Bitcoin als wettigbetaalmiddel erkend in El Salvador, wat zijn de implicaties?

Jun 15, 2021
Aanbieding: 

El Salvador schrijf geschiedenis. Het bitcoin wetsvoorstel dat door de jonge president Bukele is ingediend bij het congres, is met een grote meerderheid aangenomen. 62 van de 84 congresleden zien heil in bitcoin (BTC) en willen het als een wettig betaalmiddel invoeren.

Het bitcoin protocol en het lightning netwerk bieden een open-source technologie die El Salvador veel voordelen biedt. Zo’n 22 % van het BBP van El Salvador is afkomstig van dollaroverboekingen van gastarbeiders in vooral de Verenigde Staten. Amerikaanse betaalverwerkers en andere tussen partijen pakken gemakkelijk 50 % van deze inkomsten af in allerlei kosten. Door dit remittance probleem loopt vooral de arme bevolking van land veel geld mis door deze rentmeesters.

Jack Mallers heeft met Strike Global een app ontwikkeld op het bitcoin lightning netwerk die de Salvadoranen helpt om deze rentmeesters te omzeilen en meer van hun verdiende spaargeld te behouden. Verder heeft 70 % van de bevolking helemaal geen toegang tot een rekening, maar ze hebben wel toegang tot internet en een smartphone voor het installeren van onder meer de Strike Global app. El Salvador is verder op een dollar standaard en kan geen eigen monetair beleid voeren. Het is volledig afhankelijk van wat de Federal Reserve doet. Inflatie is verder veel meer voelbaar voor arme mensen in onderontwikkelde landen.

El Salvador plugt zich in op het Bitcoin netwerk en omarmt de technologie om zichzelf uit de financiële misère te trekken. Het verklaren van bitcoin als een wettig betaalmiddel is een belangrijk puzzelstuk. Het zal het land op zowel een dollar als bitcoin standaard te zetten. Vele bitcoinbedrijven zullen naar El Salvador trekken om een helpende hand te bieden. Onder meer Blockstream zal het land verder ondersteunen met de uitbouw van de benodigde infrastructuur. Denk hierbij onder andere aan een verbinding van het land op het bitcoin satellietennetwerk. Speciale nodes zullen worden gebouwd in regio’s zonder goed internet. Deze regio’s zonder goed internet kunnen via een satellietenverbinding gewoon betalingen uitvoeren op het bitcoin netwerk. Inderdaad, bitcoin werkt ook onafhankelijk van het internet. Dit kan nu op grote schaal worden getest in El Salvador.

Implicaties van bitcoin als wettigbetaalmiddel

Bitcoin zal gebruikt kunnen worden voor het betalen van belastingen, schulden en het afrekenen van goederen en diensten zonder dat er belasting over hoeft te worden betaald. Prijzen mogen verder ook in BTC of SATS worden uitgedrukt.

De overheid zal de bevolking helpen met de adoptie van bitcoin wallets, waarschijnlijk een aparte versie van de Strike Global wallet, die zowel ondersteuning biedt voor de dollar als bitcoin. Voor het afdekken van conversie risico’s voor winkeliers die bitcoin (moeten) accepteren wordt er een staatfonds opgezet die onder het toezicht staat van de ontwikkelingsbank van El Salvador, Banco de Desarollo de El Salvador (BENDESAL). De overheid zal verder onderzoeken met geïnteresseerde bitcoin miners en energiebedrijven over hoe ze geothermische warmte van vulkanen kunnen omzetten in elektriciteit en bitcoin. Verder zal er gekeken worden hoe de centrale bank van El Salvador bitcoin op de balans zal gaan houden. De ontwikkelingsbank van Centraal Amerika, CABEI, zal hierbij ondersteuning aanbieden.

Bitcoiners zijn natuurlijk welkom in het land. Wanneer iemand 3 BTC meeneemt wordt er een gratis verblijfsvergunning verstrekt.

Waar kan ik het beste BTC kopen?

Photo by roman gomez on Unsplash

Lees verder

Na El Salvador ook Paraguay lak aan IMF en wereldbank

Paraguay is vast van plan om al volgende maand het voorbeeld van El Salvador te volgen en Bitcoin wettig betaalmiddel te maken. Het project wordt aangejaard door laser eyes parlementariër Carlitos Rejala. De vertaling van deze tweet is: Zoals ik al een tijd lang beweer, moet ons land met de nieuwe generatie me bewegen. Het […]

Jun 19, 2021
3 min

Michael Saylor: Bitcoin de rails voor $$$ naar overal

Heeft Michael Saylor Sun Tzu’s Art of War gelezen. Vast wel. Het is standaard kost voor CEO’s. In een nieuw interview komt hij met een verrassend idee natuurlijk geïnspireerd op de ontwikkelingen in El Salvador en de prachtige nobele dienstverlening van Jack Mallers Strike. En wat is het idee? De Amerikaanse dollar wordt wereld reservemunt! […]

Jun 17, 2021
3 min

Walvissen bezitten nu de helft van alle Bitcoin

De decentrale koersanalist Santiment heeft getwitterd dat Bitcoin-walvissen hun BTC-posities de afgelopen drie maanden sterk hebben vergroot en nu de helft van het hele aanbod van de grootste cryptocurrency in handen hebben. Walvissen hebben 90.000 Bitcoins verzameld De afgelopen 90 dagen hebben de wallets met 100 – 10.000 BTC in totaal 90.000 Bitcoins aan hun […]

Jun 17, 2021
1 min