cosmos

Cosmos

Feb 14, 2021
Aanbieding: 

Comsos is een ontwikkelingsproject onder de auspiciën van
de Cosmos Interchain Foundation voor het verwezenlijken van een internet van blockchains.

Het Cosmos project wil alle blockchains aan elkaar kunnen linken en wederzijds versterken waardoor communicatie problemen en schaalbaarheidsproblemen zullen worden opgelost. Bijvoorbeeld communicatie zoals kruisketentransacties tussen Ethereum en Cardano zouden via Cosmos mogelijk kunnen worden. Verder maakt de Cosmos architectuur het mogelijk om makkelijk zelf een eigen Cosmos sidechain te lanceren op het Cosmos blockchain netwerk.

De Cosmos architectuur

De Cosmos architectuur is gebaseerd op een scheiding tussen de hoofdketen en het centrale zenuwstelsel van het Cosmos netwerk, de Cosmos Hub, en mogelijke zijketens, de Cosmos Zones. Communicatie wordt mogelijk gemaakt door het Interblockchain Communication (IBC) protocol dat als een TCP/IP-communicatie protocol voor blockchains kan worden beschouwd. Het opzetten van een eigen chain en applicaties is makkelijk doordat de Cosmos SDK, Gaia, is opgezet als een modular framework voor het bouwen van interoperatieve, applicatie specifieke blockchains.

Schaalbaarheidsproblemen zijn er niet doordat Comsos gebruik maakt van een Byzantine Fault Tolerant consensus algoritme van Tendermint dat de drijfveer is van de Cosmos Proof-of-Stake opzet en het verdere gebruik van de ATOM coin.

Cosmos en Tendermint

De Cosmos blockchain zelf is gebaseerd op het Tendermint blockchain consensus project. De ontwikkeling van deze blockchain technologie wordt gedaan door een bedrijf in Delaware, All in Bits Inc. De oprichters van dit bedrijf hebben sinds 2014 aan Tendermint gewerkt en een gerelateerd product zoals Ethermint. Het bedrijf is opgericht door Jae Kwon en is door de Cosmos Interchain Foundation (CIF) ingeschakeld voor de lancering van Cosmos als een publieke en open source blockchain technologie. Jae Kown is zelf ook een lid van het bestuursorgaan van de CIF. Het bedrijf zal verder betrokken blijven bij de verdere ontwikkeling van Cosmos, maar hoopt natuurlijk dat meer en meer ontwikkelaars gebruik zullen maken van deze open source blockchain technologie.

Een van de meest belangrijke spelers in de crypto sector, Binance, heeft de waarde van het Cosmos project onderkend en heeft zelf een eigen, vereenvoudigde versie ontwikkeld voor de lancering van de eigen Binance Chain. Binance heeft dan ook zonder enige kosten de ATOM, de interne token van Cosmos toegevoegd op de handelsbeurs.

Cosmos en ATOM

ATOM is de cryptovaluta van Cosmos en is vooral bedoelt voor staking- en financieringsdoeleinden. Cosmos heeft in April 2017 een fondsenwerving gehad waarbij 4.870 BTC en 247.9800 ETH werden verworven van investeerders. Op basis hiervan werden 168,475,963 ATOM uitgegeven en gedistribueerd naar de belanghebbenden en investeerders. ATOM is niet ontwikkeld om als een betalingsmiddel of voor waardeopslag, het is vooral ontwikkeld voor staking om zodoende het Cosmos netwerk te beveiligen. Cosmos heeft een gedelegeerde Proof-of-Stake veiligheidsmodel waarbij de blockchains worden onderhouden door een selectie van uiteindelijk 300 blokproducenten. Dit zijn de Validators. Validators en Atom token houders die ATOMS delegeren naar Validators kunnen meer Atoms verdienen in de vorm transactiekosten door de uitvoering van het Tendermint consensus protocol. In het begin zullen transactiekosten worden betaald in Atoms, maar in de toekomst kan in elke goedgekeurde cryptovaluta binnen het Cosmos ecosystem worden betaald. Inderdaad, dit zou betekenen dat een Cosmos Validator bitcoins zou kunnen verdienen wanneer iemand gebruik maakt van het Cosmos blockchain ontwikkelingsplatform en internetwerk van blockchains.

Mogelijke problemen met Cosmos?

