De Amerikaanse bankencrisis is nog niet voorbij. De derde Amerikaanse First Republic Bank verkeert in grote problemen en is op weg naar een faillissement.
Update 01.05.2023: First Republic Bank is omgevallen en bankroet. De Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) heeft ingegrepen en zal als curator de bank moeten afwikkelen. Om de markt verder te sussen heeft de FDIC een overname overeenkomst opgesteld met JPMorgan Chase.
JPMorgan Chase slokt als de grootste aasgier van Wall Street alle belangrijke activa en deposito´s over van de bank. First Republic Bank had ongeveer $104 miljard aan deposito´s en $229 miljard aan activa. De FDIC zal de $13 miljard aan verliezen voor haar rekening nemen en verder $50 miljard als een lening injecteren om de overname te faciliteren. JPMorgan Chase verwacht $2,6 miljard te verdienen aan deze overname. Jaarlijks zou deze overname van de activa $500 miljoen extra moeten opleveren. Het is weer een typische verkapte bailout waarbij de verliezen worden gesocialiseerd en de winsten worden geprivatiseerd door het bankwezen. JPMorgan Chase beheert nu 10% van alle deposito´s in de Verenigde Staten. Het bankwezen in de Verenigde Staten wordt door deze overname verder gecentraliseerd. First Republic is de op één na grootste bank in de Amerikaanse geschiedenis die bankroet gaat.
Waarom is de First Republic Bank omgevallen?
Op 24 april werd er bekend dat klanten meer dan 100 miljard dollar van hun rekening hebben gehaald als een reactie op de bankenpaniek van maart 2023. Dit bedrag aan opnames representeert zo´n 40 procent van haar deposito´s. De portefeuille beschikt o.a. over een verlieslijdende positie van uitstaande leningen in commercieel vastgoed.
De directie van de First Republic Bank gaf te kennen dat de situatie is gestabiliseerd, mede dankzij het reddingsplan van de Amerikaanse overheid en de Federal Reserve. Echter, het reddingsplan gaat alleen over het inwisselen van Amerikaanse staatsobligaties voor het verkrijgen van de liquiditeit bij de Federal Reserve. Commercieel schuldpapier wordt er (nog) niet geaccepteerd.
Bankencrisis nog niet over
Problemen in de banksector doken eerder vorige maand in de VS op toen Silicon Valley Bank, de 16e grootste geldschieter van het land, instortte bij het grootste faillissement van een Amerikaanse bank sinds 2008.
Dat werd twee dagen later gevolgd door het faillissement van de New Yorkse Signature Bank. Autoriteiten kwamen tussenbeide om deposito’s boven de gebruikelijke limieten te garanderen in een poging om verdere runs op bankdeposito’s te voorkomen.
Maar dat kon niet meteen voorkomen dat de zorgen zich verspreidden. In Europa bemiddelden Zwitserse overheid en centrale bank ook bij een reddingsoperatie voor de in moeilijkheden verkerende systeembank Credit Suisse, die in de eerste drie maanden van het jaar 61,2 miljard Zwitserse frank ($ 69 miljard; £ 55,2 miljard) de bank zag verlaten. Na deze reddingsactie kalmeerde de markt zich even.
First Republic zocht ter vergeefs naar een oplossing, echter de markt voorzag een bankroet
First Republic bank probeerde de markt te kalmeren door aan te geven dat het “strategische opties” nastreeft om de liquiditeitspositie te versterken, waaronder kostenbesparingen door de komende maanden 20% tot 25% van het personeelsbestand te schrappen.
Niettemin, de aandelen van First Republic zijn sinds 24 april met bijna 60% gedaald omdat beleggers twijfels hebben over de toekomst van de bank. De bank heeft namelijk een grote verlies op haar positie in staatsobligaties doordat de Federal Reserve de rentetarieven in een recordvaart omhoog heeft gebracht.
De First Republic Bank kijkt nu naar manieren om staatsinterventie en een mogelijk bankroet te vermijden door nu ook geld op te halen met de verkoop van nieuwe obligaties. Mocht dit niet lukken, dan zal de Amerikaanse FDIC moeten ingrijpen. Het ziet er naar uit dat dit zal gebeuren nu de handel in het aandeel FRC op 26 april 2023 al 8 keer is gestopt.
First Republic News updates via Twitter:
Aanbevolen om te lezen: