gresham's law Bitcoin

Credit Suisse is in de problemen en failliet? Op weg naar een nieuwe eurocrisis?

Oct 3, 2022
Aanbieding: 

Volgens marktindicatoren verkeert Credit Suisse in grote problemen en staat op omvallen. Systeembanken met een too big to fail status leren nooit van het verleden. Het zijn meesters in het sjoemelen met cijfers om o.a. financiële debacles en aanverwante verliezen te verdoezelen. Credit Suisse is zoals de meeste banken ook een echte schandaalbank. Via een lek werd bekend dat de bank corrupte politici, en andere zwaar criminelen klanten bediende.

Credit Suisse is onder meer betrokken bij de recente schandalen rond het imploderen van het investeringsfonds Archegos en verder ook Grensill Capital, een financieringsmaatschappij. Credit Suisse heeft hier miljarden in verlies geboekt. Hieromtrent zijn juridische procedures gestart die Credit Suisse verder waarschijnlijk veel geld gaat kosten. De hoge inflatiecijfers, de volatiele marktomstandigheden en vooral de agressieve renteverhogingen kleuren de kwartaalcijfers al weer diep rood. Het aandeel van Credit Suisse valt al jarenlang, maar haalde in September weer een dieptepunt.

De kredietverzuimverzekeringen (CDS) afgesloten als een afdekking voor een mogelijk faillissement zijn nog nooit zo duur geweest. De markt geeft aan dat er nu meer dan 20% kans is dat de bank al bankroet is of zal gaan. Zie grafiek hieronder:

Credit Suisse wordt nu ook snel gevolgd door enfant terrible Deutsche Bank, waarover we al een artikel hebben geschreven. Beide aandelen zijn dit jaar al enorm in waarde gekelderd. Credit Suisse met 60% en Deutsche Bank met 40% (zie grafiek):

Als Credit Suisse valt, zal Deutsche Bank en dan waarschijnlijk de rest van alle banken (BNP Paribas, etc.) als dominostenen gaan omvallen. We zijn getuigen van een nieuw Lehman moment en staan aan de vooravond van een nieuwe banken- en kredietcrisis. Lehman Brothers had echter veel minder vermogen onder beheer: $600 miljard. Credit Suisse en Deutsche Bank hebben $2800 miljard in beheer. Volgens topman Thomas Gottstein bevindt Credit Suisse zich nu in een ‘Critical Moment.

Is Credit Suisse bankroet?

Onafhankelijk financieel journalist Arno Wellens heeft even in de jaarrekening gekeken, maar ziet in eerste instantie geen ongezonde cijfers die duiden op een faillissement. Credit Suisse beschikt over een eigen vermogen van 40 miljard en kan wel een aantal klappen zelf incasseren. De zakenbank verkeert wellicht in de problemen, maar vooralsnog kan dit niet uit de boekhouding worden uitgelezen. Het is goed mogelijk dat de markt het risico voor een faillissement overdrijft of dat er ‘off-balance’ iets behoorlijk mis is gegaan. De sterke dollar, snelle rentestijgingen en volatiele markten kunnen snel gehakt maken van risicovolle trades. Het zou kunnen dat er iets is misgegaan dat nog niet publiekelijk bekend is gemaakt. Mocht Credit Suisse gaten hebben in de boekhouding en wellicht op een bankroet afstevenen, dan is het waarschijnlijk dat de Europese Centrale Bank en de centrale bank van Zwitserland in samenspraak met de Federal Reserve er alles aan zullen gaan doen om deze systeembank met steunpakketten overeind te houden. Dit zou ook uiteindelijk inhouden dat het rentebeleid van de Federal Reserve sneller dan voorzien gewijzigd moet worden. Er wordt zelfs geopperd dat Credit Suisse door IMF, WEF en het Europese bankwezen wordt ingezet om juist dit te verwezenlijken. De UNCTAD (Verenigde Naties) en het IMF hebben de Federal Reserve opgeroepen om niet meer de rente te verhogen….

Zijn we op weg naar een nieuwe eurocrisis?

Mocht Credit Suisse vallen, zullen alle andere banken in Europa volgen. Het zal een nieuwe eurocrisis tot gevolg hebben. Credit Suisse zal naar alle waarschijnlijk niet deze week of kwartaal omvallen en gewoon steun krijgen. Niettemin, het is weer een teken dat we op weg zijn naar een nieuwe eurocrisis. Het sanctiebeleid in combinatie met het groene energiebeleid, de hoge inflatiecijfers en energieprijzen zijn funest voor de Duitse industrie en economie. Een diepe recessie, wellicht depressie ligt in het verschiet. We zijn op weg naar een nieuwe eurocrisis, maar het is waarschijnlijk niet een mogelijk Credit Suisse faillissement die deze zal veroorzaken. Het is echter de sterke dollar met hoge rentestijgingen die mede-verantwoorderlijk is voor het feit dat er zaken in het financiële systeem zijn aan het breken. De centrale bank van het Verenigd Koninkrijk heeft onlangs maar op het nippertje een valutacrisis en implosie van het pensioenstelsel kunnen vermijden.

We zullen de ontwikkelingen in de gaten houden….

Relevante Tweets over de financiële problemen met Credit Suisse:

Relevante Youtube video´s over de problemen met Credit Suisse

Lees verder

WK voetbal en bitcoin? Beleef het met Blox!

Ben je gek op WK voetbal en bitcoin? Wil je ook gezellig samen met je vrienden een poule houden tijdens het WK? Je weet wel, samen met je vrienden deelnemen aan een poule én kans maken op 100 euro aan bitcoin? Dat kan bij BLOX, het Nederlandse alles-in-1 cryptoplatform met de gelijknamige app. Beleef het […]

Nov 18, 2022
1,5 min

De FTX exchange is bankroet – Sam Bankman-Fried´s Ponzi-empire

De FTX beurs is bankroet en bleek onder leiding van Sam Bankman-Fried gewoon een malafide Ponzi operatie te zijn. Het is een enorm schandaal. Binnen een paar dagen werd een vermogen van 40 miljard dollar weggevaagd. De directeur van FTX Sam Bankman-Fried, profileerde zich als een voorvechter voor strikte regulering voor de crypto sector en […]

Nov 22, 2022
5 min

Credit Suisse is in de problemen en failliet? Op weg naar een nieuwe eurocrisis?

Volgens marktindicatoren verkeert Credit Suisse in grote problemen en staat op omvallen. Systeembanken met een too big to fail status leren nooit van het verleden. Het zijn meesters in het sjoemelen met cijfers om o.a. financiële debacles en aanverwante verliezen te verdoezelen. Credit Suisse is zoals de meeste banken ook een echte schandaalbank. Via een […]

Oct 3, 2022
6 min