Hedera Hashgraph

Hashgraph

Sep 23, 2020
Aanbieding: 

Hashgraph is een superieure consensus protocol met een unieke gedistribueerde data structuur. Het is mogelijk een veel beter alternatief voor de huidige blockchain technologie. Het project is nog onder ontwikkeling en er is nog geen publieke blockchain beschikbaar. Er is ook een interne cryptovaluta beschikbaar die belangrijk is voor het afwikkelen van de transacties, de HBAR. Het is interessant om de ontwikkeling van deze technologie te volgen.

Wat is het belang van de Hashgraph?

hashgraph distributed ledger technologyHet gaat om een nieuwe cryptografische technologie voor het verwezenlijken van gedistribueerde netwerken voor betalingen, cryptovaluta en slimme contracten. Dit wordt gedaan door de implementatie van twee verschillende algoritmes, het nieuwe Gossip over Gossip Protocol in combinatie met een klassiek Voting protocol. Het is een bijzonder alternatief voor het aan elkaar vastketenen van transactieblokken aan een blockchain. Het is een nieuwe superieure technologie voor het verwezenlijken van een gedistribueerde database systeem of grootboek. In het Engels wordt dit ook wel Distributed Ledger Technology genoemd.  De Hashgraph DLT-technologie kan in de nabije toekomst de huidige blokketen DLT-technologie vervangen. Niettemin, de uitvinder van deze technologie, Leemon Baird ziet dit niet zo snel gebeuren vanwege de netwerkeffecten van vooral het Bitcoin netwerk. De Hashgraph TLD-technologie zal waarschijnlijk eerst complementair werken en vooral voor IoT-toepassingen worden gebruikt. Het zal waarschijnlijk eerder Ethereum en andere smart contract platformen vervangen voordat het de Bitcoin als digital gold zou kunnen vervangen. Dit alles is nog zeer speculatief. Hoewel de Hashgraph als technologie al werkt, is het nog steeds onder ontwikkeling en zal het nog jaren duren voordat het daadwerkelijk de wereldeconomie op een fundament van deze TLD-technologie kan zetten. Inderdaad, dit zijn de ambities. De blockchain technologie van de Bitcoin is niet in staat om de hele wereld economie te bedienen, de vraag is of dit wel gaat met het Lightning netwerk. De Hashgraph zou in dit geval concurreren met het Ligthning netwerk van Bitcoin. Hieronder in de video kunnen we de uitvinder, Leemon Baird, van het Hashgrap protcol zelf aan het woord zien in een interview met Demitri Kofinas:

Achtergrond informatie over de Hashgraph TLD-technologie.

De technologische doorbraak van Bitcoin is gebaseerd op de implementatie van het Proof-of-Work algoritme en het Nakamoto Consensus Protocol. Hierdoor ontstaat er een onkraakbaar gedistribueerd netwerk waarbij iedereen tot een consensus kan komen over ware staat van de blockchain. Toch, wat de meeste mensen niet beseffen is dat het Byzantijnse Generalen  probleem niet echt geheel is opgelost. Het  komt vaker voor dat er twee verschillende blokken gelijktijdig worden gedolven waardoor er een tijdelijke vork of splitsing ontstaat waarbij door het netwerk automatisch bepaald zal worden welke blokketen de juiste is. Er wordt dan o.a. gekeken naar de langste keten met de meeste rekenkracht. Dit risico is ook een van de redenen waarom de blokken vrij langzaam op elkaar volgen en vrij lange bevestigingstijden hebben. Hierdoor is de Bitcoin blokketen inderdaad zeer veilig en betrouwbaar, maar wel langzamer en ook nog eens duur om te onderhouden. Het vereist een enorme infrastructuur en elektriciteit om het Bitcoin netwerk in stand te houden voor meer en meer gebruikers.

De hashgraph consensus algoritme is radicaal verschillend, het vormt geen transactieblokken in een blokketen. Hashgraph gaat over het scheppen van een gedistribueerd grootboek, maar niet in de zin van een keten van transactieblokken. Je zou kunnen stellen dat het alleen een blockchain is in die zin dat de transactieketen constant aan het vorken is.

Een transactie is een informatiepakketje dat een event of gebeurtenis wordt genoemd. Het is een brede definitie aangezien een transactie niet alleen maar over een HBAR betaling hoeft te gaan. Een cryptovaluta is in feite alleen maar 1 applicatie en toepassingsgebied van de gedistribueerde grootboek technologie. Een gebeurtenis binnen het netwerk kan in feite alles representeren.  Alle gebeurtenissen worden aan het netwerk verder verteld met behulp van een roddel (gossip) protocol. Inderdaad, iedere node roddelt alles wat het weet met een andere node. Op deze manier wordt alle informatie over alle gebeurtenissen effectief en super snel verspreidt.  In deze roddels zit natuurlijk wel zeer accurate gegevens zoals de exacte tijdstippen en bronnen. Het is roddelen over de roddels waardoor iedereen uiteindelijk alles precies over iedereen weet! Vervolgens wordt er een voting protocol aan toe gevoegd.

