En toen dook het Amerikaanse leger in Bitcoin

Nov 11, 2021
Aanbieding: 

Als Bitcoin een bedreiging is voor de dollar als wereldreservemunt, dan is Bitcoin een bedreiging voor de status quo in het Amerikaanse imperium en als dat zo is dat is Bitcoin een gevaar voor het nucleaire evenwicht in de wereld. Met die redenatie is Jason Lowery, militair medewerker van Trumps US Space Force, terug gegaan naar de universiteit om te gaan promoveren op Bitcoin.

Natuurlijk is een belangrijk deel van het Space Force een pure IT security en het staat dus zeer dicht tegen alle IT aspecten van Bitcoin als monetair netwerk aan. Terwijl Michael Saylor als ingenieur Bitcoin vaak met analogieën uit de thermodynamica uitlegt, zo zien we Lowery steevast naar IT jargon grijpen. Een klassieke zeeblokkade noemt Lowery een Denial of Service attack. Het energieslurpende Proof-of-Work van Bitcoin ziet hij weer als een DoS beschermingsprotocol. Net zoals een militaire overmacht het voor spelers eindeloos veel aantrekkelijker maakt geen ruzie te zoeken met het imperium, zo maakt Bitcoins overmacht aan rekenkracht het zeer voordelig om je netjes aan de regels te houden en het netwerk nog sterker te maken.

De meeste altcoins zijn affinity scams

Hij laat aan de hand van Shiba Inu en Dogecoin zien wat er met altcoins gebeurt die niet het gewicht van Bitcoin meebrengen. Hij laat zien dat uiteindelijk alle altcoins enkel een waarde kunnen hebben afgezet tegen Bitcoin terwijl de meesten zelfs zullen instorten om nooit meer wat van te horen.

Deze grafiek laat zie hoe hopeloos het avontuur is van de meeste altcoins. En dan vooral voor de argeloze avontuurlijke belegger die meende dat Bitcoin niet meer voldoende leverage biedt. Altcoins zijn “affinity scams”: een club probeert mensen die enthousiast zijn over Bitcoin in hun tent te lokken met een belofte van net zulke winsten als enkel mogelijk was voor diegenen die vroeg instapten in Bitcoin. En voor een tijdje kan dat ook goed gaan. Lowery is echter niet zo begaan met sukkels hun spaargeld verkwanselen, maar wel met de mensheid als geheel en het leed dat oorlog de mensheid heeft gebracht.

Lowery heeft besloten zijn Bitcoin queeste te delen op LinkedIn en Twitter. Bovenstaande schets ging viraal en maakte veel discussie los. Hieronder is een bewerkte, beter leesbare versie van de schets.

bitcoin war

Het plaatje laat zien hoe Bitcoin wordt beschermd door electriciteit en code terwijl vroegere monetaire systemen altijd zijn beschermd door legers en wetten. De laatste natuurlijk met oneindig bloedvergieten vooral sinds het ontstaan van de natiestaat. Lowery staat er duidelijk in als pacifist die hoopt dat Bitcoin een einde aan dit vaak zinloze bloedvergieten kan maken door te werken als een onvervreemdbaar, digitaal politiek neutraal monetair roerend goed voor vermogensbehoud en als een veilig onderpand voor onder meer vermogensopbouw.

Een maand geleden kroop Lowery weer in de studiebanken. Met bovenstaande opzet starte hij zijn doctoraalonderzoek. Al in dit prille stadium duikelt Lowery historische parels op die het zeker tot klassieke memes van de Bitcoin community kunnen schoppen. Over Henry Ford in de New York Tribune van 4 december 1921: ‘Ford Would Replace Gold With Energy Currency and Stop Wars‘.

En Tesla die 121 jaar geleden al een oorlog tussen machines zag als het einde van oorlog tussen mensen. Of het nu een oorlog is tussen robotsoldaten of een wedstrijd tussen miners of een combinatie van beide. Er is volop discussie onder de posts van Lowery. Zijn meest waardevolle bijdrage gaat vermoedelijk het verrijken van het Bitcoin narratief met militaire en software begrippen worden.

Hierboven legt hij de overduidelijke militaire component van de Bitcoin revolutie nog eens uit om snel terug te keren naar het software jargon als hij Bitcoin kenschetst als een eens-in-de-tienduizend-jaar-uitvinding die eindelijk zicht biedt op een perfect werkende Trade-Mediation-as-a-Service (TMaaS) architectuur.

