bank

Selectie van bitcoin- en cryptobanken

May 10, 2022
Aanbieding: 

Zijn er al banken die bitcoin en cryptovaluta-rekeningen aanbieden?

De opkomst en verdere groei van cryptobanken of bitcoinbanken is onvermijdelijk. Meer en meer banken worden crypto en bitcoin vriendelijk en bieden op maat gemaakte diensten aan. Met een crypto- of bitcoinbank wordt hier bedoelt een financiële instelling met een bankvergunning die naast IBAN-bankrekening voor euro’s ook een BTC-bankrekening aan hun klanten aanbiedt. Het kan hier gaan om gevestigde banken met een lange geschiedenis of zogenaamde challenger of nieuwe fintech banken die de oude bancaire wereld willen vernieuwen met een nieuwe infrastructuur op basis van blockchain technologie en digitale activa.

Hoewel Bitcoin vaak als een vijand wordt afgespiegeld voor gevestigde banken, is Bitcoin juist een mogelijkheid tot innovatie. Het is namelijk zo dat mensen behoefte hebben aan bancaire diensten. Bancaire diensten zoals de veilige opslag voor fiat valuta’s zijn voor de meeste particulieren ook gewenst voor bitcoins. Een bank kan als een Bitcoin custodian fungeren en op basis van Bitcoin leningen verstrekken. Een bank kan verder een totaaloplossing bieden voor bitcoin en crypto gerelateerde diensten en betaaloplossingen voor niet alleen particulieren, maar ook winkeliers en bedrijven.

Welke banken bieden al crypto- en bitcoin-bankrekeningen aan?

We zullen hier een aantal belangrijke initiatieven bespreken waarbij financiële instellingen met een bankvergunning of gevestigde banken bitcoin-bankrekeningen aanbieden aan hun klanten.

Bitcoin banken in Engeland

Londen wil in de toekomst ook een belangrijke rol blijven spelen als een centrum op het gebied van financiële dienstverlening. Er zijn verschillende fintech initiatieven die crypto bancaire diensten ontwikkelen voor bedrijven en particulieren.

bitcoin bank

Een bekende speler is de concurrent van PayPal: Skrill. Alleen biedt Skrill geen echte wallet functionaliteit aan. De aangekochte bitcoins kunnen alleen verstuurd worden naar Skrill rekeninghouders en omgewisseld worden voor euro’s naar de Skrill Mastercard. Voor meer informatie: Skrill Review.

De meest bekende speler is Revolut. Deze jonge internetbank opereert vanuit een hoofdkantoor in Londen en beschikt over een bankvergunning van Estland. Voor meer informatie: Revolut Review.

wirex bitcoin bank

Zeker de eerder genoemde Revolut en Skrill hebben hier hun basis, maar ook Wirex, Cashaa en Ziglu hebben Londen als locatie gekozen. Ze bieden nieuwe crypto-bankapps aan vergelijkbaar die vergelijkbaar zijn met die van Revolut en de dienstverlening van TransferWise.

Standard Chartered Bank in Verenigd Koninkrijk

Hoewel Barclays, Monzo, HSBC en Starling in het Verenigd Koninkrijk stortingen van klanten op crypto exchanges blokkeren, komt daarentegen vandaag de Standard Chartered bank met het nieuwsbericht naar buiten dat ze een crypto exchange en brokerage platform gaan opzetten.

De bank zal verwezenlijken via een joint venture tussen SC Ventures, de innovatie dochteronderneming van de bank, en de BC Technology Group (0863.HK) die verantwoordelijk is voor de operatie van de Hong Kong OSL exchange.

De nieuwe crypto exchange van Standard Chartered zal de Europese markt bedienen en hoopt vooral de institutionele beleggers en handelaren te kunnen aantrekken. Het is nog niet duidelijk welke naam deze nieuwe exchange zal krijgen.

Deze zet staat in strek contrast met de belangrijkste concurrent van Standard Chartered, namelijk HSBC. HSBC is een zeer crypto onvriendelijke bank en heeft recentelijk nog aangegeven niet van plan te zijn om crypto gerelateerde diensten te gaan ontwikkelen.

We zien een duidelijke trend waarbij enerzijds banken zich aanpassen en anderzijds banken zich verzetten tegen de groeiende populariteit van bitcoin en andere crypto activa. Banken die bitcoin en crypto activa omarmen door het aanbieden van een bitcoin rekening of wisseldienst, zullen lucratiever worden en sterker staan in een mogelijke aankomende strijd tegen de opkomst van CBDC’s.

Bitcoin banken in Duitsland

Een belangrijke sleutelspeler in Duitsland is de SolarisBank. De SolarisBank biedt white label oplossingen aan voor reguliere banken om zodoende volledig in lijn met de Europese AMLD5-wetgeving cryptovaluta rekeningen te kunnen aanbieden.

De Duitse Sparkasse gaat bitcoin aanbieden

Volgens een nieuwsbericht in het zakenblad “Finanz Szene” zal er volgend jaar begin 2022 een crypto-pilotproject worden opgestart. De IT-dienstverlener S-Payment van het Duitse Sparkasse bankennetwerk werkt aan een crypto wallet dienstverlening.

Met deze dienst kunnen de respectieve 370 filialen direct Bitcoin en ook Ethereum via de girorekening aanbieden. De 50 miljoen klanten van Sparkasse kunnen zonder obstakels bij de Sparkasse bitcoin kopen. Dit zal de wind uit de zeilen nemen van partijen zoals Bison, PayPal en Bitpanda. Het geld kan gewoon binnen Sparkasse blijven en Sparkasse kan zelf geld verdienen met het omwisselen van euro´s voor bitcoin.

Echter, alles begint in het klein. De pilot zal starten met een aantal filialen en wacht nog op het formele groene licht. Deze zal in begin van 2022 naar alle waarschijnlijkheid worden gegeven. Wanneer de pilot succesvol verloopt, zal in de loop van 2023 het hele netwerk van 370 Sparkassen in Duitsland zelf kunnen bepalen of ze deze crypto exchange dienstverlening aan hun klanten willen aanbieden.

Hoe het ook gaat lopen, Sparkasse wil het geld van haar klanten behouden, aangezien het duidelijk is dat Bitcoin en crypto adoptie in Duitsland flink toeneemt. De negatieve rente op bankrekeningen en Duits staatspapier zal steeds meer spaargeld naar Bitcoin lokken. Zelfs de Sparkasse ziet in dat ze deze trend beter niet kunnen veronachtzamen om in de toekomst nog relevant te zijn.

Duitse Hauck Aufhäuser Bank start een cryptofonds!

Het fonds heeft officieel de HAIC Digital Asset Fund I (ISIN: DE000A2QKF2) en richt zich op rijke particuliere en institutionele beleggers die minimaal €200,000 moeten investeren. Volgens directielid Holger Sepp van de Hauck & Aufhäuser bank:

“We see that digital assets and cryptocurrencies are becoming increasingly attractive among institutional investors…. with the launch of our first crypto fund, we have created an innovative investment vehicle that gives our customers inexpensive and secure access to the new crypto asset class while meeting the established quality standards and high demands of Hauck & Aufhäuser.”

De Hauck & Aufhäuser is een middelgrote bank die in 1796 is opgericht. De bank heeft 722 medewerkers werkzaam in verschillende vestigingen in Duitsland en in het buitenland.

Bitcoin banken in Liechtenstein

bank frick

In Liechtenstein is er een gevestigde zakenbank van start gegaan. Bank Frick is begonnen met het aanbieden van bitcoin- en crypto-valutarekeningen aan hun klanten. Voor meer informatie: Bank Frick.

Bitcoin banken in Zwitserland

In Zwitserland zijn er ook verschillende initiatieven. De investeringsbank Vontobel heeft in samenwerking met Taurus haar klanten een bitcoin-bankrekening kunnen aanbieden. Verder werkt Swissquote een volwaardige cryptocurrency trading en banking platform. Voor meer informatie: Swissquote crypto bank. Verder is er ook de SEBA bank. Het is een concurrent van de Solarisbank en heeft haar crypto-bancaire dienstverlening al geleverd aan de private bank Julius Baer. Een andere belangrijke zakenbank die begonnen is met het aanbieden van Bitcoin rekeningen is de Incore Bank.

Sygnum Bank in Zwitserland werkt ook aan de winkel

De Zwitserse Sygnum Bank heeft een gereguleerde totaaloplossing voor het tokenizen van effecten. De oplossing word Desygnate genoemd. Desygnate verzorgt de securitisatie op blockchain-technologie en de uitgifte van activa tokens op de primaire markt. Deze tokens kunnen gereguleerd op het handelsplatform van de Sygnam Bank, SygnEx, worden verhandeld.

Sygnum

SygnEx is een secundaire markt en digital asset exchange die werkt op blockchain technologie voor activa en equity tokens. Deze nieuwe markt biedt beleggers unieke mogelijkheden met onder meer de onmiddellijke afwikkeling van transacties tussen de digitale Zwitserse Frank (DCHF) en tokens.

Sygnum is wereldwijd de eerste bank die een totaaloplossing voor institutionele security token offerings (STO) heeft ontwikkeld voor het snel verkrijgen van kapitaal en liquiditeit. Voor meer informatie: Sygnum Press Release.

Basler Kantonalbank (BKB) opent crypto bank!

De Zwitserse Basler Kantonalbank (KBK) heeft aangekondigd om volgend jaar via een dochterbank, Bank Cler, Bitcoin rekeningen, crypto trading en andere gerelateerde opslagdiensten te leveren aan haar klanten.

bank cler bitcoin bank

De Zwitserse Basler Kantonalbank (BKB) is een belangrijke bank in handen van de Zwitserse overheid met zo’n $30 miljard in activa onder beheer. Het is weer een belangrijke zet voor Zwitserland om het voortouw te nemen op het gebied van crypto adoptie door het bankwezen. Bitcoin kopen met behulp van Bank Cler zal in 2021 een koud kunstje worden voor haar klanten.

InCore bank in Zwitserland is een cryptobank

InCore bank is een belangrijke Zwitserse zakenbank toestemming heeft gekregen van de Zwitserse toezichthouder (FINMA) om Bitcoin en andere digitale activa diensten te leveren. InCore is een vooraanstaande bank binnen de Zwitserse bankensector en biedt bancaire diensten en infrastructuur voor institutionele beleggers, private banks en fondsen.

zwitserland

Incore maakt het nu mogelijk dat banken en institutionele beleggers niet zelf in de benodigde infrastructuur hoeven te investeren om onder andere gebruik te kunnen maken van een veilige bitcoin wallet. Incore kan helpen met het kopen, verkopen, opslaan en verzekeren van bitcoins. Incore heeft ook de bevoegdheid om andere digitale assets te beheren en te maken (tokenizen). Het lijkt erop dat InCore ook een rol wil gaan spelen in het uitvaardigen van crypto equity ofwel security tokens. Klanten van InCore kunnen nu makkelijk een brug slaan naar de nieuwe mogelijkheden van blockchain technologie, bitcoin en crypto finance.

Maerki Baumann & Co. AG is de eerste InCore klant

Incore bank bitcoin

De Zwitserse private bank Maerki Baumann & Co AG is de eerste klant van InCore’s nieuwe dienstverlening. In de woorden van Stephan Zwahlen, CEO of Maerki Baumann & Co AG:

«The services offered by InCore Bank fit very well with our crypto strategy, which aims to add digital assets to our private banking services. The successful cooperation with InCore Bank enables us to fully concentrate on our core competencies of investment advisory and asset management by outsourcing crypto trading and crypto custody services».

Het is duidelijk, het grootkapitaal en vermogensbeheerders willen kunnen investeren in bitcoin en andere digitale activa. Meer en meer voorname banken maken het nu mogelijk.

Verder zijn er ook internationaal opererende banken die een Zwitserse dochteronderneming hebben om beter internationaal te kunnen opereren voor onder meer multinationals en institutionele partijen. Een voorbeeld is de Gazprombank. Deze biedt nu via haar dochteronderneming in Zwitserland Bitcoin custody, trading en exchange diensten aan.

Bitcoin banken in Singapore

DSB Bank Singapore over Bitcoin

De Chief Investment Officer van belangrijkste bank in Singapore, DBS, ziet bitcoin als een mogelijke beter oppotmiddel dan de Amerikaanse dollar.

Deze constatering stond in een DBS nieuwsbrief met de titel “demystifying cryptocurrency” geschreven door Wey Fook. Volgens Wey hebben de centrale banken de brandstof geleverd voor de verdere groei en populariteit van crypto en bitcoin. Zo schreef hij:

“While technological adoption, an increasingly digitized economy, and institutional acceptance are all narratives that have fuelled the surge in Bitcoin, undergirding it all is the longstanding trend of monetary debasement that has plagued not just the US, but various other major economies around the world as well,”

De exponentiele koersopgang van bitcoin is alleen te vergelijken met de balansen van de grootste centrale banken die de digitale geldprinter op volle toeren laten lopen. Wey Fook noteert:

“Such trends would unequivocally drive demand for alternative currencies, even unorthodox digital forms that would potentially represent a store of value more faithfully than physical dollars would.”

Steeds meer legendarische beleggers waaronder Paul Tudor Jones en Stan Druckenmiller wijzen op de risico´s en hebben zelfs een bitcoin allocatie. Verder zijn steeds meer beursgenoteerde bedrijven begonnen met een bitcoin allocatie. Hier vallen onder meer Tesla, Microstrategy, Meitu, Square en MercadoLibre op.

De redenen waarom bitcoin beter is dan fiat-geld hebben te maken met het feit dat het bitcoin netwerk gedecentraliseerd is met een maximale hoeveelheid van 21 miljoen BTC. De regels van het netwerk en de monetaire politiek liggen vast en kunnen bijna niet worden veranderd; waardoor het betrouwbaar en veilig is om te gebruiken als een oppotmiddel. Verder lijkt het er sterk op dat bitcoin niet sterk gecorreleerd is aan andere traditionele activa. Dit betekent dat bitcoin kan worden gebruikt als een hedge en een activa voor portfoliodiversificatie.

Echter bitcoin is volatiel en er is onduidelijkheid over de regulering van deze nieuwe asset class. Verder mocht bitcoin verder ontwikkelen als een betrouwbaar oppotmiddel buiten de controle van de staat, dan …..

“it is unlikely that these same central authorities would stand idly by without defending monopolistic control over the various currencies that Bitcoin threatens to supplant.”

Niettemin, de brief concludeert dat ondanks de onzekere toekomst, bitcoin mogelijk een monetaire revolutie kan veroorzaken. Dit is “an opportunity (fiat) money cannot buy.”

Trouwens, DBS Bank beschikt al over een eigen digital asset exchange. Dit is de DBS Digital Exchange.

De LHV Bank in Estland wordt een cryptobank

Een van de belangrijkste banken van Estland, de LHV Bank, zal de volgende week haar klanten toegang geven tot de volatiele cryptomarkten. De LHV bank heeft een samenwerking met de Bitstamp opgezet waardoor haar klanten via de LHV mobile app toegang krijgen tot de volgende markten:

Bitcoin (BTC)
Ether (ETH)
Litecoin (LTC)
Uniswap (UNI)
Chainlink (LINK)
Stellar Lumens (XLM)
• Polygon (MATIC)
Aave (AAVE)

De aangekochte crypto assets worden netjes beheerd vanuit een overzichtelijk dashboard waar ook andere beleggingen getoond worden. LHV biedt haar klanten ook een belastingdeclaratie oplossing om alles netjes en makkelijk te kunnen opgeven bij de belastingdienst. LHV geeft aan sterk in deze nieuwe financiële sector en wil graag een leidende rol spelen. LHV is nu de eerste bank in de Baltische staten die haar klanten een crypto trading dienst aanbiedt. De bank heeft haar hoofdkantoor in Tallinn met meer dan 250.000 klanten en een jaarlijkse omzet van 40 miljoen euro.

