Jack Dorsey gaat 100% Bitcoin met Block en Spiral

Dec 1, 2023
Aanbieding: 

Ons eerste artikel over het vertrek van Jack Dorsey bij Twitter kreeg de titel: “Gaat Jack Dorsey na Twitter Bitcoin boosten”. Een dag later al kwam bevestiging voor onze voorzichtige hypothese dat de 45-jarige Jack Dorsey in een midlife crisis zit en dat hij de tweede helft van zijn leven zich wil richten op het scheppen van een betere wereld met Bitcoin. Hij startte voortvarend met het omdopen van betaalplatform Square in Block en Square Crypto in Spiral.

In navolging van Alphabet met zijn website abc.xyz, kozen de marketeers van Square ehhh Block en Spiral ook voor .xyz-extensies. De website block.xyz kan meteen ook je Spotify vervangen met een music player rechtsboven met een hele chille playlist met topartiesten. Dat is natuurlijk van tidal.com, de aangekochte muziekstreamingdienst voor hifi-freaks. TBD (to be decided) is het prille TBDex project voor een nieuwe decentrale cryptobeurs. Via “careers” verzuip je in een werkelijk oneindige lijst aan vacatures. Het zal niet verbazen als Dorsey nog voor herinvoering van de dienstplicht gaat pleiten zoveel mensen willen ze in dienst nemen.

Spiral, mede gekozen omdat Dorsey op Twitter altijd al fan was van het blauwe spiraal-emoticon, heeft als Twitter-adres @spiralbtc om nog eens extra te onderstrepen dat Jack Dorsey Bitcoin maximalist is. Onder Square heette het nog “Square crypto” maar nu zoek je in de communicatie zowat vergeefs naar die verzamelterm. Het is allemaal “Bitcoin” en “Lightning” wat de klok slaat en als je bij Spiral nieuwsgierig op “Whitepaper” klikt kom je gewoon bij Satoshi Nakamoto uit.

“Jack Dorsey could be the bank of crypto”

Mensen onderschatten blijkbaar wat een gefocust persoon als Dorsey voor Bitcoin kan gaan doen want de BTC-koers reageerde nauwelijks. In de video hierboven hoor je een commentator zeggen dat Jack Dorsey wel eens bezig zou kunnen zijn de “bank of crypto” te gaan vormen. Nee niet crypto maar Bitcoin! Want Dorsey doet ook DeFi op Bitcoin. Maar met deze vergelijking zien we nog niet scherp genoeg wat er gebeurt. Bank is te saai. Bank innoveert niet. Dorsey innoveert sneller dan zijn schaduw. Bitcoin innovation department is misschien een goede metafoor. In ons vorige artikel quoten we Thomas Lee, head of research at Fundstrat Global Advisors:

“Er is momenteel niet genoeg kapitaal gericht op crypto innovatie, dus wellicht hebben we mensen zoals Jack Dorsey nodig om meer focus te genereren”.

Hoe Dorsey dat precies gaat doen zullen we de komende weken en maanden gaan volgen. Als CEO van Twitter wilde hij enkele maanden vanuit zijn meditatie retreat in Ethiopië gaan werken. Twitter was daar blijkbaar al te corporate voor, maar Block en Spiral zijn super startup en super incubator: zeer hip & happening allemaal. Vermoedelijk heeft Dorsey hier echt een speeltuin gevonden waar hij aan een nalatenschap kan gaan werken zoals Elon Musk dat wil doen met SpaceX. En dat is sowieso al een enorme verademing als je het vergelijkt met de nalatenschap waar een Bill Gates aan werkt.

Spiral werkt concreet aan drie projecten. Een lightning development kit. Een Bitcoin development kit. Beide super technisch puur voor devs. Boeiend is de Bitcoin Design Community. Wat is dit nu weer? We lezen:

“We besloten een gedecentraliseerde bitcoin-design community te ondersteunen in plaats van fulltime designers in dienst te nemen. We gaan ons platform gebruiken om talent naar deze community te leiden, maar we gaan het niet runnen. Dat laten we over aan de deelnemende ontwerpers. We hopen op een community van freelance ontwerpers, ontwerpers die fulltime werken bij bitcoin-bedrijven en ontwerpers die nieuwsgierig zijn naar bitcoin, maar niet zeker weten waar ze hun vaardigheden kunnen toepassen.”

En er is meteen ook een grant program voor designers: “als jij weet hoe je bitcoin meer bruikbaarder, naadloos en toegankelijk kunt maken voor nieuwkomers, laat het ons dan weten.” En ook hier staat …. Bitcoin en niet crypto.

Natuurlijk is het grant program vooral ook bedoeld voor developers. Spreekt vanzelf. Die trein moet rijden en dan heb je engineers nodig. Maar een leuk kleurtje en ergonomische stoelen zijn ook niet gek.

Een grappige video over recente naamswijzigingen. De commentatoren zijn onder de indruk van Block en Spiral. “Way better than Meta”, zeggen ze smalend naar Zuckerberg. “Neem een square met een extra dimensie en je hebt een block”, klinkt het enthousiast. Ja en het is ook echt opvallend dat twaalf jaar na de uitvinding van de blockchain een merknaam als block nog vrij was. In de press kit konden we het bewegende block logo downloaden.

Afsluitend memoreren we nog eens: zo open als de Spiral Design Community is ook de Bitcoin community als geheel. Iedereen van student tot miljardair kan open en permissionless aan de slag. Dat is toch iets anders dan bijvoorbeeld bij Ethereum waar Vitalik Buterin een soort CEO rol vervult. Iedereen die Bitcoin na 12 jaar goed snapt, die weet dat Dorsey nog zo hoog van de toren kan blazen, maar dat hij nooit macht over Bitcoin zal krijgen. Bitcoin kun je fundamenteel alleen maar dienen en via Bitcoin kun je ook de mensheid enkel dienen, niet beheersen of overheersen. Dat heeft ook weer voordelen, want als je geen macht hebt kun je ook onbezorgd in Afrika gaan mediteren.

Gerelateerd bericht:

Lees verder

Is een Solana ETF op komst?

Is een Solana spot ETF in de maak? Met de aanvraag van 21Shares en VanEck lijkt een Solana spot ETF dichterbij te komen. Inderdaad, VanEck en 21Shares hebben een aanvraag ingediend voor een Solana spot ETF bij de Cboe exchange. De SEC kijkt er nog naar, maar een SOL spot ETF komt dichterbij. Laten we […]

Jul 9, 2024
3 min

Bit2me vs Bitvavo, welke exchange is beter?

Bit2me versus Bitvavo. Welke exchange is beter? Met deze Bitvavo vs bit2me exchange vergelijking zullen we kijken hoe deze twee grote Europese cryptocurrency beurzen zich tot elkaar verhouden. Beide exchanges draaien een hoog EURO handelsvolume en hebben een breed dienst- en productaanbod. In deze Bitvavo vs bit2me vergelijking zullen we kijken naar de producten en […]

Jul 9, 2024
4,5 min

Wat is de Base chain van Coinbase precies?

Wat is de Base chain van Coinbase? De Base chain van Coinbase is sinds de lancering ongekend populair, onder andere voor de lancering van memecoins. Maar wat is de Base chain precies? Laten we het eens nader bekijken. De Base chain van Coinbase is enorm populair, maar waarom? Vorig jaar is het testnet van de […]

Jul 3, 2024
3 min