otcxn

The Energy Currency Standard

Feb 24, 2020
Aanbieding: 

Bitcoin is Henry Ford’s Energy Currency.

Bijna 100 jaar geleden, in een New-York Tribune artikel uit 1921 schrijft Henry Ford over zijn ontwikkelingsplan om een “Energy Currency” te ontwikkelen die goud zou kunnen vervangen.

energy currency henry ford

Zijn doelstelling was oorlogen te beëindigen door de controle over geld te decentraliseren op basis van energieproductie. Elk land kan op basis van energieopwekking geld genereren.

Onder een energie standaard voor een wereldreservevaluta zou een bepaalde energiehoeveelheid per uur gelijkstaan met een waarde van $1. Dit is beter dan wanneer de wereldreservevaluta is gebaseerd op goud, zoals dat toentertijd nog het geval was. Volgens Henry Ford:

“The essential evil of gold in its relation to war is the fact that it can be controlled. Break the control and you stop war.”

Over de werking van het Amerikaanse Federal Reserve bankensysteem en geldcreatie had Ford het volgende te zeggen:

“It is well that the people of the nation do not understand our banking and monetary system, for if they did, I believe there would be a revolution before tomorrow morning.” 

Hieronder kun je een fragment zien van het artikel in de New York Tribune:

The Energy Standard

”With the international bankers the fostering, starting and fighting of a war is nothing mere nor less than creating an active market for money – a business transaction.”

Hoe bereken je een energievaluta?

energievaluta

Ford wilde de nieuwe energievaluta voor de wereld berekenen in kilowatturen (symbool kWh). Dit is een eenheid van arbeid of, populair uitgedrukt, een hoeveelheid elektrische energie. Hier zien we een duidelijke parallel met Bitcoin’s energie-waarderelatie. Voor meer informatie zie: Bitcoin Energy Value Equivalence. Hierin wordt besproken dat Bitcoin is afgedekt door energie in de vorm van verbruikte elektriciteit (hashing rekenkracht) door de Bitcoin miners. 80 % van Bitcoin koersgeschiedenis heeft een constante 1-op-1 waarde gehad ten aanzien van de verbruikte energie die nodig was om de bitcoins te delven. Bitcoin heeft altijd een vaste waarde door de tijd heen gehad gebaseerd op basis van de verbruikte energie van de Bitcoin mining sector en de toevoer van nieuwe bitcoins.

Hoe tem je een energievaluta?

Henry Ford gaf ook aan om een volledig afgedekte energievaluta te ontwikkelen waarbij deze alleen tot een bepaalde hoeveelheid en doelstelling kan worden gecreëerd. Alleen door meer energie erin te investeren is het verder mogelijk om meer energievaluta te kunnen scheppen. Dit is precies wat Bitcoin doet op met behulp van het difficulty adjustment algoritme. Hoe meer miners proberen bitcoins te delven, hoe moeilijker en duurder het wordt om dit te doen.

Bitcoin is verder uniek doordat het de inflatie exponentieel afneemt. Onder constante condities betekent dit voor elke Bitcoin miner dat er meer energie nodig is om in de toekomst dezelfde hoeveelheid bitcoins te kunnen delven. Dit maakt de groei ratio van Bitcoin’s aanbod door de Bitcoin halving cycli een kritisch component van Bitcoin’s energiewaarde, Bitcoin’s intrinsieke waarde. De hoeveelheid energie die Bitcoin afdekt en beveiligt groeit exponentieel. Als een gevolg zullen we waarschijnlijk een verdere hyperinflatie van alle fiat-valuta kunnen verwachten ten aanzien van Bitcoin.

Ford moet zijn energievalutaproject afblazen.

In de tijd van Henry Ford was er geen manier om op een onveranderbare en verantwoorde manier de waarde van energie te koppelen aan een valuta-eenheid. Vanzelfsprekend was er geen politiek draagvlak voor de introductie van een energievalutasysteem. Henry Ford probeerde het project op te starten met hulp de uitvinder Thomas Edison en de aankoop van Muscle Shoals plant bij de nieuwe Wilson Dam. Hij werd gedwongen om het project af te blazen. In zijn woorden:

“A simple affair of business which should have been decided by anyone within a week has become a complicated political affair.”

Als het gaat om geldcreatie wordt er geen concurrentie gedoogd die niet binnen hetzelfde machtsstructuur opereert. Het is niet vreemd dat vele jaren later in 1984, de Oostenrijkse econoom Friedrick von Hayek nogmaals het volgende constateerde:

“I don’t believe we shall ever have a good money again before we take the thing out of the hands of government. That is, we can’t take it violently out of the hands of government, all we can do is by some sly roundabout way introduce something that they can’t stop.”

