. “Je kunt er geen boodschappen mee doen in de supermarkt.”

En nu is hij dus in navolging van twee andere grootheden – hedgefund manager Ray Dalio en Ken Griffin van Citadel – weer helemaal terug omgedraaid. “Crypto is weliswaar een bubbel zoals de dotcom bubbel”, zei hij in een interview met CNBC, “maar er zullen winnaars zijn”. Hij liet weten ook zelf exposure te hebben aan bitcoin. Op zijn oude dag is hij sowieso erg hip bezig want hij volgt de reddit forums en zit in bij crypto-adepten geliefde aandelen zoals Gamestop.

Miljardair Ken Griffin over Bitcoin

Misschien een goed moment om ook even te noemen wat Ken Griffin van Citadel over Bitcoin begin maart: “Bitcoin is de afgelopen 15 jaar een van de grote verhalen in de financiële wereld geweest. En laat me duidelijk zijn, ik heb in die periode in het nee-kamp gezeten”, zei miljardair Ken Griffin onlangs. “Maar de cryptomarkt van vandaag heeft een marktkapitalisatie van ongeveer $ 2 biljoen in ronde getallen, wat aangeeft dat ik niet gelijk heb gehad met deze call.”

Onderstaande video vat de visie van deze financiële grootheden goed samen.

Daniel Ivascyn ook

In oktober 2021 schreven we al dat Bill Gross’ oude bedrijf PIMCO was begonnen in crypto te investeren als klanten dat willen. Lees: Man van $ 2 biljoen Daniel Ivascyn doet nu ook crypto. Ze waren dus al eerder dan de oude baas.

Is het toeval dat Gross twee keer iets over crypto en Bitcoin heeft gezegd op een moment dat hij publiciteit goed kon gebruiken? De eerste keer in 2016, 2 jaar na zijn vertrek bij PIMCO toen hij zijn nieuwe bedrijf Janus Capital Group aan het opstarten was. En deze keer precies op het moment dat zijn biografie “I’m still standing” net uit is. Misschien een tip van het PR-bureau van de uitgever geweest om iets leuks over Bitcoin te zeggen?

Het lijkt in elk geval dat deze superrijke pensionado’s en bijna pensionado’s Bitcoin ook betrekken in hun “end of life crisis”. Ze hoeven er niet meer rijk mee te worden. Ze weten dat hun woorden op een zilveren schaaltje worden gelegd en dus laten ze af en toe een scheet over crypto. En ach als ze er dan voor 1% in gaan zitten … geen vergelijk met echte evangelist miljardairs zoals Michael Saylor en Jack Dorsey die echt voor Bitcoin leven.

Te koop op Amazon

Tja, het leven van de nu 78-jarige Gross leest als een jongensboek. Hij studeerde psychologie, diende in Vietnam, studeerde business, vertrok naar Las Vegas waar hij aan de blackjacktafels werkte en tot 16 uur per dag kaarten telde. Toen hij aankwam had hij $200 in zijn zakken. Vier maanden later vertrok hij met $10.000. Tijdens deze maanden aan de speeltafel leerde hij een essentiële les die bleef toepassen bij al zijn investeringsbeslissingen: met te veel leverage en te veel schulden, stort een kaartenhuis uiteindelijk altijd in.

In 1971, nog geen 30 jaar oud, richtte Gross, met slechts ongeveer $ 12 miljoen aan activa, de Pacific Investment Management Company (PIMCO) op met zijn vrienden Jim Muzzy en Bill Podlich. In de eerste helft van 2014 was het beheerd vermogen al “geëxplodeerd” tot bijna $ 2 biljoen en was het de grootste vastrentende fondsbeheerder ter wereld geworden. Gross bleef bij PIMCO tot 2014 en wisselde toen naar Janus Capital Group. Daar ging hij in 2019 met pensioen.

Canada en Oekraïne

Natuurlijk is het ook wel serieus wat deze lieden over Bitcoin en crypto zeggen. Net als ieder ander denken ze er af en toe over na en als de omstandigheden veranderen schuift ook hun mening. Twee actuele (geo)politieke situaties hebben er natuurlijk sterk toe bijgedragen dat tal van slimme koppen zich op nieuw over Bitcoin en crypto hebben gebogen. Eerst liet Canada zien dat fiatgeld totaal onveilig is als de overheid bepaalde noodwetten doorvoert. En nu zien we hoe heel Rusland plus tal van Russische oligarchen van hun fiat worden beroofd. Met de oorlog in Oekraïne staat ook de hele geopolitiek van energie en grondstoffen op zijn kop. Rusland wordt in de handen van China gedreven en dit nieuwe Euraziatische blok rammelt aan de ketens van de petrodollar. Daarover later een apart artikel, maar er lijkt voor Bitcoin een plekje te zijn. Te meer juist nu de Europese Unie zojuist tegen een verbod op proof-of-work crypto’s zoals Bitcoin heeft gestemd! Spannende tijden, ook al is het verschrikkelijk dat de mensen in Oekraïne de prijs betalen, simpelweg omdat er blijkbaar geen slimme manier te bedenken is om over te gaan op een nieuwe geopolitieke ordening.

Proof of war

Wat zegt Jason Lowery hier ook weer over? Wat er nu in Oekraïne gebeurt is “proof of war” en wat hem betreft is “proof of work” een wel zo vriendelijk alternatief. Het westen lijkt in elk geval niet van zins het eigen kindje Bitcoin om zeep te helpen. Het lijkt er eerder op dat ze het kindje willen opvoeden en leren zich aan de regels te houden omdat het wellicht ooit in een post-imperialistische tijd nog een baken van innovatie en vrijheid in een wereld kan zijn waarin autoritaire regimes nu ook hun geopolitieke vleugels uitslaan. Voor meer informatie:

Jason Lowery over bitcoin warfare

Over de petrodollar en petrodollar warfare

The Great Reset uitgelegd

Lees verder

Wat is een layer 2? En specifieker nog: een Bitcoin layer 2?

Door de stijgende vraag naar BTC wordt het Bitcoin netwerk intensiever gebruikt. Dit vraagt om de hulp van layer 2s. Maar wat is een (Bitcoin) layer 2 eigenlijk? Wat is een Bitcoin layer 2 en waarom zijn deze extra ‘layers’ nodig? Bitcoin ($BTC) heeft zoals we weten een eigen blockchain: de Bitcoin blockchain. Daarnaast hebben […]

Feb 21, 2024
3,5 min

Michael Saylor start een Bitcoin development company

Michael Saylor bouwt aan een Bitcoin development company. Alleen Bitcoin kopen is voor Saylor en MicroStrategy niet genoeg, sterker nog: de voorraad Bitcoin zal fungeren als fundatie voor een Bitcoin development company.. Microstrategy´s Bitcoin aankopen: $4,- miljard winst Bitcoin is niet te stoppen, dat mag duidelijk zijn na diverse bullruns en ook nu liegt de […]

Feb 17, 2024
3 min

The Great Taking – centrale bankiers hebben een plan!

Dit artikel zal The Great Taking bespreken. Het is een boek geschreven door voormalige hedgefondsmanager David Rogers Webb. Het boek is bekend geworden door een documentaire die is gemaakt op basis van zijn werk en inzichten. Zijn de beleidsmakers van centrale banken en systeembanken gewoon dom bezig op basis van foute modellen en verouderde economische […]

Feb 21, 2024
8,5 min