In het volgende interview van Robert Nass komt Wouter Constant aan het woord over Bitcoin. Het zal deel uit maken van een serie van Café Weltschmerz gesprekken tussen Robert Nass en Wouter Constant over Bitcoin.
Dit eerste gesprek verkent de politieke elementen van dit ‘consensus-netwerk’. Waarom is neutraliteit het streven achter het ontwerp van Bitcoin? Wouter heeft een zeer originele invalshoek om te beginnen met het beschrijven van Bitcoin. Hij vertelt dat Bitcoin in eerste instantie een consensus netwerk is. Consensus impliceert menselijke samenwerking en heeft daardoor een politieke dimensie. Dit ligt in het verlengde van de Bitcoin ontwikkelaar Gregory Maxwell zei over Bitcoin: het is een sociaal experiment. In beginsel is geld en een geldstelsel een sociale technologie voor het verwezenlijken van waardetransacties.
Wouter benadrukt in zijn verhaal het belang van de sociale consensus en niet zozeer de technische consensus. Het zijn uiteindelijk de gebruikers die de Bitcoin software draaien op een computer die het netwerk. Door gebruik te maken van de Bitcoin software wordt het netwerk groter en groeit het Bitcoin consensus netwerk. Het is deze politieke en sociale dimensie die Bitcoin zeer spannend maakt, los van het feit dat het een technologische doorbraak is op het gebied van cryptografie met de ontwikkeling van een decentrale economie en monetair systeem als een gevolg. Bitcoin als vrijstaat in de chaos van het internet. In de woorden van Wouter Constant:
”Het internet is een omgeving waar je het idee van absoluut wantrouwen moet toepassen om stabiele systemen te kunnen bouwen. De mindset die je moet hebben als je het hebt over Bitcoin hebt, is één van absoluut wantrouwen. … Daarmee moet je in acht houden dat je met het internet te maken hebt. Het internet wordt altijd gefaciliteerd door iemand anders…”
Gerelateerde artikels: