chainlink link

Chainlink´s adoptie voor tokenization van real world assets RWA door DTCC & JPMorgan

Jun 24, 2025
Aanbieding: 

Chainlink speelt in een steeds belangrijkere rol in de tokenization van real world assets. Vorige week heeft Chainlink deelgenomen aan een pilot met grote financiële spelers als JPMorgan, BNY Mellon & meer. De pilot focust op de tokenization van fondsen.

Chainlink neemt deel aan tokenization pilot met financiële reuzen als de DTCC en JPMorgan

Chainlink ($LINK) is een van de bekendere projecten in de crypto-space en draait alweer een flinke tijd mee. Het project werd in 2017 opgericht en staat sindsdien hoog op de lijst als we kijken naar de marktkapitalisatie van het project. Daarnaast wordt Chainlink gezien als een van de belangrijkste technologieën binnen de blockchain; die crypto en blockchain-adoptie naar een hoger niveau kan tillen. Waarom Chainlink qua software zo belangrijk is, komen we later op terug.

Vorige week kwam er nogal interessant nieuws naar buiten over Chainlink; het project gaat deelnemen aan een pilot van de Depository Trust & Clearing Corporation (DTCC) dat zich focust op het helpen van de tokenization van financiële fondsen; het on-chain brengen van kapitaal en financiële informatie. De rol van Chainlink in dit proces van tokenization is van groot belang en weerspiegelt eveneens het vertrouwen dat grote (financiële) bedrijven hebben in de software van Chainlink. Naast Chainlink nemen meer financiële instituties als JPMorgan, BNY Mellon, Franklin Templeton, Invesco deel aan de pilot. Zoals gezegd gaat het om de tokenization van financiële middelen, zoals aandelen, fondsen, obligaties en meer. Dit proces van tokenization staat beter bekend onder de noemer Real World Assets (RWA), en hier zijn crypto projecten als Ondo Finance en Clearpool Finance weer goede voorbeelden van.

Wat doet Chainlink precies?

Wellicht is het goed om eerst terug te gaan naar de kern- en basisprincipes van Chainlink. Chainlink is een blockchain protocol dat is ontstaan vanuit het oplossen van voornamelijk één probleem: interoperabiliteit. Hiermee wordt bedoeld dat Chainlink ervoor kan zorgen dat blockchains beter met elkaar worden verbonden, en dan voornamelijk de data vanuit die chains. Door deze blockchains met elkaar te verbinden kan er dus informatie worden uitgewisseld. Dit staat beter bekend als Chainlink’s CCIP: cross-chain interoperability protocol.

Niet alleen maakt Chainlink het mogelijk voor verschillende blockchains om data uit te kunnen wisselen, ook maakt Chainlink het mogelijk om “off-chain” data (data uit de ‘normale’ wereld), on-chain te brengen. Door deze data on-chain te brengen kunnen smart contracts vervolgens weer tot stand komen, en worden uitgevoerd. Het on-chain brengen van informatie maakt Chainlink zowaar een “oracle”.

Een concreet voorbeeld van Chainlink in de praktijk

Een voorbeeld van wat Chainlink als oracle zijnde kan doen, is het volgende: stel jij maakt een weddenschap met een vriend over de uitslag van een voetbalwedstrijd. De weddenschap wordt opgenomen in een smart contract en na afloop krijgt de winnaar een prijs. Het smart contract staat on-chain, maar de wedstrijd (en de uitslag) vindt in de ‘normale’ wereld plaats. Iets of iemand moet deze informatie (de uitslag) doorgeven aan het smart contract. Dit is waar Chainlink inspringt: het brengt de off-chain data on-chain en hierdoor kan het smart contract worden uitgevoerd en wordt er dus een winnaar bekend.

De rol van Chainlink binnen deze pilot

Financiële instellingen en markten hebben data nodig, veel data. Deze data moet daarnaast verifieerbaar, betrouwbaar en transparant zijn. En tot slot moet de data snel beschikbaar zijn. Met de komst van de blockchain zou het versturen en controleren van informatie sneller, veiliger en transparanter moeten, en het ziet ernaar uit dat dit nu daadwerkelijk gaat gebeuren.

De DTCC, die de pilot heeft geïnitieerd, levert data voor deelnemers aan financiële markten. Dit is dus “off-chain” data. Echter, voor het tokenizen van fondsen is de data on-chain nodig. En dit is waar Chainlink haar steentje bijdraagt: DTCC levert de data aan en Chainlink brengt het on-chain en kan het zodoende beschikbaar stellen via de blockchain aan bedrijven als JPMorgan en andere Amerikaanse financiële instellingen. Dit project staat bekend als de “NAV Pilot”.

Het belangrijkste wat Chainlink doet is het verzorgen van real-time data en ervoor zorgt dat smart contracts kunnen worden uitgevoerd. De toekomst van de verdere adoptie van Chainlink ziet er zodoende veelbelovend uit. Voor meer informatie:

Lees verder

Bybit Nederland beëindigt dienstverlening: Automatische overstap naar Bybit Europe aangekondigd

Cryptohandelsplatform Bybit Nederland zet definitief een punt achter haar Nederlandse operatie. Alle klanten worden automatisch overgeheveld naar het Europese platform van de exchange: ByBit Europe. De Nederlandse tak van het populaire cryptohandelsplatform Bybit kondigt het einde aan van haar lokale dienstverlening. SATOS, het bedrijf achter Bybit.nl, stopt per 1 juli 2025 met het aannemen van […]

Jul 1, 2025
7 min

Wat is ByBit Europe? Bybit Nederland stopt! Wat betekent dit voor Bitvavo?

Belangrijk nieuws voor Bybit gebruikers of aanstaande Bybit klanten. Spoedig opent Bybit Europe. Wat betekent dit voor het Bybit Nederland platform? Hoe zal de strijd tussen Bybit vs Bitvavo verlopen? Inderdaad, Twee MiCAR-compliant giganten gaan vechten om de dominantie op de Europese markt: Spot-koning Bitvavo versus Derivaten-specialist Bybit Europe. De Europese crypto-markt krijgt een nieuwe […]

Jul 1, 2025
4,5 min

Het verschil tussen crypto swappen en crypto traden. Welke zal ik kiezen?

Met de snel toenemende mate van protocollen die fiat on- and off ramping kunnen voorzien (voornamelijk fiat on-ramps) worden swap protocollen steeds interessanter voor crypto liefhebbers. Daarnaast dragen samenwerkingen zoals die van Chainlink en Mastercard enorm bij aan de adoptie van swap protocollen en zal crypto swappen naar alle waarschijnlijkheid steeds populairder worden. Met het […]

Jun 29, 2025
2 min