circle

Samenwerking tussen Coinbase en Circle over verdere adoptie USDC

Aug 22, 2023
Aanbieding: 

Groot nieuws uit stablecoin land! Eerder deze maand kondigde PayPal al de lancering van haar eigen stablecoin, $PYUSD, aan. En nu dus minstens net zulk groot nieuws: Coinbase, de Amerikaanse beursgenoteerde crypto exchange, gaat een samenwerking aan met Circle, bekend van de USDC stablecoin. De twee bedrijven hebben de handen ineen geslagen; Coinbase neemt namelijk een belang in het bedrijf Circle. Coinbase heeft aangegeven zich in te zetten voor de lange termijn als het gaat om de ontwikkelingen van het “stablecoin landschap”, en dan de USDC stablecoin adoptie in het specifiek.

De afspraak die Coinbase en Circle met elkaar hebben gemaakt met betrekking tot deze samenwerking, is dat beide bedrijven zullen gaan profiteren van de inkomsten die worden gegenereerd. Dit zullen ze doen op basis van de rente op de USDC reserves die worden aangehouden op beide platformen. Ook zullen de bedrijven meer winsten genereren door een bredere distributie, en breder gebruik, van USDC bij derden (andere exchanges en platformen). Zodoende wordt USDC ook op zeer korte termijn (tussen september- oktober) op zes nieuwe blockchains gelanceerd, welke dat zijn is nog niet bekend. Er wordt overigens wel gespeculeerd dat Polkadot, Near, Optimism en Cosmos mogelijk zouden behoren tot deze zes blockchains.

Beide bedrijven geloven uiteraard in de toekomst van de bruikbaarheid van stablecoins in een inclusiever (wereldwijd) financieel systeem, een nobele gedachte lijkt ons. De stablecoin zal één op één (1:1) gedekt worden met financiële (volledig transparante) reserves, net als bij de PayPal (PYUSD) stablecoin.

Circle.. een interessant bedrijf

Het bedrijf Circle heeft vorig jaar voor $400 miljoen aan ‘belangen’ verkocht aan, onder andere, een groep vermogensbeheerders. Tot die vermogensbeheerders behoorden ook Blackrock en Fidelity. En deze twee namen zijn weer zeer recentelijk in het nieuws gekomen met betrekking tot de lancering van een eigen Bitcoin spot ETF. Het begint zowaar op een puzzel te lijken die steeds completer wordt als het gaat om Bitcoin, crypto en stablecoins..

De relatie tussen Bitcoin en stablecoins

Het recente nieuws omtrent de lancering van een nieuwe stablecoin, en een samenwerking als deze van Circle en Coinbase, zijn uiteraard interessant en goed (met betrekking tot de adoptie) voor de blockchain/ Web3 industrie. Echter, het gedachtegoed is begonnen vanuit een decentraal idee. Het feit dat ‘gereguleerde’ bedrijven stablecoins uitbrengen zet ook een hoop mensen aan het denken. Deze twijfels waren bij de lancering van de PayPal stablecoins ook al aan de orde, ook de PYUSD zou namelijk te gecentraliseerd zijn.

Zoals we weten is Bitcoin de puurste vorm van decentralisatie: de munt is altijd vrij te versturen en te ontvangen, echter is Bitcoin geen stablecoin en fluctueert de munt op dit moment nog behoorlijk in waarde. Een volledig decentrale stablecoin zou in die zin een mooie toevoeging zijn in de industrie. En pogingen tot de lancering van een dergelijke stablecoin zijn er ook geweest, niet allen even succesvol helaas..

Zowel PayPal als Circle en Coinbase hebben aangegeven dat de stablecoin is gebackt (1:1) door financiële reserves. Echter zijn dit wel reserves die als ‘gecentraliseerd’ te omschrijven zijn, zoals dollars of (Amerikaanse) staatsobligaties. We horen in die zin dan ook weinig over Bitcoin als het gaat om deze twee nieuwe stablecoins.

Bitcoin & Tether

De stablecoin Tether (USDT) is de meest gebruikte stablecoin in de industrie. Tether gaat al jaren mee (2014) en is qua marktkapitalisatie de grootste stablecoin die er is. Ook Tether wordt, al wordt daar wel veel aan getwijfeld door het publiek, 1:1 gedekt door financiële middelen.

Echter, wat Tether anders maakt is dat zij veel nauwer verweven is met Bitcoin. Zo heeft het bedrijf in het tweede kwartaal (Q2 – 2023) nog ruim 1.529 (op dat moment $45.4 miljoen) Bitcoins gekocht! De aanschaf van deze Bitcoins is gedaan nadat Tether, eerder dit jaar (17 mei 2023), had aangekondigd dat zij 15% van haar winsten in Bitcoin zou investeren. Zo gezegd, zo gedaan zeg maar.

Deze Bitcoin(s) dienen als, naast de (schijnbaar) 100% gedekte USDT stablecoins, als extra financiële ‘reserve laag’ voor de munt. De toevoeging van Bitcoin aan de financiële reserves van Tether moet bijdragen aan een meer gediversifieerd en veerkrachtig reserve portfolio.

Zodoende zouden we kunnen stellen dat USDT vooralsnog een van de interessante stablecoins is als het gaat om decentralisatie en de toepassing van Bitcoin in het bedrijfsbeleid!

USDT en ook USDC is zowel verkrijgbaar op Bybit als op KuCoin. Check ook onze vergelijking tussen beide exchanges!

Gerelateerde artikels:

Lees verder

Wat is een layer 2? En specifieker nog: een Bitcoin layer 2?

Door de stijgende vraag naar BTC wordt het Bitcoin netwerk intensiever gebruikt. Dit vraagt om de hulp van layer 2s. Maar wat is een (Bitcoin) layer 2 eigenlijk? Wat is een Bitcoin layer 2 en waarom zijn deze extra ‘layers’ nodig? Bitcoin ($BTC) heeft zoals we weten een eigen blockchain: de Bitcoin blockchain. Daarnaast hebben […]

Feb 21, 2024
3,5 min

Michael Saylor start een Bitcoin development company

Michael Saylor bouwt aan een Bitcoin development company. Alleen Bitcoin kopen is voor Saylor en MicroStrategy niet genoeg, sterker nog: de voorraad Bitcoin zal fungeren als fundatie voor een Bitcoin development company.. Microstrategy´s Bitcoin aankopen: $4,- miljard winst Bitcoin is niet te stoppen, dat mag duidelijk zijn na diverse bullruns en ook nu liegt de […]

Feb 17, 2024
3 min

The Great Taking – centrale bankiers hebben een plan!

Dit artikel zal The Great Taking bespreken. Het is een boek geschreven door voormalige hedgefondsmanager David Rogers Webb. Het boek is bekend geworden door een documentaire die is gemaakt op basis van zijn werk en inzichten. Zijn de beleidsmakers van centrale banken en systeembanken gewoon dom bezig op basis van foute modellen en verouderde economische […]

Feb 21, 2024
8,5 min