bankroet

Genesis stevent af op faillissement – Chapter 11 – Reactie Bitvavo? Laatste nieuws 27.01.2023!

Jan 27, 2023
Aanbieding: 

Genesis Global Capital stevent af op een bankroet en werkt volgens Bloomberg aan officieel uitstel van alle betalingsverplichtingen onder de Chapter 11 regeling. Chapter 11 is een vorm van faillissementsbescherming. Het is een artikel uit de faillissementswet in de Verenigde Staten. Het biedt Genesis nu de mogelijkheid om orde op zaken te stellen. Het wordt wel een reorganisatiebankroet aangeduid dat als laatste redmiddel wordt
ingezet om een daadwerkelijk bankroet te vermijden. In dit artikel bespreken we de impact van deze situatie op Bitvavo´s werkzaamheden met het laatste nieuws over de status van de onderhandelingen. We staan ook stil bij mogelijke gevolgen bij een volledig faillissement en wat we kunnen leren uit deze crisis.

Is een 3 miljard schuldsanering onder Chapter 11 bij Genesis Global Capital mogelijk?

Volgens de Financial Times heeft Genesis zo´n $3 miljard in uitstaande schuldverplichtingen. Genesis Global Capital is de crypto-krediettak van het imperium van Barry Silbert, de oprichter en CEO van de Digital Currency Group (DGC). Genesis heeft zware verliezen opgelopen afgelopen jaar met o.a. de implosie van het beleggingsfonds Three Arrows Capital, het Terra Luna stablecoinproject en de FTX-exchange.

Genesis was ook de tegenpartij van Gemini en Bitvavo voor het Earn en off-chain staking programma van deze cryptobeurzen. Cryptotegoeden van klanten die deelnamen aan deze programma´s werden aan Genesis uitgeleend voor een rentevergoeding. In totaal heeft Bitvavo $280 miljoen in tegoeden uitgeleend aan Genesis. Gemini heeft $900 miljoen uitgeleend. Halverwege november 2022 gaf Genesis te kennen dat het in een liquiditeitscrisis bevond en de tegoeden niet meer kon terugbetalen. Het financiële gat bij Genesis werd eerder geschat op $1,2 miljard, maar de problemen zijn blijkbaar veel groter waardoor een faillissement meer waarschijnlijk is geworden en voor Chapter-11 bescherming zal worden aangevraagd.

Digital Currency Group (DCG) is een giant crypto squid

Het moederbedrijf DCG probeert ook alle financiële gaten te dichten en heeft o.a. alle dividend uitbetalingen stopgezet. De vraag is of DCG voldoende kapitaal kan aantrekken om o.a. Genesis van een faillissement te behoeden. Het is waarschijnlijk genoodzaakt om andere bedrijven en activa onder haar beheer te verkopen om o.a. meer kapitaal op te halen en wellicht het vertrouwen te winnen van andere institutionele partijen die wellicht willen helpen het gat te dichten voor een belang in het bedrijfsimperium van Barry Silbert. DCG is een van de meest machtige investeringsbedrijven in de cryptowereld en is o.a. de eigenaar van een gans die gouden eieren legt: Grayscale Investments. Grayscale Investments beheert het grootste bitcoin-beleggingsfonds, de Grayscale Bitcoin Trust.

DGC heeft als durfkapitalist verder lange tentakels met belangen in onder andere de volgende succesvolle cryptobedrijven: Coinbase, eToro, Fireblocks, Ripple, Hedera Hasgraph, Coindesk, Coinjar, Coinhouse, Decentraland, ABRA, Paxos, Kraken, Ripio, Ledger, Lolli, Avanti Bank, RSK Labs, Safello, Shapeshift, Silvergate bank, Bitgo, Xapo, Zcash, Bitflyer, Bitpay, Bitso, Brave, Chainalysis
Circle enz.

Op welke manier zou DCG deze belangen kunnen omzetten in liquiditeit? DCG beschikt wellicht over voldoende middelen om Genesis te behoeden van een bankroet?

Bitvavo, Genesis en de DCG liquiditeitscrisis?

Het is wellicht niet vreemd dat Bitvavo op 9 januari 2023 het eerste voorstel van DCG afwees. DGC stelde voor om alleen direct ±70% van de openstaande schuld terug te betalen. Volgens Bitvavo beschikt de DCG over voldoende middelen beschikt om een volledige terugbetaling te kunnen uitvoeren zelfs als Genesis een faillissementsbescherming aanvraagt en failliet zou gaan. Bitvavo heeft geduld en weet dat het een kwestie van tijd is dat er uiteindelijk weer liquiditeit ter beschikking komt om Bitvavo terug te betalen.

Genesis Pre-negotiated Chapter 11 akkoord met schuldeisers

Bitvavo samen met andere schuldeisers en adviseurs actief in gesprek met DCG om het openstaande bedrag terug te krijgen. In een nieuwe blogpost van 19 januari meldt Bitvavo dat er wordt gewerkt aan een akkoord tussen de schuldeisers, DCG en Genesis. Daarbij wordt een situatie beschreven van een “pre-negotiated Chapter 11”.

Een pre-negotiated Chapter 11 zou betekenen dat er een herstructurering plaatsvindt bij Genesis waarbij er vooraf overeenstemming is bereikt over de terugbetalingsregeling tussen DCG, Genesis en een ruime meerderheid van de schuldeisers waaronder Bitvavo. Vanuit de schuldeisers gezien dient “Chapter 11” (“faillissementsbescherming”) hierbij als middel om de vooraf overeengekomen uitkomst (pre-negotiated) te realiseren. Als voordeel van een pre-negotiated Chapter 11, geldt dat deze route doorgaans sneller uitgevoerd kan worden. Wat verder de inhoud is van dit mogelijk negotiated Chapter 11 akkoord is nog niks bekend.

Over Bitvavo´s media stilte en speculaties

Bitvavo heeft op 27 januari 2023 wel laten weten in een nieuwe blogpost dat de partijen vooruitgang hebben geboekt en dat DCG een beter voorstel op tafel heeft gelegd voor Bitvavo. Het blijkt verder zoals Bitvavo al eerder aangaf dat volgens nieuwe documentatie die ook tijdens de “First Day Hearing Presentatie” werden gepresenteerd dat de financiële middelen beschikbaar zijn voor de verwezenlijking van een terugbetaling waaronder ook de kortlopende lening en “promissory note” van DCG aan Genesis. Bitvavo zal naar verwachting het gros van de tegoeden terugkrijgen. De vraag is alleen wanneer en hoe precies.

Bitvavo kan zich niet officieel uitlaten aangezien ze gebonden zijn aan vertrouwelijkheidsafspraken. Dit maakt Bitvavo helaas kwetsbaar voor speculaties in traditionele media. Bitvavo kan deze speculaties bovendien niet tegenspreken omdat dat het de onderhandelingspositie zou kunnen schaden. Feit is dat de onderhandelingen in een eindfase zitten; welke plaatsvinden onder procedureel toezicht van een onafhankelijke rechter. Bitvavo heeft daar goede vorderingen gemaakt; en er is een voorstel ligt waar Bitvavo gezien de omstandigheden content mee is.

Hoe het ook zij, deze faillissementsbeschermingsprocedure en mogelijke terugbetalingsovereenkomst heeft verder geen impact op het Bitvavo platform en de dienstverlening. Bitvavo staat garant voor het uitstaande bedrag en heeft daarmee het risico van haar klanten overgenomen. Bitvavo is solide en beschikt over de financiële middelen om het financiële gat zelfs te dichten, mocht Genesis en DCG uiteindelijk niet in staat zijn om Bitvavo terug te betalen. Bitvavo is een uitermate succesvol bedrijf en sinds 2018 al meer dan 250 miljoen euro in winst geboekt.

Vele banken, financiële instellingen en cryptohaters kijken met jaloezie toe. Het is dan ook niet vreemd dat digitale banken waaronder Revolut en N26 nu bitcoin aanbieden en dat ex-DEGIRO werknemers een cryptoplatform openen (Finst). Hoe lang zal het duren dat ook wellicht Bunq een stap in de cryptomarkt durft te zetten?

Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Waarom is Genesis in feite bankroet?

Uiteindelijk is een belangrijke verklarende factor de arbitragehandel in de aandelen van het gesloten institutionele Grayscale bitcoin-beleggingsfonds (GBTC). Dit fonds werkte in beginsel dysfunctioneel aangezien de GBTC-aandelen niet direct verhandelbaar waren. Een belegger moet ze minimaal 6 maanden aanhouden. De prijsvorming van het aandeel begon af te wijken van de waarde van het onderpand. De GBTC aandelen werden o.a. voor een lange tijd met een overwaarde verhandeld. De aandelen waren duurder dan het onderliggende onderpand (BTC) en daar werd in feite misbruikt gemaakt door de gehele crypto-kredietmarkt. Wanneer de markt opwaarts beweegt in een periode van kwantitatieve verruiming, lijkt alles prachtig te werken. Zodra het FED-beleid omsloeg naar kwantitatieve verkapping, trok het kapitaal zich terug en ging o.a. het dysfunctionele stablecoin-project van Luna met Anchor in rap tempo door een crypto-bank run volledig kapot. De Luna Foundation dumpte miljarden dollars in bitcoin dat het had gekocht als een reserve op de markt. De implosie van het Terra Luna stablecoin-project en daarmee de bitcoin koers zorgde voor een proces van ontschulding in de cryptomarkt. De Three Arrows Capital hedgefonds (3AC) had te veel risico´s genomen en ging bankroet. Genesis had juist aan dit fonds $2.36 miljard in leningen uitstaan! De implosie van Terra Luna en daarmee het faillissement van 3AC bracht verder alle malafide praktijken aan het licht, zoals de werkelijke aard van het miljardenbedrog dat Sam Bankman-Fried uitvoerde met zijn FTX-Alameda imperium.

