gold

Schandaal! Perth Mint knoeide met de zuiverheid van haar goudbaren

Mar 7, 2023
Aanbieding: 

Perth Mint, de oudste munthuis van Australië, is een een schandaal verwikkeld. Volgens verschillende bronnen, waaronder ABC News in Australië, heeft Perth Mint geknoeid met de zuiverheid van haar goudbaren.

Perth mint

Een munthuis moet goudbaren leveren die voldoen aan de meest strikte eisen op het gebied van zuiverheid. De Good Delivery Standard van de LMBA is de meest bekende waardoor een goudbaar toegelaten kan worden tot de handel op de London Bullion Market. Het blijkt nu dat Perth Mint sinds 2018 goudbaren van een iets lagere zuiverheid heeft geleverd aan de Shanghai Gold exchange (SGE) om kosten te besparen. In totaal zou het gaat om 100 ton goud met een hoger zilver- en/of kopergehalte dan was toegestaan. De geleverde goudbaren van Perth Mint bestonden daardoor niet 99,999% uit puur goud, maar rond de 99,99%. Dit betekende dat in een Perth Mint 12.5 kilogram goudbaar zo´n 1.25 gram aan zilver- of kopergehalte kon bevatten. Met dit geknoei met de puurheid bespaarde Perth Mint zo´n 620.000 dollar per jaar.

De gevolgen en betekenis van dit Perth Mint goudschandaal

Dit schandaal zal waarschijnlijk nu betekenen dat het wellicht Pert Mint alle geleverde goudbaren in deze periode zal moeten terughalen of zal moeten gaan schikken. De opgelopen reputatieschade is verder ook nog niet te kwantificeren.

Het geeft verder ook aan hoe moeilijk het zal zijn om weer een globale goud standaard te herintroduceren in een multipolaire wereldorde waar het vertrouwen zoek is. Elk land zou in principe zijn eigen munthuis weer in ere moeten herstellen om elke vreemde goudbaar te toetsen, verder weer om te smelten om er voor te zorgen dat de puurheid voldoet aan de Good Delivery Standard. Rusland werkt al aan een eigen Moskou standaard. We gaan hiermee daadwerkelijk weer terug de tijd in van de middeleeuwen, terwijl we nu over een protocol en de technologie beschikken die de beperkingen van goud overstijgt en het beste past in dit informatietijdperk: bitcoin. Gerelateerde verdiepende artikelen over dit onderwerp:

Goud vs bitcoin – welke asset zal ik kiezen?

Waarom zou ik goud en bitcoin kopen?

Over Perth Mint

Perth Mint is de oudste munthuis van Australië die in 1899 werd opgericht in het stadje Perth. Perth Mint nam al snel een centrale rol in de ontwikkeling van zilver- en goudwinningindustrie van Australië. Perth Mint is tegenwoordig vooral bekend voor het slaan van de gouden kangaroo munten die elk jaar van ontwerp veranderen.

Bron: ABC News

Leestip: Waarom en waar zal ik goedkoop goud kopen?

Aanbieding Holland Gold

Verkrijg 25 euro korting op de eerste bestelling boven de 1000 euro met de code: BESTEBANK

Lees verder

CFTC dient een aanklacht in tegen Binance – Binance vs CFTC!

Het is uiteindelijk zo ver: een confrontatie tussen Binance en de CFTC. De CFTC en niet de SEC? Inderdaad, volgens Bloomberg wordt Binance aangeklaagd door de CFTC. De CFTC is de Amerikaanse toezichthouder voor o.a. termijncontracten over grondstoffen. Het is een afkorting voor de Commodity Futures Trading Commission. De belangrijkste leiders van Binance, CEO Changpeng […]

Mar 28, 2023
4 min

Tom Luongo over de agenda van de FED en de strijd tussen centrale banken en andere machtscentra

We willen onze lezers attenderen op een originele analyse van Tom Luongo over het financiële geopolitieke spel dat er nu wordt gespeeld door vooral de Federal Reserve (FED). In het Westen is er geen financiële eensgezindheid en zijn er verschillende facties actief met hun eigen agenda. Tom Luongo gaat er vanuit dat de FED onder […]

Mar 23, 2023
5 min

Credit Suisse is in de problemen, failliet en overgenomen door UBS? Op weg naar een nieuwe eurocrisis?

Samenvatting: Credit Suisse is omgevallen en bankroet. Om verdere besmettingsgevaar te beperken is er een merger-overeenkomst getekend met de UBS door de interventie van de Zwitserse ministerie van financiën, de Zwitserse centrale bank en de Zwitserse financiële toezichthouder (FINMA). In de praktijk betekent dit dat UBS op zondagavond 19 maart 2023 Credit Suisse heeft opgekocht […]

Mar 20, 2023
9 min