hoe werkt de economie

Wat is Proof-of-Stake?

Sep 19, 2022
Aanbieding: 

Wat is Proof-of-Stake (PoS)? Samenvatting: het is een algoritme voor het verkrijgen van overeenstemming over de correctheid van een gedeelde of gedistribueerde kasboek (ledger) en het toevoegen van een nieuwe transactieblok. De overeenstemming wordt bepaald op basis van het ingelegde digitale vermogen (stake). Hoe groter de stake, hoe meer kans deze partij heeft om een nieuwe transactieblok toe te voegen aan het kasboek (de ledger). De implementatie van een PoS-algoritme is dat het een oligarchisch systeem introduceert voor het valideren en toevoegen van transacties. Het is in deze zin inferieur aan een PoW-algoritme, zoals Bitcoin deze toepast, waarbij fysieke energie vereist is om juist fraude door kwaadaardige spelers te ontmoedigen en te vermijden.

Wat wordt er met Proof-of-Stake (PoS) bedoelt?

proof of stake algoritme

Een Proof-of-Stake is een type algoritme om een gedistribueerde overeenstemming te krijgen over de status van de blokketen van een cryptovaluta. De blokketen is het grootboek over alle uitgevoerde transacties. Een nieuwe transactieblok wordt op basis van vermogen bepaalt en niet op basis van rekenkracht. Hoe meer vermogen je vastlegt als een stake voor het verifiëren en toevoegen van een nieuwe transactieblok, hoe meer kans je maakt dat deze aan jouw wordt toegekend op basis van een loterij mechanisme. Wanneer je een groot vermogen in de betreffende cryptovaluta hebt vastgelegd maak je een grotere kans om de transactiekosten in de blok als een beloning te krijgen. Het toevoegen van een blok op basis van dit algoritme wordt minting of forging of staking genoemd. Blokken worden met zo’n algoritme gesmeden en de muntjes worden geslagen door de toegekende munt slager of blokken smid. Hoe ze het verzinnen ( :

Het is trouwens mogelijk om verschillende PoS-cryptomunten veilig te staken op een goede cryptocurrency exchange of een goede multi cryptocurrency wallet. Voor meer informatie: crypto staking.

Er zijn ook toegewijde mini-computers zoals de Omnistaker, waardoor iedereen gemakkelijk automatisch extra coins kan verdienen  (waaronder Qtum, Pvix, Navcoin en Stratis) door het helpen met het maken van nieuwe blokken en het beveiligen van het netwerk. Voor meer informatie: Omnistaker review!

Reserveringen over de Proof-of-Stake algoritme:

Waar moet ik aan denken bij het gebruik van een PoS consensus algoritme? Het idee is dat hoe meer cryptogeld je vastlegt binnen het netwerk hoe meer je in feite kans maakt om op te treden als  als een vertrouwde validator (de smid of slager) die niet geneigd zal zijn om het netwerk te belazeren door het knoeien met de toegekende transactieblok. In vele gevallen zal de validator ook een deel van zijn stake verliezen mocht hij proberen de boel te belazeren. Het uitvoeren van een aanval zal ook moeilijker zijn aangezien je 51 % van alle coins in handen moet hebben…mmmm…. kan een grootbank niet ongelimiteerd fiat geld printen om langzaam 51 % van de coins op te kopen met als doel de tent te laten imploderen?

Ethereum zal overstappen naar een Proof-of-Stake algoritme (Kasper). Opent dit de deur van machtige partijen om enorme hoeveelheden Ether op te kopen om een Proof-of-Stake te bemachtigen? Dit is misschien op lange termijn goed voor de prijs ontwikkeling van Ether, maar de veiligheid en daadwerkelijke decentralisatie? Proof-of-Stake kan door een machtige elite van vermogen miljonairs beheerst worden vooral als de stake ook verbonden wordt met stemrechten.

Proof-of-Stake implementaties:

Ondanks de reserveringen, moeten we constateren dat Proof-of-Stake consensus algoritmes succesvol zijn geïmplementeerd. Het is met succes eerst geïmplementeerd bij Peercoin (2012) en vooral NXT (2013). Het kent per crypto project een eigen variant en implementatie. De monetaire politiek kan ook totaal verschillend zijn en per project volledig anders zijn voorgeprogrammeerd. Het belangrijkste is om te beseffen dat de total geldhoeveelheid van de cryptomunten van te voren gedolven is en vervolgens via een distributie mechanisme in circulatie wordt gebracht of gewoon worden toegekend aan de kopers. Wanneer er gebruikt wordt gemaakt van een PoS algoritme kan er niet gesproken worden over het delven van cryptomunten. De totale geldhoeveelheid is al geschapen.

NXT is baanbrekend geweest aangezien het succes verder onderzoek op gang heeft gebracht over hoe dit consensus algoritme kon worden gebruikt voor het bouwen van een superieur schaalbaar gedistribueerd ontwikkelingsplatform. Het moet een flexibel, veilig en gemakkelijk te gebruiken zijn voor de ontwikkeling van decentrale applicaties, het programmeren van slimme contracten en uiteindelijk complexe organisaties zoals decentrale bedrijven, token crowd sales, token eco-systemen, handelsbeurzen etc.

