gresham's law Bitcoin

Credit Suisse is in de problemen, failliet en overgenomen door UBS? Op weg naar een nieuwe eurocrisis?

Mar 20, 2023
Aanbieding: 

Samenvatting: Credit Suisse is omgevallen en bankroet. Om verdere besmettingsgevaar te beperken is er een merger-overeenkomst getekend met de UBS door de interventie van de Zwitserse ministerie van financiën, de Zwitserse centrale bank en de Zwitserse financiële toezichthouder (FINMA). In de praktijk betekent dit dat UBS op zondagavond 19 maart 2023 Credit Suisse heeft opgekocht voor CHF0.76 per aandeel voor een totaalbedrag van CHF3bn. Credit Suisse aandeelhouders krijgen 1 UBS aandeel voor 22.48 CS aandelen. Ralph Hampers zal de nieuwe CEO worden van de gecombineerde bank. Credit Suisse zal als naam verdwijnen en volledig worden opgenomen door UBS. De Zwitserse centrale bank heeft verder 100 miljard aan UBS toegezegd om verdere verliezen op te vangen.

credit suisse bankroet

Door deze overeenkomst werd in feite een Credit Suisse faillissement verdoezelt en een Europese bankencrisis vermeden. Wetten zijn overtreden geworden om Credit Suisse zonder toestemming van de aandeelhouders onder te brengen bij UBS.

Dit onder druk van de centrale bank(en). De Federal Reserve kwam verder als redder in nood op de proppen. In samenspraak met de centrale bank van Zwitserland, Engeland, Canada, Japan en de Europese Unie zal de Federal Reserve zorgen voor liquiditeit in de dollar geldmarkten via dagelijkse dollar swap-lines. Voor meer info: coordinated central bank action to enhance the provision of U.S. dollar liquidity. Als de Federal Reserve niet had in gegrepen was het vuurtje van Zwitserland overgewaaid naar Europa. De Europese bankensector zou dan o.a. ook gedwongen worden om Amerikaanse staatsobligaties op de markt te dumpen voor het verkrijgen van liquiditeit. Om een massale uitverkoop van Amerikaanse staatsobligaties te vermijden zijn de FED swap lines weer open voor business. Het is weer money for nothing and bailouts for free voor de Westerse bankensector.

Een terugblik op een probleembank

Credit Suisse was een belangrijke systeembank dat al een tijdje in financiële problemen verkeerde. 2022 was een rampjaar met een verlies van meer dan 7 miljard euro.

Dit maakte de bank anno 2023 nog steeds zeer kwetsbaar. Het rentebeleid van de Federal Reserve zet natuurlijk verder druk op het onderpand het op de balans heeft staan. In het kader van de Silicon Valley Bank (SVB) bankencrisis wordt de bank weer op de korrel worden genomen. Deposito´s van Credit Suisse klanten werden in rap tempo opgenomen. Dit terwijl het onderpand, net zoals in het geval van SVB, onderwater staat.

Credit Suisse kondigde op 9 maart 2023 aan dat de publicatie van het definitieve jaarverslag van 2022 uitstelde. Het aandeel kreeg een dag lager door dit uitstel en in combinatie met de verdere verkoopgolf van aandelen in de bankensector een flinke klap. Het aandeel haalde met de koers van 2,463 Zwitserse frank een nieuw dieptepunt op 10 maart. Daarmee was de ellende nog niet over.

Op 15 maart 2023 bereikte het aandeel opnieuw een dieptepunt van 1,73 CHF nadat de belangrijkste kredietgever, de Nationale Bank van Saudi-Arabië, aangaf Credit Suisse niet verder te ondersteunen. De kredietverzuimverzekering premium voor Credit Suisse ging daarop door het dak.

Credit Suisse stevent af naar een bankroet en zal daarmee de Deutsche Bank en de Europese bankensector geheel meesleuren. De handel in het aandeel Paris Bas werd stilgelegd nadat het plotseling met 8 % daalde. De Europese Centrale bank en waarschijnlijk ook de Federal Reserve zullen uiteindelijk gedwongen worden om in te grijpen om een globale bankencrisis, een nieuwe kredietcrisis met een eurocrisis er boven op te vermijden.

We zullen de ontwikkelingen verder volgen.

Over het rampjaar 2022 en toenmalige indicatoren van een bank in crisis

Volgens marktindicatoren verkeert Credit Suisse in grote problemen en staat op omvallen. Systeembanken met een too big to fail status leren nooit van het verleden. Het zijn meesters in het sjoemelen met cijfers om o.a. financiële debacles en aanverwante verliezen te verdoezelen. Credit Suisse is zoals de meeste banken ook een echte schandaalbank. Via een lek werd bekend dat de bank corrupte politici, en andere zwaar criminelen klanten bediende.

Credit Suisse is onder meer betrokken bij de recente schandalen rond het imploderen van het investeringsfonds Archegos en verder ook Grensill Capital, een financieringsmaatschappij. Credit Suisse heeft hier miljarden in verlies geboekt. Hieromtrent zijn juridische procedures gestart die Credit Suisse verder waarschijnlijk veel geld gaat kosten. De hoge inflatiecijfers, de volatiele marktomstandigheden en vooral de agressieve renteverhogingen kleuren de kwartaalcijfers al weer diep rood. Het aandeel van Credit Suisse valt al jarenlang, maar haalde in September weer een dieptepunt.

