bitcoin kopen nederland

Waarom en waar zou ik bitcoin kopen in Nederland met iDEAL?

Sep 20, 2023
Aanbieding: 

Waarom en waar kan ik het beste bitcoin in Nederland kopen? Waarom is het verstandig om op een goed Nederlands cryptoplatform met iDEAL bitcoin te kopen? We zullen deze lezersvragen in dit artikel eens verder uitdiepen.

bitcoin kopen nederland ideal

Op Bestebank.org bewaken we sinds 2013 de ontwikkeling van de Nederlandse bitcoin en cryptomarkt met onder meer de opkomst van verschillende bitcoin-startups en cryptoplatforms waaronder natuurlijk Litebit en Bitvavo.

Wat we kunnen constateren is dat over het algemeen Nederlandse ondernemers gewoon goed werken aan het opbouwen van een waardevolle dienstverlening voor hun klanten. Nederlandse (crypto)bedrijven zijn over het algemeen goed te vertrouwen en zijn ook makkelijk om voor het gerecht te slepen in het geval van een conflict of een mogelijk faillissement.

Nederlandse bitcoinbedrijven beschikken verder over fatsoenlijke klantenondersteuning en een klant kan in feite gewoon naar het bedrijfskantoor toe stappen voor een kop koffie en een gesprek.

Zeer belangrijk is dat Nederlandse bedrijven verder goede affiniteit hebben met software ontwikkeling en het opzetten van een veilige ICT-infrastructuur. Nederlanders hebben kennis van ICT en software ontwikkeling. Digitale activa worden o.a. veilig in koude opslag bewaard. Klanten beschikken tevens over een goed werkend crypto-handelsplatform en app waar veilig en snel kan worden gehandeld. Technische problemen worden snel verholpen en er wordt serieus gewerkt aan de verbetering van het platform, de communicatie en de dienstverlening in zijn algemeenheid.

Nederlandse handelsplatforms beschikken verder over een veilige organisatiestructuur waar de tegoeden van klanten apart worden opgeslagen en verwerkt door een stichting. Een stichting is een custodian die de bitcoin tegoeden 1:1 opslaat voor haar klant en deze niet mag inzetten als onderpand voor bijvoorbeeld een lening of andere speculatieve activiteiten. De stichting zorgt ook voor het beheer van de eurotegoeden. Bitvavo beschikt zelfs over een internationale diefstalverzekering en een rekeninggarantie voor hun klanten. Dit is niet makkelijk voor elkaar te krijgen als cryptobedrijf. Voor meer informatie, lees onze volledige Bitvavo recensie.

Voorzichtigheid geboden bij staking en earn programma´s!

Echter, let wel op, wanneer een klant gebruikt maakt van een Crypto Earn of Staking gerelateerde dienst voor het verdienen van een passief rendement, zal het onderliggende tegoed waarschijnlijk wel de veilige opslag van de stichting verlaten en bij een derde partij (staking pool, kredietmarktplaats) worden gezet. De meeste Nederlandse cryptobedrijven zo´n type dienstverlening aan. Activeer of benut deze nu niet meteen. Neem eerst contact op met de klantenondersteuning van het handelsplatform in kwestie om even goed uit te zoeken hoe dit beloningsprogramma (staking) precies werkt. Bitvavo is met zijn eigen staking dienst in de problemen gekomen door het faillissement van Genesis.

De redactie van Bestebank.org beveelt haar lezers dan ook aan om geen gebruik te maken van deze type dienstverlening. Het beste is om alleen bitcoin te kopen in Nederland met een iDEAL-storting. De euro´s zijn dan snel omgewisseld voor bitcoin (BTC). Vervolgens kun je de aangekochte bitcoin opnemen naar en beheren met een goede bitcoin wallet. Alleen die bitcoin die een gebruiker actief wilt verhandelen, kan op de rekening van het platform blijven staan.

Bitcoin kopen in Nederland – wat zijn andere voordelen om bij een Nederlands bedrijf een rekening te openen?

Nederlandse cryptobedrijven en handelsbeurzen moeten zich registeren bij De Nederlandsche Bank (DNB). DNB als de toezichthouder moet deze registratie goedkeuren en legt als waakhond zware eisen op. Het is niet makkelijk om officieel en daarmee volledig legaal in Nederland te opereren. Wanneer bij een DNB geregistreerd platform in Nederland bitcoin koopt, weet je dat je volledig in overeenstemming met de wet- en regelgeving bitcoin aanschaft. Denk hier dan vooral aan de anti-witwasrichtlijnen en AMLD5-regels). Dit heeft boekhoudkundige en belastingtechnische voordelen waardoor je o.a. beter je bitcoinvermogen kunt verantwoorden en weer omzetten naar euro of een andere valuta. Nederlandse cryptobedrijven werken ook samen in een belangenvereniging: de Vereniging Bitcoinbedrijven Nederland (VMBL).

bitcoin kopen nederland ideal

Verder ondersteunen Nederlandse bitcoinbedrijven iDEAL. Hierdoor wordt er via de mobiel bankieren app of de internetbankieromgeving van je eigen bank betaald. Want iDEAL is namelijk een gratis directe online overboeking van jouw bankrekening naar de bankrekening van het bitcoinbedrijf. Met behulp van deze betaaloptie kun je (bijna) onmiddellijk bitcoin kopen wanneer de rekening is geverifieerd.

Banken kunnen in feite ook geen bezwaar aantekenen. Niettemin, vele Nederlandse banken kunnen nog moeilijk doen wanneer je geld stort naar een cryptoplatform. De nieuwe digitale banken waaronder Bunq, N26 en Revolut doen niet moeilijk wanneer je euro´s stort naar een Nederlands cryptoplatform of juist wanneer je deze weer opneemt.

Waar in Nederland, bij welke bedrijf, kan ik het beste bitcoin kopen?

In Nederland zijn er twee type bedrijven beschikbaar, de bitcoin of crypto broker en daarnaast de handelsbeurs, een bitcoin of crypto exchange. Een broker is makelaar en rekent een hogere commissie (meestal 1%) op de koop en verkoop van bitcoin. Een bitcoin handelsbeurs brengt kopers en verkopers direct bij elkaar via een orderboek en werkt als een eigen kleine Nederlandse bitcoin markt. Hier liggen de transactiekosten een stuk lager, maximaal 0.25 % op bijvoorbeeld de Bitvavo handelsbeurs.

Bitvavo is de belangrijkste handelsbeurs van Nederland met de grootste handelsvolumes waar actieve handelaren ook gebruik kunnen maken van een handelsbot-beheerplatform of een indexbeleggingsdienst. Er kan ook een zakelijke rekening worden aangevraagd.

Litebit beschikt ook over een handelsbeurs. Verder beschikt Bitonic (makelaar) ook over een pure bitcoin exchange, BL3P. Dit zijn twee kleinere beurzen die prima werken, echter minder liquide zijn. De handelsbeurs van Bitonic, BL3P, werkt uitstekend en is puur bedoelt om bitcoin voordelig te kopen en vervolgens op te nemen naar je eigen bitcoin wallet. Litebit werkt verder ook als een makelaar.

Met Bitonic en BTCdirect is Litebit een van de eerste makelaars in Nederland waar Nederlanders terecht kunnen voor het kopen van bitcoin in Nederland met iDEAL. Voor een complete lijst van makelaars die in Nederland opereren: selectie van bitcoin & crypto brokers.

Ten slotte, zijn er ook gesloten cryptoplatforms in Nederland waar je bitcoin kunt kopen met Ideal. Dit zijn de handelsapps van Blox en Finst. Op deze type platforms kun je alleen bitcoin kopen en verkopen voor euro´s en niet deze zelf deze opnemen en gebruiken.

