Morgan Stanley problemen

Pensioenfonds Winconsin & Millennium Manament & Morgan Stanley beschikken al over een flinke bitcoin ETF allocatie, CME wil bitcoin aanbieden

May 16, 2024
Aanbieding: 

De Amerikaanse instituties zijn in het eerste kwartaal van 2024 flink bezig geweest met het kopen van bitcoin ETF´s . Dankzij de 13F-rapporten die grote instituties elk kwartaal bij de Amerikaanse toezichthouder, de Securities and Exchange Commission (SEC), moeten indienen. Deze 13F-rapporten hebben aangetoond dat er veel institutionele interesse is voor de bitcoin ETF´s. Nieuwste grote onthullingen zijn o.a. de beleggingsmaatschappij Millennium, het pensioenfonds van Winconsin, en de systeembank Morgan Stanley. Deze instituties hebben al flink bitcoin ingekocht via de ETF´s. Hieronder is een lijst van institutionele beleggingsmaatschappijen die al hebben ingekocht na de lancering van de bitcoin ETF:

Deze cijfers van het eerste kwartaal zijn indrukwekkend. De lancering van de bitcoin ETF´s is een historisch succes. De CME is dit niet ontgaan en gaat nu ook bitcoin spot trading op de kaart zetten. CME wordt al gebruikt voor de bitcoin futures handel door institutionele partijen in de Verenigde Staten. Laten we eens deze nieuwtjes nader bekijken.

Pensioenfonds van Winconsin heeft spot-Bitcoin ETF’s  op de balans.

Het pensioenfonds van de staat van Winconsin in de Verenigde Staten heeft in het eerste kwartaal van 2024 belegd in bitcoin ETF´s. Op 14 mei 2024 heeft de State of Wisconsin Investment Board (SWIB) zijn investeringen in Bitcoin Exchange-Traded Funds (ETF’s) bekendgemaakt via een recente 13F-aanvraag bij de Securities and Exchange Commission (SEC). In totaal bezit SWIB al voor meer dan 162 miljoen in verschillende bitcoin ETF´s waaronder bijna $100 miljoen aan BlackRock’s spot Bitcoin ETF (IBIT). Volgens Bloomberg Senior ETF-analist Eric Balchunas is het zeer goed nieuws. Normaal komen deze type van instituties later in de markt wanneer de liquiditeit verder is toegenomen.

Het is een belangrijke onthulling. Het is de eerste staatspensioenfonds dat in bitcoin belegt. Het markeert verder dat bitcoin door meer instituties zal worden toegevoegd in beleggingsportefeuilles. In het eerste kwartaal van 2024 hebben o.a. ook verschillende systeembanken bitcoin etf´s op de balans gezet, waaronder JPMorgan en ook UBS. De institutionele adoptie van bitcoin in de VS in 2024 staat op de kaart. Echter, de snelle en behoorlijke blootstelling van Morgan Stanley viel wel erg op!

Morgan Stanley heeft al voor 270 miljoen dollar bitcoin op de balans

Multinationale investeringsbank en financiële dienstverlener Morgan Stanley heeft op 31 maart in een driemaandelijkse 13F-aanvraag bij de Securities and Exchange Commission de Amerikaanse spot bitcoin exchange-traded fund-holdings ter waarde van meer dan $270 miljoen bekendgemaakt.

Morgan Stanley maakte bekend dat ze voor $269,9 miljoen aan Grayscale’s geconverteerde spot bitcoin ETF in zijn bezit had – waardoor het volgens Fintel-gegevens de derde grootste houder van GBTC-aandelen is. De bank onthulde ook een kleinere toewijzing van $2,3 miljoen aan de spot bitcoin ETF van Ark Invest, waardoor deze volgens Fintel tot de top 20 ARKB-houders behoort. Is Morgan Stanley begonnen met het opbouwen van een eigen positie als een hedge tegen haar eigen financiële problemen? Hoe het ook zij, nu dat Morgan Stanley zelf heeft ingekocht, kan het overgaan om haar 15.000 brokers toestemming te geven om de bitcoin ETF´s te verhandelen voor haar klanten.

Millennium Management LLC kocht voor 2 miljard dollar bitcoin ETF´s

Millennium Management is een succesvol beleggingsbeheerbedrijf met een aanbod van multistrategische hedgefondsen. In 2023 was het een van ’s werelds grootste bedrijven voor alternatief vermogensbeheer met in januari 2024 meer dan $ 61,1 miljard aan activa onder beheer. Het bedrijf is actief in Amerika, Europa en Azië. Vanaf 2022 had Millennium de vierde hoogste nettowinst geboekt van alle hedgefondsen sinds de oprichting in 1989.

Het SEC 13F-HR-rapport van Millennium toonde aan dat het bedrijf voor bijna $2 miljard aan spot Bitcoin ETF’s op de balans heeft staan. Het bedrijf meldde dat het in totaal $ 1.942.591.163 bezat:

  • $844.181.820 van BlackRock’s iShares Bitcoin Trust
  • $45.001.320 aan ARK 21Shares Bitcoin ETF
  • $44.737.805 aan Bitwise Bitcoin ETF
  • $202.029.915 aan grijswaarden Bitcoin Trust
  • $806.640.303 van het Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund

De CME wil bitcoin spot trading aanbieden

Al deze cijfers zijn indrukwekkend. De CME ziet ook de tekens aan de wand. Volgens de Financial Times wil CME nu naast bitcoin futures trading ook bitcoin spot trading gaan aanbieden. CME is de belangrijkste derivatenbeurs in de wereld en maakt de handel mogelijk in termijn contracten zoals futures en opties op financiële producten, grondstoffen, goud, zilver, valuta’s, alternatieve beleggingen zoals het weer en onroerend goed. Het is nog niet duidelijk wanneer de CME bitcoin spot trading zal gaan aanbieden. CME heeft geen commentaar geleverd. Het zal echter een kwestie van tijd zijn. De Amerikaanse institutionele beleggers willen blootstelling krijgen tot bitcoin.

Beschik jij al over bitcoin?

Lees verder

Chainlink´s adoptie voor tokenization van real world assets RWA door DTCC & JPMorgan

Chainlink speelt in een steeds belangrijkere rol in de tokenization van real world assets. Vorige week heeft Chainlink deelgenomen aan een pilot met grote financiële spelers als JPMorgan, BNY Mellon & meer. De pilot focust op de tokenization van fondsen. Chainlink neemt deel aan tokenization pilot met financiële reuzen als de DTCC en JPMorgan Chainlink […]

May 26, 2024
3 min

Het 2024 cryptobeleid van de aankomende president van de USA? Trump is pro-bitcoin & crypto

De aankomende President van de USA en zijn Amerikaanse crypto beleid. Wat kunnen we verwachten? In november zijn de verkiezingen in de VS. De spannende race gaat tussen Trump en Biden. Het wordt het interessant hoe het Amerikaanse crypto beleid zal worden onder de winnaar van de verkiezingen. De ene ex-President Trump is pro-crypto. De […]

May 26, 2024
6 min

Amerikaanse Ethereum ETH ETF goedgekeurd door de SEC

De SEC geeft groen licht en keurt eerste Amerikaanse spot Ethereum (ETH) ETF goed! What a difference a day makes zullen we maar zeggen.. Een bizarre wending en totaal tegen alle verwachtingen in keurt de Securities and Exchange Commission, onder leiding van Gary Gensler, de allereerste Amerikaanse spot ETH ETF goed! Niet lang geleden zat […]

May 24, 2024
4 min