Institutionele bitcoin & crypto adoptie neemt in 2024 verder toe

May 16, 2024
Aanbieding: 

Institutionele crypto adoptie neemt verder toe. De interesse van instituties om crypto te omarmen lijkt niet te stoppen met de komst van Mastercard en JPMorgan. Verschillende systeembanken, waaronder ook JPMorgan, Wells Fargo en UBS hebben de bitcoin ETF´s al op de balans gezet. Andere opvallende partijen zijn: Millennium Management, Morgan Stanley en het pensioenfonds van Winconsin. Hier bespreken we JPMorgan, Wells Fargo, Bank of Montreal, UBS, Envestnet en Wolverine asset management in meer detail.

JPMorgan en Mastercard zetten weer stappen vooruit

Mastercard, JPMorgan en Visa tillen institutionele crypto adoptie naar hoger niveau. Afgelopen week kwam er voor ons crypto liefhebbers wel weer heel interessant nieuws naar buiten: Mastercard, Visa, JPMorgan, Citi, Wells Fargo en meer Amerikaanse banken zouden de zogenaamde ‘shared ledger technology’ aan het testen zijn, hiermee neemt de institutionele crypto adoptie een grote stap voorwaarts.

In het kort; de shared ledger technology is een technologie die al bestond voor Bitcoin en Blockchain. De technologie, ookwel bekend als “Distributed Ledger Technology”, zorgt ervoor dat data (uit welke industrie dan ook) wordt bijgehouden, gemonitord en wordt gecontroleerd middels een gedeelde en volledig transparante database. Deze database is decentraal doordat het middels een netwerk van computers beschikbaar is, en dus niet wordt aangeboden vanuit een centrale database.

Amerikaanse instituties testen de shared ledger technologie als een proof of concept

Zoals gezegd hebben deze week grote Amerikaanse banken, institutionele investeerders en fintechs (betaalverwerkers) aangegeven de shared ledger technologie te willen gaan gebruiken, dit doen ze middels een Proof of Concept (PoC). Dit PoC zal zich richten op de toepasbaarheid van de shared ledger technologie in het afwikkelen van transacties van tokenized bankkapitaal, kapitaal van de centrale bank, US treasuries en andere tokenized ‘assets’. Dit concept staat beter bekend onder de naam “Regulated Settlement Network” (RSN). Hiermee wordt getest of er middels de shared ledger technologie een efficiënter netwerk te creëren is voor het verrichten van transacties en wordt er in principe dírect gekeken naar de (eventuele) vervanging van het huidige systeem..interessant op z’n ‘s zachts gezegd.

Het RSN PoC wil daarnaast een netwerk bieden dat 24/7 multi-asset transacties kan faciliteren en dit allemaal registreert op de shared ledger. Het RSN PoC is een vervolg op een al eerder uitgevoerde PoC en focust zich verder op de tokenization van traditionele activa, waar BlackRock ook al heel actief mee is. Een interessant feitje van dit PoC is dat alle transacties in US dollars zullen zijn, kort nadat Elon Musk had gepost op X dat de dollar niks meer waard zal zijn als Amerika op de huidige manier doorgaat met het geld-printbeleid.

De haat- liefde verhouding van JPMorgan met Bitcoin, JPMorgan & Bitcoin ETF´s

Ook schreven we al over de houding van Jamie Dimon, de CEO van JP Morgan Chase, ten opzichte van Bitcoin. Dimon lijkt iedere kans aan te nemen om Bitcoin af te kraken, zoals hij ook eerder dit jaar deed in een CNBC interview in Davos op het World Economic Forum. Echter, zoals velen al wisten (of in ieder geval een vermoeden van hadden), schijnt Jamie Dimon en zijn JP Morgan Chase toch meer fan te zijn van Bitcoin dan Dimon laat zien op tv. Deze week kwam er namelijk nieuws naar buiten dat ‘s werelds grootste investeringsbank (JPMorgan) Bitcoin spot ETF’s op de balans heeft staan, zo blijkt uit gegevens van de Securities and Exchange Commission (SEC). Wellicht waren zijn eerdere uitspraken een strategie om de prijs van Bitcoin te drukken om het vervolgens met een ‘korting’ in te kunnen kopen? Een bekend gezegde luidt dan ook: “don’t listen to what they say, look at what they do”..

JPMorgan houdt meerdere Bitcoin spot ETF’s aan, waaronder de iShares van BlackRock. Het geïnvesteerde bedrag van ‘s werelds grootste investeerder in de spot ETF valt wel een beetje tegen: ± $760.000. Het ziet ernaar uit dat de investeerder voorzichtig z’n tenen dipt in Bitcoin.

Wells Fargo, Bank of Montreal & UBS hebben bitcoin op de balans

Kort na de aankondiging van JPMorgan kwam ook de Amerikaanse bank Wells Fargo met nieuws naar buiten dat ook zij Bitcoin spot ETF’s op de balans hebben staan. Wells Fargo houdt de ETF’s aan van crypto asset manager Grayscale. JPMorgan en Wells Fargo zijn niet de enige banken. Bank of Montreal en ook UBS hebben bitcoin ETF´s op de balans gezet gedurende het eerste kwartaal van 2024. Het gaat om zo´n 3600 IBIT aandelen van het BlackRock bitcoin ETF fonds.

Envestnet & Wolverine Asset Management firms hebben bitcoin op de balans

Verder hebben ook de volgende vermogensbeheerders bitcoin ETF´s gedurende het eerste kwartaal van 2024 op de balans gezet: Wolverine & Envestnet.

Het feit dat UBS, dat het noodlijdende Credit Suisse moest overnemen, al bitcoin ETF´s heeft ingekocht, is verder een duidelijk teken aan de wand. Blackrock is een grootaandeelhouder van UBS, de grootste bank van Zwitserland.

Follow the signal, not the noise. Buy bitcoin!

Lees verder

Coinbase vs Kraken, welke crypto exchange is beter? Zijn ze ook een betere optie voor Bitvavo?

Coinbase versus Kraken. Welke exchange is beter en hoe verhouden deze exchanges zich ten aanzien van Bitvavo? Inderdaad, in deze vergelijking kijken we naar de overeenkomsten, verschillen en de voor- en nadelen van de Coinbase en Kraken crypto exchange. We kijken ook of ze een betere optie zijn voor Bitvavo. Beide van origine Amerikaanse exchanges […]

Jun 18, 2024
8 min

Grootste bank van Latijns-Amerika, Itau Unibanco, biedt bitcoin handelsdienst aan voor al haar klanten

Itau Unibanco, de grootste bank in Brazilië en heel Latijns-Amerika, heeft de beschikbaarheid van cryptohandelsdiensten voor al zijn gebruikers aangekondigd. Via Ion, het interne investeringsplatform van de bank, kunnen klanten nu bitcoin (BTC) en ether (ETH) kopen, een functie die voorheen alleen beschikbaar was voor geselecteerde gebruikers. Bitcoin adoptie is niet te stoppen Banken realiseren […]

Jun 12, 2024
1,5 min

MiCAR maakt toekomst van USDT in EU problematisch, goed USDT alternatief?

MiCAR wetgeving maakt voortbestaan van stablecoin USDT in EU problematisch. Is er een goed alternatief voor USDT? Hoe zo? Per 30 juni wordt de MiCAR wet verder uitgerold in de EU, hierdoor wordt de toekomst voor de grootste stablecoin USDT onzeker. Vandaar dat het al verstandig is om te kijken naar welke alternatieven er al […]

Jun 12, 2024
3 min