SEC niet in hoger beroep tegen eerdere Bitcoin ETF uitspraak

Oct 14, 2023
Aanbieding: 

Amerikaanse SEC niet in hoger beroep tegen eerdere rechterlijke uitspraak mbt Bitcoin spot aanvraag vanuit Grayscale Investments. Bitcoin spot ETF dichterbij?

Gensler legt zich neer bij rechterlijke uitspraak: SEC niet in hoger beroep

De Securities and Exchange Commission (SEC), onder leiding van dhr. Gary Gensler, lijkt zich neer te leggen bij een eerdere uitspraak van een Amerikaanse rechtbank omtrent de Bitcoin spot aanvraag van Grayscale Investments. Zoals wij in een recent artikel hebben geschreven is de aanvraag vanuit Grayscale Investments destijds al in een vroeg stadium afgeslagen door de SEC, de aanvraag is in die zin dus wellicht ook niet eens inhoudelijk bekeken. Onterecht, aldus de rechtbank.

Gister (13 oktober) was de deadline voor de SEC om in hoger beroep te gaan tegen deze rechterlijke uitspraak. Hier wordt klaarblijkelijk vanaf gezien en zodoende gaat de SEC niet in hoger beroep. Het nieuws werd goed ontvangen door de Bitcoin community en ook de prijs van Bitcoin maakte meteen even een sprongetje: + 1.3% in de minuten nadat het nieuws naar buiten kwam en stond zodoende weer even boven de $27.000.

Grayscale Investments Bitcoin spot ETF

Grayscale Investments is een van de grootste cryptofondsen wereldwijd en valt onder de Digital Currency Group (DCG), die opgericht is door (onder andere) Barry Silbert; een bekende in de Bitcoin wereld. Grayscale heeft zeer recent officieel verzoek ingediend om van haar Bitcoin ‘trust’ fonds, een Bitcoin ETF fonds te maken; ofwel Grayscale’s officiële aanvraag voor een Bitcoin spot ETF.

De SEC heeft deze aanvraag destijds afgewezen waarop Grayscale in hoger beroep is gegaan via de Amerikaanse rechtbank. De rechtbank heeft Grayscale in haar gelijk gesteld en zodoende moest de aanvraag alsnog beoordeeld worden. En tegen deze uitspraak is de SEC dus níet in hoger beroep gegaan. De SEC zou volgens de rechtbank de aanvraag van Grayscale niet op een vergelijkbare manier behandeld hebben als dat het in het verleden heeft gedaan met vergelijkbare producten/ diensten. De rechtbank doelt hier op de goedkeuring vanuit de SEC voor wat betreft twee Bitcoin futures die verhandeld worden op nationale exchanges.

De rechtbank noemde de uitspraak van de SEC zelfs “arbitrary and capricious”, ofwel willekeurig en wispelturig. De harde uitspraken van de rechtbank worden door sommigen als reden gezien dat de SEC de deadline (met betrekking tot een hoger beroep) heeft laten verstrijken zonder actie te ondernemen. Zo zien we het graag 😉

Wat betekent dit voor de Bitcoin spot ETF aanvraag?

Nu de SEC niet in hoger beroep gaat tegen de uitspraak betekent het dat de aanvraag vanuit Grayscale verder behandeld ‘moet’ worden. Wat het niet direct betekent is dat de aanvraag zal worden goedgekeurd; de SEC kan de aanvraag namelijk om meerdere en andere redenen afkeuren, iets dat zij waarschijnlijk zullen doen. Wel vergroot deze uitspraak de kans op een goedkeuring.

Zoals gezegd moet de SEC dus weer aan de slag met de Bitcoin spot ETF aanvraag van Grayscale en zodoende zijn de kaarten opnieuw geschud. Wanneer de deadline voor het beoordelen van de aanvraag is, is nog niet bekend. Er wordt verwacht dat de deadline hiervoor binnen een week of twee bekend zal zijn. En mocht de SEC de aanvraag vervolgens afkeuren, dan kan Grayscale op haar beurt weer in beroep gaan. Zo wordt het beoordelingsproces nog verder vertraagd.

Het wachten is zoals gezegd dus nu op een nieuwe deadline die gesteld moet worden voor de SEC om de aanvraag te beoordelen. We kijken enorm uit naar deze deadline; een eventuele goedkeuring van Grayscale’s Bitcoin spot ETF aanvraag zou het voor de SEC namelijk veel moeilijker maken om andere aanvragen, waaronder die van BlackRock, vervolgens af te keuren. The fight goes on!

Gerelateerde artikelen:

Bron: Reuters

Lees verder

Robinhood opent haar deuren in Europa! Robinhood Crypto Review

Ontdek een diepgaande beoordeling van de Robinhood Crypto app die sinds 7 december 2023 in Europa beschikbaar is. We bespreken de functies, de voor- en nadelen met onze eigen beoordeling en ervaringen. Samenvatting: Robinhood Crypto is een prijsdrukker in Europa, maar komt met een aantal fikse nadelen. Op de Nederlandse markt zal deze app niet […]

Dec 7, 2023
4 min

Grootste bank in Brazilië Itaú Unibanco lanceert Bitcoin trading dienst

De grootste bank in het grootste land van Zuid-Amerika lanceerde maandag haar Bitcoin trading dienst! Ook bieden ze Ethereum trading aan en mogelijk volgen meer crypto Grote groep Brazilianen krijgt toegang tot Bitcoin trading Brazilië staat om een hoop mooie dingen bekend, waaronder het feit dat ze de allergrootste economie van Zuid-Amerika zijn. Bitcoin trading […]

Dec 6, 2023
2,5 min

OCEAN pool voor de verdere decentralisering van Bitcoin

Jack Dorsey bouwt verder aan decentralisering van Bitcoin en Bitcoin mining. Bitcoiner Jack Dorsey haalde $6 miljoen op tijdens een seed investeringsronde voor Ocean pool. Met de investering zal er verder gewerkt worden aan decentralisering van Bitcoin mining door de uitbouw van OCEAN pool. Wat is OCEAN pool? OCEAN pool moet zorgen voor decentralisering van […]

Dec 1, 2023
3 min