Genesis had aan FTX een lening van 226 miljoen verstrekt die het ook in rook zag opgaan. Alles werd in een fire sale gedumpt. GBTC werd als aandeel ook zo veel mogelijk gedumpt en veel minder waard dan de prijs van het onderpand. GBTC-aandelen werden uiteindelijk zelfs verhandeld met een korting van 46%. De gehele arbitragehandel in GBTC, maar ook andere tokens en cryptomunten die werden ingezet viel in elkaar. Het zorgde voor financiële problemen en faillissementen voor vele verschillende bedrijven (BlockFi, Voyager, Celsius). Nu is Genesis aan de beurt en hebben de problemen daadwerkelijk de deur van de Digital Currency Group (DCG) bereikt. In feite heeft het imperium van Barry Silbert veel te veel risico´s genomen en natuurlijk een wanbeleid gevoerd als het gaat om het beheer van haar dochterondernemingen, het bitcoinfonds (GBTC) en natuurlijk Genesis, de handels- en kredietarm van het imperium. Genesis belande eigenlijk meteen met de val van 3AC in een liquiditeitscrisis en heeft nu uiteindelijk faillissimentsbescherming aangevraagd. DCG als de giant squid van de cryptowereld heeft van alle kanten haar tentakels verbrand. DCG heeft namelijk ook belangen in o.a. Ripio en Abra, twee schuldeisers van Genesis.

Hierboven in de afbeelding kun je een goed overzicht zien van de betrokken partijen die in dit geval GBTC-aandelen gebruikte als o.a. onderpand voor leningen in USD, USD en natuurlijk shitcoins zoals de UST van Terra Luna en de FTT-token van FTX.

De Amerikaanse toezichthouder de SEC heeft, net zoals in de tijd van Bernie Madoff, niks gedaan en geen enkele maatregel genomen om deze ongereguleerde effectenhandel in tokens en financiële producten aan te pakken. Een eerder goedkeuring van een goed werkend beleggingsinstrument dwz een Bitcoin ETF zou een hoop ellende en enorme verliezen voor beleggers bespaard hebben.

Bitcoin maximalisten, waaronder Caitlin Long, hebben weer eens gelijk gekregen

De Bitcoin Maximalisten hebben weer eens gelijk gekregen. We raden onze lezers dan ook aan om alleen bitcoin te kopen in Nederland en deze veilig op de eigen bitcoin wallet op te slaan. Het is verder ook aan te bevel om te luisteren naar de wijze raad van Caitlin Long. Caitlin Long waarschuwde voor o.a. de mogelijke implosie van FTX en de problemen met paper bitcoin zoals GBTC. Hieronder kun je haar in gesprek zien met Nik Bhatia over deze kwestie:

Gerelateerde artikelen:

De problemen met de huidige staking dienst van Bitvavo

Uitgebreide Bitvavo review over de voor- en nadelen

Waarom kopen beleggers bitcoin?

Lees verder

De DePIN hype lijkt niet af te nemen. Maar wat is DePIN eigenlijk?

Niet alleen de koersen van Bitcoin en crypto nemen toe, ook de adoptie krijgt meer tractie. DePIN is een belangrijke schakel in deze adoptie, maar wat is DePIN? Wat is de DePIN narrative precies? De laatste tijd kan het je niet ontgaan zijn: de opkomst van de populaire DePIN narrative. Zoals we eerder schreven komen […]

Mar 18, 2024
3 min

Patient Capital Management voegt bitcoin toe in haar Opportunity Trust Fund

Patient Capital Management is een onafhankelijke beleggingsadviseur gevestigd in Baltimore onder leiding van Samantha McLemore. Samantha McLemore heeft meer dan twee decennia met de legendarische investeerder Bill Millers samengewerkt en richtte Patient Capital in 2020 op om met een lange termijn visie. Patient Capital´s beleggingsfilosofie De kern van Patient Capital’s beleggingsfilosofie is gebaseerd op de […]

Mar 12, 2024
1 min

Federal Reserve stopt met BTFP, is er een nieuwe bankencrisis op komst?

Vandaag 11 maart zal de Federal Reserve (Fed) het noodkredietprogramma, de ‘Bank Term Funding Program’ (BTFP), stoppen. Dit zou geen verrassing moeten zijn, ware het niet dat de bankensector er vandaag de dag veel slechter voorstaat dan een jaar geleden toen de BTFP werd gelanceerd. Je zou je kunnen afvragen of de Fed niet bewust […]

Mar 11, 2024
5 min