BlackRock´s adoptie van Bitcoin gaat verder! Bitcoin nu in Global Allocation Fund. Betekenis en impact?

Mar 8, 2024
Aanbieding: 

BlackRock staat nu vooral in het nieuws door de uitermate succesvolle lancering van haar iShares Bitcoin Trust ETF (IBIT). Binnen een aantal weken is hier al meer dan $10 miljard aan vermogen in bitcoin belegd. BlackRock heeft daarop besloten om de bitcoin ETF ook toe te voegen tot haar andere fondsen, waaronder de Global Allocation Fund. BlackRock maakt uiterst serieus werk van de adoptie van bitcoin in haar beleggingsproducten. Wat is de impact en betekenis van deze beslissing? Is dit te beschouwen als een speculatieve aanval op de dollar of biedt het eerder de mogelijkheid tot een nieuwe herijking van de dollar?

Na BSIIX-fonds wordt bitcoin nu toegevoegd in het MALOX-fonds

BlackRock beschikt echter over verschillende beleggingsfondsen. Eerder in maart gaf BlackRock aan de SEC te kennen dat de Bitcoin ETF wordt toegevoegd tot haar Strategic Income Opportunities Fund (BSIIX) met $36 miljard onder beheer. De dag erna werd het duidelijk dat de Bitcoin ETF ook zal worden toegevoegd tot BlackRock´s Global Allocation Fund (MALOX).

Dit is een van de belangrijkste fondsen van BlackRock. Deze werd in 1989 gelanceerd om gemakkelijk te kunnen beleggen in tech-bedrijven waaronder Microsoft en Apple. Nu is het een gediversifieerd fonds dat wereldwijd belegt in verschillende markten, sectoren, obligaties, aandelen en andere activa met als doel een maximaal rendement te behalen. Het Global Allocation Fund (MALOX) beheert meer dan $17,8 miljard aan vermogen. Wanneer de aanvraag wordt goedgekeurd kan een percentage van dit fonds vloeien naar een blootstelling aan bitcoin.  

Impact van deze BlackRock bitcoin ETF adoptie?

Institutionele beleggers kunnen nu ook indirect via de Global Allocation Fund (MALOX) en Strategic Income Opportunities Fund (BSIIX) blootstelling tot bitcoin´s rendement krijgen. Wanneer een directe allocatie van een bitcoin ETF een stap te ver zou zijn, is het een meer voorzichtige stap voor bepaalde institutionele beleggers om via deze gevestigde BlackRock fondsen toch toegang te krijgen tot bitcoin. Het kan verder deze BlackRock fondsen meer attractief maken. Het zal steeds meer institutioneel kapitaal aantrekken, hetgeen een versterkend effect heeft en het rendement van de fondsen verder vergroot.

Het kan zelfs het monetaire beleid van de Federal Reserve en wellicht de Amerikaanse overheid beïnvloeden. Wanneer bepaalde inflatiedoeleinden niet worden gehaald en de overheid niet haar schuldenprobleem probeert terug te dringen, zal het kapitaal blijven aantrekken. De dollar zal namelijk minder attractief worden en in koopkracht dalen door de verslechterde financiële situatie van de Amerikaanse overheid. Het zal verder een impact hebben op de obligatiemarkt en ook het Amerikaanse bankwezen.

Vele Amerikaanse banken verkeren in grote proberen en liggen aan het infuus bij de Federal Reserve. Zelfs de financiële positie van systeembank Morgan Stanley is zeer verslechterd. Het is te verwachten dat de Federal Reserve weer als een brandweer vele malen zal moeten ingrijpen dit jaar, terwijl de overheid gezien de verkiezingen zeker geen beloftes zal doen om iets aan haar schuldenprobleem te doen. Op dit moment is de dollar als wereldreservemunt nog steeds het probleem van de wereld. Maar, hoe lang nog? De tijd echter tikt nu sneller. Er is behoefte aan een hedge, een kredietverzuimverzekering van dit wereldwijde fiat-geldstelstel onder leiding van de dollar. Zonder afdekking zal ook het tijdperk van de dollar uiteindelijk ten ondergaan. Er werd door de BRICS-alliantie al hard gewerkt aan een alternatief en Rusland accepteert zelfs al internationale betalingen met bitcoin. Welke landen zijn al stiekem aan het werken aan een bitcoin adoptieplan?

Hoe het ook zij, BlackRock lijkt een belangrijke rol voor bitcoin toe te kennen. Het is immers bitcoin die uiteindelijk wordt toegevoegd als een onderpand in haar beleggingsfondsen en niet goud.

Bitcoin, BlackRock, NYDIG en het vermijden van hyperinflatie?

We hebben we eerder al gerapporteerd dat de Amerikaanse banken al toegang hebben tot een bitcoin platform. NYDIG heeft via de FIS en de NCR samenwerkingen al miljoenen particuliere Amerikaanse bankrekeningen afgedekt. Miljoenen Amerikanen zouden in theorie gewoon toegang kunnen krijgen tot een bitcoin rekening via hun lokale bank. Bitcoin lijkt de komende jaren niet alleen te worden opgenomen door de institutionele beleggers, maar ook het Amerikaanse bankwezen. Zal de dollar in de toekomst worden afgedekt door bitcoin om hyperinflatie te vermijden?

Michael Saylor´s en BlackRock´s speculatieve aanval op de dollar?

Hyperinflatie van uiteindelijk ook de dollar lijkt onvermijdelijk. Michael Saylor´s speculatieve aanval op de dollar is verder ook niet meer te stoppen.

De bitcoin-aankoopstrategie op basis van o.a. de uitgifte van bedrijfsobligaties en aandelen, kan nu door alle Amerikaanse bedrijven kan worden overgenomen dankzij de recente aanpassing in de FASB-boekhoudregels. Bedrijven zouden kunnen overstappen van het terugkopen van eigen aandelen naar een bitcoin aankoopstrategie. De adoptie van bitcoin als digitaal goud, een nieuwe digitale monetaire activa met een eigen onvernietigbaar netwerk is onvermijdelijk geworden…. of de dollar zal door de stommigheid van de overheid ten onder gaan.

Deutsche Bank & Deutsche Börse & Bitcoin vs digitale euro?

Ten slotte, de Duitsers staan trouwens ook niet stil: Deutsche Börse opent haar eigen digital asset exchange (DSBX). De grootste systeembanken, Deutsche Bank en Commerzbank, beschikken al over een BaFin-licentie om haar institutionele klanten te bedienen van een bitcoin custody oplossing. Wat weten zij wat de meeste mensen niet weten? Dat het huidige systeem onhoudbaar is geworden en een monetaire reset onvermijdelijk is. De beste reset is een op basis van een gelijkwaardig bitcoin netwerk en niet op basis van CO2-budgetten en een CBDC, zoals een digitale euro van de ECB. Het is zeer waarschijnlijk dat vele banken uiteindelijk liever voor bitcoin kiezen dan de digitale euro van de ECB. Als een custodian de traditionele rol van een bank kan binnen een bitcoin wereld relevant blijven; als een custodian van een digitale euro is een bank volledig overbodig geworden. Een ECB-appje voor het beheer van de digitale euro is voldoende. Laat de banken maar omvallen wanneer er straks weer een Europese bankencrisis aandient.

Conclusie impact adoptie van Bitcoin door BlackRock

De speculatieve aanval op de dollar zal straks op verschillende niveaus plaatsvinden. BlackRock´s adoptie van bitcoin als onderpand in haar andere fondsen is ook als een speculatieve aanval op de dollar te beschouwen. Het Amerikaanse bankwezen en instituties zullen uiteindelijk makkelijk bitcoin kunnen adopteren voordat en wanneer het misgaat. De Amerikanen staan uiterst huiverig ten aanzien van een CBDC, echter in de Europese Unie wordt er door de ECB al hard gewerkt aan een digitale euro. Waarschijnlijk zullen de Duitsers eerst aan zet zijn over hoe serieus ze bitcoin gaan omarmen; anders ziet de toekomst er donker uit voor de euro en de Europese Unie.

In de Verenigde Staten door de adoptie van bitcoin, bestaat er een kans dat de dollar kan worden hervormd en afgedekt met (mede) bitcoin als onderpand. Dit is de mogelijke impact van BlackRock´s adoptie van bitcoin in haar eigen bitoin ETF, maar vooral in haar Global Allocation Fund en ook het Strategic Income Opportunities Fund. BlackRock´s speculatieve aanval op de dollar zorgt uiteindelijk voor een herijking van de dollar met bitcoin als afdekking.

Lees verder

Het Bitcoin Runes protocol wordt gelanceerd tijdens de halving, wat is Bitcoin Runes?

Bitcoin Runes komt er aan? Ja, over iets meer dan 2 dagen is het zo ver: een nieuwe Bitcoin halving, hier tel je mee af met de Bitcoin halving countdown clock : ). Tijdens de Bitcoin halving worden de block rewards gehalveerd (halving) en wordt het principe van Bitcoin deflatie verder uitgevoerd. Niet alleen zal […]

Apr 17, 2024
3,5 min

“Climate: The Movie” – CO2 veroorzaakte klimaatverandering heeft geen wetenschappelijke basis

“Climate: The Movie” is een nieuwe spraakmakende documentaire van de Britse filmmaker Martin Durkin. De film betoogt dat de bewering van een door CO2 veroorzaakte klimaatverandering een angstverhaal is zonder wetenschappelijke basis. De film, getiteld “Climate: The Movie”, stelt dat de wetenschap en officiële metingen de beweringen over toenemende extreme weersomstandigheden niet ondersteunen. De documentaire […]

Apr 16, 2024
4 min

Landesbank Baden-Württemberg (LBBW) gaat bitcoin aanbieden aan zakelijke en institutionele klanten

Landesbank Baden-Württemberg (LBBW) is de grootste bank in het zuidwesten van Duitsland met het hoofdkantoor in Stuttgart. LBBW zet een belangrijke stap in de richting van crypto-integratie door bewaringsdiensten voor digitale assets aan te gaan bieden. Deze ontwikkeling, in samenwerking met Bitpanda exchange, onderstreept de toenemende acceptatie van cryptocurrencies door traditionele financiële instellingen in Duitsland. Met […]

Apr 15, 2024
2 min