Bitcoin en de strangler fig

Er is inderdaad veel voor te zeggen dat Bitcoin een nieuwe jaartelling creëert: voor Satoshi en na Satoshi. Als landbouw 10.000 jaar geleden centraal geld en centrale macht heeft gebracht, dan is Bitcoin de uitvinding waar de mensheid op heeft gewacht om die ketenen weer af te werpen. Maar hoe maak je de transitie? Daar weet Lowery wel wat op: de strangler fig. Het is een manier van software migratie afgekeken van een boomsoort waarbij nieuw leven ontspruit op oude wortels, waarbij uiteindelijk ook die wortels worden “gewurgd”.

De discussie rond al deze posts is super boeiend. Als Nederlander kun je wel wat met onderstaande reactie van Andrew Noble. Zijn wij niet het land van de dominees en kooplui? En wonnen met name in Amsterdam uiteindelijk niet altijd de kooplui? Het Paleis op de Dam – het vroegere gemeentehuis van de trotse Amsterdamse burgerij – is hoger dan de Nieuwe Kerk. Het symbool van de kooplui die aan het langste einde trekken. Wat schrijft Noble?

Juist in een tijd waarin je horendol wordt van alle klimaatnonsens uit Glasgow, waarin je ziet dat de politieke klasse zijn verworden tot nutteloze filistijnen, is het hoopvol te bedenken dat uiteindelijk de kooplui deze parasieten uit de tempel gaan jagen. Mmmm…. Jezus verjoeg juist de handelaren uit de tempel natuurlijk, dus is deze metafoor wel goed? Ja het was ook Jezus die zei: hun de keizer wat des keizers is en dus mogen handelaren quasi-religie wegjagen uit hun domein en mogen religieuze leiders elke vorm van Marxisme (historisch materialisme) uit hun kerken wegjagen. Scheiding van handel en kerk ….. en de staat laat die maar helemaal ophoepelen.

En zo worden we op Beste Bank al schrijvend steeds enthousiaster om mee te debatteren over de politieke impact die Bitcoin gaat krijgen. Een zoom call met de Britse scheidend militair Tyrell Volker is gepland.

Afsluitend is het voor elke Bitcoin maximalist altijd van belang kritisch te blijven op tunnelvisie. Het enthousiasme als je in deze bubble zit kan iemand dronken maken. Omgekeerd zijn buitenstaanders vaak ziende blind en horende doof voor wat er gaande is. En hoe is het bij nucleaire risico’s? Hoe klein het risico op een kernoorlog door internationale destabilisatie ook is, hoe serieus en intensief je elk mogelijk scenario ook zult moeten bestuderen. Bitcoin is zo’n scenario. Niet studeren is geen optie.

Waar zal ik BTC aanschaffen?

Bitcoin kopen (BTC) doe je veilig op basis van beleid en kennis over Bitcoin’s waardepropositie en op een vertrouwde en veilige handelsbeurs:

Titelfoto van Trey Musk op Unsplash

Lees verder

Chainlink´s adoptie voor tokenization van real world assets RWA door DTCC & JPMorgan

Chainlink speelt in een steeds belangrijkere rol in de tokenization van real world assets. Vorige week heeft Chainlink deelgenomen aan een pilot met grote financiële spelers als JPMorgan, BNY Mellon & meer. De pilot focust op de tokenization van fondsen. Chainlink neemt deel aan tokenization pilot met financiële reuzen als de DTCC en JPMorgan Chainlink […]

May 26, 2024
3 min

Het 2024 cryptobeleid van de aankomende president van de USA? Trump is pro-bitcoin & crypto

De aankomende President van de USA en zijn Amerikaanse crypto beleid. Wat kunnen we verwachten? In november zijn de verkiezingen in de VS. De spannende race gaat tussen Trump en Biden. Het wordt het interessant hoe het Amerikaanse crypto beleid zal worden onder de winnaar van de verkiezingen. De ene ex-President Trump is pro-crypto. De […]

May 26, 2024
6 min

Amerikaanse Ethereum ETH ETF goedgekeurd door de SEC

De SEC geeft groen licht en keurt eerste Amerikaanse spot Ethereum (ETH) ETF goed! What a difference a day makes zullen we maar zeggen.. Een bizarre wending en totaal tegen alle verwachtingen in keurt de Securities and Exchange Commission, onder leiding van Gary Gensler, de allereerste Amerikaanse spot ETH ETF goed! Niet lang geleden zat […]

May 24, 2024
4 min