De geboorte van de moderne westerse wereld werd gekenmerkt door een verwerpen van autocratische regimes en een omarming van algemene rechten en vrijheden. We zien echter dat diezelfde rechten en vrijheden recent steeds meer worden ingeperkt door dezelfde overheden die toen tot stand kwamen. Bitcoin vormt een technologie die een antwoord biedt op dit steeds corruptere systeem.
Het is in vergelijking met de mensengeschiedenis nog maar vrij recent dat de rechten van het individu gerespecteerd en gewaardeerd worden. Lange tijd was de gemiddelde mens maar weinig waard, en dienden de meesten van ons de adel en de vorsten. In de 17e eeuw kwam er, zowel in de Oude Wereld (Europa) als de Nieuwe Wereld (Amerika, een golf van revoluties. De burger was het zat en eiste gelijkheid, meer zeggenschap en een vrijheid om te zeggen wat hij dacht en te doen wat hij wilde. Alhoewel men er niet overal even goed in slaagde om dit voor elkaar te krijgen, was er toch een duidelijke verschuiving in het Westen te zien naar democratie, vrijheid en gelijkheid. In de meeste westerse landen werden er grondwetten vastgelegd, waarin vrijheid van meningsuiting, vrijheid van overtuigingen en algemene rechten als universeel werden gezien.
De terugkeer van de onderdrukking
Deze relatief nieuwe situatie is echter niet onaantastbaar gebleken. Dezelfde “democratische” overheden die door de val van de traditionele vorsten aan de macht zijn gekomen, blijken niet ongevoelig voor de corruptie die die macht met zich meebrengt. We zien de afgelopen decennia dat onze verworven vrijheden en rechten steeds meer worden ingeperkt. Mensen zoals Julian Assange en Edward Snowden, klokkenluiders die onrechtmatige praktijken van overheden aan het licht brengen, worden hard gestraft. De vrijheid van meningsuiting wordt met toenemende mate aan banden gelegd. Maar de meest grootschalige (en misschien wel meest venijnige) vorm van onderdrukking wordt uitgevoerd met behulp van geld. We zitten vast in een geldsysteem waarin ons wordt opgelegd welke valuta’s we mogen gebruiken, terwijl we er geen invloed op hebben hoeveel dat geld waard is. De waarde en de hoeveelheid van dat geld ligt geheel in de handen van overheden en privépartijen, voor wie de rechten van het individu absoluut geen prioriteit vormen.
Bitcoin: de weg terug naar de individuele vrijheid
Bitcoin is meer dan alleen een vernuftige technologie, een stukje speelgoed van techneuten die dromen over een onwerkelijke wereld. Bitcoin is een antwoord op de steeds prangendere vraag: “hoe ontsnappen we aan een systeem dat onze vrijheden ondermijnt?”
De reden dat Bitcoin dat antwoord kan bieden is doordat onderdrukkende systemen hun macht altijd ontlenen aan monopolies: een monopolie op de waarheid (zoals religie), een monopolie op geweld (zoals militaire regimes) of een monopolie op geld. Geld is het levensbloed van de wereldeconomie en is absoluut onmisbaar. Maar welk geld gebruikt wordt, is wel veranderlijk. Met behulp van Bitcoin kunnen we ontsnappen aan het monopolie op geld dat de gevestigde macht in stand houdt, door te kiezen voor een geld dat geen centrale autoriteit kent en niet kan worden gemanipuleerd. De macht is evenredig verspreid, waardoor ieder individu weer gelijk in zijn recht staat en over zijn eigen geld beschikt. Bitcoin verwezenlijkt financiële soevereiniteit en verwezenlijkt een scheiding tussen de werking van gezond solide geld en het menselijke machtsspel voor het verkrijgen van een monopolie over geld.
Bitcoin Magazine heeft een mooi artikel (in het Engels) gepubliceerd van Nozomi Hayase dat deze geschiedenis en de onderliggende boodschap verder onderstreept: Bitcoin is the technology of dissent!
Gerelateerde artikels: