Wat is Bitcoin Core?Bitcoin Core is een open source project voor het onderhouden en uitgeven van de Bitcoin client software “Bitcoin Core”. De Bitcoin Core is een volledige Bitcoin-cliënt is gebaseerd op de oorspronkelijke Bitcoin-Qt client op basis van de code van Satoshi Nakamoto.

bitcoin core

Voor de duidelijkheid, met Bitcoin client wordt in feite de Bitcoin wallet software bedoelt voor de eindgebruikers. Het genereert de privé sleutels en zorgt voor het kunnen uitvoeren van Bitcoin transacties (betalen en ontvangen van bitcoins) met de privé sleutel. Het is als de officiële meest robuuste Bitcoin-client en ondersteunt het netwerk door het verifiëren van alle transacties. Het biedt een hoog niveau van bescherming, privacy en stabiliteit. Het heeft echter minder functies en vereist veel opslagruimte en geheugen van de computer. Dit komt doordat het nodig is dat de hele Bitcoin blockchain moet worden geïnstalleerd op de computer. Alleen de installatie kan soms tot wel meer dan een dag duren. De Bitcoin core clients die allemaal een kopie van de blokketen onderhouden vormen samen de ruggengraat (de nodes) van het Bitcoin netwerk. Ze spelen een belangrijke rol in het decentraal houden en beveiligen van het netwerk.

Bitcoin Core 0.18.0

De laatste versie update is de Bitcoin Core 0.18.0. Deze is op 2 mei 2019 uitgebracht geworden. Het is een belangrijke update waarbij de Bitcoin Core sofware kan gekoppeld worden met een hardware wallet (Ledger, Trezor, Digital BitBox, KeepKey en Coldcard) met behulp van de Hardware Wallet Interaction (HWI) tool. Hieronder in de video van Hillebrand Max kun je een uitgebreide bespreking zien over alle features en aspecten van deze nieuwe update:

Het Bitcoin Core team representeert een belangrijke autoriteit op het gebied van de ontwikkeling en optimalisatie van het Bitcoin netwerk en de gemeenschap. Het team bestaat uit de meest vooraanstaande en vaak briljante ontwikkelaars:

Andere belangrijke bijdragers zijn Dr. Pieter Wuille, Cory Fields, Gregory Maxwell, Luke-Jr, Jorge Timón, Peter Todd, Eric Lombrozo, Nicolas Dorier, Patrick Strateman, Dr. Johnson Lau, Suhas Daftuar, Michael Ford etc. Iedereen kan bijdragen en zich aansluiten bij Bitcoin Core. 

Bitcoin Core & de segwit update:

De teamleden van Bitcoin Core staan bekend als de voorstanders van kleine transactieblokken en de geïmplementeerde segregated witness schaalbaarheidsoplossing. Het behelst een aanpassing in de manier waarop de blokken in de blokketen zijn ingericht. De aanpassing moet meer ruimte geven voor de bitcoin transacties. Hierdoor wordt de transactietijd geoptimaliseerd en minder duur binnen het Bitcoin netwerk. Ze zijn argwanend om de ruimte in MB-geheugen te vergroten in een blok aangezien dit meer rekenkracht vergt en zal leiden tot een zwaarder te verteren blokketen. Dit heeft als risico dat het netwerk meer en meer wordt gecentraliseerd ten voordeel van de Bitcoin delvers. Bitcoin Core wil het Bitcoin netwerk zo veel mogelijk decentraal houden. Voor meer informatie: Wat is de segregated witness update?

Voor de beginnende bitcoiner is het niet aan te raden om meteen met de Bitcoin Core wallet aan de slag te gaan. Er zijn andere Bitcoin wallets beschikbaar waarbij je meteen aan de slag kunt gaan aangezien deze niet een kopie van de blockchain maken op de computer. Toch, ik wil iedereen aanraden om een volledige kopie van de blokketen te onderhouden en een full Bitcoin node te draaien wanneer dit mogelijk is. Op deze manier ben je echt een volwaardig deel van het netwerk en wordt het netwerk decentraal gehouden.

Het is dan ook niet vreemd dat Bitcoin Core zeer argwanend tegen grotere transactieblokken aankijkt in dit stadium van de ontwikkeling van Bitcoin. Grotere blokken hebben als gevolg dat het moeilijker wordt voor de doorsnee gebruiker om een kopie van de Bitcoin blokketen te onderhouden. Dit werkt machtscentralisatie van de delvers in de hand. Het is op dit punt dat Bitcoin Core wezenlijk in mening verschilde met Roger Ver. Een aanhanger van grote transactieblokken. Hij is door zijn stellingname gemarginaliseerd door de Bitcoin gemeenschap, vooral omdat hij niet alleen Dash, maar ook Bcash steunt en het domein Bitcoin.com gebruikt om Bcash te promoten. Jammer.

Ten slotte, kijkt het team ook naar andere nieuwe technologische mogelijkheden ter verbetering van het Bitcoin protocol, zoals M.A.S.T. en Schnorr, een algoritme voor de effectisering van digitale handtekeningen.

Hieronder kun je een aantal video’s zien met interviews van een aantal Bitcoin Core ontwikkelaars. Dit is de meest recente met Gregory Maxwell:

Voor meer informatie:

Gerelateerde artikels:

Eerste publicatiedatum Bitcoin Core artikel: 18 januari 2017. Laatst bijgewerkt: zie bovenaan in de rechterhoek.

Gratis Bitcoin informatiepunt!

Maak kennis met onze pagina waar alle Bitcoin artikels staan verzameld en als een Bitcoin cursus kunnen worden beschouwd: