Bitcoin als wettigbetaalmiddel erkend in El Salvador, wat zijn de implicaties?

Mar 1, 2022
Aanbieding: 

El Salvador schrijf geschiedenis. Het bitcoin wetsvoorstel dat door de jonge president Bukele is ingediend bij het congres, is met een grote meerderheid aangenomen. 62 van de 84 congresleden zien heil in bitcoin (BTC) en willen het als een wettig betaalmiddel invoeren.

Het bitcoin protocol en het lightning netwerk bieden een open-source technologie die El Salvador veel voordelen biedt. Zo’n 22 % van het BBP van El Salvador is afkomstig van dollaroverboekingen van gastarbeiders in vooral de Verenigde Staten. Amerikaanse betaalverwerkers en andere tussen partijen pakken gemakkelijk 50 % van deze inkomsten af in allerlei kosten. Door dit remittance probleem loopt vooral de arme bevolking van land veel geld mis door deze rentmeesters.

Jack Mallers heeft met Strike Global een app ontwikkeld op het bitcoin lightning netwerk die de Salvadoranen helpt om deze rentmeesters te omzeilen en meer van hun verdiende spaargeld te behouden. Verder heeft 70 % van de bevolking helemaal geen toegang tot een rekening, maar ze hebben wel toegang tot internet en een smartphone voor het installeren van onder meer de Strike Global app. El Salvador is verder op een dollar standaard en kan geen eigen monetair beleid voeren. Het is volledig afhankelijk van wat de Federal Reserve doet. Inflatie is verder veel meer voelbaar voor arme mensen in onderontwikkelde landen.

El Salvador plugt zich in op het Bitcoin netwerk en omarmt de technologie om zichzelf uit de financiële misère te trekken. Het verklaren van bitcoin als een wettig betaalmiddel is een belangrijk puzzelstuk. Het zal het land op zowel een dollar als bitcoin standaard te zetten. Vele bitcoinbedrijven zullen naar El Salvador trekken om een helpende hand te bieden. Onder meer Blockstream zal het land verder ondersteunen met de uitbouw van de benodigde infrastructuur. Denk hierbij onder andere aan een verbinding van het land op het bitcoin satellietennetwerk. Speciale nodes zullen worden gebouwd in regio’s zonder goed internet. Deze regio’s zonder goed internet kunnen via een satellietenverbinding gewoon betalingen uitvoeren op het bitcoin netwerk. Inderdaad, bitcoin werkt ook onafhankelijk van het internet. Dit kan nu op grote schaal worden getest in El Salvador.

Implicaties van bitcoin als wettigbetaalmiddel

Bitcoin zal gebruikt kunnen worden voor het betalen van belastingen, schulden en het afrekenen van goederen en diensten zonder dat er belasting over hoeft te worden betaald. Prijzen mogen verder ook in BTC of SATS worden uitgedrukt.

De overheid zal de bevolking helpen met de adoptie van bitcoin wallets, waarschijnlijk een aparte versie van de Strike Global wallet, die zowel ondersteuning biedt voor de dollar als bitcoin. Voor het afdekken van conversie risico’s voor winkeliers die bitcoin (moeten) accepteren wordt er een staatfonds opgezet die onder het toezicht staat van de ontwikkelingsbank van El Salvador, Banco de Desarollo de El Salvador (BENDESAL). De overheid zal verder onderzoeken met geïnteresseerde bitcoin miners en energiebedrijven over hoe ze geothermische warmte van vulkanen kunnen omzetten in elektriciteit en bitcoin. Verder zal er gekeken worden hoe de centrale bank van El Salvador bitcoin op de balans zal gaan houden. De ontwikkelingsbank van Centraal Amerika, CABEI, zal hierbij ondersteuning aanbieden.

Bitcoiners zijn natuurlijk welkom in het land. Wanneer iemand 3 BTC meeneemt wordt er een gratis verblijfsvergunning verstrekt.

El Salvador´s bitcoin adoptie in het nieuws

El Salvador koopt de dip

El Salvador laat de wereld weer zien hoe het moet. Tijdens correcties en koersduikelingen kun je het beste goedkoop bitcoin opslokken. Gisteren kondigde de president Nayib Bukele met een Tweet aan dat er weer 420 BTC is toegevoegd tot het nationale bitcoinfonds. In totaal beschikt het land nu over 1.120 BTC.

Sinds 7 september is bitcoin een wettig betaalmiddel in El Salvador en wordt er veel vooruitgang geboekt met de adoptie van bitcoin in het land. Binnen een zeer korte tijd beschikken nu meer mensen over een Bitcoin wallet dan een bankrekening.

De adoptie van Bitcoin heeft geen problemen opgeleverd met de IMF. De IMF heeft recentelijk een 1,3 miljard dollar lening verstrekt aan het land. Volgens Bloomberg heeft de adoptie van bitcoin juist geholpen om deze lening te verkrijgen. Eerder werd er juist geopperd dat El Salvador in de problemen zou komen en geen lening van de IMF ontvangen. Vandaar dat er op Twitter grapjes werden gemaakt over het feit dat El Salvador de IMF-lening gebruikte voor het kopen van de bitcoin dip. Zoals hieronder in de Tweet van Bitcoin Archive:

El Salvador koopt bitcoin bij

De overheid van El Salvador heeft tijdens de koersval in de ochtend van 20.09.2021 weer Bitcoin bijgekocht. De koersval hangt samen met de onrust op de beurzen omtrent een mogelijk bankroet van vastgoedgigant Evergrande.

Het is een historisch feit dat een nationale overheid en natiestaat actief een DCA-strategie volgt waar neerwaartse koerscorrecties worden gebruikt om extra in te kopen.

Langzaam bouwt El Salvador een bitcoin reserve op. El Salvador heeft nu 700 BTC op de balans van een nationaal bitcoin fonds dat onder toezichtstaat van de ontwikkelingsbank van El Salvador. Een bitcoin fonds dat met goedkeuring en samenwerking van CABEI is opgezet. Centraal Amerika volgt de acties van Nayib Bukele nauwgezet die in feite impliciet worden goedgekeurd door de leden van deze ontwikkelingsbank van Centraal Amerika. Bitcoin is een mogelijk alternatief voor het dollar schuldenjuk van het IMF.

Gerelateerde artikels:

El Salvador lanceert reclamespot voor Bitcoin

Wie had het ooit durven bedenken dat al in het jaar 2021 Bitcoin een wettigbetaalmiddel zou worden in een land. Echter, zo is het, de volgende week is het zo ver in El Salvador. De voorbereidingen zijn volop aan de gang. Er worden onder meer duizenden bitcoin pinautomaten geïnstalleerd en nu heeft de overheid zelfs een reclamespot gelanceerd over het gebruik van bitcoin als een betaalmiddel in het land.

Het gebruik van bitcoin is vrijwillig en het nieuwe decentrale betaalmiddel is gewoon een nieuwe optie naast de Amerikaanse dollar. Er is altijd de mogelijkheid om te kiezen om in bitcoins of in dollars te betalen. Ook is het gebruik van een bitcoin wallet app ook vrijwillig. De gebruikers mogen hun eigen wallet van voorkeur gebruiken. Echter, door gebruik te maken van de officiële wallet die de overheid heeft uitgebracht (Chivo), zal de gebruiker gratis 30 dollar in BTC ontvangen en zullen er geen transactie- en omrekenkosten worden gerekend. Hieronder kun je de reclamespot bekijken:

Hieronder kun je de nieuwe bitcoin ATM-infopoints zien:

Nieuws over de Chivo app adoptie:

De adoptie van Bitcoin in El Salvador gaat in sneltrein vaart vooruit. Sinds Bitcoin een wettig betaalmiddel is geworden op 7 september 2021, hebben 2,26 miljoen El Salvadoranen de Chivo Bitcoin app in gebruik genomen. Binnen een periode van 3 weken beschikken meer inwoners in El Salvador nu over een Bitcoin wallet dan een reguliere bankrekening!

Er zijn in totaal 6,5 miljoen inwoners waarbij alleen 30% van de bevolking een bankrekening heeft. Nu beschikt 35% van de bevolking al over een bitcoin app waarmee ook in dollars kan worden betaald over het Lightning Network van Bitcoin.

Hieronder kun je een afbeelding zien, die de president deelde op Twitter, met een aantal gegevens over de recente adoptie van de Chivo app:

Elke dag downloaden 150.000 mensen in El Salvador de Bitcoin app van de overheid

Naar El Salvador om de Bitcoin adoptie daar te ervaren


Het Duitstalige financiële YouTube-kanaal Finanzfluss heeft zojuist een video gepubliceerd van een georganiseerde persreis naar El Salvador. Het eerste land ter wereld dat Bitcoin invoerde als wettig betaalmiddel organiseerde een persreis om verschillende media de acceptatie van Bitcoin aan den lijve te laten ervaren. De video is erg goed geworden en vertelt het spannende verhaal zoals het nu is!

