circle

Samenwerking tussen Coinbase en Circle over verdere adoptie USDC

Aug 22, 2023
Aanbieding: 

Groot nieuws uit stablecoin land! Eerder deze maand kondigde PayPal al de lancering van haar eigen stablecoin, $PYUSD, aan. En nu dus minstens net zulk groot nieuws: Coinbase, de Amerikaanse beursgenoteerde crypto exchange, gaat een samenwerking aan met Circle, bekend van de USDC stablecoin. De twee bedrijven hebben de handen ineen geslagen; Coinbase neemt namelijk een belang in het bedrijf Circle. Coinbase heeft aangegeven zich in te zetten voor de lange termijn als het gaat om de ontwikkelingen van het “stablecoin landschap”, en dan de USDC stablecoin adoptie in het specifiek.

De afspraak die Coinbase en Circle met elkaar hebben gemaakt met betrekking tot deze samenwerking, is dat beide bedrijven zullen gaan profiteren van de inkomsten die worden gegenereerd. Dit zullen ze doen op basis van de rente op de USDC reserves die worden aangehouden op beide platformen. Ook zullen de bedrijven meer winsten genereren door een bredere distributie, en breder gebruik, van USDC bij derden (andere exchanges en platformen). Zodoende wordt USDC ook op zeer korte termijn (tussen september- oktober) op zes nieuwe blockchains gelanceerd, welke dat zijn is nog niet bekend. Er wordt overigens wel gespeculeerd dat Polkadot, Near, Optimism en Cosmos mogelijk zouden behoren tot deze zes blockchains.

Beide bedrijven geloven uiteraard in de toekomst van de bruikbaarheid van stablecoins in een inclusiever (wereldwijd) financieel systeem, een nobele gedachte lijkt ons. De stablecoin zal één op één (1:1) gedekt worden met financiële (volledig transparante) reserves, net als bij de PayPal (PYUSD) stablecoin.

Circle.. een interessant bedrijf

Het bedrijf Circle heeft vorig jaar voor $400 miljoen aan ‘belangen’ verkocht aan, onder andere, een groep vermogensbeheerders. Tot die vermogensbeheerders behoorden ook Blackrock en Fidelity. En deze twee namen zijn weer zeer recentelijk in het nieuws gekomen met betrekking tot de lancering van een eigen Bitcoin spot ETF. Het begint zowaar op een puzzel te lijken die steeds completer wordt als het gaat om Bitcoin, crypto en stablecoins..

De relatie tussen Bitcoin en stablecoins

Het recente nieuws omtrent de lancering van een nieuwe stablecoin, en een samenwerking als deze van Circle en Coinbase, zijn uiteraard interessant en goed (met betrekking tot de adoptie) voor de blockchain/ Web3 industrie. Echter, het gedachtegoed is begonnen vanuit een decentraal idee. Het feit dat ‘gereguleerde’ bedrijven stablecoins uitbrengen zet ook een hoop mensen aan het denken. Deze twijfels waren bij de lancering van de PayPal stablecoins ook al aan de orde, ook de PYUSD zou namelijk te gecentraliseerd zijn.

Zoals we weten is Bitcoin de puurste vorm van decentralisatie: de munt is altijd vrij te versturen en te ontvangen, echter is Bitcoin geen stablecoin en fluctueert de munt op dit moment nog behoorlijk in waarde. Een volledig decentrale stablecoin zou in die zin een mooie toevoeging zijn in de industrie. En pogingen tot de lancering van een dergelijke stablecoin zijn er ook geweest, niet allen even succesvol helaas..

Zowel PayPal als Circle en Coinbase hebben aangegeven dat de stablecoin is gebackt (1:1) door financiële reserves. Echter zijn dit wel reserves die als ‘gecentraliseerd’ te omschrijven zijn, zoals dollars of (Amerikaanse) staatsobligaties. We horen in die zin dan ook weinig over Bitcoin als het gaat om deze twee nieuwe stablecoins.

Bitcoin & Tether

De stablecoin Tether (USDT) is de meest gebruikte stablecoin in de industrie. Tether gaat al jaren mee (2014) en is qua marktkapitalisatie de grootste stablecoin die er is. Ook Tether wordt, al wordt daar wel veel aan getwijfeld door het publiek, 1:1 gedekt door financiële middelen.

Echter, wat Tether anders maakt is dat zij veel nauwer verweven is met Bitcoin. Zo heeft het bedrijf in het tweede kwartaal (Q2 – 2023) nog ruim 1.529 (op dat moment $45.4 miljoen) Bitcoins gekocht! De aanschaf van deze Bitcoins is gedaan nadat Tether, eerder dit jaar (17 mei 2023), had aangekondigd dat zij 15% van haar winsten in Bitcoin zou investeren. Zo gezegd, zo gedaan zeg maar.

Deze Bitcoin(s) dienen als, naast de (schijnbaar) 100% gedekte USDT stablecoins, als extra financiële ‘reserve laag’ voor de munt. De toevoeging van Bitcoin aan de financiële reserves van Tether moet bijdragen aan een meer gediversifieerd en veerkrachtig reserve portfolio.

Zodoende zouden we kunnen stellen dat USDT vooralsnog een van de interessante stablecoins is als het gaat om decentralisatie en de toepassing van Bitcoin in het bedrijfsbeleid!

USDT en ook USDC is zowel verkrijgbaar op Bybit als op KuCoin. Check ook onze vergelijking tussen beide exchanges!

Gerelateerde artikels:

Lees verder

Gensler stelt ook Cathie Wood’s Bitcoin spot ETF aanvraag uit

ARK Invest, het bedrijf van pro Bitcoiner Cathie Wood, heeft eveneens een Bitcoin spot ETF aanvraag lopen. En ook de behandeling van deze aanvraag is op 26 september 2023 door de SEC uitgesteld. Waarom is deze Bitcoin ETF aanvraag vroegtijdig uitgesteld geworden door Gary Gensler? Wat is zijn agenda? Kunnen we voor 2023 nog een […]

Sep 27, 2023
4,5 min

Is een aandeel $MSTR beter dan een bitcoin ETF aandeel?

In dit artikel bespreken we de recente bitcoin aankoop van MicroStrategy en waarom kopen van MicroStrategy aandelen (MSTR) wellicht een slimmer idee is dan een belegging in een bitcoin ETF. Wat zijn de relatieve voordelen en nadelen van een belegging in MicroStrategy aandelen versus een belegging in een Bitcoin ETF? Saylor zet door: MicroStrategy koopt […]

Sep 26, 2023
3,5 min

Hoe vergaat het PayPal’s stablecoin?

Het is alweer bijna 2 maanden geleden sinds de lancering van PayPal’s stablecoin $PYUSD. Hoe vergaat het de stablecoin en zien we al genoeg adoptie van de munt? PayPal’s stablecoin ziet adoptie Even om het geheugen op te frissen: op 7 augustus van dit jaar kondigde de betaalgigant, PayPal, aan dat ze hun eigen stablecoin […]

Sep 26, 2023
2,5 min