Wat is Bitcoin Core?

Bitcoin Core is een open source project voor het onderhouden en uitgeven van de Bitcoin client software “Bitcoin Core”. De Bitcoin Core is een volledige Bitcoin-cliënt is gebaseerd op de oorspronkelijke Bitcoin-Qt client op basis van de code van Satoshi Nakamoto.

bitcoin coreVoor de duidelijkheid, met Bitcoin client wordt in feite de Bitcoin wallet software bedoelt voor de eindgebruikers. Het genereert de privé sleutels en zorgt voor het kunnen uitvoeren van Bitcoin transacties (betalen en ontvangen van bitcoins) met de privé sleutel. Het is als de officiële meest robuuste Bitcoin-client en ondersteunt het netwerk door het verifiëren van alle transacties. Het biedt een hoog niveau van bescherming, privacy en stabiliteit. Het heeft echter minder functies en vereist veel opslagruimte en geheugen van de computer. Dit komt doordat het nodig is dat de hele Bitcoin blockchain moet worden geïnstalleerd op de computer. Alleen de installatie kan soms tot wel meer dan een dag duren. De Bitcoin core clients die allemaal een kopie van de blokketen onderhouden vormen samen de ruggengraat (de nodes) van het Bitcoin netwerk. Ze spelen een belangrijke rol in het decentraal houden en beveiligen van het netwerk.

De Bitcoin Core team representeert een belangrijke autoriteit op het gebied van de ontwikkeling en optimalisatie van het netwerk en de gemeenschap. Het team bestaat uit de meest vooraanstaande en brilliante ontwikkelaars en cryptografen:

Andere belangrijke bijdragers zijn Dr. Pieter Wuille, Cory Fields, Gregory Maxwell, Luke-Jr, Jorge Timón, Peter Todd, Eric Lombrozo, Nicolas Dorier, Patrick Strateman, Dr. Johnson Lau, Suhas Daftuar, Michael Ford etc. Iedereen kan bijdragen en zich aansluiten bij Bitcoin Core.

Bitcoin Core staat bekend voor de segregated witness schaalbaarheidsoplossing. Het behelst een aanpassing in de manier waarop de blokken in de blokketen zijn ingericht. De aanpassing moet meer ruimte geven voor bitcoin transacties. Hierdoor wordt de transactietijd geoptimaliseerd en minder duur binnen het Bitcoin netwerk. Ze zijn argwanend om de ruimte in MB-geheugen te vergroten in een blok aangezien dit meer rekenkracht vergt en zal leiden tot een zwaarder te verteren blokketen. Dit heeft als risico dat het netwerk meer en meer wordt gecentraliseerd ten voordeel van de Bitcoin delvers. Bitcoin Core wil het Bitcoin netwerk zo veel mogelijk decentraal houden. Voor meer informatie: Wat is de segregated witness update?

Hieronder kun je een aantal video’s zien met interviews van een aantal Bitcoin Core ontwikkelaars. Dit is de meest recente met Gregory Maxwell:

Voor de beginnende bitcoiner is het niet aan te raden om meteen met deze Bitcoin Core wallet aan de slag te gaan. Er zijn andere online Bitcoin wallets beschikbaar waarbij je meteen aan de slag kunt gaan aangezien deze niet een kopie van de blockchain maken op jouw computer. Toch, ik wil iedereen aanraden om een volledige kopie van de blokketen te onderhouden en een full Bitcoin node te draaien wanneer dit mogelijk is. Op deze manier ben je echt een volwaardig deel van het netwerk en wordt het netwerk decentraal gehouden. Het is dan ook niet vreemd dat Bitcoin Core zeer argwanend tegen grotere transactieblokken aankijkt in dit stadium van de ontwikkeling van Bitcoin. Grotere blokken hebben als gevolg dat het moeilijker wordt voor de doorsnee gebruiker om een kopie van de Bitcoin blokketen te onderhouden. Dit werkt machtscentralisatie van de delvers in de hand. Het is op dit punt dat Bitcoin Core wezenlijk in mening verschilt met Roger Ver. Een aanhanger van grote transactieblokken. Hij is door zijn stellingname gemarginaliseerd door de Bitcoin gemeenschap, vooral omdat hij niet alleen Dash, maar ook Bcash steunt. Jammer.

Ten slotte, kijkt het team ook naar andere nieuwe technologische mogelijkheden ter verbetering van het Bitcoin protocol, zoals Schnorr, een algoritme voor de effectisering van digitale handtekeningen.

Voor meer informatie:

Gerelateerde artikels: