mastercard MTN network

Het Mastercard Multi Token Network (MTN)

Sep 1, 2023
Aanbieding: 

Mastercard heeft haar eigen Multi Token Network gelanceerd. Mastercard innoveert met blockchain technologische toepassingen om te zien hoe ze haar bedrijfsprocessen kan verbeteren voor dit digitale informatietijdperk.

Mastercard kondigt haar MTN-netwerk aan

In Miami, inmiddels een belangrijk Bitcoin adoptiepunt in de wereld, heeft Mastercard op 28 juni 2023 een behoorlijk interessante mededeling gedaan als het gaat om Blockchain adoptie: Mastercard kondigde namelijk de lancering van haar MTN (Multi Token Network) aan. Met de lancering van dit ‘netwerk’ moet de blockchain, en transacties op de blockchain, zich verder en veiliger kunnen ontwikkelen. Maar wat is het Multi Token Network van Mastercard en wat kunnen we verwachten?

Wat is het Multi Token Network van Mastercard?

De wereld van finance, banking en kredietverstrekking is de afgelopen jaren behoorlijk veranderd, daar heeft in eerste plaats Bitcoin een enorm aandeel in. Met Bitcoin kwam blockchain en daarmee decentralisatie. De wereld wil in staat zijn directer met elkaar te kunnen handelen, transacties te verrichten en dit tegen lagere tarieven, en hogere efficiëntie. En als er een partij is die weet hoe je snel en efficiënt (en prijzig!) transacties kan verrichten, is het Mastercard wel!

Het MTN netwerk van Mastercard kan gezien worden als een extra laag op een al bestaande blockchain, zoals een layer 2 blockchain bijvoorbeeld. Door deze extra ‘laag’ worden extra functionaliteiten toegevoegd, zoals extra beveiliging of interoperabiliteit en hierdoor kan een blockchain zich eveneens beter opschalen. MTN is dus niet een eigen blockchain en wordt zodoende gedefinieerd als een “overlay network” (extra laag).

London, Miami.. blockchain is grenzenloos

Op 28 juni deed Mastercard bovenstaande aankondiging in Miami en hield het verder een “Blockchain innovation sprint” in London. Tijdens deze sprint heeft Mastercard een interessante testcase aangekondigd: samen met Polytrade Finance gaat Mastercard een testcase draaien. In deze testcase zal Polytrade Finance demonstreren hoe het haar “Real World Assets” (RWA) marktplaats kan integreren met het MTN netwerk van Mastercard.

Real World Assets op het Multi Token Network van Mastercard?

We horen je al denken “RWA”, wat is dat? Met Real World Assets op de blockchain wordt verwezen naar een vorm van activa die, middels een “tokenization”, bestaan op de blockchain. Een goed voorbeeld van een RWA is een stablecoin. Een stablecoin (zoals die van Paypal bijvoorbeeld) is een vorm van een digitale euro of dollar die op de blockchain bestaat en zodoende dus decentraal te verhandelen, en te versturen is.

De bekendste voorbeelden van stablecoins zijn uiteraard de Tether USDT, Tether EURT, en de USDC stablecoins. De waarde van deze coins worden ‘gegarandeerd’ door activa die zich buiten de blockchain (in de fysieke wereld) bevinden. Dus, als voorbeeld; 1 miljoen dollar waarde in stablecoins van Tether, wordt gegarandeerd door 1 miljoen ‘echte’ US dollars in een kluis ergens. Vaak wordt de waarde van stablecoins gegarandeerd door een mix van activa; staatsobligaties, kortlopende leningen en dollars. De fysieke waarde ligt dus buiten de blockchain, en na tokenization van deze asset bevindt het zich (in de vorm van een cryptomunt) op de blockchain.

Polytrade Finance & Mastercard

Polytrade Finance is een gecentraliseerde marktplaats, gebouwd op de Polygon blockchain. Polytrade maakt het voor bedrijven en particulieren mogelijk om stablecoins te kunnen lenen en uitlenen. Jij als particulier (privé persoon) kan dus middels de Polytrade ‘marktplaats’ stablecoins uitlenen aan een “borrower” (iemand/ bedrijf die geld wil lenen). In ruil hiervoor krijg jij een vorm van % rente; een APY, ofwel een “Annual Percentage Yield”.

Het totale bedrag dat een ‘lener’ wil lenen wordt door Polytrade middels een pool (een soort financiële verzamelplaats) aan hen beschikbaar gesteld. En nu wordt het interessant: deze ‘pools’ worden gedekt door ‘tokenized real world assets’, zoals openstaande facturen die nog ontvangen dienen te worden door het bedrijf. Het bewijs van deze openstaande facturen is vervolgens tokenized als NFT en dus (volledig transparant en traceerbaar) terug te vinden op de blockchain.

Conclusie

Polytrade wil de komende tijd laten zien hoe zij het MTN van Mastercard kunnen toepassen in haar protocol om zodoende ‘traditional finance’ en de blockchain dichter bij elkaar te brengen, en met elkaar samen te laten werken. Een mooie stap voor de blockchain industrie en de manier hoe traditionele financiele spelers zich aanpassen aan de nieuwe digitale informatietijdperk. We gaan de ontwikkelingen in de gaten houden!

Leestip:

Waarom zou ik bitcoin kopen?

Lees verder

Chainlink´s adoptie voor tokenization van real world assets RWA door DTCC & JPMorgan

Chainlink speelt in een steeds belangrijkere rol in de tokenization van real world assets. Vorige week heeft Chainlink deelgenomen aan een pilot met grote financiële spelers als JPMorgan, BNY Mellon & meer. De pilot focust op de tokenization van fondsen. Chainlink neemt deel aan tokenization pilot met financiële reuzen als de DTCC en JPMorgan Chainlink […]

May 26, 2024
3 min

Het 2024 cryptobeleid van de aankomende president van de USA? Trump is pro-bitcoin & crypto

De aankomende President van de USA en zijn Amerikaanse crypto beleid. Wat kunnen we verwachten? In november zijn de verkiezingen in de VS. De spannende race gaat tussen Trump en Biden. Het wordt het interessant hoe het Amerikaanse crypto beleid zal worden onder de winnaar van de verkiezingen. De ene ex-President Trump is pro-crypto. De […]

May 26, 2024
6 min

Amerikaanse Ethereum ETH ETF goedgekeurd door de SEC

De SEC geeft groen licht en keurt eerste Amerikaanse spot Ethereum (ETH) ETF goed! What a difference a day makes zullen we maar zeggen.. Een bizarre wending en totaal tegen alle verwachtingen in keurt de Securities and Exchange Commission, onder leiding van Gary Gensler, de allereerste Amerikaanse spot ETH ETF goed! Niet lang geleden zat […]

May 24, 2024
4 min