Een andere nieuwe variant van het PoS algoritme is een Delegated PoS algoritme. Deze zorgt er voor dat de verantwoordelijkheid van het maken van blokken wordt gedelegeerd aan een speciale groep van blokmakers die gekozen worden door de stakers in het netwerk. Deze is ontwikkeld door Dan Larimer. Hij heeft deze algoritme met succes getest op Bitshares (2014) en Steemit (2016). Hij implementeert een nieuwe variant voor EOS. EOS is een derde generatie blockchain technologie onder ontwikkeling die gratis is in gebruik en ongelimiteerd schaalbaar is. Het is gebaseerd op de leerervaringen van Bitcoin, Ethereum, NXT, Bitshares en Steemit.

Een ander nieuwe PoS variant is de Ouroboros waarbij tijd op een nieuwe manier wordt gemeten (in termen van epochen en slots) om blokken effectiever aan te maken. Deze is geïmplementeerd in Cardano onder leiding van Charles Hoskinson. Charles heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van Ethereum en Bitshares. Cardano is een derde generatie blockchain technologie onder ontwikkeling.

>Andere bekende projecten die veel belangstelling hebben gekregen is NEO, een Chinese Ethereum variant en NEM, een Japanse Ethereum variant. Er zijn vele verschillende nieuwe projecten onder ontwikkeling voor het bouwen van een superieur blockchain ontwikkelingsplatform. Deze blockchain projecten maken bijna allemaal gebruik van een eigen variant van een PoS consensus algoritme, specifieke protocol en ontwerp. Deze projecten gaan niet zozeer voorbij de Bitcoin, maar vooral voorbij Ethereum.

Een Proof-of-Stake is bedacht geworden als een alternatief voor een Proof-of-Work algoritme. Een Proof-of-Work algoritme vergt tegenwoordig bij Bitcoin een enorme hoeveelheid energie in de vorm van elektriciteitskosten voor de miners om een nieuwe blok toe te voegen. Dit wordt door velen als een verspilling van energie beschouwt. Toch, we moeten niet vergeten dat deze energie een onkraakbare blokketen heeft opgebouwd die niet te censureren valt. Hoeveel energie is er wel niet nodig om goud te delven of het bankenstelsel te onderhouden. Bitcoin kan niet meer worden neergelegd door derde partijen, het is te sterk geworden. Misschien langzamer en een grote elektriciteitsverbruiker (spoedig vergt het Bitcoin netwerk evenveel elektriciteit als Denemarken), maar wel een vrij netwerk zonder derde partijen zoals banken en overheden die het kunnen neerleggen of censureren. De Bitcoin miners zijn steeds meer op zoek naar goedkopere energiebronnen en zullen het onderzoek naar energiezuinig technologie bevorderen. IJsland, Canada en Zweden zijn populaire landen om Bitcoin mining servers op te zetten.

We zullen het in de gaten houden. Wat we niet moeten vergeten is dat Bitcoin gewoon superieur is als het gaat om het aanbieden van een veilige, decentrale ongecensureerde blokketen. Dit is een unieke gebeurtenis in de technologische geschiedenis van de mensheid. Energie is een technologisch probleem dat kan worden opgelost door het ontwikkelen van betere hardware en het aanboren van milieu vriendelijke energiebronnen. Als iemand Bitcoin zwart gaat verven aangezien het een Proof-of-Work in plaats van een Proof-of-Stake algoritme gebruikt, begrijpt deze persoon niet precies wat er op stake is met Bitcoin. Bitcoin gaat gewoon verder en niemand kan er nog aan wat doen. Het wordt niet voor niets vergeleken met de honingdas (Honey Badger)!

Voor de lezers die graag een goede videopresentatie willen zien over PoW versus PoS kan de volgende hieronder bekijken van CryptoNauts:

Voor meer informatie:

P.S. dit artikel is onder ontwikkeling en zal verder worden aangepast. Het debat tussen PoS vs PoW vergt meer onderzoek en zal later in meer detail worden besproken.

Lees verder

De impact van de dedollarisatie van de ASEAN-regio

Dit artikel bespreekt de dedollarisatie van de ASEAN-regio en de mogelijke implicaties. Verder ook de rol van de BRICS in dit proces en of de Yuan wel als nieuwe reservevaluta de dollar zal vervangen. De dedollarisatie van de ASEAN-regio is van start gegaan. Op 28 maart 2023 was er een officiële bijeenkomst van alle ASEAN-ministers […]

Mar 31, 2023
3,5 min

Bitcoinmining met mest en vuilnis?

Tegenwoordig is bitcoinmining met milieuvervuilende mest en vuilnis gemakkelijk voor elkaar te krijgen. Er zijn verschillende milieutechnische oplossingen door allerlei bitcoinmining-startups ontwikkeld die makkelijk kunnen worden ingezet. Zo kan koeienmest worden verwerkt tot biogas en deze wordt weer omgezet in elektriciteit die kan worden afgeleverd aan een container met bitcoin-miners, de boerderij zelf en of […]

Mar 30, 2023
2 min

CFTC dient een aanklacht in tegen Binance – Binance vs CFTC!

Het is uiteindelijk zo ver: een confrontatie tussen Binance en de CFTC. De CFTC en niet de SEC? Inderdaad, volgens Bloomberg wordt Binance aangeklaagd door de CFTC. De CFTC is de Amerikaanse toezichthouder voor o.a. termijncontracten over grondstoffen. Het is een afkorting voor de Commodity Futures Trading Commission. De belangrijkste leiders van Binance, CEO Changpeng […]

Mar 28, 2023
4 min