Bitcoin kopen

Wat is een Bitcoin ETN?

Mar 3, 2022
Aanbieding: 

Bitcoin ETN index tracker

Een Bitcoin ETN is een indexfonds voor Bitcoin en staat voor een Exchange Traded Note. Het is een variant van een ETP. Het staat als een open belegging genoteerd en wordt verhandeld op de beurs. Het wordt afgerekend als een aandeel. Het is een passief financieel instrument die ontwikkeld is om het rendement van de Bitcoin markt te repliceren door een Bitcoin index of benchmark van de Bitcoin prijzen te volgen. Over het algemeen raden we raden onze lezers aan om bitcoin direct op een spotbeurs te kopen. Koop bitcoin (BTC) op een vertrouwde beurs, zoals Bitvavo, wanneer dit mogelijk voor je is. Het is makkelijker dan je denkt. Bitcoin ETN´s zijn niettemin belangrijke nieuwe financiële producten waar een belegger gebruik van kan maken.

Een Bitcoin ETN valt onder de trackers, de beleggingsfondsen die er na streven om hetzelfde rendement en risico te behalen als de gemiddelde Bitcoin koersindex.  Er wordt gesproken over Notes aangezien er geen activa (de bitcoins) beheerd worden. Het is een schuldeffect waarbij de uitgever zich ertoe verbindt om op de vervaldatum een indexrendement te betalen, onder aftrek van de kosten die de uitgever heeft moeten maken. Lees de voorwaarden!

Vandaar dat sommige beleggers de voorkeur geven aan een veiligere ETP variant: een ETF of ETC. Deze zijn minder risicovolle effecten en zijn afgedekt door fysieke bitcoins. Een aandeel in een ETC- of ETF-beleggingsfonds representeert een x aantal bitcoins onder beheer in het fonds.

Er is nog geen Bitcoin ETF beschikbaar, wel een bijzondere ETN variant, een Bitcoin ETC. Deze is op de Duitse Xetra-beurs in Frankfurt verhandelbaar. Dit is de BTCetc van de ETC Group die bekend is geworden met de ticker BTCE. Op de Eurex-derivatenbeurs in Frankfurt zijn er zelfs termijncontracten genoteerd voor dit financieel product. Deze zijn allemaal afgedekt door 100 % bitcoin. Voor meer informatie: Bitcoin BTCE ETN-Futures. Dit is een belangrijke mijlpaal voor de verdere institutionele adoptie van bitcoin.

Waar en hoe kan ik in een Bitcoin ETN beleggen?

Elke belegger met een beleggersrekening beschikt over de mogelijkheid om in te spelen op de Bitcoin koers via een Bitcoin ETN.

Naast de eerdere genoemde beleggingsproduct, de BTCE met de beschikbare ETN-termijncontracten hierover, kan een belegger ook kijken naar de volgende ETN’s:

Een van de grootste beleggingsmaatschappijen is Invesco. Invesco heeft een ETN die met fysieke bitcoin is afgedekt: Invesco Physical Bitcoin. Deze ETN is beschikbaar op de Xetra-beurs onder het volgende ISIN nummer: XS2376095068.

bitcoin etn vaneck

Een bekende speler is VanEck. Dit Amerikaans investeringsbedrijf heeft een uitstekende 100 % afgedekte Bitcoin ETN genoteerd op de Xetra-beurs die te vinden is onder ISIN nummer: DE000A28M8D0. VanEck heeft op haar site een mooie Bitcoin Investment Case opgesteld die handelaren moet overtuigen om gebruik te maken van deze ETN beleggingsoptie. VanEck Vectors Bitcoin ETN is beschikbaar op de Euronext beurs in Amsterdam. Het product staat genoteerd onder de indexticker: MVBTCV. Voor meer informatie: VanEck’s Bitcoin ETN.

Coinshares bitcoin etn

Een andere bekende Bitcoin ETN-aanbieder is het fondsenhuis XBT Provider van CoinShares, deze geeft onder ISN nummer SE0007126024 de Bitcoin Tracker Euro uit en staat genoteerd op de Nasdaq beurs van Stockholm.

Het Zwitserse bedrijf Amun AG heeft op de SIX-beurs onder de ticker HODL5 ook een Bitcoin ETN uitgebracht.

Ander Bitcoin ETN nieuws:

De Bitcoin ETN van Invesco

Invesco behoort tot één van de meest vooraanstaande beleggingsmaatschappijen in de wereld. Dit financieel bedrijf ontwikkelt beleggingsproducten voor institutionele en professionele beleggers in meer dan 25 landen en beschikt over meer dan 8000 medewerkers. Invesco beheert in totaal een $1,349.9 miljard in vermogen. Het is een gigant die nu ook een financieel product voor bitcoin heeft toegevoegd en nu genoteerd op de Xetra effectenbeurs.

Invesco heeft nu voor het eerst een met fysiek bitcoin afgedekt beleggingsfonds gelanceerd: Invesco Physical Bitcoin. Het fonds is opgezet als een exchange traded note (ETN). Het kopen van deze notes biedt institutionele beleggers een veilige en gereguleerde toegang tot fysieke bitcoin en bitcoin´s rendement. De handel wordt afgewikkeld door Eurex Clearing en de ETN staat genoteerd aan de Xetra beurs in Frankfurt. Details over de Invesco Physical Bitcoin ETN:

NameAsset classISINOngoing chargesReference price
Invesco Physical BitcoinETNXS23760950680.99 per centBitcoin

Duitse institutionele beleggers krijgen een steed breder en beter aanbod van Bitcoin ETN´s, ETP´s en ETF´s. Invesco is niet de eerste met een fysieke bitcoin ETN. VanEck lanceerde de eerste vorig jaar november. 21Shares lanceerde vorig jaar juli als eerste een bitcoin ETP.

De Bitcoin ETN van VanEck

Het Amerikaanse investeringsmaatschappij VanEck heeft vandaag aangekondigd een Bitcoin ETN te lanceren op de Duitse effectenbeurs Xetra. De VanEck Bitcoin ETN kan worden gevonden onder het volgende ISIN nummer: DE000A28M8D0.

vaneck bitcoin etn

Deze nieuwe ETN biedt beleggers een makkelijke optie aan om blootstelling te krijgen aan de Bitcoin koers volatiliteit. Het is een goed opgezette Bitcoin index tracker die net zo makkelijk als een aandeel verhandelbaar is. Het dient als een gereguleerd en vertrouwd alternatief voor een Bitcoin spot exchange.

https://youtu.be/ZRhGdvPLucI

De VanEck Bitcoin ETN maakt gebruik van de MVIS CryptoCompare Bitcoin VWAP Close Index. Deze koersindex is gebaseerd op een uurbasis gebaseerde volume-weighted average price (VWAP). Deze VWAP-methode is populair bij de institutionele handelaren om een accurate gemiddelde prijs te berekenen van een effect gebaseerd op het volume en de prijs. De ETN is volledig afgedekt met bitcoins en biedt beleggers een nieuwe optie om te beginnen met Bitcoin. VanEck heeft een mooie Bitcoin Investment Case opgesteld voor het aantrekken van beleggers om gebruik te maken van de ETN. Voor meer informatie: VanEck’s Bitcoin ETN.

Gerelateerde artikels:

  • Wat is een Bitcoin ETF?
  • 21 Shares – Bitcoin ETP op Xetra!
  • ETC Group – Bitcoin ETC op Xetra!
  • 3iQ – Bitcoin ETF op GSX!

Waar kan ik als belegger het beste Bitcoin (BTC) verhandelen in Nederland?

Tegenwoordig is het voor Nederlandse beleggers mogelijk om gereguleerd, veilig en goedkoop bitcoins te verhandelen in Nederland. De aangekochte bitcoin worden verzekerd opgeslagen en beheerd door een institutionele custodian. Waar is dit mogelijk? Op de Nederlandse handelsbeurs van Bitvavo in Amsterdam.

Gerelateerde artikels:

Lees verder

Coinbase vs Kraken, welke crypto exchange is beter? Zijn ze ook een betere optie voor Bitvavo?

Coinbase versus Kraken. Welke exchange is beter en hoe verhouden deze exchanges zich ten aanzien van Bitvavo? Inderdaad, in deze vergelijking kijken we naar de overeenkomsten, verschillen en de voor- en nadelen van de Coinbase en Kraken crypto exchange. We kijken ook of ze een betere optie zijn voor Bitvavo. Beide van origine Amerikaanse exchanges […]

Jun 18, 2024
8 min

Grootste bank van Latijns-Amerika, Itau Unibanco, biedt bitcoin handelsdienst aan voor al haar klanten

Itau Unibanco, de grootste bank in Brazilië en heel Latijns-Amerika, heeft de beschikbaarheid van cryptohandelsdiensten voor al zijn gebruikers aangekondigd. Via Ion, het interne investeringsplatform van de bank, kunnen klanten nu bitcoin (BTC) en ether (ETH) kopen, een functie die voorheen alleen beschikbaar was voor geselecteerde gebruikers. Bitcoin adoptie is niet te stoppen Banken realiseren […]

Jun 12, 2024
1,5 min

MiCAR maakt toekomst van USDT in EU problematisch, goed USDT alternatief?

MiCAR wetgeving maakt voortbestaan van stablecoin USDT in EU problematisch. Is er een goed alternatief voor USDT? Hoe zo? Per 30 juni wordt de MiCAR wet verder uitgerold in de EU, hierdoor wordt de toekomst voor de grootste stablecoin USDT onzeker. Vandaar dat het al verstandig is om te kijken naar welke alternatieven er al […]

Jun 12, 2024
3 min