law

Coinbase moet juridische strijd met SEC aan

Mar 27, 2024
Aanbieding: 

De Amerikaanse crypto exchange Coinbase moet de juridische strijd met de Securities and Exchange Commission (SEC) aan, nadat een verzoek tot afwijzing van de zaak door de rechtbank is afgewezen. De zaak, die cruciaal is voor de hele crypto-industrie, zal nu doorgaan. Garry Gensler kan verder gaan met zijn heksenjacht.

Achtergrond van de zaak

In juni 2023 klaagde de SEC zowel Binance als Coinbase aan, twee van ’s werelds grootste cryptobeurzen. Beide beurzen werden beschuldigd van het aanbieden van effecten zonder over de juiste vergunningen te beschikken. In november 2023 trof Binance een schikking met de Amerikaanse autoriteiten, met een boete van maar liefst 4,3 miljard dollar.

Coinbase ontkent al sinds de aanklacht werd ingediend de aantijgingen van de SEC en diende in december 2023 een motie in om de rechtszaak te laten vallen.

Rechter wijst verzoek Coinbase af

De Amerikaanse districtsrechter Katherine Failla heeft vandaag besloten het verzoek van Coinbase afgewezen. Dit betekent dat de SEC groen licht heeft gekregen om haar rechtszaak tegen de Amerikaanse beursgenoteerde exchange voort te zetten.

In de indiening van de rechtbank staat:

“De Rechtbank vindt dat de SEC voldoende heeft aangevoerd dat Coinbase functioneert als een beurs, broker en als een clearinginstelling onder de federale effectenwetten, en via haar staking programma zich bezighoudt met het niet-geregistreerd aanbieden en verkopen van effecten.”

Betekenis voor de crypto-industrie

De uitkomst van de rechtszaak tussen Coinbase en de SEC kan grote gevolgen hebben voor de hele crypto-industrie. Als de SEC wint, kan dit betekenen dat andere cryptobeurzen zich ook genoodzaakt zien om te registreren bij de SEC en te voldoen aan strengere regels. Dit kan de groei van de crypto-industrie belemmeren.

De SEC kan vervolgens ook weer crypto en blockchain stichtingen gaan aanpakken voor het uitgeven van ongeregistreerde effecten. De SEC heeft al een rechtszaak op gang gebracht tegen de Ethereum Foundation. De ETH-token is volgens de SEC een effect en valt onder de Amerikaanse effectenwetgeving. Mocht de SEC daadwerkelijk winnen, zal het de crypto industrie lam leggen aangezien alleen Bitcoin als een commodity wordt erkend. Volgens de SEC zijn alle andere tokens ongeregistreerde securities. Al deze uitgevers, meestal in de vorm van stichtingen en bedrijven, maken zich schuldig aan het overtreden van de Amerikaanse effectenwetgeving.

Coinbase reageert

Coinbase heeft in een reactie op de uitspraak van de rechtbank laten weten dat het bedrijf “vertrouwd is in onze zaak” en dat het “zich zal blijven verzetten tegen de ongegronde beschuldigingen van de SEC.”

Brain Armstrong, de CEO van Coinbase, ziet deze beslissing als een positieve stap vooruit aangezien self-custody wallets, zoals de Coinbase wallet, buiten het bereik van het mandaat van de SEC blijven.

Volg de ontwikkelingen

De zaak tussen Coinbase en de SEC is nog in volle gang. Het is nog onduidelijk wanneer de zaak zal worden beslecht. De uitkomst van de zaak kan een grote impact hebben op de toekomst van de crypto-industrie. De SEC heeft gelukkig een slechte track record, maar het is duidelijk dat de SEC onder het bewind van Garry Gensler een anti-cryptobeleid voert.

Gerelateerde artikelen:

Lees verder

Is een Solana ETF op komst?

Is een Solana spot ETF in de maak? Met de aanvraag van 21Shares en VanEck lijkt een Solana spot ETF dichterbij te komen. Inderdaad, VanEck en 21Shares hebben een aanvraag ingediend voor een Solana spot ETF bij de Cboe exchange. De SEC kijkt er nog naar, maar een SOL spot ETF komt dichterbij. Laten we […]

Jul 9, 2024
3 min

Bit2me vs Bitvavo, welke exchange is beter?

Bit2me versus Bitvavo. Welke exchange is beter? Met deze Bitvavo vs bit2me exchange vergelijking zullen we kijken hoe deze twee grote Europese cryptocurrency beurzen zich tot elkaar verhouden. Beide exchanges draaien een hoog EURO handelsvolume en hebben een breed dienst- en productaanbod. In deze Bitvavo vs bit2me vergelijking zullen we kijken naar de producten en […]

Jul 9, 2024
4,5 min

Wat is de Base chain van Coinbase precies?

Wat is de Base chain van Coinbase? De Base chain van Coinbase is sinds de lancering ongekend populair, onder andere voor de lancering van memecoins. Maar wat is de Base chain precies? Laten we het eens nader bekijken. De Base chain van Coinbase is enorm populair, maar waarom? Vorig jaar is het testnet van de […]

Jul 3, 2024
3 min