SEC versus Uniswap. De SEC gaat Uniswap DEX aanklagen.

Apr 12, 2024
Aanbieding: 

SEC vs Uniswap. De SEC heeft de smaak goed te pakken: na Coinbase en Kraken volgt nu ook een mogelijke rechtszaak tegen de Uniswap dex. De SEC dreigt juridische stappen te zetten. De SEC heeft namelijk een zogenaamde “Wells” notice gestuurd hebben aan de leiding van de Uniswap dex.

Garry Gensler (SEC) vs Uniswap

sec vs uniswap

Ze zijn moeilijk te vergeten, en helaas blijven ze behoorlijk relevant: de SEC (Securities and Exchange Commission) met de Gary Gensler goblin aan het roer.. en helaas blijven ze het (Amerikaanse) crypto landschap voorlopig nog teisteren met dreigementen. Sterker nog: het blijft niet alleen bij dreigementen: de SEC heeft namelijk een zogenaamde “Wells” notice gestuurd aan de Uniswap dex. Dit houdt in dat de SEC al een onderzoek verricht zou hebben naar, in dit geval, de Uniswap dex en er juridische stappen genomen zullen worden richting de gedecentraliseerde exchange. Het is in feite een waarschuwing dat een aanklacht zal volgen en dient zodoende als een soort “headsup” voor Uniswap. Een eerdere waarschuwing werd afgelopen zomer al gegeven en schijnbaar is er genoeg reden voor de SEC om nu een volgende stap te ondernemen tegen de dex.

Reactie van Uniswap

De CEO van Unsiwap, Hayden Adams, heeft op X (voorheen Twitter) al aangegeven teleurgesteld, geïrriteerd maar vooral “ready to fight” te zijn tegen de komende aanklacht van de SEC. Daarnaast geeft hij ook aan dat Uniswap al jaren zo compliant mogelijk handelt en juist fungeert als een industry leader, en niet als een overtreder. En een industry leader mogen ze zichzelf wel noemen: Uniswap is namelijk een van de oudste (2018) decentralized exchanges, met ruim 150 man in dienst, een hoofdkantoor in New York en een 24-uurs handelsvolume waar je U tegen zegt: op het moment van schrijven staat de dex, met Ethereum als blockchain, op nummer één voor wat betreft het handelsvolume. Ook staan de Uniswap versies die draaien op de Base- en Arbitrum blockchain in de top 15!

Aanklacht van SEC vs Coinbase en Ripple (XRP) zijn vergelijkbaar

In het verleden zijn zoals we weten Coinbase en Ripple ook al aangeklaagd door de SEC. Een van de redenen voor deze aanklachten is dat de SEC Coinbase beschuldigt van het opereren van een effectenbeurs (securities). Bekende voorbeelden van securities, of effecten, zijn: aandelen, obligaties, opties en (traditionele) termijncontracten. Als de SEC gelijk zou hebben, wat ze bijvoorbeeld al níet hadden tegen Ripple, dan zou dat voor bepaalde cryptocurrencies en crypto (gedecentraliseerde) exchanges betekenen dat ze onder het toezicht van, je raadt het al, de SEC zouden vallen. Daarnaast zouden deze “securities” zodoende verhandelbaar moeten zijn op de traditionele aandelenbeurs, zoals de Nasdaq of New York Stock Exchange.

Het hoofd van de legal department van de Uniswap dex heeft al aangegeven dat zowel het Uniswap protocol, de wallet, web app niet voldoen aan de eisen om in aanmerking te komen als een “securities exchange of broker”. Daarnaast heeft het team ook aangegeven dat de Uniswap dex gewoon operationeel blijft en dat het team door blijft gaan met alledaagse ontwikkelingen etc.

De indrukwekkende cijfers van Uniswap

De cijfers van de Uniswap dex zijn behoorlijk indrukwekkend, en dit zonder 1 hack! De cijfers van Uniswap liegen er niet om: de decentralised exchange is zes jaar geleden opgericht en heeft innovatieve technologieën als een automated market maker (AMM) snel geïntegreerd in het protocol en heeft hierdoor een snelle adoptie en acceptatie in de crypto space gezien. Ook heeft er zo voor gezorgd dat de adoptie van crypto en blockchain is versneld.

Uniswap is de grootste use-case op de Ethereum blockchain: het protocol gebruikt zelfs ± 25% van de blockspace van het ETH netwerk. En daarnaast heeft de exchange ruim 2 triljoen transacties verwerkt, zonder ook maar één enkele hack! Uniswap wordt wereldwijd dagelijks gebruikt door honderden duizenden gebruikers mede door haar integraties in populaire en alledaagse dapps, zoals bijvoorbeeld in je Ledger wallet. Het is niet vreemd dat de SEC graag deze Amerikaanse DEX flink wil aanpakken. We zullen de ontwikkelingen van de strijd van Uniswap vs de SEC hier volgen.

Gerelateerde artikelen:

Lees verder

Coinbase vs Kraken, welke crypto exchange is beter? Zijn ze ook een betere optie voor Bitvavo?

Coinbase versus Kraken. Welke exchange is beter en hoe verhouden deze exchanges zich ten aanzien van Bitvavo? Inderdaad, in deze vergelijking kijken we naar de overeenkomsten, verschillen en de voor- en nadelen van de Coinbase en Kraken crypto exchange. We kijken ook of ze een betere optie zijn voor Bitvavo. Beide van origine Amerikaanse exchanges […]

Jun 18, 2024
8 min

Grootste bank van Latijns-Amerika, Itau Unibanco, biedt bitcoin handelsdienst aan voor al haar klanten

Itau Unibanco, de grootste bank in Brazilië en heel Latijns-Amerika, heeft de beschikbaarheid van cryptohandelsdiensten voor al zijn gebruikers aangekondigd. Via Ion, het interne investeringsplatform van de bank, kunnen klanten nu bitcoin (BTC) en ether (ETH) kopen, een functie die voorheen alleen beschikbaar was voor geselecteerde gebruikers. Bitcoin adoptie is niet te stoppen Banken realiseren […]

Jun 12, 2024
1,5 min

MiCAR maakt toekomst van USDT in EU problematisch, goed USDT alternatief?

MiCAR wetgeving maakt voortbestaan van stablecoin USDT in EU problematisch. Is er een goed alternatief voor USDT? Hoe zo? Per 30 juni wordt de MiCAR wet verder uitgerold in de EU, hierdoor wordt de toekomst voor de grootste stablecoin USDT onzeker. Vandaar dat het al verstandig is om te kijken naar welke alternatieven er al […]

Jun 12, 2024
3 min