De kredietverzuimverzekeringen (CDS) afgesloten als een afdekking voor een mogelijk faillissement zijn nog nooit zo duur geweest. De markt geeft aan dat er nu meer dan 20% kans is dat de bank al bankroet is of zal gaan. Zie grafiek hieronder:

Credit Suisse wordt nu ook snel gevolgd door enfant terrible Deutsche Bank, waarover we al een artikel hebben geschreven. Beide aandelen zijn dit jaar al enorm in waarde gekelderd. Credit Suisse met 60% en Deutsche Bank met 40% (zie grafiek):

Als Credit Suisse valt, zal Deutsche Bank en dan waarschijnlijk de rest van alle banken (BNP Paribas, etc.) als dominostenen gaan omvallen. We zijn getuigen van een nieuw Lehman moment en staan aan de vooravond van een nieuwe banken- en kredietcrisis. Lehman Brothers had echter veel minder vermogen onder beheer: $600 miljard. Credit Suisse en Deutsche Bank hebben $2800 miljard in beheer. Volgens topman Thomas Gottstein bevindt Credit Suisse zich nu in een ‘Critical Moment.

Is Credit Suisse bankroet?

Onafhankelijk financieel journalist Arno Wellens heeft even in de jaarrekening gekeken, maar ziet in eerste instantie geen ongezonde cijfers die duiden op een faillissement. Credit Suisse beschikt over een eigen vermogen van 40 miljard en kan wel een aantal klappen zelf incasseren. De zakenbank verkeert wellicht in de problemen, maar vooralsnog kan dit niet uit de boekhouding worden uitgelezen. Het is goed mogelijk dat de markt het risico voor een faillissement overdrijft of dat er ‘off-balance’ iets behoorlijk mis is gegaan. De sterke dollar, snelle rentestijgingen en volatiele markten kunnen snel gehakt maken van risicovolle trades. Het zou kunnen dat er iets is misgegaan dat nog niet publiekelijk bekend is gemaakt. Mocht Credit Suisse gaten hebben in de boekhouding en wellicht op een bankroet afstevenen, dan is het waarschijnlijk dat de Europese Centrale Bank en de centrale bank van Zwitserland in samenspraak met de Federal Reserve er alles aan zullen gaan doen om deze systeembank met steunpakketten overeind te houden. Dit zou ook uiteindelijk inhouden dat het rentebeleid van de Federal Reserve sneller dan voorzien gewijzigd moet worden. Er wordt zelfs geopperd dat Credit Suisse door IMF, WEF en het Europese bankwezen wordt ingezet om juist dit te verwezenlijken. De UNCTAD (Verenigde Naties) en het IMF hebben de Federal Reserve opgeroepen om niet meer de rente te verhogen….

Zijn we op weg naar een nieuwe eurocrisis?

Mocht Credit Suisse vallen, zullen alle andere banken in Europa volgen. Het zal een nieuwe eurocrisis tot gevolg hebben. Credit Suisse zal naar alle waarschijnlijk niet deze week of kwartaal omvallen en gewoon steun krijgen. In 2022 leed de bank een verlies van meer dan 7 miljard euro, het grootste verlies sinds de 2008 crisis. Niettemin, het gevaar is nog niet uit de weg. We zijn op weg zijn naar een nieuwe eurocrisis. Het sanctiebeleid in combinatie met het groene energiebeleid, de hoge inflatiecijfers en energieprijzen zijn funest voor de Duitse industrie en economie. Een diepe recessie, wellicht depressie ligt in het verschiet. We zijn op weg naar een nieuwe eurocrisis, maar het is waarschijnlijk niet een mogelijk Credit Suisse faillissement die deze zal veroorzaken. Het is echter de sterke dollar met hoge rentestijgingen die mede-verantwoorderlijk is voor het feit dat er zaken in het financiële systeem zijn aan het breken. De centrale bank van het Verenigd Koninkrijk heeft onlangs maar op het nippertje een valutacrisis en implosie van het pensioenstelsel kunnen vermijden.

We zullen de ontwikkelingen in de gaten houden….

Update: de Silicon Valley Bank verkeert in de problemen vanwege een bank run waarbij onderpand voor een verlies moest worden verkocht om liquiditeit te verkrijgen. Het is een effect van het rentebeleid van de FED. Het zal ook de druk op de Europese bankensector en Credit Suisse weer doen verhogen. Voor meer info: Silicon Valley Bank in de problemen.

Relevante Tweets over de financiële problemen van Credit Suisse:

Relevante Youtube video´s over de problemen met Credit Suisse

Lees verder

Ook crypto exchange Crypto.com wordt aangeklaagd door de SEC

Het lijkt erop dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) onder leiding van Gary Gensler maar van geen ophouden weet. Recent werd duidelijk dat de SEC dit jaar een recordhoeveelheid aan boetes heeft uitgedeeld. En als het aan voorzitter Gensler ligt gaan ze daar in het vierde kwartaal van dit jaar nog even mee […]

Oct 10, 2024
2,5 min

Next level security met fysieke crypto wallet “Cypherock”

Voorlopig zal de discussie omtrent de veiligheid van fysieke en software wallets nog wel even voortduren, en zeker met de komst van de fysieke crypto wallet van Cypherock, beter bekend onder de naam “Cypherock X1”, die overigens maar €149,- kost. In vergelijking met haar concurrenten is dit een prima prijs, zeker als je ze vergelijkt […]

Oct 9, 2024
2,5 min

Uruguay zet flinke stap vooruit in crypto wetgeving

Uruguay wordt gezien als het Luxemburg van Zuid Amerika, met name vanwege de focus die het land heeft op financiële dienstverlening. Uruguay is qua economie een van de stabielste en sterkste landen op het Zuid-Amerikaanse continent. En ook blijft het qua Bitcoin en crypto, en nu dus ook crypto wetgeving, niet achter: de president van […]

Oct 9, 2024
2,5 min