Het is een eerste stap. LHV zal meer producten en diensten gaan leveren. LHV maakt gebruik van Bitstamp voor de afwikkeling van de handelstransacties en Bitgo voor de opslag van de crypto assets. Voor meer informatie: persbericht LHV.

Deze aankondiging past in de trend dat steeds meer banken naar een manier zoeken om toegang te krijgen tot de cryptomarkten om zodoende klanten te faciliteren en te behouden. Banken krijgen namelijk steeds meer concurrentie van neobanks. Onlangs kondigde de Franse neobank Lydia aan om onder meer crypto beleggingsdiensten aan te bieden aan haar klanten met behulp van een white label oplossing van Bitpanda. Voor meer informatie:

Bitcoin banken in de Verenigde Staten

Banken in de Verenigde Staten kunnen nu al met behulp van derde partij custodians, zoals NYDIG, bitcoin beleggingsdiensten aanbieden aan hun klanten. Echter, banken kunnen zelf geen bitcoin en andere digitale op de balans houden en direct aanbieden aan hun klanten. Hierin kan spoedig verandering komen.

FDIC is positief over het aanhouden van Bitcoin op de balans van een bank

Dit als we Jelena McWilliams mogen geloven. Zij is de voorzitter van de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC). Dit is een van de belangrijkste bancaire toezichthouder. Volgens haar is het tijd dat banken in staat mogen zijn om zelf bitcoin voor hun klanten te bewaren en aan te bieden. Ze deed deze uitspraak tijdens een recent interview met Reuters op de Money20/20-conferentie in Las Vegas. In haar eigen woorden:

“Mijn doelstelling is om een pad te bieden voor banken om als custodian van deze activa op te treden, crypto-activa en digitale activa als een vorm van onderpand te gebruiken.”

Dit betekent dat banken direct renterekeningen ofwel staking diensten kunnen opzetten voor onder meer Bitcoin. Verder zal er gekeken worden naar regels voor het direct houden van crypto activa op de balansen van banken.

De Amerikaanse toezichthouders zijn zeer positief over de adoptie van bitcoin als een nieuwe beleggingsklasse en valuta binnen het huidige Amerikaanse financiële systeem.

Texas & Wyoming lopen goed voorop

De toezichthouder in Texas, Texas Department of Banking, heeft officieel bevestigd dat banken, die wettelijk opereren in de staat van Texas, bitcoin opslagdiensten mogen gaan aanbieden voor hun klanten. Banken in Texas hebben nu groen licht om met het platform van FIS en NYDIG super gemakkelijk bitcoin-rekeningen aan te bieden aan hun klanten.

Deze nieuwe aankondiging komt als een opvolging van een nieuw aangenomen wet die cryptovaluta erkend en reguleert onder het handelsrecht van de staat. Texas volg het voorbeeld van vooral Wyoming die een cryptovriendelijk wetgeving heeft doorgevoerd en Kraken en Avanti een speciale banklicentie heeft verleend.

Dankzij de nieuwe cryptovriendelijke wetgeving in de staat van Wyoming in de Verenigde Staten, kunnen cryptobedrijven een speciale bankcharter aanvragen voor het verlenen van bancaire diensten aan klanten. De Kraken Exchange heeft met succes als eerste cryptobeurs in de Verengde Staten hier een banklicentie verkregen. Deze bank zal opereren onder de naam Kraken Financial. De tweede bank die een banklicentie heeft ontvangen van de staat van Wyoming is Avanti Financial.

Vervolgens is er de Anchorage Trust Company. Dit trustbedrijf heeft als eerste een nationale banklicentie ontvangen van de Amerikaanse OCC om als een nationale digitale asset bank te kunnen opereren: Anchorage National Union Bank.

Italiaanse Bitcoin banks:

In Italië is er de Banca Sella die Bitcoin rekeningen aanbiedt via de Hype app. De private bank Banca Generali zal in het midden van 2021 Bitcoin aanbieden aan haar vermogende klanten.

Banca Sella is de eerste Italiaanse bank die nu haar klanten in staat zal stellen om bitcoins te verhandelen met behulp van de Hype banking app en platform. Het innovatieve Hype platform en banking app zal de bitcoin handel eerst als een beta-lanceren voor haar premium klanten. Hype heeft zo’n 1,2 miljoen klanten in Italië. Ze kunnen nu in de Hype app een Bitcoin-portemonnee generen en bitcoin mee kopen, verkopen, verzenden en opslaan.

Hieronder kun je de commentaren bekijken van een tweetal Italiaanse Bitcoin Youtubers:

Het is een kwestie van tijd dat meer en meer banken bitcoin-rekeningen en-portemonees zullen gaan aanbieden aan hun klanten.

Bitcoin banken in Belarus

Belarusbank, de grootste bank van Belarus, heeft aangekondigd een cryptocurrency exchange dienstverlening te verlenen aan haar klanten. Klanten van de Belarusbank zullen spoedig in staat zijn om fiatgeld waaronder de Amerikaanse Dollar, de Russische Roebel en de Euro te verhandelen voor Bitcoin en andere crypto’s. De Belarusbank zal als de eerste cryptobank in Belarus gaan opereren.

belarusbank crypto bank

De Belarusbank werkt al een aantal jaar aan een digitale transformatie programma om in de 21e eeuw relevant te kunnen blijven. Dankzij de crypto-vriendelijke wetgeving is dit mogelijk geworden. De president van Belarus, Alexander Lukashenko, heeft het gebruik van cryptovaluta in 2017 gelegaliseerd. Hierdoor kon de bank zich richten op de implementatie van deze nieuwe monetaire technologie binnen haar eigen bedrijfsprocessen in samenwerking met het cryptobedrijf WhiteBird.

De nieuwe dienst zal aanvankelijk alleen voor de inwoners van Belarus en Rusland beschikbaar worden. Echter, de Belarusbank zal haar crypto-dienstverlening in de toekomst ook toegankelijk maken voor inwoners van Europa.

Nieuws over banken die bitcoin adopteren:

FiveStar Bank & Bitcoin

De Amerikaanse Five Star Bank heeft aangekondigd om vanaf het tweede kwartaal van dit jaar bitcoin aan te bieden. Klanten zullen vanaf de bank-app toegang krijgen tot bitcoin. Het kopen, vasthouden en verkopen van bitcoin wordt op deze manier super eenvoudig en veilig gemaakt. NYDIG verzorgt de technische ondersteuning en voor de opslag.

Five Star Bank werkt als een community bank meet 5 miljard dollar onder beheer. De bank beschikt over 45 locaties en 560 medewerkers die klanten niet alleen helpen met bancaire diensten en beleggingsadvies, maar ook verzekeringspolissen. De bank maakt deel uit van een groep van financiële ondernemingen waaronder SDN Insurance Agency LLC, Courier Capital LLC en HNP Capital LLC met als moederbedrijf het beursgenoteerde Financial Institutions, Inc. (NASDAQ:FISI).

Het is een nieuwe stap waarbij bitcoin wordt geadopteerd door steeds meer Amerikaanse banken. Voor meer informatie: persbericht.

Idaho Central Credit Union (ICCU) & Bitcoin

De grootste kredietvereniging van de Amerikaanse staat Idaho biedt nu bitcoin rekeningen aan hun leden. Idaho Central Credit Union (ICCU) beschikt over 41 kantoren beheert een vermogen van 5 miljard van zo´n 390.000 leden. Al deze leden kunnen nu ook vanuit de bankomgeving bitcoin kopen en verkopen.

De ICCU heeft dit vooral gekregen dankzij een samenwerking met Alkami Technology en NYDIG. ICCU heeft er in eerste instantie voor gekozen om een custodial of gesloten bitcoin rekening aan te bieden. Dit betekent dat de gebruiker geen bitcoin kan storten of opnemen. Er is geen bitcoin wallet ingebouwd. Dit is vergelijkbaar met de Nederlandse crypto brokerplatforms van BTC Direct en Blox waar gebruikers alleen met euro´s bitcoin kunnen kopen en weer verkopen. Dit is een makkelijke manier om te voldoen aan de regelgeving en witwasrisico´s tot een absoluut minimum te beperken. Voor meer informatie: persbericht.

Manasquan Bank & Bitcoin

Op nieuw heeft een gemeenschapsbank ervoor gekozen om haar klanten toegang tot bitcoin en andere digitale activa te geven. Het gaat om de Manasquan Bank die haar basis heeft in de staat van New Jersey met het hoofdkantoor in de stad Wall Township. Deze Amerikaanse bank beheerd in totaal een aardig vermogen van 2.7 miljard dollar voor haar klanten.

In de tweede kwartaal van 2022 zullen de klanten van de Manasquan Bank vanuit de bank-app op de smartphone toegang krijgen tot bitcoin en een andere reeks van digitale activa. Deze crypto-dienstverlening is mogelijk geworden door een samenwerking tussen de bank en Bakkt´s early adopter program.

Bakkt is de digitale divisie van ICE. Dit is de moedermaatschappij van de aandelenbeurs van New York. Bakkt ontwikkeld onder meer de infrastructuur voor banken en andere financiële instellingen die crypto willen toevoegen. Zo beschikt Bakkt over een geavanceerde crypto-bewaaroplossing, Bakkt Warehouse, voor de veilige onafhankelijke opslag van de digitale activa.

De Duitse en Amerikaanse banken laten er geen gras over groeien. Steeds meer banken passen zich aan en gaan hun klanten bedienen met een crypto-bankrekening.

SwissQuote lanceert bitcoin & crypto exchange

De grootste online bank van Zwitserland stapt in crypto. Swissquote lanceert medio 2022 een eigen crypto exchange, zo vertelt salesmanager Jan de Schepper aan finews.asia: “We willen meer handel in verschillende cryptocurrencies op het platform mogelijk maken”, zegt Jan De Schepper (hieronder afgebeeld) tegen finews.asia.

Swissquote heeft de ambitie om de toonaangevende Zwitserse speler met digitale activa te worden met bitcoin, altcoins, stablecoins en staking-diensten. Swissquote heeft daartoe ook zijn personeelsbestand fors uitgebreid. “Onze compliance- en klantenserviceteams werden bijna overspoeld door de crypto-rush”, zegt De Schepper. “Maar nu slagen we er vaak in om dezelfde dag nog een handelsrekening te openen.”

Zwitserland is over het algemeen bezig een crypto paradijs te worden:

 • Swiss Stock Exchange SIX heeft de digitale beurs SDX gelanceerd;
 • Berner Kantonalbank lanceerde SMEIX, een platform met tokenized small caps
 • Sygnum richtte een eigen SignEX exchange op.

NeoBank Lydia werkt samen met Bitpanda

Interessant nieuws over een grensoverschrijdende samenwerking tussen twee fintech bedrijven. De Franse digitale neobank Lydia heeft een samenwerking opgezet waarbij het mogelijk wordt om via de banking-app direct gebruik te maken van de unieke Bitpanda diensten. De Oostenrijkse Bitpanda is een bekend voor haar beleggingsplatform met 170 beleggingsproducten. Naast natuurlijk de gebruikelijke bitcoin andere digitale crypto activa, kunnen de 5,5 miljoen klanten van de Lydia-app beleggen in crypto index fondsen, aandelen, ETF´s en edelmetalen. Om dit netjes te verzorgen heeft Lydia gebruik gemaakt van Bitpanda´s white label oplossing.

Lydia is in 2013 opgericht door Antoine Porte en Cyril Chiche en is binnen korte tijd razend populair geworden onder vooral jongeren. Lydia´s dienstverlening is vergelijkbaar met die van N26 en Revolut. Deze nieuwe stap verbetert Lydia´s concurrentie positie ten aanzien van N26 en Revolut, terwijl Bitpanda een mooie stap in de Franse markt zet. De Weense Bitpanda heeft de Franse markt in het vizier en zal er spoedig een kantoor openen volgens CEO van Bitpanda, Eric Demuth. Voor meer informatie:

Union Bank in de Filipijnen & Bitcoin

De adoptie van bitcoin en crypto neemt in de Filipijnen in een rap tempo toe onder vooral de jongeren. Volgens een inschatting van Bloomberg beschikt ongeveer 5 procent van de bevolking nu al over bitcoin of een token van een ander crypto project. Binance is in een eerder onderzoek op het zelfde cijfer uitgekomen en wenst de markt te betreden.

De Union Bank, een van de belangrijkste banken in de Filipijnen, ziet de tekenen aan de wand. De bank zal dit jaar crypto diensten aan haar klanten gaan aanbieden om in de toekomst relevant te kunnen blijven als bank en de internationale competitie zoals Binance sneller af te zijn.

Banken die in crypto diensten duiken, is een belangrijke trend die in 2021 is ingezet en in 2022 wereldwijd werkelijkheid zal worden. Zo heeft gisteren het tijdschrift de American Banker nog gerapporteerd dat in de loop van 2022 zeker 300 banken in de Verenigde Staten bitcoin accounts aan hun klanten gaan aanbieden.

Braziliaanse BTG Pactual bank gaat een crypto exchange openen

Banken met een toekomstvisie die luisteren naar hun klanten kunnen niet passief toekijken hoe crypto exchanges hun marktaandeel opsnoepen. Bitcoin en de handel in crypto´s is super populair geworden in Brazilië en onder hun klanten. BTG Pactual heeft dan ook gisteren aangekondigd op CNN Brazil om volgend kwartaal een cryptobeurs te lanceren onder een nieuwe vlag genaamd Mynt.

Dit nieuw digitaal platform voor digitale activa zal stap voor stap worden uitgerold waarbij eerst alleen Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) beschikbaar zullen zijn. Mynt zal in de toekomst een compleet handelsplatform worden voor alle type digitale (blockchain gebaseerde) activa. Deze aankondiging is een belangrijke mijlpaal voor de verdere aankomende adoptie van vooral Bitcoin.

BTG Pactual is namelijk de grootste zakenbank en vermogensbeheerder in Latijns Amerika. BTG heeft verder ook vestigingen in Luxemburg, New York, Londen en Hong Kong. De bank heeft 3000 medewerkers en beheerd in totaal beheerd 73 miljard dollar.

Een aantal andere interessante BTG Pactual feiten:

 • Deze zakenbank staat positief ten opzichte van de opkomende crypto sector en beveelt haar klanten aan om 2% van hun vermogen te investeren in digitale activa.
 • BTG Pactual is al een tijdje actief met het lanceren van financiële producten voor Bitcoin. BTG Pactual heeft in april van dit jaar in samenwerking met Gemini het Bitcoin 20 Multi-Market Investment Fund opgezet.
 • BTG Pactual werd mede opgericht door Paulo Guedes in samenwerking met de overheid van Brazilië. Paolo is op dit moment minister van Economische Zaken in het land.

Deze nieuwe stap van deze grootste zakenbank geeft aan dat niet alleen Brazilië, maar in feite geheel Latijns Amerika de crypto sector zal gaan legaliseren en adopteren. Nieuwe aankomende samenwerkingen van bestaande banken met de politiek aldaar, en ook de ontwikkelingsbank CABEI, zullen naar verwachting zeer interessant nieuws opleveren de komende jaren.

Anchorage verkrijgt Amerikaanse banklicentie!

Anchorage heeft als eerste crypto-bewaardienst en -trustbedrijf een licentie ontvangen van de Amerikaanse banktoezichterhouder. De OCC, de Amerikaanse toezichthouder, geeft nu Anchorage de mogelijkheid om als een bank grensoverschrijdend te kunnen opereren over alle federale staten van de Verenigde Staten.