Sats als ideale goudbaartjes.

bitcoin energy currency

Nu, is er een nieuwe energie afgedekte valuta, Bitcoin, die bijna niemand voor mogelijk achtte. Nog steeds zijn er maar weinig mensen die Bitcoin beginnen te begrijpen. In ieder geval, Bitcoin heeft Ford’s en Hayek’s droom tot een realiteit gemaakt. Bitcoin is organisch gegroeid en steeds meer in sterkte toegenomen met elkaar versterkende netwerkeffecten. Het is daarbij afgedekt met een gemiddelde 6.9 miljoen kWh aan dagelijks energieverbruik waardoor de extreme robuustheid en veiligheid van het decentrale netwerk wordt gegarandeerd. Bitcoin kan hierdoor niet worden veranderd of vervalst waardoor de absolute schaarste van het aantal bitcoins is verzekerd. De kleinste eenheden van Bitcoin, de satoshi’s (sats) worden op basis van energie in omloop gebracht, maar ook op basis van energie verplaatst naar nieuwe bitcoin adressen. Zijn in deze zin te beschrijven als ideale op wiskunde en energie gebaseerde digitale gouden eenheden die in hun geheelheid van 100 miljoen 1 Bitcoin goudbaar maken. 1 Bitcoin anno 2020 is gedekt door 1.66 biljoen kWh aan energie en netwerkeffecten die uiteindelijk gebaseerd zijn op wiskundige principes waaronder cryptografie en algoritmes.

Hoe langer Bitcoin blijft bestaan en doorgroeit, hoe sterker het “Lindy effect” zal worden. Dit effect veronderstelt dat de verwachte resterende levensduur van zaken als ideeën, technologieën en bedrijven ongeveer gelijk is aan de actuele leeftijd ervan. Elke nieuwe periode dat een idee of technologie overleeft en een langere leeftijd heeft verworven, impliceert ook dat het een langere levensverwachting zal hebben. Bitcoin kent nog vele gevaren, maar de markt heeft ze gewogen in het licht van de opportuniteiten en de beslissing is gereflecteerd in Bitcoin groeiende energiewaarde.

Henry Ford was een eeuw voorbij zijn tijd. We weten nu dat een energievaluta kan werken. In de woorden van Ford:

“It’s simply a case of thinking and calculating in terms different from those laid down to us by the international banking group to which we have grown so accustomed that we think there is no other desirable standard.”

Bitcoin is geld gedekt door energie. Welkom tot de nieuwe Energie Standaard voor het meten van schaarste en waarde in onze globale economie.

Gerelateerde artikels:

Dit artikel is een vertaling en bewerking van de tekst van Charles Edwards, The Energy Standard.

Leer hier alles over Bitcoin

Lees verder

Hoe vergaat het PayPal’s stablecoin?

Het is alweer bijna 2 maanden geleden sinds de lancering van PayPal’s stablecoin $PYUSD. Hoe vergaat het de stablecoin en zien we al genoeg adoptie van de munt? PayPal’s stablecoin ziet adoptie Even om het geheugen op te frissen: op 7 augustus van dit jaar kondigde de betaalgigant, PayPal, aan dat ze hun eigen stablecoin […]

Sep 25, 2023
2,5 min

Deutsche Bank biedt Bitcoin en crypto custody dienstverlening aan

Deutsche Bank biedt Bitcoin en crypto custody dienstverlening aan. Deutsche Bank.. je hebt de naam vast weleens voorbij zien komen. Deutsche Bank is een van de grootste financiële instellingen ter wereld met bijna 70.000 werknemers en bestaat al sinds 1870. Het hoofdkantoor zit in Frankfurt en de bank beheert maar liefst €860,- miljard aan activa! […]

Sep 15, 2023
2,5 min

FASB: nieuwe boekhoudregels voor bitcoin en crypto

Belangrijk nieuws uit de Verenigde Staten. FASB voert nieuwe regels en richtlijnen in voor het boekhouden van digitale activa zoals bitcoin en ethereum. Bedrijven met een vermogen in digitale activa zoals bitcoin, krijgen een langverwachte wijziging in de regelgeving over het waarderen en boekhouden van bitcoin op de balans. Boekhoudregels voor bitcoin en digitale activa […]

Sep 8, 2023
2 min