Dit is de opzet van het gedelegeerde Proof-of-Stake veiligheidsmodel. In het begin zullen er alleen 100 validators actief zijn. Een validator is gekozen op basis van de top 100 adressen met de meeste ATOMS onder beheer. De meeste ATOMS zijn gedistribueerd naar dezelfde kliek van investeerders en belanghebbenden. Zij hebben daarmee het meest te zeggen over het netwerk. Er is sprake van financiële machtscentralisatie, een oligarchie van rijke ATOM token houders die daarmee ook enorm veel invloed hebben over de ontwikkeling van het netwerk. De vraag is in hoeverre deze oneerlijke machtsverdeling in de toekomst zich zal egaliseren. In ieder geval, ben je niet rijk in ATOMS, zul je geen validator kunnen worden nog veel invloed kunnen uitoefenen. Verder is het de vraag in hoeverre het Cosmos netwerk daadwerkelijk veilig zal zijn wanneer de belangrijkste ATOM token houders en investeerders met elkaar in conflict zouden komen?!

Ten slotte, zal Cosmos de competitie kunnen aangaan met o.a. EOS en Cardano die in feite ook interoperable willen zijn met andere blockchains?

Waar kan ik Cosmos Atoms (ATOM) kopen?

Er zijn verschillende digital currency exchanges waar je ATOM kunt kopen. De belangrijkste zijn:

Conclusie over het Cosmos netwerk en ambities

Cosmos is gebouwd op basis de expertise en kennis van het team achter Tendermint. Sinds 2014 is hier met succes aan gesleuteld geworden. Het feit dat Binance heeft gekozen voor deze technologie voor het verwezenlijken van haar eigen ambities is een zeer goed teken. Verder heeft Kraken ook de ATOM van Cosmos genoteerd. Het zijn zeer goede tekens aan de wand. De vraag is natuurlijk of Cosmos snel genoeg kan groeien om onder meer de concurrentie met EOS.IO en Cardano aan te kunnen gaan. De Cosmos Hub en de Gaia SDK is sinds maart 2019 gelanceerd en doordat Binance de tech verder onder de aandacht heeft gebracht binnen de crypto sector, zouden we kunnen verwachten dat er meer en meer blockchain ontwikkelaars gebruik zullen maken van Cosmos. Het is immers een open-source en interoperatief protocol voor het verwezenlijk van een internet van blockchains waar de begrenzingen van afzonderlijke blockchains worden overwonnen. Niettemin, er zijn genoeg alternatieven. Ten slotte, kunnen er kritische vragen worden gesteld over de ATOM machscentralisatie. Met ATOM kun je invloed uitoefenen en uiteindelijk een validator worden, maar alle ATOMS zijn vooral in handen van de oprichters, investeerders en andere gerelateerde belanghebbenden.

We zullen de ontwikkelingen in de gaten houden!

Gerelateerde artikels?

Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is een eerste verkenning van dit nieuwe blockchain project en zal vaak worden bijgewerkt met nieuwe relevante updates. Vragen of opmerkingen over dit artikel? Neem contact op met de uitgever en eindredacteur.

Lees verder

Trump verkiest na een moordaanslag JD Vance tot Runnig Mate, betekenis voor Bitcoin?

De mislukte moordaanslag op Donald Trump heeft niet alleen een enorme impact voor het Amerikaans politieke en het geopolitieke klimaat, maar ook voor de toekomst van bitcoin als een mogelijke strategische activa voor de Verenigde Staten. De mislukte moordaanslag en de krachtige manier waarop Donald Trump hier mee omging, zal hem nu hoogst waarschijnlijk een […]

Jul 16, 2024
3,5 min

Is een Solana ETF op komst?

Is een Solana spot ETF in de maak? Met de aanvraag van 21Shares en VanEck lijkt een Solana spot ETF dichterbij te komen. Inderdaad, VanEck en 21Shares hebben een aanvraag ingediend voor een Solana spot ETF bij de Cboe exchange. De SEC kijkt er nog naar, maar een SOL spot ETF komt dichterbij. Laten we […]

Jul 9, 2024
3 min

Bit2me vs Bitvavo, welke exchange is beter?

Bit2me versus Bitvavo. Welke exchange is beter? Met deze Bitvavo vs bit2me exchange vergelijking zullen we kijken hoe deze twee grote Europese cryptocurrency beurzen zich tot elkaar verhouden. Beide exchanges draaien een hoog EURO handelsvolume en hebben een breed dienst- en productaanbod. In deze Bitvavo vs bit2me vergelijking zullen we kijken naar de producten en […]

Jul 9, 2024
4,5 min