Helium

Helium – een bijzonder decentraal IoT-netwerk

Sep 28, 2021
Aanbieding: 

Helium is een decentraal communicatienetwerk voor het internet der dingen (IoT). De ambitie is de verwezenlijking van een globale draadloze economie waarbij alle toestellen en apparaten met elkaar verbonden zijn. Er wordt al jaren aan de ontwikkeling van dit netwerk gewerkt waarbij mobiele apparaten met elkaar verbonden kunnen worden voor het uitwisselen van data. Helium wil afstappen van een model waarbij dure en grote internet service providers en telecommunicatieconglomeraten een netwerk domineren. Bovendien is het gebruik van deze diensten niet goedkoop. Helium zet het traditionele telecom-model als basis voor een draadloze infrastructuur op zijn kop.

Helium voorziet in de technologie waarbij een daadwerkelijk goedkoop decentraal IoT netwerk mogelijk wordt gemaakt, waaraan iedereen aan kan meebouwen en aan kan deelnemen. Deze ambitie klinkt wellicht utopisch, maar sinds het mainnet in 2019 live is gegaan, is er globaal een flink netwerk opgezet met meer dan 190.000 nodes! Hier kunnen echt spreken over een project met een werkende technologie en sterk netwerk effect. Hieronder krijg je een leuke introductie tot Helium:

Weet je trouwens dat je HNT tokens goedkoop kunt kopen met iDeal bij Bitvavo in Nederland? Voor meer informatie: Bitvavo Review.

Hoe is deze snelle groei mogelijk?

De snelle groei heeft te maken met een aantal factoren:

In de eerste plaats, Helium heeft een sterk team van oprichters en partners die al een imposante carrière achter de rug hebben. Shawn Fannig is beroemd geworden met de oprichting van Napster. Napster behoort tot een klassiek P2P-netwerk voor de (illegale) uitwisseling van muziek. Amir Haleem is een bekende spelontwikkelaar. Sean Carey heeft al een advertentie-optimalisatie bedrijf ontwikkeld en verkocht aan PayPal. Etc.

In de tweede plaats, het is dan ook niet vreemd dat Helium veel durfkapitaal heeft kunnen aantrekken van enkele van de meest prominente Venture Funds ter wereld, waaronder GV (voorheen Google Ventures), Khosla Ventures, FirstMark Capital, HSB/MunichRe Ventures en meer. Hierdoor kon er in 2013 zonder problemen aan de benodigde technologie worden gewerkt om een netwerk exponentieel te kunnen laten groeien.

In de derde plaats, het is gemakkelijk en potentieel lucratief voor bedrijven, maar ook andere organisaties zoals lokale overheden die belang hebben bij de ontwikkeling van een goedkoop, decentraal en veilig IoT-netwerk om toegangspunten (nodes) op te zetten voor relatief lage kosten.

Vele steden profileren zich als smart cities en Helium biedt de technologie aan om dit profiel daadwerkelijk te voldoen. Echter, het zijn vooral logistieke bedrijven en slimme steden waar innovatieve tech en blockchain tech bedrijven zitten, waar het Helium het snelste groeit. Op de wereldkaart (Helium Explorer) valt meteen op dat het netwerk vooral in logistieke centra en havens wordt uitgebouwd. De grootste concentratie van toegangspunten kunnen gevonden worden in Los Angeles, New York, London, Toronto, Berlijn; maar ook Amsterdam, Den Haag en Rotterdam staan hoog op de lijst.

De Helium blockchain technologie

Het succes van Helium is gebaseerd op het combineren van een nieuw netwerk consensus algoritmes (Pos & PoW mix) en de bestaande LoRaWan-radiotechnologie. Deze unieke technologiemix wordt LongFi genoemd.

LoRaWAN (Long Range Wide Area Network) is een specificatie voor een telecommunicatienetwerk geschikt voor langeafstandscommunicatie met weinig vermogen. Deze technologie is gepatenteerd en oorspronkelijk ontwikkeld door Cycleo in Grenoble in Frankrijk, later opgekocht door Semtech die een oprichter is van de LoRA Alliance. Het Helium protocol maakt dus gebruik van deze bestaande technologie.

De Helium blockchain technologie maakt verder ook gebruik een nieuw proof-of-work algoritme, Proof of Coverage, dat Helium Hotspot miners beloningen uitbetaald in HNT, de cryptomunt van de Helium blockchain. Het beloningsmechanisme stimuleert de snelle uitrol van een decentraal, draadloos en publiek toegankelijk netwerk voor het internet der dingen.

De Helium Hotspots bieden kilometers aan draadloze netwerkdekking. Bestaande oplossingen, sensoren, apparaten en gateways kunnen eenvoudig worden geconfigureerd voor LongFi en ontwikkelaars kunnen gemakkelijk bouwen op deze technologie om het grootste decentrale LoRaWAN-netwerk ter wereld te verwezenlijken. Iedereen kan zelf een Helium Hotspot met deze ingebouwde technologie kopen, opzetten en verbinden met het netwerk. Hotspots worden door verschillende leveranciers gebouwd en geleverd. Maar iedereen kan er ook zelf een bouwen.

Een Helium hotspot kopen kost ongeveer 600 dollar. Echter, deze investeringskosten kunnen weer worden terugverdiend wanneer de hotspot veel wordt gebruikt. Daarna levert het gewoon een passief inkomen op. Ook particulieren kunnen makkelijk zo´n Helium hotspot kopen en thuis opzetten om zodoende passief cryptogeld te verdienen, in dit geval HNT-tokens.

Een andere manier om HNT-tokens te verdienen is door het valideren van het netwerk. Het uitvoeren van een validatie vereist een stake (inzet) van 10.000 HNT en actieve software voor Validator-knooppunten in een geschikte omgeving. In ruil voor deze stake dragen gebruikers bij aan netwerkschaalbaarheid en verdienen ze HNT-beloningen. Trouwens, de totale voorraad HNT-tokens zijn beperkt en kunnen niet van tevoren worden gemined. Er is een maximum van 223 miljoen HNT.

Waar kan ik HNT-tokens kopen?

Steeds meer exchanges bieden HNT aan. In Nederland kun je het beste goedkoop HNT kopen op de Bitvavo beurs. Voor meer informatie:

Wat is de huidige HNT koers?

Interessante gesprekken met Amir Haleem over Helium

Goed gesprek tussen Anthony Pompliano en Amir Haleem:

Amir Haleem in gesprek met de CEO van Messari

  • HNT tokens van Helium kun je goedkoop kopen met iDeal bij Bitvavo in Nederland? Voor meer informatie: Bitvavo Review.

Lees verder

Opt Out of the Fiat & Crypto Ponzi´s with Bitcoin

Alle financiële markten kraken in hun voegen. De cryptomarkt, vooral gebaseerd op Ethereum, Ethereum blockchain alternatieven met allerlei DeFi-protocollen en hedgfondsen (3AC, Celsius, etc.) kampen met liquiditeits- en insolvabiliteitsproblemen. Het zijn o.a. naweeën van de recente Terra Luna stablecoin implosie, maar ook de indirecte gevolgen van het QT-beleid van de Federal Reserve (Fed). De Fed […]

Jun 29, 2022
4,5 min

De Terra LUNA UST Fiasco en 2.0 Classic herstart

In dit artikel staan we stil bij de ineenstorting van het Terra LUNA ecosysteem en implosie van de UST stablecoin die begin mei 2022 plaatsvond. Het kan als een ENRON-schandaal van de cryptowereld worden beschouwd. In totaal werd 60 miljard in vermogen weggevaagd. De Redactie van Beste Bank waarschuwt haar lezers constant over de gevaren […]

Jun 3, 2022
7,5 min

De London Gold Fix, Rothschild, macht en Bitcoin

Wat is de London Gold Fix? Waarom verdient het onze aandacht en verdere uitleg? In de speurtocht naar een politieke neutrale reservemunt of activa voor het kunnen afwikkelen van internationale betalingen wordt er vaak gewezen naar goud. Onze monetaire geschiedenis leert ons echter dat goud en het delven van goud een belangrijke rol speelt in […]

Jun 27, 2022
4 min