Een Voting protocol is in feite een klassieke en super veilige cryptografische algoritme met een ontwikkelingsgeschiedenis van zo’n 30 jaar. Voorheen was het te traag om toe te passen, maar in combinatie met het nieuwe gossip protocol werkt het uitstekend wanneer er niet concreet hoeft te worden gestemd door elke gebruiker van het netwerk. Het protocol rekent automatisch uit hoe elke node (gebruiker) binnen het netwerk zal stemmen over de accurate status van het grootboek, de hashgraph. Er wordt uiteindelijk consensus bereikt op basis van ieders stem, zonder dat het nodig is dat er daadwerkelijk door een node gestemd hoeft te worden. Het wordt vanzelf uitgerekend hoe iedereen stemt op basis van alle roddels en de roddels over de roddels over elke gebeurtenis binnen het hashgraph netwerk. Met de huidige kracht van onze chip technologie gaat dit roddelen over roddelen en virtueel stemmen bliksemsnel. Hieronder in de video kun je een videopresentatie zien over de werking van deze nieuwe TLD-technologie:

Conclusie:

Hashgraph is een zeer interessant DLT-technologisch project om te volgen. De huidige technologie wordt beheerd en ook gepatenteerd door het bedrijf Swirlds.  Vragen omtrent centralisatie en privacy kwesties blijven nog open en zullen tzt worden aangepakt. Er wordt niet gevraagd om financiering en er is geen ICO. Er wordt gewoon in alle rust gewerkt door dit bedrijf aan deze nieuwe DLT-technologie.

Het is op dit moment nog koffiedik kijken of daadwerkelijk Hashgraph de potentie heeft om de bestaande blokketenprojecten op termijn te vervangen. Het is een interessant perspectief. Zolang de technologie is gepatenteerd door het bedrijf en niet open-source wordt ontwikkeld, zal dit niet gebeuren. Theoretisch gezien en wiskundig bekeken kan alles kloppen, maar de praktijk is altijd weerbarstig. Hoewel Bitcoin theoretisch gezien eigenlijk niet mogelijk kan zijn, werkt het wel en wordt het elk jaar sterker met meer en meer netwerk effecten. Leeman Baird onderkent dit ook en beseft dat Hashgraph op dat gebied niet zal kan concurreren en vandaar dat hij ook stelt dat Hashgraph niet de ambitie heeft om bestaande blokketen projecten te vervangen… toch mocht hij slagen dan zal Hashgraph marktaandeel van vooral andere blockchain projecten kunnen afsnoepen.

Voor meer informatie:

Lees verder

Nexo Review, wat zijn de voor- en nadelen van Nexo? Is het een veilige exchange?

De nieuwe Nexo Review van 2024 van de redactie van bestebank.org. Samenvatting: de Nexo exchange is van oudsher bekend van voornamelijk de bitcoin en crypto lending mogelijkheden die het platform biedt. Nexo biedt een goede en overzichtelijke exchange met een hoog handelsvolume en een diepe liquiditeit. De exchange draait alweer mee sinds 2018. Daarnaast biedt […]

Apr 19, 2024
9 min

Het Bitcoin Runes protocol wordt gelanceerd tijdens de halving, wat is Bitcoin Runes?

Bitcoin Runes komt er aan? Ja, over iets meer dan 2 dagen is het zo ver: een nieuwe Bitcoin halving, hier tel je mee af met de Bitcoin halving countdown clock : ). Tijdens de Bitcoin halving worden de block rewards gehalveerd (halving) en wordt het principe van Bitcoin deflatie verder uitgevoerd. Niet alleen zal […]

Apr 17, 2024
3,5 min

“Climate: The Movie” – CO2 veroorzaakte klimaatverandering heeft geen wetenschappelijke basis

“Climate: The Movie” is een nieuwe spraakmakende documentaire van de Britse filmmaker Martin Durkin. De film betoogt dat de bewering van een door CO2 veroorzaakte klimaatverandering een angstverhaal is zonder wetenschappelijke basis. De film, getiteld “Climate: The Movie”, stelt dat de wetenschap en officiële metingen de beweringen over toenemende extreme weersomstandigheden niet ondersteunen. De documentaire […]

Apr 16, 2024
4 min