Not your keys, not your coins. Over het algemeen raden we het gebruik van deze type diensten af aangezien het indruist tegen de bitcoin ethos. Voor meer informatie: waarom zou ik bitcoin kopen en kopen beleggers bitcoin?

Wat zijn verder de nadelen met het kopen van bitcoin in Nederland bij een Nederlands cryptobedrijf?

Door de huidige wet- en regelgeving ontkomt je er niet aan om je rekening te verifiëren en in feite je privacy prijs te geven. De KYC-procedure is strikt en je zult niet moeten opkijken als er gevraagd wordt naar een bewijs van inkomst, vermogen, een jaarrekening (voor een bedrijfsrekening) en andere financiële details.

De toezichthouder stelt zware eisen. Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland (VBNL) werkt samen met de o.a. Team High Tech Crime van de Politie, het OM, De Nederlandsche Bank en de Nederlandse Betaalvereniging. Nederlandse cryptobedrijven zullen verplicht worden om Wwft-beleid goed uit te voeren, gebruikers te verifiëren, risico’s te beoordelen en onderzoek uit te voeren naar ongebruikelijke, verdachte transacties. Verdachte transacties van gebruikers moeten gemeld worden bij de Nederlandse Financial Intelligence Unit (NFIU).

Dit is de prijs de Nederlandse cryptosector moet betalen om zich te ontwikkelen, maar ook om gewoon goed werk af te leveren. Het voorkomt o.a. dat slechte partijen, zoals FTX ons weer leert, voet aan de grond krijgen en gebruikers oplichten. Het handelen op een buitenlandse ongereguleerde exchange komt met vele grote risico´s. Het is uiteindelijk veel beter om dicht bij huis te blijven en uiteindelijk op een correcte manier bitcoin te kopen en op te slaan op de eigen wallet. Dan pas heb je echt op de juiste manier niet te confisqueren solide geld als onvervreemdbaar bezit in handen dat buiten het reguliere financiële systeem onafhankelijk opereert. Financiële vrijheid en zekerheid komt met een prijs. Een prijs die waard is om te betalen in het licht van de globale schuldenproblematiek en financiële repressie binnen een monetair systeem in verval. Bitcoin in eigen beheer dient hier als de ultieme kredietverzuimswap.

Voor meer informatie: waarom zou ik bitcoin kopen en kopen beleggers bitcoin?

Lees verder

Trump verkiest na een moordaanslag JD Vance tot Runnig Mate, betekenis voor Bitcoin?

De mislukte moordaanslag op Donald Trump heeft niet alleen een enorme impact voor het Amerikaans politieke en het geopolitieke klimaat, maar ook voor de toekomst van bitcoin als een mogelijke strategische activa voor de Verenigde Staten. De mislukte moordaanslag en de krachtige manier waarop Donald Trump hier mee omging, zal hem nu hoogst waarschijnlijk een […]

Jul 16, 2024
3,5 min

Is een Solana ETF op komst?

Is een Solana spot ETF in de maak? Met de aanvraag van 21Shares en VanEck lijkt een Solana spot ETF dichterbij te komen. Inderdaad, VanEck en 21Shares hebben een aanvraag ingediend voor een Solana spot ETF bij de Cboe exchange. De SEC kijkt er nog naar, maar een SOL spot ETF komt dichterbij. Laten we […]

Jul 9, 2024
3 min

Bit2me vs Bitvavo, welke exchange is beter?

Bit2me versus Bitvavo. Welke exchange is beter? Met deze Bitvavo vs bit2me exchange vergelijking zullen we kijken hoe deze twee grote Europese cryptocurrency beurzen zich tot elkaar verhouden. Beide exchanges draaien een hoog EURO handelsvolume en hebben een breed dienst- en productaanbod. In deze Bitvavo vs bit2me vergelijking zullen we kijken naar de producten en […]

Jul 9, 2024
4,5 min