gold

Schandaal! Perth Mint knoeide met de zuiverheid van haar goudbaren

Mar 7, 2023
Aanbieding: 

Perth Mint, de oudste munthuis van Australië, is een een schandaal verwikkeld. Volgens verschillende bronnen, waaronder ABC News in Australië, heeft Perth Mint geknoeid met de zuiverheid van haar goudbaren.

Perth mint

Een munthuis moet goudbaren leveren die voldoen aan de meest strikte eisen op het gebied van zuiverheid. De Good Delivery Standard van de LMBA is de meest bekende waardoor een goudbaar toegelaten kan worden tot de handel op de London Bullion Market. Het blijkt nu dat Perth Mint sinds 2018 goudbaren van een iets lagere zuiverheid heeft geleverd aan de Shanghai Gold exchange (SGE) om kosten te besparen. In totaal zou het gaat om 100 ton goud met een hoger zilver- en/of kopergehalte dan was toegestaan. De geleverde goudbaren van Perth Mint bestonden daardoor niet 99,999% uit puur goud, maar rond de 99,99%. Dit betekende dat in een Perth Mint 12.5 kilogram goudbaar zo´n 1.25 gram aan zilver- of kopergehalte kon bevatten. Met dit geknoei met de puurheid bespaarde Perth Mint zo´n 620.000 dollar per jaar.

De gevolgen en betekenis van dit Perth Mint goudschandaal

Dit schandaal zal waarschijnlijk nu betekenen dat het wellicht Pert Mint alle geleverde goudbaren in deze periode zal moeten terughalen of zal moeten gaan schikken. De opgelopen reputatieschade is verder ook nog niet te kwantificeren.

Het geeft verder ook aan hoe moeilijk het zal zijn om weer een globale goud standaard te herintroduceren in een multipolaire wereldorde waar het vertrouwen zoek is. Elk land zou in principe zijn eigen munthuis weer in ere moeten herstellen om elke vreemde goudbaar te toetsen, verder weer om te smelten om er voor te zorgen dat de puurheid voldoet aan de Good Delivery Standard. Rusland werkt al aan een eigen Moskou standaard. We gaan hiermee daadwerkelijk weer terug de tijd in van de middeleeuwen, terwijl we nu over een protocol en de technologie beschikken die de beperkingen van goud overstijgt en het beste past in dit informatietijdperk: bitcoin. Gerelateerde verdiepende artikelen over dit onderwerp:

Goud vs bitcoin – welke asset zal ik kiezen?

Waarom zou ik goud en bitcoin kopen?

Over Perth Mint

Perth Mint is de oudste munthuis van Australië die in 1899 werd opgericht in het stadje Perth. Perth Mint nam al snel een centrale rol in de ontwikkeling van zilver- en goudwinningindustrie van Australië. Perth Mint is tegenwoordig vooral bekend voor het slaan van de gouden kangaroo munten die elk jaar van ontwerp veranderen.

Bron: ABC News

Leestip: Waarom en waar zal ik goedkoop goud kopen?

Aanbieding Holland Gold

Verkrijg 25 euro korting op de eerste bestelling boven de 1000 euro met de code: BESTEBANK

Lees verder

Coinbase vs Kraken, welke crypto exchange is beter? Zijn ze ook een betere optie voor Bitvavo?

Coinbase versus Kraken. Welke exchange is beter en hoe verhouden deze exchanges zich ten aanzien van Bitvavo? Inderdaad, in deze vergelijking kijken we naar de overeenkomsten, verschillen en de voor- en nadelen van de Coinbase en Kraken crypto exchange. We kijken ook of ze een betere optie zijn voor Bitvavo. Beide van origine Amerikaanse exchanges […]

Jun 18, 2024
8 min

Grootste bank van Latijns-Amerika, Itau Unibanco, biedt bitcoin handelsdienst aan voor al haar klanten

Itau Unibanco, de grootste bank in Brazilië en heel Latijns-Amerika, heeft de beschikbaarheid van cryptohandelsdiensten voor al zijn gebruikers aangekondigd. Via Ion, het interne investeringsplatform van de bank, kunnen klanten nu bitcoin (BTC) en ether (ETH) kopen, een functie die voorheen alleen beschikbaar was voor geselecteerde gebruikers. Bitcoin adoptie is niet te stoppen Banken realiseren […]

Jun 12, 2024
1,5 min

MiCAR maakt toekomst van USDT in EU problematisch, goed USDT alternatief?

MiCAR wetgeving maakt voortbestaan van stablecoin USDT in EU problematisch. Is er een goed alternatief voor USDT? Hoe zo? Per 30 juni wordt de MiCAR wet verder uitgerold in de EU, hierdoor wordt de toekomst voor de grootste stablecoin USDT onzeker. Vandaar dat het al verstandig is om te kijken naar welke alternatieven er al […]

Jun 12, 2024
3 min