Dit is een duidelijk verschil met de banklicentie die Kraken Financial en Avanti Financial hebben verkregen. Deze geldt alleen voor de federale staat van Wyoming. Anchorage zal als eerste digital asset bank onverhinderd grensoverschrijdend binnen de Verenigde Staten kunnen opereren. Het is een belangrijke mijlpaal voor de verder adoptie van bitcoin en digitale activa in de Verenigde Staten.

De Anchorage Trust Company is gevestigd in South Dakota en zal zich herstructureren als een onafhankelijke nationale bank, de National Union Anchorage Bank. Ze zullen vooral institutionele klanten en financiële instellingen op een gereguleerde manier toegang verlenen tot bitcoin en andere digitale activa als een nieuwe belegginsklasse.

Hieronder kun je een gesprek zien van Chris Dixon met de oprichters van Anchorage Diogo Monica and Nathan McCauley:

Voor meer informatie: bezoek Anchorage

BitPay en Paxos vragen bankvergunning aan bij OCC in de VS

Twee bekende Amerikaanse crypto-ondernemingen willen graag een speciale bankvergunning krijgen. Het gaat om BitPay, een crypto-betalingsverwerker, en Paxos, een crypto-bewaardienst en stablecoin uitgever. Beide bedrijven hebben een aanvraag ingediend bij het Office of the Comptroller of the Currency (OCC). De bedrijven kloppen bij de OCC aan, aangezien deze instelling onder leiding van Brain Brooks voorop loopt in het reguleren van de Amerikaanse cryptocurrency-industrie.

pax

Brian Brooks is een voormalig directielid van Coinbase die op 16 maart 2020 de leiding overnam bij het Office of the Comptroller of the Currency (OCC) als de Comptroller of the Currency. De OCC is een onafhankelijk bureau onder het ministerie van financiën voor de toezicht op het Amerikaanse bankwezen. Brain’s missie is om het Amerikaanse bankwezen te moderniseren voor de 21e eeuw. Brian Brooks heeft bij Coinbase veel ervaring met de ontwikkeling van de USDC, een USD stablecoin. Verder is hij een voorstander voor de ontwikkeling van een digitale dollar (CBDC).

Het is zeer waarschijnlijk dat Paxos en BitPay een National Trust Bank Charter vergunning zullen verkrijgen om op landelijk niveau meer financieel slagkracht te krijgen. Eerder dit jaar kregen Avanti Financial en Kraken Financial een vergunning van de OCC om een bank te starten.

Bronnen: Paxos homepageAtlanta Journal-Constitution

De Duitse Hauck & Aufhäuser bank heeft aangekondigd om volgend jaar januari 2021 een crypto-beleggingsfonds te starten. Het beleggingsfonds zal bestaan uit een portefeuille van de grootste cryptovaluta, waaronder Bitcoin, Ethereum, en Stellar.

Bitcoin bank in Colombia – Bancocolombia

Bancocolombia is de belangrijkste commerciële bank in Colombia met een groot netwerk van lokale en internationale kantoren met meer dan 31.000 medewerkers. Bancolombia heeft ook kantoren in Panama, El Salvador, Puerto Rico, the Cayman Islands, Peru en Guatemala. De bank bedient zo´n 16 miljoen klanten en beheerd een dikke $275.76 miljard in vermogen.

Bancocolombia heeft van de Colombiaanse toezichthouder toestemming gekregen om in samenwerking met de Gemini exchange crypto diensten te gaan aanbieden aan bepaalde klanten van de bank. Het is een nieuwe test waarbij klanten direct vanuit de bankrekening bitcoin of een andere crypto van keuze kunnen kopen met de lokale peso. De test zal een jaar lang duren en op 14 december 2021 van start gaan. Het is niet duidelijk hoeveel klanten toegang zullen krijgen tot deze nieuwe crypto-dienstverlening. Voor meer informatie: Gemini Blog Post.

Het verhaal past wel duidelijk in de lijn dat veel banken graag willen samenwerken met crypto exchange platforms. In de Verenigde Staten is naast Gemini vooral NYDIG bekend geworden voor het bieden van de benodigde infrastructuur die banken en haar technologie partners (zoals NCR en FIS) in staat stelt om bitcoin gerelateerde diensten te leveren aan hun klanten.

Bank of New York Mellon lobbyt Ierse overheid voor cryptovriendelijke wetgeving

Wie had ooit kunnen bedenken dat banken overheden zouden gaan aanmoedigen tot het implementeren van cryptovriendelijke regelgeving. Volgens een diepgravend artikel van de Ierse Independent heeft de Bank of New York Mellon Corporation al aardig druk uitgevoerd op de Ierse overheid.

Uit gegevens blijkt de representanten van de Bank of New York Mellon Corporation met hooggeplaatste beleidmakers van de Ierse overheid overlegden. Het laatste gesprek vond ergens in mei 2021 plaats. De bank moedigde de minister van financiën (Seán Fleming) aan met het introduceren van cryptovriendelijke wetgeving in het land. Ierland zou haar eigen weg moeten zoeken en niet wachten op de overkoepelende Europese wetgeving. Het Europese ‘Markets in Crypto Assets (MiCA)’ voorstel zou nog jaren op zich laten wachten. Ierland en natuurlijk daarmee ook deze zakenbank zouden daardoor het momentum kunnen verliezen om zich in Europa te positioneren als een aantrekkelijk land voor cryptobedrijven.

BNY Mellon heeft recent in Ierland de “Digital Innovation Hub” divisie opgezet voor bancaire innovatie op het gebied van digitale activa en valuta. In de praktijk betekent dit concreet dat de bank in de toekomst crypto-rekeningen en staking diensten kan gaan aanbieden. In plaats van negatieve rente kan de bank klanten een rendement aanbieden. Vele beleggers verdienen nu veel rente op stablecoins en cryptotegoeden op onder meer BlockFi en Nexo.

BNY Mellon is een van de oudste zakenbanken in de Verenigde Staten. In de Verenigde Staten hebben de klanten van BNY Mellon al toegang gekregen tot een crypto custody dienst. Het is waarschijnlijk niets voor niets dat deze bank tot de oudste behoort en zich nu sterk maakt voor crypto. De omarming van crypto is de manier om in de toekomst nog bestaansrecht te hebben.

Het financieel repressieve beleid van de centrale banken is niet alleen funest voor Jan Modaal, het is ook kapitaal verwoestend voor banken. Centrale banken zullen met CBDC´s als wapen de verdere optie hebben om niet solide banken volledig bankroet te laten gaan.

Banken met een vooruitziende blik en pro-actieve aanpak zien juist crypto als verzekeringspolis tegen de verder centraliserende macht van de centrale banken. Vandaar dat we sinds 2020 een koerswijziging kunnen bespeuren. Slimme banken worden steeds cryptovriendelijker.

Well Fargo Investment Institute stapt in crypto

Wells Fargo Investment Institute bekend gemaakt dat ze spoedig een cryptocurrency beleggingsplatform gaan lanceren. Deze zal vooralsnog alleen voor de rijke klanten beschikbaar worden gesteld.

Wells Fargo Investment Institute is de beleggingstak van een van de grootste bank in de Verenigde Staten. Wells Fargo heeft zo’n 260.000 medewerkers met $2 biljoen onder beheer. Het beleggingsplatform zal midden-juni worden gelanceerd. Het is een belangrijke stap, want de bank was eerder altijd afhoudend en gaf geen teken van interesse. Echter, bijna alle grote zakenbanken (Goldman Sachs, JP Morgan, BNY Mellon, etc.) hebben al producten klaar of onder ontwikkeling. Verder zijn honderden reguliere Amerikaanse banken op weg om bitcoin rekeningen te integreren met behulp van NYDIG. Voor meer informatie:

MoneyLion wordt een cryptobank

De Amerikaanse neobank MoneyLion zal in 2021 een crypto platform lanceren. Inderdaad, de 7,5 miljoen klanten van deze digitale bank zullen met behulp van de MoneyLion app op de smartphone gemakkelijk o.a. bitcoin kunnen kopen en verkopen. Het is verder de bedoeling dat de app als een volwaardige crypto wallet zal werken voor p2p-betalingen. Deze informatie is vrijgegeven tijdens een presentatie op 12 februari 2021 aan investeerders in deze neobank. Hieronder kun je een filmpje bekijken over de MoneyLion app:

Meer en meer banken werken stilletjes aan de technologie en kennis om cryptovaluta en activa toe te voegen aan de bestaande bancaire dienstverlening. Zo is onlangs bekend geworden dat de Deutsche Bank werd aan een crypto custody dienst voor haar voornaamste klanten. Hoe lang zal het duren voordat de Nederlandse Bunq bank een crypto wallet zal gaan integreren in haar bestaande dienstverlening?

De Zwitsers willen voorop lopen in de groeiende crypto finance sector en het nieuwe initiatief van Bank Vontobel is belangrijk bewijs dat Zwitserland werkt aan het integreren van cryptovaluta en blockchain technologie met de bestaande bankeninfrastructuur.

Vontobel, de cryptobank van Zwitserland

vontobel crypto bank

Vontobel is een klassieke en zeer gerespecteerde investeringsbank dat als sinds 1924 opereert uit Zurich. Het is de twee na grootste vermogensbeheerder in Zwitserland met meer dan €100 miljard euro onder haar hoede en zo’n 1700 mensen werknemers.

Bank Vontobel zal haar klanten een nu naast Bitcoin termijn contracten (Vontobel Short Mini Futures), gereguleerde cryptovaluta rekeningen kunnen aanbieden via de nieuwe Digital Asset Vault oplossing. Met deze crypto custodial dienstverlening is de bank één van ’s werelds eerste banken die als een erkende financiële tussenpersoon haar klanten in staat kan stellen om cryptovaluta zoals Bitcoin en Ripple te verhandelen, te bewaren en te versturen!

De Digital Asset Vault van Bank Vontobel is ontwikkeld en gebaseerd op het crypto financieel technologie platform van Taurus. Taurus is een specialist in het ontwikkelen van gereguleerde opslag oplossingen voor cryptovaluta en crypto trading platforms die gemakkelijk kunnen worden geïntegreerd in de ICT-infrastructuur van banken.

De Taurus expertise maakt het mogelijk dat banken makkelijk kunnen worden gekoppeld aan de crypto finance sector volgens de bestaande normen, wet- en regelgeving die toezichthouders hebben opgelegd aan banken. Naast de technologische barrières, worden banken belemmerd door regels- en wetgeving om gemakkelijk bemiddelende diensten te kunnen aanbieden aan bedrijven en particulieren op het gebied van cryptovaluta. De samenwerking tussen Taurus en Vontobel bewijst nu dat banken nu wel gemakkelijk de valkuilen op het gebied van technologie en regelgeving kunnen overwinnen. Taurus heeft naast Vontobel al een samenwerking opgestart met andere banken.

De SEBA cryptobank in Zwitserland

De banken sector in Zwitserland werkt hard om in de toekomst een belangrijke rol te kunnen spelen in de cryptovaluta markten. SEBA Crypto AG is een dergelijk Zwitsers initiatief.

SEBA werkt aan de verwezenlijking van een universele, gereguleerde crypto bank onder toezicht van de Zwitserse financiële autoriteiten (FINMA). SEBA werkt aan het samenvoegen van de wereld van regulier bankieren met de wereld van digitale assets en cryptogeld zoals Bitcoin. Hiervoor wordt er gewerkt aan een nieuwe technologisch platform en infrastructuur die dit veilig en gereguleerd mogelijk maakt en op basis waarvan een banklicentie kan worden verstrekt. Hieronder kun je een video presentatie bekijken over SEBA in Zwitserland:

Welke financiële diensten zal SEBA leveren aan haar klanten?

 • Reguliere bancaire diensten zoals de verstrekking van IBAN bankrekeningen aan crypto bedrijven;
 • Custodial diensten – veilige opslag en investeringsbescherming;
 • Een crypto exchange voor het kunnen omwisselen en verhandelen van reguliere fiat valuta en cryptovaluta;
 • Volwaardige vermogensbeheer dienstverlening;
 • Risicobeheer van de cryptvaluta marketen en liquiditeit risico’s;
 • Het bieden van een STO platform voor de uitgave van security tokens en andere crypto corporate finance diensten.

SEBA heeft financiering van Julius Baer ontvangen en zal voor Julius Baer deze dienstverlening in haar bank includeren en verwerken. Dit is een belangrijke stap vooruit. Julius Baer is sinds 1890 een belangrijke gevestigde private bank en vermogensbeheerder in Zwitserland met meer dan 382 miljard Amerikaanse Dollars onder haar beheer. Wanneer dit zal gebeuren is afhankelijk van het tijdstip waarop SEBA een banklicentie zal ontvangen van FINMA.

Verder heeft SEBA als doelstelling om haar dienstverlening en oplossingen aan te bieden aan andere banken die graag de traditionele bancaire wereld willen verbinden aan de nieuwe defi-sector en de wereld van crypto finance. SEBA kan white label oplossingen aanbieden aan Nederlandse banken. SEBA heeft als doelstelling om ook de Nederlandse markt te veroveren met haar diensten en oplossingen. Hiermee gaat SEBA bank de concurrentie aan met de SolarisBank.

SEBA EARN – rente verdienen op bitcoin besparingen

De SEBA Bank in Zwitserland laat weer zien hoe het moet als je in de toekomst wil meetellen als bank. Tegenwoordig rekenen Nederlandse banken negatieve rente over spaartegoeden op spaarrekeningen. Niet bij de Zwitserse SEBA Bank als je met crypto belegt. Deze proactieve bank publiceerde op 13 Oktober 2021 op hun blog dat ze rendement rekeningen aan hun klanten gaan aanbieden. De nieuwe dienstverlening wordt SEBA Earn genoemd.

In principe gaat het om de combinatie van een crypto staking en bitcoin lending dienstverlening. Initieel zal de bank een rendement aanbieden over Ethereum, Polkadot, Tezos en Cardano. Later zullen andere PoS-tokens worden toegevoegd.

Guido Buehler, CEO of SEBA Bank, schreef het volgende op de blogpost van de SEBA bank: 

“It is clear that as institutional interest in digital assets accelerates, investors have a broader appetite for crypto assets, with a particular interest in earning services like staking, DeFi and centralized crypto borrowing and lending. SEBA Earn, our comprehensive digital asset earning offering, provides professional and institutional players with a flexible platform and a trusted, regulated provider to securely enter the space. Innovation is a core tenet of our philosophy at SEBA Bank and I am excited to demonstrate our industry-leading innovation in delivering our clients the cutting-edge technology that they need to stay apace with the rapidly evolving digital assets industry.”

De Union Bank in Liechtenstein

De Union Bank in Liechtenstein is de eerste gereguleerde bank die een eigen security token zal uitgeven en een eigen fiat-afgedekte Union Bank payment coin (UBPC) die werkt als een stable coin. De nieuwe UBPC token zal 1:1 worden afgedekt met Zwitserse Franks (CHF). Deze innovatieve bank in Vaduz wil een echte blockchain bank worden en samenwerken met bedrijven die opereren binnen de groeiende crypto  economie. Het is niet onwaarschijnlijk dat vooral crypto exchanges zullen gaan aankloppen bij deze bank om over een betrouwbare dienst te voorzien en een goede stable coin voor crypto trading doeleinden.

De Union Bank zal samenwerken met de financiële autoriteiten (de FMA) om de Union Bank Payment Coin uit te geven. De Union Bank AG is een gereguleerde private bank met een banklicentie van Liechtenstein en verleent vooral bedrijfsrekeningen aan bedrijven in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en het Midden Oosten.  Liechtenstein werkt aan crypto en blockchain vriendelijke wetgeving, de bank ondersteunt al token sales initiatieven (ICO’s) en faciliteert conversies tussen crypto- en fiatvaluta.

De Union Bank zal verder werken aan de verbetering en uitbreiding van crypto dienstverlening voor de blockchain sector. De ambitie is om uit te groeien tot een blockchain investeringsbank waarbij processen en diensten via blockchain technologie zullen verlopen. Om dit te verwezenlijken zal de bank samenwerken met Verum Capital AG om zo in de toekomst een one-stop crypto and blockchain solution provider te worden die de nieuwe wereld van blockchain technologie, crypto assets en traditioneel bankieren weten te integreren.

In de woorden van de voorzitter van de directieraad van de Union Bank AG :

 “Our goal is to become the world’s first blockchain investment bank and to provide tangible solutions which help drive efficiencies, reduce cost base and open up new revenue opportunities for our customers and intermediaries alike. As a fully licensed and regulated bank we are in a privileged position to combine all the advantages of traditional banking with the possibilities inherent in the blockchain technology. As such, our fiat-backed Union Bank Payment Coin has the potential to disrupt the approach to international trade and international cross-border transactions. With our initiative we are investing in the future and becoming the world’s preeminent blockchain investment bank.”

De cryptodiensten van SBI Holdings in Japan

De in Tokyo gebaseerde SBI Holdings bedrijfsconglomeraat is onder meer de eigenaar van de eerste Japanse online digitale bank en de grootste online makelaarsdienst voor effecten. SBI behoort globaal tot een van de grootste financiële instellingen met expertise in bancaire dienstverlening, de effectenhandel en verzekeringen.

SBI Cryptofonds

De SBI Group in Japan heeft een nieuw cryptofonds gelanceerd voor de institutionele beleggers. Het beleggingsfonds zal voor beleggers gaan investeren in bitcoin en andere crypto assets. Beleggers kunnen instappen vanaf 5 miljoen Japanse Yen (bijna 93.000 euro).

Het gaat om een actief beleggingsfonds in een gespreide beleggingsportefeuille. Dit wil zeggen dat de fondsbeheerders actief bitcoin en andere crypto gaan kopen en verkopen om de doelstellingen van het fonds te behalen. Wat verder opvalt is dat de aangekochte crypto´s ook kunnen worden uitgeleend aan crypto exchanges en dat de snelle stijgers binnen het beheerde portefeuille worden afgebouwd. Dit wil zeggen dat wanneer de koers van een bepaalde crypto razendsnel stijgt en daardoor een groter aandeel verkrijgt binnen de portefeuille, dit aandeel wordt teruggebracht door deze weer te verkopen. Voor meer informatie: persbericht.

Echter, actief beheerde cryptobeleggingsfondsen presteren over het algemeen slechter dan passief beheerde index fondsen. Crypto-indexbeleggen is een slimmere en goedkopere manier om een goed rendement te behalen over de gehele crypto sector. Het beste is om gewoon alleen bitcoin te kopen en te hodlen voor een aantal jaar.

De Japanse SBI Group biedt al vanaf vandaag 24.11.2020 een crypto lending dienstverlening aan. SBI behoort globaal tot een van de grootste financiële instellingen met expertise in bancaire dienstverlening, de effectenhandel en verzekeringen.

SBI crypto lending

sbi

Nu zal SBI Holdings via een dochteronderneming SBI VC Trade een Bitcoin lending platform aanbieden genaamd VC Trade Lending. Klanten kunnen op een rekening bitcoins storten en daarover een rentevergoeding van 1 % verdienen. Het minimale stortingsbedrag is 0.1 BTC. Er zullen geen stortingskosten of onderhoudskosten worden gerekend. De dienstverlening is gratis en er zal alleen een fee worden gerekend voor opnames in Yen. SBI maakte verder bekend dat ze later ook ETH en XRP zullen toevoegen.

SBI is al langer betrokken bij de ontwikkeling van vooral de Japanse crypto sector. In October maakte het bedrijf bekend dat ze de crypto exchange TaoTao hadden opgekocht. SBI VC Trade is de crypto divisie van SBI Holdings en beschikt over een Digital Asset Exhange. Verder is Ripple een belangrijke partner van SBI. SBI CEO Yoshitaka Kitao gaf onlangs nog te kennen dat mocht Ripple de Verenigde Staten verlaten, dat het bedrijf zich waarschijnlijk zal vestigen in Japan.

SBI investeert in B2C2

De SBI Financial Services divisie van de Japanse SBI Holding heeft een strategische overeenkomst gesloten met B2C2 en voor $30 miljoen een minderheidsbelang in dit Engelse cryptobedrijf verworven.

B2C2 is een belangrijke Bitcoin en cryptocurrency market maker. Sinds 2015 overbruggen ze het gat tussen de traditionele financiële infrastructuur en de nieuwe crypto-valutamarkten. B2C2 beschikt over de mogelijkheid om 24/7/365 liquiditeit voor onder meer de Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Bitcoin Cash, Ripple, en Ethereum Classic te verschaffen in de volgende valuta’s: USD, GBP, EUR, JPY, SGD, AUD, CAD en CHF.

De weg naar institutionele crypto adoptie

Deze strategische samenwerking zal er voor zorgen dat miljoenen klanten over de wereld gebruik kunnen gaan maken van Bitcoin en crypto assets gerelateerde diensten. Verder willen beide bedrijven de institutionele markt ontwikkelen voor deze nieuwe beleggingsklasse. De oprichter van B2C2, Max Boonen, ziet het als een belangrijke stap vooruit en merkte het volgende op:

“B2C2 will benefit from SBI’s balance sheet, which is far larger than anything committed to the crypto market to date. It will complement our asset liability management framework – the most sophisticated in the market – to deliver an execution platform that will not only be a game changer in crypto, but also positions us to expand across asset classes as we set our sights on the $20bn-a-year prime brokerage market.”

Het is een duidelijk teken aan de wand. Belangrijke proactieve financiële instellingen willen een belangrijke rol blijven spelen in de toekomst en nemen steeds actiever deel aan de ontwikkeling van de institutionele Bitcoin en crypto kapitaalmarkten.

De Solaris Bank in Duitsland

De Solaris Bank AG is een Duits financieel technologisch bedrijf met een Duitse banklicentie. Verder werkt de Solaris Bank samen met de Duitse financiële toezichthouder, BaFin. SolarisBank staat op een goed Duits fundament en heeft een unieke innovatieve visie op het integreren van fintech met blockchain tech voor haar samenwerkingspartners.

SolarisBank biedt aan andere fintech bedrijven een zogenaamde banking-as-a-service platform. Concreet betekent dit dat Europese fintech bedrijven de mogelijkheid kunnen krijgen om binnen Europa bancaire diensten te leveren aan hun klanten. Deze diensten strekken zich uit van betaalkaarten, IBAN-rekeningnummers tot leningen. Bovendien heeft de Solaris Bank expertise met het inzetten van blockchain technologie voor haar klanten.

Hoewel de SolarisBank deel uit maakt van het traditionele bancaire paradigma is het in wezen een technologie bedrijf met een voorliefde voor blockchain technologische toepassingen. Concreet wil dit zeggen dat SolarisBank traditionele bancaire diensten samen kan leveren met een exchange en multi-crypto wallet in een kant-en-klare betalingsoplossing. Goede crypto integrated bankaccounts met IBAN-rekeningnummers zijn op dit moment een zeldzaamheid en belangrijke fintech oplossing waar veel Bitcoin wallet ontwikkelaars en Bitcoin betaalkaart diensten op wachten. Dit wordt op dit moment ontwikkeld door SolarisBank voor Bitwala. Bitwala zal een boegbeeld woorden voor wat SolarisBank kan doen voor het verenigen van de wereld van traditioneel bankieren met de wereld van crypto finance.

Een ander belangrijk project zal de ontwikkeling zijn van een crypto exchange platform voor de belangrijke Duitse aandelenbeurs van Stuttgart (Boerse Stuttgart Group). Zullen ze ook gaan samenwerken met de Duitse Bitcoin Group?

SolarisBank heeft een aparte bedrijfsdivisie opgericht voor het bieden van crypto-bewaaroplossingen voor financiële instellingen: Solaris Digital Assets

Feiten:

Solarisbank is in 2016 opgericht met hoofdkantoor in Berlijn. De start-up kreeg $95 miljoen in financiering van investeerders waaronder: BBVA, Visa, Lakestar, ABN AMRO’s Digital Impact Fund, Arvato Financial Solutions, SBI Group, Finleap and yabeo. Het bedrijf staat onder leiding van Dr. Roland Folz, directieleden Jörg Diewald, Marko Wenthin en Andreas Bittner, met als CFO Alexander Engel en CPO Dr. Jörg Howein.

Ziglu Bank in Engeland

Ziglu is een nieuwe globale internetbank in Engeland. Naast reguliere IBAN-bankrekeningen zal Ziglu ook als een cryptobank opereren en onder meer bitcoin-rekeningen aanbieden. Deze nieuwe fintech bank is een zogenaamde challenger bank en wil door de adoptie van fintech en blockchain technologie de oude bankwereld doen veranderen.

Ziglu zal in eerste instantie alleen als een digitale bank opereren en via een smartphone bankapp toegankelijk worden. Ziglu is in deze zin vergelijkbaar met Bunq en Revolut. Via de Ziglu bankapp kun je gemakkelijk je eerste bitcoins kopen zonder dat je zorgen hoeft te maken over de technische aspecten van Bitcoin en bitcoin wallets. Je zou kunnen stellen dat Ziglu als bankapp ook als een crypto exchange functioneert. Ziglu zal aan haar klanten ook Mastercards verstrekken waarmee bitcoins in onder meer euro’s kunnen worden uitgegeven.

Wat verder belangrijk is om te op te merken is dat Ziglu net zoals TransferWise verschillende valutarekeningen kan aanbieden in haar Global Current Accounts. Hierbij kunnen klanten valuta’s omwisselen voor de beste interbancaire omwisselkoersen. Je krijgt als klant de beste omwisselkoersen die banken ook aan elkaar geven en wordt niet zoals dat bij reguliere banken gebeurd met hoge omwisselkoersen afgezet. De Global Current Accounts van Ziglu zullen de geografische en technologische grenzen overschrijden.

De Ziglu crypto internetbank is opgericht geworden door Mark Hipperson. Hij is een voormalig hoofd van technologie bij de Barclays Group en de mede-oprichter van de Britse Starling bank. Nu wil hij een stap verder gaan en een globale internetbank opzetten waarbij fintech, reguliere fiatvaluta en cryptovaluta in een mooie en voordelige totaaloplossing worden gecombineerd.

Het is de bedoeling dat de Ziglu bank in het tweede kwartaal van 2020 haar deuren zal openen. Aanvankelijk zal Ziglu alleen voor Britste klanten beschikbaar zijn. Ziglu is de handelsnaam van Livecon Services Limited, een bedrijf met een registratie in Engeland en Wales (No. 09204810) Voor meer informatie:

Polybius Europese cryptobank in de maak

Polybius beoogt een nieuwe Europese bank te worden voor onze digitale wereld en de nieuwe financiële wereld van cryptogeld en crypto-effecten. Het zal een brug zijn naar verschillende blokketens zoals die van Ethereum en Bitcoin. Polybius zal de wereld van nieuwe financiën binnen IoT, Big Data en nieuwe blokketen technologieën integreren in haar eigen activiteiten als een veilig financieel eco-systeem voor digitalisatie. Kleine bedrijfjes en grote bedrijven kunnen gemakkelijk en op gelijke voet eenvoudig toegang krijgen tot financiële diensten. Natuurlijk, de Polybius bank zal zelf ook gekoppeld zijn aan de reguliere internationale betalingsverkeer en bankwezen. Het vervult hier een brugfunctie. De Polybius bank zal naast een reguliere eurorekening ook als een cryptocurrency exchange gaan opereren met de daarbij behorende wallet functionaliteit.

Estland loopt op vele gebieden voorop als het gaat om digitalisatie en het omarmen van de wereld van nieuwe financiën. Polybius bestaat uit een uitstekend team van experts en ondersteunende bedrijfjes om haar ambities waar te kunnen maken.

De sleutelelementen van de Polybius bank zijn de stichting en het digitale paspoort. Polybius zal zelf door een stichting worden beheerd en zal door de implementatie van de Digital Pass technologie iedereen in Europa online toegang kunnen verlenen tot de financiële dienstverlening van Polybius. Het zal een Europese digitale bank worden, alleen voor de burgers en bedrijven in Europa. Polybius zal geen kantoren hebben.

Op dit moment is het mogelijk om te investeren in deze bank. Het is de eerste bank in Europa die door een crowdfund wordt gefinancierd. Je kunt op de site een Polybius wallet openen en vanuit daar de Polybius tokens kunnen kopen. Deze geven je automatisch recht op een % winstdeling tijdens de jaarlijkse dividend uitkering. Ze kunnen worden beschouwd als een soort digitale aan toonder aandelen.

Andere Bitcoin bankinitatieven:

Er zijn andere blockchain bank initiatieven die als een ICO zijn gestart. Deze hebben nog een lang traject te gaan. Bekende voorbeelden in Europa die in 2018 van start zijn gegaan zijn Polybius en Bankera.

We zullen de ontwikkelingen in de gaten houden. Hoe het ook zij de wereld van crypto finance, defi en blockchain technologie zullen worden geïntegreerd in de dienstverlening van innovatieve banken. In Nederland zal misschien Bunq als een challenger bank het initiatief nemen, waardoor uiteindelijk gevestigde banken zoals de Rabobank wel moeten beginnen met het aanbieden van een crypto-bewaaroplossing. Nederlandse banken zoals de ABN AMRO, ING en Rabobank hebben al geëxperimenteerd op dit gebied.

Gerelateerde artikels:

Waarom zou ik bitcoins kopen?

Lees verder

Nexo Review, wat zijn de voor- en nadelen van Nexo? Is het een veilige exchange?

De nieuwe Nexo Review van 2024 van de redactie van bestebank.org. Samenvatting: de Nexo exchange is van oudsher bekend van voornamelijk de bitcoin en crypto lending mogelijkheden die het platform biedt. Nexo biedt een goede en overzichtelijke exchange met een hoog handelsvolume en een diepe liquiditeit. De exchange draait alweer mee sinds 2018. Daarnaast biedt […]

Apr 19, 2024
9 min

Het Bitcoin Runes protocol wordt gelanceerd tijdens de halving, wat is Bitcoin Runes?

Bitcoin Runes komt er aan? Ja, over iets meer dan 2 dagen is het zo ver: een nieuwe Bitcoin halving, hier tel je mee af met de Bitcoin halving countdown clock : ). Tijdens de Bitcoin halving worden de block rewards gehalveerd (halving) en wordt het principe van Bitcoin deflatie verder uitgevoerd. Niet alleen zal […]

Apr 17, 2024
3,5 min

“Climate: The Movie” – CO2 veroorzaakte klimaatverandering heeft geen wetenschappelijke basis

“Climate: The Movie” is een nieuwe spraakmakende documentaire van de Britse filmmaker Martin Durkin. De film betoogt dat de bewering van een door CO2 veroorzaakte klimaatverandering een angstverhaal is zonder wetenschappelijke basis. De film, getiteld “Climate: The Movie”, stelt dat de wetenschap en officiële metingen de beweringen over toenemende extreme weersomstandigheden niet ondersteunen. De documentaire […]

Apr 16, 2024
4 min