Wat helaas ontbreekt in de video zijn beelden van de fantastische schoonheid van El Salvador met zijn bergen, stranden en baaien. Maar je ziet de mensen. De mensen van El Salvador en alles wat voor hen met Bitcoin en Lightning al werkt. Grappig is dat Mc Donalds al een beter Bitcoin betalingssysteem heeft dan de overheid. Illustratief is het moment waarop de verslaggever aan een winkelier uitleg dat er ook andere wallets zijn dan de Chivo-wallet van de staat. Hij helpt de man met het installeren van de Blue Wallet en de betaling lukt meteen. Kijk zelf maar en overtuig jezelf dat het goed genoeg is voor het begin met Bitcoin.

Gelukkig hebben we een andere recente video die wél wat couleur locale biedt. We komen aan de weet dat het hele Bitcoin avontuur van “Bitcoin Beach” El Zonte ooit is begonnen toen een toerist zo enthousiast was over de plek dat hij een donatie deed van $100.000 in Bitcoin met als voorwaarde dat de gemeente Bitcoin als betaalmiddel zou introduceren. En zo geschiedde.

In een tweede video spreekt Juliet Lima met een jonge geboren en getogen inwoner van El Zonte die perfect kan toelichten welke impact Bitcoin en de Bitcoin economie heeft.

Afsluitend kijken we naar enkele voorspellingen die President Bukele heeft gedaan voor Bitcoin in 2022:

  • zal $ 100.000 bereiken
  • 2 andere landen zullen het als wettig betaalmiddel aannemen
  • wordt dit jaar een belangrijk verkiezingsonderwerp bij de Amerikaanse verkiezingen
  • de bouw van Bitcoin City begint
  • Volcano obligaties worden overtekend
  • Grote verrassing bij @TheBitcoinConf

De Bitcoin-conferentie in Miami begin 2021 was natuurlijk waar Bukele en Jack Mallers voor het eerst jubelend aankondigden dat El Salvador deze kant op zou gaan. En nu komt er weer een grote verrassing? El Salvador gaat de dollar uitsluiten? Tonga wordt de tweede staat is die zich bij El Salvador aansluit?

Het wordt nu moeilijk om te beslissen of je naar Miami moet reizen voor de conferentie of dat je een bezoek aan El Salvador moet brengen. Ook al omdat Bukele net een zeer vooruitstrevend Covid-beleid is gaan voeren dat niet meer over vaccinatie spreekt maar alleen over fitness. Welnu, op dit gebied is Florida ook erg vrij en open en je zou beide staten dus achtereenvolgens moeten bezoeken. Of blijf gewoon thuis en koop bitcoin.

Waar kan ik het beste BTC kopen?

Photo by roman gomez on Unsplash

Lees verder

Chainlink´s adoptie voor tokenization van real world assets RWA door DTCC & JPMorgan

Chainlink speelt in een steeds belangrijkere rol in de tokenization van real world assets. Vorige week heeft Chainlink deelgenomen aan een pilot met grote financiële spelers als JPMorgan, BNY Mellon & meer. De pilot focust op de tokenization van fondsen. Chainlink neemt deel aan tokenization pilot met financiële reuzen als de DTCC en JPMorgan Chainlink […]

May 26, 2024
3 min

Het 2024 cryptobeleid van de aankomende president van de USA? Trump is pro-bitcoin & crypto

De aankomende President van de USA en zijn Amerikaanse crypto beleid. Wat kunnen we verwachten? In november zijn de verkiezingen in de VS. De spannende race gaat tussen Trump en Biden. Het wordt het interessant hoe het Amerikaanse crypto beleid zal worden onder de winnaar van de verkiezingen. De ene ex-President Trump is pro-crypto. De […]

May 26, 2024
6 min

Amerikaanse Ethereum ETH ETF goedgekeurd door de SEC

De SEC geeft groen licht en keurt eerste Amerikaanse spot Ethereum (ETH) ETF goed! What a difference a day makes zullen we maar zeggen.. Een bizarre wending en totaal tegen alle verwachtingen in keurt de Securities and Exchange Commission, onder leiding van Gary Gensler, de allereerste Amerikaanse spot ETH ETF goed! Niet lang geleden zat […]

May 24, 2024
4 min